Babaköszöntő 2021. július

Bemutatkoznak azok a családok, ahova nemrég érkezett kisgyerek. Mindenkinek gratulálok! Jelentkezzetek a rovatba a zsuzsa.martonffy@gmail.com címen, ha nemrég (egy éven belül) fogadtatok örökbe.

Kik vagytok? Brit-magyar, kettős kultúrájú családként fogadtunk örökbe vér szerinti kislányunk mellé egy tőle két évvel fiatalabb kislányt.

Miben vagytok mások, mint mások? A gondolat mindig is ott volt a fejünkben. De miután meghalt a kisfiunk, és a kislányunk is cseperedett, nem az volt bennünk, hogy azonnal szüljek neki testvért, hanem mind a külföldi, mind a magyar barátaink pozitív hozzáállása, örökbefogadása segített abban, hogy emellett az út mellett döntsünk.

Ki érkezett? Szabolcs megyéből fogadtunk örökbe, a megyei listán, amit már tudtunk, hogy gyorsabb lehet a lefolyás, ha nincs származási kikötésünk. Nem is volt. A 2.5 éves Annamária került hozzánk, titkos örökbefogadással, nevelőszülőktől.

Mennyit vártatok? A határozatot 2020 novemberében kaptuk meg, és 2021 áprilisában első kiajánlásra elérhető volt a kislányunk.

Mennyit várt a gyerek? A kislány csecsemőkora óta, vagyis 2.5 éve örökbefogadható volt. Annyit megtudtunk, hogy 2 évesen egy örökbefogadása meghiúsult. Amit szomorúan hallottunk, de ugyanakkor örültünk, hogy mi lehetünk a családja.

Miért pont ő? Barátkozásunk alatt egy életvidám kislányt láttunk, aki hamar tanul. Származási és nemi kikötésünk nem volt, minimális egészségügyi problémát vállaltunk.

Miért pont ti? Szerintem elég jól látták, hogy Annamari beleillik a családi képünkbe. Igyekszünk vidám atmoszférát teremteni a gyerekek körül.

A legnagyobb problémátok most: Az étkezés egy hónap után kezd rendeződni, de sajnálattal tapasztaljuk, hogy a reggelek időnként “csoki és cukojjal” kezdődnek, és a zöldség-gyümölcsöt sajnos az édesség überelte.

Mi volt másképp, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva/ahogy tanfolyamon tanultátok: Annak ellenére, hogy jelentkeztünk a tanfolyamra, mégsem és a Covid miatt sem tudtunk részt venni, amiről azóta se szóltak. Így azoktól kértem tanácsot, akik közeli barátok és már örökbe fogadtak.

Miről olvasnál szívesen? Vér szerinti tesó és örökbefogadott tesók kapcsolata, valamint szülői kapcsolatuk.

*******

Négy éve vagyunk házasok, de tíz éve együtt élünk. Nekem a második házasságom, 45 elmúltam, a férjem pedig 40. Nem sikerült a babaprojekt, bár én nem is vállaltam semmit a lombik és társai közül. Első gyermek érkezett.

Nem vagyunk mások, mi is csak családdá szerettünk volna válni.

Egy tündéri kisfiú érkezett, 7 évesen, nevelőszülőknél nevelkedett, tudomásom szerint 4 évet élt ott. Egészséges, roma származású. Az első besétálásunktól a Tegyeszhez kb. kilenc hónap múlva már aktabetekintésen találtuk magunkat. Gondolom, lehetett volna hamarabb is, ha nincs pandémia.

A megyei listáról érkezett (Bács-Kiskun). 27 hétre született koraszülött volt, élt a v ér szerinti családjában is, majd onnan kiemelték, szerencsére nem emlékszik semmire.

A jelentkezésünknél nem áltattuk magunkat, 4 év feletti korhatárt írtunk be 8 évesig. A pszichológus is egyetértett. Testvéreket is bejelöltünk, és teljesen elfogadóak voltunk a nagy rettegett betegséglistával. Nem tettünk sem nembéli, sem származási kikötést. Azért választottunk ilyen idős gyermeket, mert én tudtam magamról, hogy nem fogok szaladgálni 50 évesen egy 3-4 éves gyerkőc után. Tehát úgy éreztük, ez nem a mi utunk. Ezért inkább az idősebb gyermek felé hajlottunk, akivel szinte mindent meg lehet beszélni, persze csak az ő kis módján. És én úgy élvezem ezeket a beszélgetéseket.

Az iratbetekintéskor nem hallottunk semmi olyat, ami miatt nemet mondtunk volna. Első kiajánlás volt nekünk. Nem kérdeztem rá, de úgy gondolom, hogy az elfogadás miatt választottak minket, meg mert hasonlít a férjemre. Tökéletesen működik az illesztés a Tegyesznél. Az a bizonyos sorszám nálunk a 135-ös volt, amit megkaptunk szeptemberben, de már csörgött a telefon december elején, szinte a férjem születésnapján (egy nap híján).

