Babaköszöntő 2022. május

Bemutatkoznak azok a családok, ahova nemrég érkezett kisgyerek. Mindenkinek gratulálok! Jelentkezzetek a rovatba a zsuzsa.martonffy@gmail.com címen, ha nemrég (egy éven belül) fogadtatok örökbe.

Nicknév: Petya

Kik vagytok? 10 év próbálkozás és 4 és fél év várakozás után jött meg Noel első és egyetlen gyerekként a családunkba.

Miben vagytok mások, mint mások? Semmiben. Egy átlagos család vagyunk. Talán egy kicsit erősebb személyiségjegyekkel.

Ki érkezett? Nevelőszülőtől érkezett, 2 és fél évesen, kiegyensúlyozott lelkivilággal, kötődési hiánnyal és beszéd-, és mozgáskoordinációs problémákkal. Megyei listáról (BAZ megye).

Mennyit vártatok? 4 és fél évet

Mennyit várt a gyerek? Nem sokat. Kétévesen volt utoljára kapcsolattartása.

Miért pont ő? Nem volt visszautasításunk. Már a fénykép alapján eldöntöttük, hogy ő lesz a befutó. Lehetőleg egészséges, vagy kisebb fejleszthető problémával rendelkező gyerekre vártunk. Roma gyereket nem szerettünk volna, sem a környezetünk, sem a család nem tudta volna elfogadni.

Miért pont ti? “Mert hozzá két erős felnőtt kell!” (Mert nagyon akaratos.) Meg hát nagyon közel voltunk már a sor elejéhez is, gondolom.

A tanács, ami jól jött volna utólag: Semmi. Minden infóval el voltunk látva az örökbefogadási tanfolyam miatt.

A legnagyobb problémátok most: Mindenkivel elmegy, ha új ember jelenik meg, lecsap rá és velünk nem foglalkozik. Kiköveteli a figyelmet, mindenért nyíg, csak hogy ráfigyeljenek. Nem tud egyedül játszani, mindig foglalkozni kell vele, inkább valami rosszat csinál, csak hogy reagáljunk rá.

Miről olvasnál szívesen? Kötődés hiánya, a probléma megoldása.

*******

Nicknév: szerencsefia

Kik vagytok? A férjemmel első gyermekünket fogadtuk örökbe, és reméljük, majd idővel lehet még tesója is. Sokáig próbálkoztunk természetes úton, majd jöttek a lombikok, de már közben is megfogalmazódott bennünk, hogy örökbe fogadnánk. Tudtuk, hogy egyszer biztosan lesz gyermekünk, a mikéntje volt csak a kérdés.

Miben vagytok mások, mint mások?  Igazából semmiben.

Ki érkezett? Egy 5 hetes, makkegészséges kislányt kaptunk a megyei Tegyesztől (Csongrád), aki azóta is csodálatosan fejlődik, gyarapszik, és bearanyozza a mindennapjainkat.

Mennyit vártatok? A jelentkezéstől a kicsi érkezéséig 22 hónap telt el, de a határozat megszerzésétől csak 11 hónap.

Mennyit várt a gyerek? Pár hetet töltött nevelőszülőknél, mikor a vér szerinti anyukája az örökbeadás mellett döntött.

Miért pont ő? Határozatunk 0-5 éves, korrigálható egészségkárosodású, nemi és származási kikötés nélküli gyermekre szólt. Az első kiajánlást a rápillantás után elutasítottuk, ott nem éreztük, hogy ő a mi gyermekünk lenne, és a körülményeink sem voltak ideálisak akkor. A kislányunk kiajánlását ezután kb. fél évvel kaptuk. A rápillantás szerelem volt első látásra, nem is volt kérdés, hogy ő is bennünket választ, és mi is őt.

Miért pont ti? Az 5 kiválasztott szülőpár bemutatkozása közül a miénk passzolt állítólag legjobban a kicsihez.

A tanács, ami jól jött volna utólag: a babakocsi-választással volt csak problémánk, de az idő rövidsége miatt azt vettük, ami volt…

A legnagyobb problémátok most: szerencsére ilyen nincs, kicsit nyűgös a fogzás miatt, de az is teljesen jól kezelhető.

Mi volt másképp, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva/ahogy tanfolyamon tanultátok: minden úgy zajlott, ahogy az a nagykönyvben meg van írva, csak villámgyorsan. A kislányunk, ahogy hazavittük, és betettük a kiságyába, úgy viselkedett, mintha mindig is odatartozott volna, teljesen zökkenőmentesen lett a családunk része egy pillanat alatt. A tanfolyamon sokat elhangzottak a negatív hozzáállású emberek, no mi ilyennel még nem találkoztunk a környezetünkben eddig.

Miről olvasnál szívesen? Az a téma foglalkoztat leginkább, hogy hogyan lehet elérni, hogy amikor a gyermek felfogja már, hogy mi az az örökbefogadás, a lehető legkevésbé sérüljön.

******

Nicknév: Így kerek a világ

Kik vagytok?  

Én 41 éves vagyok, a férjem 49. Az első gyermekünk érkezett hozzánk. Nekem ez a második házasságom. Nekem van orvosi problémám, két sikertelen lombikbébi-beültetésem volt az első házasságomban. A második férjemmel 2014-ben találkoztunk és a kezdetektől téma volt a gyermekvállalás. Lombikot nem szerettünk volna, így az örökbefogadás mellett döntöttünk.  

Miben vagytok mások, mint mások? 

Nem vagyunk mások.

Ki érkezett?

2021 augusztusában egy újszülött kisfiú érkezett hozzánk a Tegyeszen keresztül (Pest megye, megyei lista).

Mennyit vártatok?

2018-ban jelentkeztünk a Tegyeszhez és 3 évet vártunk. Én több mint 10 évet vártam, mire anyuka lehettem.

Mennyit várt a gyerek?  

A vér szerinti anya a szülés után lemondott a gyermekről és a kórházban hagyta. A vér szerinti apa ismeretlen. Egy héttel a születése után hívott minket a Tegyesz, hogy minket választottak a baba szüleinek. Azonnal mentünk a kórházba megnézni és igent mondtunk rá.   

Miért pont ő?

Ő volt az első kiajánlása a Tegyesznek. 0-5 éves gyermek volt a határozatban, az egészséggel kapcsolatos listán csak a nagyon súlyos betegségeket zártuk ki és a vér szerinti szülőkkel kapcsolatban is elfogadóak voltunk (pl ha drogfogyasztó, Hepatitis beteg, származás stb).

Miért pont ti?

Erre nem kérdeztünk rá, hanem örültünk, hogy minket választottak. A sorban nem voltunk rossz helyen (az első negyedben voltunk) és teljesen elfogadóak voltunk a származással kapcsolatban. Az ügyintéző első mondata az volt a telefonba a híváskor, hogy az anya erős rasszjegyekkel bír. A kisfiunk a sokadik gyermeke. Egy nagyon pici és egészséges, életrevaló baba várt minket a kórházban.

A tanács, ami jól jött volna utólag: Nincs ilyen, mert ezt át kellett élni. Egy hét alatt kellett berendeznünk a babaszobát, úgy, hogy közben mindketten dolgoztunk és munka után látogattuk a babát a kórházban.

A legnagyobb problémátok most: Nincs problémánk. Az első 3 hónap kimerítő volt (főleg az első 6 hét amíg visszakérheti a vér szerinti anya a babát), de azóta belerázódtunk a dologba és már rutinosak vagyunk. Hatalmas boldogság, hogy ő érkezett hozzánk. Nagyon passzol hozzánk a kisfiunk külsőleg és belsőleg is.

Mi volt másképp, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva/ahogy tanfolyamon tanultátok:

A nagykönyv szerint történt az örökbefogadás.

Miről olvasnál szívesen?

Most nem sok időm van olvasni, de később szívesen olvasnék az örökbefogadott gyermekek lélektanáról. Azt szeretném, ha nem érné őt semmi sérelem az örökbefogadás miatt, pl. később az iskolában. Olyan történetet is szívesen meghallgatok ahol a felnőtt örökbefogadott megkereste a vér szerinti szülőket, hogyan alakult a kapcsolatuk.

A várakozóknak sok erőt kívánok, én nagyon rosszul viseltem a bizonytalan várakozást. Úgy lesz a végén, ahogy lennie kell!

******

Nicknév: Gabi és Zoli

Kik vagytok? A párom, Zoli 36 éves, és én pedig 30. 2018-ban házasodtunk össze, még ugyanebben az évben kiderült, hogy endometriózisom van, így spontán nem vagy csak nagyon nehezen lehetett volna gyermekünk. Így nálunk egyből az örökbefogadás jött szóba. 2019-ben indultunk a Tegyesznél, sajnos a Covid miatt nagyon elhúzkodott az alkalmasításunk, és 2020. május 11-től vártuk a sorunkat. Mi 0-5 éves korig, nemtől függetlenül, származási kikötéssel, egy vagy két gyermeket vártunk a családunkba.

Miben vagytok mások, mint mások? Véleményem szerint semmiben sem vagyunk mások. Mi csak szerettünk volna igazi családdá válni végre.

Ki érkezett? 2022. február 10-én szólalt meg az a bizonyos telefon. Az ügyintéző csak annyit mondott, hogy lenne egy testvérpár, egy 4 éves kislány és egy 20 hónapos kisfiú, megyei listán  (Jász-Nagykun-Szolnok megye) voltak, és hogy az előttünk lévők visszamondták. Már akkor tudtam, hogy ők a mi gyerekeink. Másnap mentünk aktabetekintésre, ahol kiderült, hogy a kislány makkegészséges, viszont a kisfiú 27. hétre született, pitvari sövényhiánya és látásromlása van. Két külön nevelőszülő nevelte a testvérpárt. Rápillantáskor elrabolták a szívünket, kaptunk egy hétvégét, hogy gondoljuk át, de mi már akkor tudtuk a választ.

Mennyit vártatok? Körülbelül 2 évet vártunk az alkalmasítás után.

Mennyit várt a gyerek? A fiatalabb testvér születése után először csecsemőotthonba, majd nevelőszülőhöz került, őt az anyuka soha nem látogatta. A kislánnyal volt még egy-két találkozója az anyukának, de vele is megszakadt a kapcsolata, így váltak örökbefogadhatóvá 2022 elején.

Miért pont ő? Ez volt az első kiajánlásunk. Egyedül attól ijedtünk meg, hogy két külön nevelőszülőnél vannak és a barátkozás ideje alatt ingázni kell.

Ismerték egymást a gyerekek? Ismerték egymást a kapcsolattartás miatt. A két gyerekkel külön- külön ismerkedtünk. Délelőtt az egyikkel kezdtük, utána mentünk a másikhoz, 1.5 hónap volt a barátkozás. 

Miért pont ti? Elvileg mi voltunk a sorban a következők, miután a másik házaspár visszamondta őket.

A tanács, ami jól jött volna utólag: Az örökbefogadás utáni papírmunkával kapcsolatban több tanács.

A legnagyobb problémátok most: az óvodába való beíratás, mivel még nincsenek készen a papírjai a kislánynak, sehová sem haladunk. Illetve a kisfiút kellett orvoshoz vinni és elvették a régi taj-kártyát az ügyintézők, elég körülményes procedúra az orvoshoz járás.

Miről olvasnál szívesen? Ügyintézésről illetve gyerektámogatásokról.

*******

Kik vagytok?  A 40-es éveink elején járó házaspár vagyunk. Közel 15 éve vagyunk együtt, és több mint 10 éve szeretnénk már gyermeket. Rengeteg kivizsgálás után derült ki, hogy egészségügyi okok miatt nem lehet természetes úton babánk. Az örökbefogadás útjára 2020 év elején léptünk.

Miben vagytok mások, mint mások? Nem hiszem, hogy mások lennénk. Talán abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a baráti társaságunkban van örökbefogadó szülő és örökbefogadott felnőtt is, így mind a két szemszögből látjuk a helyzetet.

Ki érkezett? 13 hónapos teljesen egészséges, tökéletes kislány, megyei listáról (zöld megye).

Mennyit vártatok? A Tegyesszel való első kapcsolatfelvételtől a kislányunk hazaérkezéséig közel 2 év telt el.

Mennyit várt a gyerek? Születése után nevelőszülőkhöz került, akiknek roppant hálásak vagyunk, mert nagy-nagy szeretetben nevelték. A vér szerinti szülők nem keresték. Egyéves korában vált örökbeadhatóvá és szerencsénkre rögtön nekünk ajánlották ki. Aktabetekintés, „rápillantás” után azonnal indult a barátkozás.

Miért pont ő? Határozatunk egészséges/korrigálható egészségű 0-3 éves gyermekre, testvérpár esetén az idősebb gyermeknél 0-4 évesre szólt. Nemi és származási kikötésünk nem volt, ám az erősebb rasszjegyeket kizártuk, szerettük volna, ha gyermekünk külsőleg is illeszkedik a családba. De a szívem mélyén én egy év körüli kislányt szerettem volna (anya). Mikor december 30-án megcsörrent a telefonon és meghallottuk a paramétereket, nem volt kérdés, hogy látni szeretnénk.

Miért pont ti? Ezt a kérdést mi is feltettük magunknak és az ügyintézőnek is. A sorban nagyon elöl voltunk már és a kislányunk mind külsőleg, mind temperamentumban nagyon hasonlít ránk.

A tanács, ami jól jött volna utólag: Nincs ilyen. Egymástól tanulunk és fejlődünk folyamatosan.

A legnagyobb problémátok most: Nincs problémánk, megoldandó feladatok vannak:-)

Mi volt másképp, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva / ahogy a tanfolyamon tanultátok? A tanfolyam és ez a blog is hatalmas segítség volt, hogy eligazodjunk az örökbefogadással kapcsolatos információk között.

******

Nicknév: trvica

Kik vagytok? Vica és Péter, 2011-ben házasodtunk össze, majd utána született két fiunk. Az örökbefogadáskor 8 és 5 és fél évesek voltak.

Miben vagytok mások, mint mások? Nem meddőségi problémák miatt szerettünk volna örökbe fogadni, hanem mert így képzeltük el a családunkat kerek egésznek.

Ki érkezett? A harmadik fiunk másfél évesen érkezett nevelőszülőtől, megyei listáról. Az orvosi és családi előtörténetben volt pár izgalmas dolog, de nem zökkentett ki minket. A biztonság kedvéért néhány kontrollra azért szükség volt, de mint kiderült, egészséges, nincs elmaradása.

Mennyit vártatok? 2016. áprilisban jelentkeztünk a Tegyesznél, de akkor a második gyerek még csak féléves volt, úgyhogy gyakorlatilag csak 2018 végétől volt aktív a várakozás. 2021. júniusban érkezett az első hívás vele kapcsolatban. Korábban két érdeklődő telefon volt, hogy nyitottak vagyunk-e, de ők végül máshová kerültek.

Mennyit várt a gyerek? Születésétől fogva nem látogatták, 15 hónaposan lett örökbeadható. Sok helyen megfordult ez alatt az idő alatt: kórházak, csecsemőotthon, nevelőcsalád.

Miért pont ő? Eleinte 0-3 év közötti gyerekre vártunk, a nagyok kora miatt idősebb szóba sem jöhetett. Aztán, ahogy a négy év várakozás is letelt, és ők közben megnőttek, az új határozatkor nem csak a felső korhatárt toltuk ki (7 évre), hanem az alsót is (másfél évre). Származási, nemi kikötésünk nem volt, és a legtöbb egészségügyi kérdéssel kapcsolatban bővebb tájékoztatást kértünk.

Miért pont ti? Olyan családot képzeltek neki, ahol ideális esetben több nagytestvér is van.

A tanács, ami jól jött volna utólag: Az ügyintézés egyszer miattunk csúszott, mert nem “vettük át” (ügyfélkapun keresztül) mindketten az online érkezett határozatot.

A legnagyobb problémátok most: Megoldandó feladat: mindennapi logisztika egy iskolás, egy óvodás és egy bölcsődés gyerekkel.

Mi volt másképp, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva/ahogy tanfolyamon tanultátok: A rendszer szerint budapesti gyerek, de 200 km-re volt innen. A távolság és a nyári szünetek miatt senki nem ért rá segíteni a barátkozást. A nevelőmama nagyon segítőkész volt, szerintünk jól kezelte, hiába, hogy 15 év alatt ez volt az első örökbeadása. Lehetett érezni, hogy nehéz neki is.

Miről olvasnál szívesen? Kapcsolatfelvétel vér szerinti testvérekkel: mi nyitottak lennénk rá 14 éves kora előtt is. Romasággal kapcsolatos kérdések, kell-e és ha igen, hogyan kell hangsúlyozni? (Nyilván nyíltan kezeljük ezt is, mint az örökbefogadást magát.)

Ha remélhetőleg te is hamarosan ebben a rovatban fogsz szerepelni, és felkészülnél a gyermek érkezésére, akkor várlak a Finis csoportba, ahol együtt vesszük át a kiajánlással, barátkozással, adminisztratív ügyekkel és lelki felkészüléssel kapcsolatos tudnivalókat. Legközelebb:

2022. július 5., 7., 12., 14., kedden és csütörtökön 18-20 óra között. 

 https://orokbe.hu/talalkozok/tamogato-csoportok/finisben/

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.