Babaköszöntő 2021. november

Bemutatkoznak azok a családok, ahova nemrég érkezett kisgyerek. Mindenkinek gratulálok! Jelentkezzetek a rovatba a zsuzsa.martonffy@gmail.com címen, ha nemrég (egy éven belül) fogadtatok örökbe.

Nicknév: Ancs

Kik vagytok? Lassan 15 éve vagyunk házasok. Egy vér szerinti gyermekünk született, pár éves várakozás után, majd tíz évvel később érkezett az örökbefogadott gyermekünk. Lassan jutottunk el az örökbefogadásig, de nem próbálkoztunk egyéb orvosi beavatkozással, csak hosszasan érleltük magunkban a döntést. Megvártuk, míg mind a ketten teljesen biztosak voltunk a döntésünkben. A fiunk is nagyon vágyott már testvérre, ez azért megkönnyítette a helyzetünket. Amúgy viszonylag tág paramétereket adtunk meg, 0-5 éves korig várakoztunk, nemtől és származástól függetlenül, akár testvérpárra is. Betegségek tekintetében pedig „bővebb tájékoztatást” kértünk.

Miben vagytok mások, mint mások? Nem hiszem, hogy mások lennénk…

Ki érkezett? 4,5 éves volt a fiunk, amikor megcsörrent a telefon. Országos listáról érkezett, 300 km-re tőlünk. Iratbetekintés után egy héttel már találkoztunk is. Nevelőszülőknél volt, valóban mosolygós, nyitott kisfiúnak tűnt első látásra is, ahogy ezt a papírokban is olvastuk. Állapot szempontjából nehéz mit írni… Természetesen nem átlagos fejlődésű 4,5 éves, ám erősen életigenlő gyermek.

Mennyit vártatok? Nem sokat, mert 2021 év elején érkezett meg a határozat, és szeptember végén csörrent meg a telefon.

Mennyit várt a gyerek? Ez már egy picit bonyolultabb. A szülőanya 6 hónapos korában lemondott róla, először „családbafogadással” élt, majd egy nevelőszülőhöz került, később egy másikhoz, akkor volt másfél éves. Közben az apa apasági nyilatkozatot tett, és 2021 júniuságig látogatta rendszeresen. Júniusban végül lemondott a gyermekről, így örökbefogadhatóvá nyilvánították. A szemünkben a vér szerinti apa egy hős, irtó nehéz lehetett neki belátni azt, hogy nem fogja tudni biztosítani a megfelelő körülményeket a gyermeknek, bármennyire is szereti. Sokszor eszünkbe jut, szeretettel a szívünkben gondolunk rá.

Miért pont ő? Mi beleírtuk a bemutatkozó levelünkbe, hogy nagyon boldogok lennénk, ha cigány származású gyermeket fogadhatnánk örökbe. S. cigány származású kisfiú, gyönyörű barna szemekkel, hosszú szempillákkal. Nem volt a történetében „túl sok” riasztó dolog, nem dilemmáztunk rajta sokáig. Sok-sok orvosi papírja volt, de egyik sem kifejezetten nyugtalanító. Persze nem mondom, hogy nem volt félelem a szívünkben, de nem miatta, hanem sok ismeretlen tényező miatt. Kicsit nehéz volt az a tény is, hogy a vér szerint apa rendszeresen látogatta, tartottunk tőle, hogy ez olyan lesz, mint egy gyermekrablás. Talán egy kicsit olyan is. 

Miért pont ti? Ezt bizony nem tudom. Csak minket választottak ki az országos listáról, senki nem volt előttünk, vagy utánunk. Azt kinyomoztam, hogy a saját megyében volt egy kiajánlás, de ők nem voltak fogadókészek, így országosra került. Ott minket választottak. Ezt mi égi jelként értelmeztük. Az biztos, hogy a nevelőszülőknél sok gyerek volt, így biztos számított, hogy nálunk sem egyedüli lenne, illetve nekik is nagy kertjük volt, meg nekünk is.

A tanács, ami jól jött volna utólag: Nem tudom. Szerintem minden eset annyira más és más, és mindenki másképp is éli meg. Számomra talán a legriasztóbb az volt, hogy hogy sokáig minden energiámat a túlélés emésztette föl. Nagyon nehéz volt ez az első év. Tudtam, de nem számítottam rá.

A legnagyobb problémátok most: Huha…egyrészről nagyon más a két gyerek. Az egyiket már tök jól megtanultuk nevelni, hiszen volt rá 10 évünk, és nonstop együtt voltunk. A 4,5 éves már nem tabula rasa, már sok minden van mögötte. Fel kellett ismernünk, hogy erősen traumatizált gyermek. Ami eddig működött, most nem működik, új utak, új megoldások kellenek. Ez sokszor nagyon nehéz. Néha talán pont saját magammal a legnehezebb. A saját indulataimmal, érzelmeimmel megküzdeni. Lassan jöttek az anyai érzelmek is. A mai napig is sokat küzdünk, az együttműködésével, az alvásával, a viselkedésével, a félelmeivel stb.