Tanács? Szerintem a tanfolyamon nagyon sok okos dolog elhangzik, mindenki végezze el, bár én/mi elég felkészülten mentünk oda, én konkrétan rácsodálkoztam a csoporttársakra, mennyire nem voltak felkészülve, hogy mire vállalkoznak. De persze ez a tanfolyam végén már változott pozitív irányba.

Tanács? Pihenjetek sokat és töltekezzetek előre, már amennyire ebben a helyzetben lehet 🙂

Mostani problémák: öt hónapja vagyunk egy család. Most tart a „nem fogadok szót anyának, csak azért sem”-korszak. De kellő humorral el  lehet mindent is viselni. ADHD-s tüneteket produkál a gyerkőc, de nem esünk kétségbe. Az idei évben volt felülvizsgálaton, sni kategóriát kapott. Szeptemberben kezdi a sulit, amit izgalommal vár. Úgy látom, év végére utoléri magát, kap fejlesztést, mi is segítünk neki itthon, amit csak tudunk. Persze könnyű dolgunk van: gyógypedagógus, tanár, óvónéni van a közvetlen családban, akiknek a tanácsait megfogadjuk.

A nevelőszülőknek ő volt az első örökbeadott gyermekük, az örökbefogadás nem volt érthető számára, az utolsó pillanatban lett elmagyarázva neki. Azt tudta, hogy a nevelőcsalád nem a vér szerinti családja, mint utóbb ez kiderült. Persze itthon ezt is megbeszéltük. Nem akarok senki feje fölött pálcát törni, lehet, én sem csináltam volna másképp. És itt megragadnám az alkalmat, hogy köszönjük a nevelőszülők munkáját.

Érdekes, nem volt semmi másképp, mint a nagykönyvben, viszont mindent átélni, a saját bőrömön tapasztalni, ami elhangzik a tanfolyamon, és ezt élőben megélni a nagybetűs közös életünkben, ez számomra hihetetlen és fergeteges is. És őszintén, én ezt élvezem.

Hogy miről olvasnék szívesen? Természetesen az idősebb gyermek örökbefogadásáról, és hogy a szülők miként kezeltek bizonyos helyzeteket, pl. szófogadás. De tudom, türelem. Kevés időt töltöttünk még együtt, gondolom, ahogy telik majd az idő, egyre jobb lesz. Látok némi halvány reményt.

******

Nickname: DDG

Kik vagytok? 9 éve vagyunk egy pár a férjemmel, és 8 éve vágyunk gyermekre. Mi is végigjártuk a meddőség rögös útját, volt 3 inszeminációnk és 5 lombikunk. Az első lombiknál sikerült teherbe esnem, de sajnos a 8. héten elment a magzat. Az örökbefogadás gondolata sokszor felmerült, még úgy is, hogy akár vér szerinti gyermek mellé is. Ahogy teltek az évek, úgy nőtt a gyermek iránti vágyunk, és engedtük el a vérszerinti gyermek gondolatát.

Miben vagytok mások, mint mások? Nálam nem volt ismeretlen fogalom az örökbefogadás, volt már nálunk korábban családon belüli örökbefogadás. Korábban még másképp kezelték ezt a témát, ezért én ezzel csak tini koromban szembesültem (neki csak 18 éves korában mondták el a valóságot). Mivel én pozitív élményként éltem meg, hogy van még egy testvérem, ezért külön örültem, hogy a férjem is nagyon támogató volt az örökbefogadással kapcsolatban.

Ki érkezett? Dudut csecsemőként egyenesen a kórházból hoztuk haza karácsony előtt. Még álmainkban sem gondoltuk volna, hogy létezik ilyen csodálatos kisbaba, mint ő. Kíváncsi, vidám, igazi kis felfedező. Állandóan vigyorog, és mindent megfigyel, mint a szivacs, úgy szívja magába a sok információt.

Mennyit vártatok? A Tegyeszhez való jelentkezéstől számítva 1,5 évet. De a szívünkben 8 éven át hordtuk.

Mennyit várt a gyerek? A szülést követő kilencedik nap csörrent csak meg a telefonunk. Tizenegyedik nap pillantottuk meg, és a tizenötödik nap vihettük haza a kórházból. 

Miért pont ő? Ő nekünk született! Nagyon szerettünk volna a karácsonyt már gyermekkel ünnepelni. Neki január elején kellett volna érkeznie, de így egy hónappal korábban bújt ki a pocakból.

Miért pont ti? Korábban volt egy sikertelen örökbefogadásunk, ahol a 6. hét előtt történt a visszakérés. Mivel Dudunak már volt örökbeadott testvére, ezért arra számítottunk, hogy minimális az esély a meggondolásra.

A tanács, ami jól jött volna utólag: Az, hogy a gyermek átalussza az éjszakát, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy a szülő is. Ugyan már több mint féléves Dudu, de még mindig egyszer kér enni éjszaka, és van, hogy a cumit többször vissza kell neki adni a szájába. Bár ő remekül alszik, de nekünk fel kell kelni hozzá. 

A legnagyobb problémátok most: Elkezdett kúszni, és már nincs olyan terület, ahova nem jut el. 🙂

Mi volt másképp, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva/ahogy tanfolyamon tanultátok: Szerencsére nagyon jól felvérteztek minket a tanfolyamon, amiért nem lehetünk eléggé hálásak. Jól jöttek az ott kapott tanácsok, tényleg mindenre fel voltunk készülve. Talán a vér szerinti anyukával való találkozás volt másképp. Számunkra sokkal meghittebb, közvetlenebb volt a találkozás, mint azt a tanfolyamon beállítják.

Miről olvasnál szívesen? Örökbeadás az életadó szemszögéből. Találkozások a vér szerinti szülővel. Statisztikák.

******

Nicknév: Maresz

Kik vagytok? 41 és 38 éves házaspár, én (a nő) vagyok az idősebb. Későn találtunk egymásra, hamar kiderült, hogy nem lehet gyermekünk. Azonnal eldöntöttük, akkor örökbe fogadunk. Testvéreket is szívesen fogadtunk volna, de egy gyermek érkezett.

Miben vagytok mások, mint mások? Nagyon elfogadóak vagyunk, talán ennyiben, illetve kifejezetten nem szerettünk volna csecsemőt.

Ki érkezett? Országos listáról, Borsod megyéből érkezett a kisfiunk, 2 és fél évesen. Makkegészséges, szerencsére jó kezekben volt, a nevelőanya hordta kezelésekre, mert a szülőanya szifiliszes. Nagyon kötődött a nevelőszülőkhöz, akiknek nagyon hálásak vagyunk mindenért.

Mennyit vártatok? A határozattól majdnem két évet

Mennyit várt a gyerek? 3 hetes korától nevelőszülőknél élt, szülei sosem látogatták. Közel másfél évet várt, két család utasította vissza

Miért pont ő? Mert egy tüneményes fiúcska. Tökéletes az életkora is – még kibabázhatjuk magunkat  🙂 A nemi betegség miatt pár pillanatot gondolkodtunk, de, mint kiderült, feleslegesen aggódtunk.

Miért pont ti? Már ketten visszautasították, a leletei miatt, a rápillantásig sem jutottak el. Mi elfogadóak vagyunk a származásban, és a betegséglistában is szinte minden tételnél bővebb felvilágosítást kértünk. Kertes házban élünk, valószínűleg ez is szempont volt, mert hatalmas mozgásigénye van a gyerkőcnek.

A tanács, ami jól jött volna utólag: ne idegeskedjünk mindenen 🙂

A legnagyobb problémátok most: nincs ilyen.

Mi volt másképp, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva/ahogy tanfolyamon tanultátok: nagyon intenzív volt a barátkozás, de ez pozitívum volt.

Miről olvasnál szívesen? mindenről 🙂 második gyermek örökbefogadásáról.

******

Én 38, a férjem 52 éves. Autoimmun betegségem miatt nem lehet természetes úton gyermekem, se lombik… Több év próbálkozás után az örökbefogadás mellett döntöttünk. Ricsike az első kisfiunk, aki 24 hónapos (lesz július 18.-án). 2021.05.07.-én hozhattuk haza egy hét barátkozás után. Születése után pár naposan gyermekotthonba került, majd 3 hónaposan nevelőszülőkhöz helyezték ki. Ott élt több hasonló korú picivel. Megyei listán voltunk (Nógrád), 1-5 éves korig, korrigálható állapotú kisfiúra vártunk. Származási kikötést nem tettünk, így azonnal a sor elejére kerültünk. 😁 A legelső jelentkezéstől kezdve kb. 1 évbe telt, mire hozzánk került Ricsike. Csak mi jöhettünk szóba, hogy Ricsike szülei lehessünk, mert én itthon vagyok vele 24 órában, leszázalékoltak, valószínűleg nem is megyek vissza dolgozni. Férjem dolgozik autóbuszvezetőként. 10 hete van nálunk Ricsike. Vannak jobb, és nehezebb időszakok is. Most épp megállást tapasztalunk, nem beszél, csak ennyit: anya, apa, mama, baba, hamm, vau. 10 hete semmivel se többet, nehéz vele kommunikálni. Nem tud játszani, inkább rombol, unatkozik. Koraszülött volt, hamarosan vizsgálni fogják, miért nem beszél. Nem rág, nem érti az érzelmeket. De megérte várni Rá 🥰

******

Nicknév: Szabyna

Szabina vagyok, a férjem János. 9 éve vagyunk házasok, de összesen 17 éve boldogítjuk egymást. Én 20 éves korom óta szerettem volna már anya lenni, de ahogy közeledtem a 30 felé, és még mindig nem jött a baba, orvoshoz fordultunk. Sajnos ahány helyen voltunk, mindenhol mást mondtak, magánrendelésre nem igazán volt pénzünk. Az egyik orvos azt mondta, hogy a páromnak csak kevés esélye van a gyermeknemzésre, a másik pedig, hogy fogyjak le 20kg-ot és menjek vissza. Időközben elvégeztünk egy nevelőszülői tanfolyamot, hogy amíg várakozunk, gyermekeken segíthessünk.

Évekig neveltük a gyermekeket, volt, akit örökbe adtunk, volt, akit másik nevelőszülőhöz kellett vinni, szóval sok mindenen mentünk keresztül. Aztán egy idő után már nem voltunk rágörcsölve a gyerektémára, éltük a kis életünket a nevelt gyermekekkel.

Mi abban vagyunk mások, hogy a gyermekeket, akiket örökbe fogadtunk, már az örökbefogadás előtt is mi neveltük. Először Jázmin érkezett 1,5 évesen, kórházból, mert rühes volt szegénykém, eközben vér szerinti anyukája már terhes volt Biankával. Jázmint úgy vállaltuk nevelőszülőként, hogy ha megszületik a húga, ő is hozzánk kerül, aztán mikor Bianka kéthetes volt, elhoztuk a kórházból.

Az örökbe adhatóságig 3 év telt el, ennyit kellett várnunk nekünk is és a lányoknak is. Bár két év után már tudtunk, hogy nem fogjuk tudni elengedni őket, ezért gyorsan el is végeztük a tanfolyamot. Ugyan az anyuka, mikor már látta, hogy nem lesz más választása, lemondott volna a javunkra, de mivel az apukával időközben szakítottak, és ő így teljesen el is tűnt a hatóságok látóköréből, erről a lehetőségről lecsúsztunk. A bíróság végül megvonta a szülők felügyeleti jogát, ekkor nagyon kétségbe estünk, mert így csak a titkos örökbeadás volt az egyetlen megoldás. Ehhez viszont az kellett, hogy a sorban ne legyen előttünk senki. Szerencsénkre a 3. helyen álltunk a sorban (Komárom-Esztergom megye), és mivel minden szakember látta, milyen erős a kötődés a lányok és köztünk, így minket választottak. Elmondták, hogy nem élvezünk elsőbbséget, itt az volt a döntő, hogy a gyerekeknek mi lenne a legjobb, és nekik nagyon nagy törés lett volna, ha elviszik őket. Így 2020.07.07-én egy örök család lettünk.

Most Bianka négyéves, Jázmin ötéves. Nevelőszülőként két éve él nálunk egy 16 éves nagylány, fél éve pedig egy hatéves kislány jött hároméves öccsével.

Igazából semmilyen problémáról nem tudok még beszámolni, imádjuk egymást és nagyon boldogok vagyunk így együtt.

Ha úgy érzed, hogy már te sem fogsz sokáig várni, gyere a Finis csoportba, ahol együtt készülünk a gyermek érkezésére. Legközelebb: 2021. október 2., 9., 16., mindig szombat délelőtt 9:30-12:20 között. https://orokbe.hu/talalkozok/tamogato-csoportok/finisben/

Egy gondolat “Babaköszöntő 2021. július” bejegyzéshez

  1. eva31415 2021. július 26. / 11:22

    Ricsike szüleinek: Az én kisfiam sem beszélt 2 évesen pár szónál többet. Addig is, amíg szakértő segítséget kaptok: az első tanács, amit nekünk adtak, az, hogy kezdetnek a kommunikáció fontosabb a beszédnél. Csináltattak velünk egy füzetfélét sok kis képpel, családtagok, mindennapi tevékenységek (játszótér, fürdés, efféle), a gyerek ételei, játékai, pár film, amit szeret, bármi, amit feltehetőleg mondana nektek, ha tudná mondani. Megmutathatjátok neki, hogy mi jön (mondjuk megyünk fürdeni) mint ahogy élőszóban is megmondja az ember a gyereknek, és rá fog jönni, hogy ő is meg tudja mutatni, hogy mit szeretne. És ez titeket ÉRDEKEL.

    Kedvelés

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.