Miről olvasnál szívesen? Talán a traumákhoz tartozó problémákról, megoldásokról, alvászavarokról… ilyesmi.

*****

Nicknév: The Happy Gang

Nemzetközi nagycsalád vagyunk, immár négy gyermekkel, mind örökbefogadott (1, 7, 8, 13 évesek). Előző gyermekünk örökbefogadásával is szerepeltünk a Babaköszöntőben

A fókuszban nálunk a gyerekek vannak, elég érzelmi kapacitást érzünk magunkban egy nagycsalád alapítására és menedzselésére. 

Újszülött kisfiú érkezett hozzánk másik megyéből a Tegyeszen keresztül nyílt örökbefogadással 2020 októberében. 

Csodaszép kisbaba, s már a kezdetekben feltűnt, hogy mennyire hasonlít az egyik bátyjára. Ez a hasonlóság engem (anya beszél) nagyon boldoggá tett, mert az ő érkezése és első évei (mind a mai napig) nagyon nagy pozitív benyomást tettek rám és szerettem volna azt a csodálatos utazást még egyszer megtenni egy kisbabával!

3 évet vártunk rá. 

A gyermek 9 hónapot várt a pocakban arra, hogy örüljenek neki és szívesen fogadják. Születése után 8 iszonyú hosszú napot várt arra, hogy a szülei végre megöleljék és biztonságban érezhesse magát. A kórház vezetősége nem engedte, hogy megöleljük, hogy gondozzuk, hogy ott legyünk vele. Születése után megnézhettük üvegfalon keresztül és úgy kellett döntenünk, hogy szeretnénk-e. 

A felemelő és a szörnyű ritkán kerül ennyire közel egymáshoz! Napi egyszer szabadott telefonon érdeklődni a hogyléte felől. Nagyon idegen helyzet volt! A hordozóban kaptuk meg végül. Amikor beültünk az autóba és kivettem, csorogtak a könnyeink, miközben a férjem azért egy idő után indulni szeretett volna haza, de én annyira nem akartam letenni!! Ezt azóta sem szívesen teszem!

Miért éppen Ő? Ennek így kellett lennie. Imádkoztunk érte mi is, a barátaink is világszerte. Őt vártuk, nekünk született. 

Miért éppen mi? 

Nagyon furcsának találtuk, hogy érvényes határozattal 3 év alatt sem a megyéből, sem pedig országos listáról nem érkezett kiajánlás, főleg azért is, mert hírhedten elfogadó család vagyunk. Felhívtam az ügyintézőnket, hogy megbizonyosodjak afelől, hogy mi a Tegyesz álláspontja, ‘vajon kerülhet-e mostanság nagycsaládba még új gyerek’?! Pozitív volt a válasz, bár csalódás is volt, mert nem volt igazán képben a gyerekeinkkel kapcsolatban és furákat kérdezett (pl.: nálunk alszik-e a gyerek az ágyban?) de így legalább megvolt rólunk az update. 

Ekkor volt a megyei sorszámunk 20-25 körül. 

Pár héttel később, életünkben először, a ‘klasszikus’: megcsörrent a telefon és megkérdezte az ügyintézőnk, hogy fogadóképesek vagyunk-e, mert nemsokára meg fog születni egy kisfiú, akinek családot keresnek és ránk gondoltak egyből.  Örömmel mondtunk igent! 

Többször átéltük, hogy úton volt hozzánk egy baba, aki végül nem érkezett meg. Ezeket a történeteket el kellett gyászolni nekünk szülőknek és a gyerekeinknek is. 

Könnyű azt mondani, hogy csak akkor szóljunk a gyerekeknek, amikor már biztos, hogy érkezik a kistesó! Igazából a helyzet majdhogynem csak akkor igazán biztos, amikor már a mi családnevünket viseli a gyermek! 

Kihívás mindig van, a legnagyobb kihívást a gyermekek magukkal hozott puttonya jelenti, ez gyermekenként változó méretű és természetesen változó intenzitással van kihatással a mindennapi életre, amit én örömmel titulálok nagyon boldognak. 

Mindig tudtuk, hogy jó lesz örökbe fogadni, de hogy ennyiszer és ennyire jó lesz, nem gondoltuk volna! Nagyon sok humorral és rengeteg nevetéssel éljük a nagycsaládok mozgalmas, hangos, gyakran kaotikus, de boldog életét, élvezzük egymást és próbáljuk mindig meglátni és kihangsúlyozni az egymásban és a különböző élethelyzetekben rejlő értékeket. 

Szívesen olvasunk mindent, ami a témával kapcsolatos, különösen jó lenne egy-két interjú örökbefogadott tinikkel. 

*******
 

2 gondolat “Babaköszöntő 2021. november” bejegyzéshez

  1. BT 2021. november 25. / 13:13

    Mindig boldogság olvasni a babaköszöntőket! Gratulálok minden családnak, sok boldogságot s minden jót és szépet kívánok mindenkinek!

    Kedvelés

  2. Sziszmancs 2021. november 28. / 17:56

    Gratulálok a családoknak és köszönöm most is a szép történeteket. Öröm olvasni mindig.. 🙂

    Kedvelés

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: