Babaköszöntő 2022. július

Bemutatkoznak azok a családok, ahova nemrég érkezett kisgyerek. Mindenkinek gratulálok! Jelentkezzetek a rovatba a zsuzsa.martonffy@gmail.com címen, ha nemrég (egy éven belül) fogadtatok örökbe.

Nicknév: Blaha Lujza

Kik vagytok? 10 évvel ezelőtt házasodtunk össze a férjemmel és el is indult a kálváriánk. Sok terhesség, vetélés, várakozások, aztán a lombikok. A lombikot csak azért próbáltuk meg, hogy nyugodt lélekkel tudjuk azt mondani, mi mindent megtettünk. Nem éreztem magunkénak ezt az utat, be is bizonyosodott, mert csak spontán terhességeim voltak. Az örökbefogadásban mindig is gondolkodtunk. A barátainknál is már 23 éve volt sikeres örökbefogadás. Nem volt kérdés a számunkra.

Miben vagytok mások, mint mások?  A korunkban biztos 😊 Én 44 voltam a kiajánláskor, a férjem 59. Valljuk, hogy a kor csak egy állapot és nem a kor határozza meg az élethez való hozzáállást, hanem az érzelmek és a motiváció.

Ki érkezett? Roma kislány érkezett, kettő éves elmúlt 2 hónappal a hazahozatalkor, országos listáról, nevelőszülőktől. Az akta szerint beszédben volt elmaradás és alacsonyabb az átlagnál. Azonban lakva ismerszik meg az ember, így a mozgásban is van jelenleg elmaradása.

Mennyit vártatok? Kettő és fél évet.

Mennyit várt a gyerek? Az első telefonunkig a gyermek fél évet várt. Másfél éves korában lett örökbeadható és 10 hónapos korában látogatták utoljára.

Miért pont ő? Határozatunk 0-2.5 éves korig szólt, neme mindegy. Első kiajánlásunk volt. Betegségekben csak a halálos, illetve az értelmi problémákat zártuk ki. Igen, volt olyan betegsége a szülőanyának, ami miatt a döntés meghozatalára kértem plusz egy napot az akta után. Orvos ismerőseim segítségét kértem.

Miért pont ti? Erre csak Isten tudja a választ… Országos listán már lassan várható volt, hogy ezekkel a paraméterekkel sorra kerülünk. Azonban mégis váratlanul ért a telefon, azt hittem, mi még gondolatban sem kerültünk az előtérbe… Illetve volt olyan betegség a szülőanyánál, amit szerintem sokan nem mernek bővebb tájékoztatásra ikszelni, pedig érdemes. A gyermeknél az akta szerint beszédelmaradás volt és szakmánkból kifolyólag pont passzoltunk ehhez a megoldandó problémához.

A tanács, ami jól jött volna utólag: A tanfolyamon nagyobb hangsúlyt kellene fektetni arra, hogy egy kétéves gyermeknek nem csak kialakult szokásai vannak, hanem pontosan kiderül, hogy hogyan nevelték, illetve, hogy hogyan nem. Ettől vannak olyan beidegződött dolgai, amit hatalmas türelemmel és következetességgel lehet csak elhagyni. Csúnya szóval, finoman át kell nevelni a gyermeket.

A legnagyobb problémátok most: Nem is problémának nevezném, inkább megoldandó feladatnak, azokat az elmaradásokat behozni, amik a foglalkozás hiányából erednek. Illetve az önmagunkkal folytatott küzdelem, az mindennapos. De ez a szülők sorsa 😊

Mi volt másképp, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva/ahogy tanfolyamon tanultátok: Az emberben kicsit idealista kép él a barátkozási folyamatot illetően és a valóságban inkább a rendszer egy futószalagnak tűnik. Ami közben elakad egy-egy gyermeknél, elrabolva tőle a család lehetőségét.

Miről olvasnál szívesen? A gyermekkel az örökbefogadásról beszélgetés, mit, hogyan, mikor, mennyit.

*******

Nicknév: gyémánt

Kik vagytok? 2007-ben ismerkedtünk meg, 2008-ban házasodtunk össze. A férjem két nagyobbacska lányával megözvegyült, így a házasságkötés után őket örökbe fogadtam, ők 14 és 16 évesek. Szerettünk volna legalább egy gyermeket együtt felnevelni, de természetes úton ez nem sikerült, így úgy döntöttünk örökbe fogadunk egy kicsi gyerkőcöt. 0-3 év között határoztuk meg a korát, a neme és származása nem volt fontos számunkra.

Ki érkezett? Kisfiunk márciusban töltötte a 2 évet. Mi előtte egy évvel kaptuk meg a határozatot. Így onnantól szinte alig egy évet vártunk rá „csak”. Szülőanyja szülői jogaitól megfosztva elvesztette valamennyi gyermeke kapcsán a gondozás, nevelés lehetőségét, így a fiúcskánk a kórházból rögtön a nevelőszülőhöz került, és 2021 májusában vált örökbefogadhatóvá. Megyei listán érkezett (Szolnok), egészséges, okos. 

Miért pont ő? Az első találkozásnál eldőlt minden: szerelembe estünk.

Miért pont ti? Erre nem kérdeztünk rá, örültünk, hogy végre csörög a telefon.

A tanács, ami jól jött volna utólag: Istennek hála sokaktól tudtunk tanácsot kérni, de ami igazán jó lett volna, ha megerősítésre kerül, hogy a nevelőszülő nem mindenható, és nem tőle függ, hogy miénk lesz-e vagy se…

A legnagyobb problémátok most: Nagy problémánk nincs. Könnyen összeszoktunk. A dackorszak kezdődik és a beszédkészség-fejlesztés, amin a fejünket törjük. Beszél, még a szókincse elég szegényes, de szinte minden nap 1-2 új szóval bővül, a kétszavas mondatok még nem mennek.

Mi volt másképp, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva/ahogy tanfolyamon tanultátok: nagy segítség volt a tanfolyam, és azok, akikkel ott találkoztunk és már előttünk jártak.

Miről olvasnál szívesen?

  • hogyan intézzük a papírokat lépésről lépésre
  • bölcsődei, ovis tapasztalatok
  • beszoktatás (itthon vagyunk együtt októberig, de akkor lejár a félév, hogy segíthetem, hogy törés nélkül tudjon oviba, vagy bölcsibe menni)

*******

Nicknév: Örökikrek

Kik vagytok? Átlagos fiatal házaspár vagyunk, 5 éve házasodtunk, mindig is vágytunk arra, hogy két gyerkőccel éljük az életünket. Kiránduljunk, hancúrozzunk, jókat beszélgessünk együtt 🙂 3 évig próbálkoztunk a vér szerinti úton, 5 vetélésen vagyunk túl, a 4. után éreztük azt, hogy nem ez a mi utunk, és akkor fogalmazódott meg bennünk az örökbefogadás.

Miben vagytok mások, mint mások? Elég hamar döntöttünk az örökbefogadás mellett, nem indultunk el a lombikos úton és már nem is szeretnénk vér szerinti gyermeket.

Ki érkezett? 2,5 éves ikerpár, kisfiúk és kétpetéjű ikrek, országos listáról. A kórházból nevelőszülő vitte el őket és nála voltak egészen addig, amíg hozzánk nem kerültek. Egészségesek, elevenek, tele vannak energiával és sokat rosszalkodnak 🙂 A nevelőszülő sokat foglalkozott velük, fejlesztésekre vitte őket. Emiatt szinte minden korábbi elmaradásukat behozták, jól beszélnek, jól vág az eszük.

Mennyit vártatok? 2021 májusában kaptuk meg a határozatot, 2022 márciusában szólalt meg a telefon, az ikrek 2022 májusától élnek velünk.

Mennyit vártak a gyerekek? Állítólag 1,5 éves koruk óta örökbeadhatóak, csak a szakvélemények és a papírmunka húzódott el sokáig. Kapcsolattartásuk utoljára félévesen volt. 

Miért pont ők? Álmunkban nem gondoltuk, hogy van esély ikrek örökbefogadására, de a határozatunkban ott volt ez is opcióként. Én már tinikoromban is ikrekre vágytam, a férjem sem érezte idegennek magától ezt a felállást. Az első találkozás során mindketten azt éreztük, menni fog, ez jó lesz, szeretnénk őket. Annak is örültünk, hogy nagyobbak, nem újszülöttek. Tudunk velük kommunikálni, el tudják mondani, ha baj van, viccelődni is tudunk velük.

Miért pont ti? Mert hozzájuk egy viszonylag fiatalabb, kitartó, energikus szülőpár illik (32 és 37 évesek vagyunk). Akik fel tudják venni az ő tornádó-ritmusukat 🙂

A tanács, ami jól jött volna utólag: A világ összes tanácsa is kevés lenne. Az ikerspecifikumokra való rávilágítás talán: hogy mivel jár két egykorú gyerek nevelése. Az önmagunkra figyelés, a feltöltődés fontossága. Az, hogy milyen formákban jöhet elő a nevelőszülőtől való elszakadással járó gyász (dühkitörések, fejverés a párnába, székbe stb.) és hogy ezeket hogyan kezeljük. Hogyan kezeljük azt, ha ellenünk erőszakkal lépnek fel (rugdos, köp, harap) stb.?

A legnagyobb problémátok most: Hogyan adjunk egyenlő figyelmet a két fiúnak? Az egyikőjük folyamatos rosszalkodással hívja fel magára a figyelmet, ezért vele külön foglalkozunk és dolgozunk ezen. Anya rossz zsaru, Apa jó zsaru – Anyának kevésbé akarnak szót fogadni, ha mindketten jelen vagyunk a férjemmel. Hogyan kezeljük a saját kifáradásunkat, azt, amikor elfogy az energiánk, a türelmünk?

Miről olvasnál szívesen? Ikreket örökbefogadók tapasztalatairól.

*******

Nicknév: sterretje

Kik vagytok? Negyvenes hívő házaspár vagyunk, a főváros közelében élünk, öt és fél év meddőség után két örökbefogadott gyermek érkeztével lettünk család, majd ezt követően nevelőcsalád. (Már kétszer szerepeltünk a rovatban itt és itt.)

Miben vagytok mások, mint mások? A két örökbefogadás után a covid-időszakban nevelőmami lettem azért, hogy az örökbefogadás csodáját mások is átélhessék a közreműködésemmel. Egy kórházból hazahozott egészséges leánycsecsemőt örökbe is kísértem, és jelenleg is van nevelt gyermekem (egy látássérült másfél éves kisfiú, akinek érkezésére évek óta vártam, írtam is róla…). Persze, ez sem kuriózum, hisz sok örökanya van, aki nevelőmami is, csak talán nem olyan köztudott.

Ki érkezett? Az örökbe kísérésem nyarán érkezett egy másik nevelt baba is hozzánk, Gyöngy. Féléves volt, gyermekotthonban élt, nem látogatták. Aranyere volt, lyukas szíve, ekcémája, és súlya nem érte el a négy kilót. Nagy lelkesedéssel vittem Dévényre, neuro-hidroterápiára, kardiológiára, gasztroenterológushoz és lassan, de biztosan elkezdett oldódni, fejlődni. Arra számítottam, hogy hamar örökbe megy, hiszen esélytelen volt a hazagondozás. Fél évvel később, január elején kivették a méhemet, és Gyöngyöt hat héten át mások emelgették – barátaim, anyám (aki meg is jegyezte, hogy ugyanolyan rutinnal altatja magát a baba, mint annak idején én), és a férjem. Meghökkentő volt a kanapén fekve szemlélni az életemet. Gyöngy nem fogadott el mástól ételt, ami rettenetesen meghatott. Kifejezte ragaszkodását. Mire kitavaszodott, én megerősödtem, neki pedig göndör fürtjei nőttek, és nem volt olyan, aki ne jegyezte volna meg, mennyire kiköpött másom a kislány. Rettenetesen ragaszkodtunk egymáshoz. Amikor örökbeadhatóvá vált, kérvényeztük, hogy hadd maradjon örökre velünk. Két hónappal később ezt engedélyezték, ezzel pedig érezhetően kiteljesedett a családunk. 

Mennyit vártatok? Bár Pest megyében hivatalosan várakozók voltunk (egy látássérült gyermekre vártunk, aki végül neveltként érkezett meg, és jól is van ez így), Gyöngy kapcsán le kellett folytatni az egész procedúrát a fővárosban, három kör pszichológiával (az utolsó körben a három gyermekünket vizsgálták). Azaz érvényes határozattal vártunk, de az mégsem számított a nevelőmamis örökbefogadáskor.

Mennyit várt a gyerek? Gyöngyöt sosem látogatták. Kétéves kora előtt lett örökbeadható.

Miért pont ő? Nem számítottam rá, hogy nevelőmamiként nem leszek képes úrrá lenni az érzéseimen. Örökbe kísértem egy gyermeket, és a most családunkban nevelkedőt is el fogom tudni engedni… de Gyöngy teljesen más volt. Olyan természetességgel oldódott fel a családunk szeretet-vizében, mint egy boldogság-pezsgőtabletta. Én őrlődtem, amiért így megszerettem, de mindenki más (család, barátok, ovis gyermekeim gondozói…) csak annyit mondott: “Gyöngy ide tartozik, mindig is ide tartozott.”

Miért pont ti? Gyöngy sok traumatikus élménytől szabadult meg nálunk, több sokkoló tünete gyógyult meg itt, a családunkban. Hiszem, hogy emellett egy szakember sem képes szó nélkül elmenni: az ő élete egy gyógyulási folyamat, ennek az útnak itt kellett folytatódnia.

A tanács, ami jól jött volna utólag: Azt hiszem, a nevelőszülőségre, – hiába oktatnak hónapokig kiváló szakemberek,- felkészülni nem, csak születni lehet. Én most arra jutottam, hogy hiába akartam jól csinálni, nem sikerült. Lehet, meg se hallottam volna a jó tanácsot (higgadtan, céltudatosan csináld, emocionális distanciát tartva), mert “nem volt rá fülem”, azt hittem, fogok tudni uralkodni az érzelmeimen… hát, nem… Gyöngyöt a szívem mélyéről megszerettem, és ő is minket, azóta is ő a leganyásabb, rajongunk egymásért.

A legnagyobb problémátok most: Négy gyermeket nevelni nem egyszerű. Nem tagadom, fáradt vagyok. De a legfáradtabb hálás anya vagyok a világon.

Miről olvasnál szívesen? Mindenről. Most nevelőmamis örökbefogadásról épp… 🙂

******

Nicknév: Böbe és Zoli

Kik vagytok? 40 feletti (45 és 43 éves) házaspár, 6 éve találkoztunk, elég minimális esélye volt a saját gyereknek, így az első pillanattól kezdve téma volt köztünk az örökbefogadás lehetősége.

Miben vagytok mások, mint mások? Szerintünk semmiben 🙂

Ki érkezett? Áron, 2 éves – születése óta csecsemőotthonban élt – hospitalizált, nem beszélt, mozgásában is erősen visszamaradott állapotban. Országos listáról érkezett, Somogy megyéből.

A csecsemőotthonban 20+ 0-3 éves kisgyermek volt, akikre 1 nevelő, és 4 dadus jutott (2-2 nappalos-éjszakás váltásban) az elmondások szerint. A létszám miatt csak a fizikai szükségletek kielégítésére volt idő, ezért a gyermekek jelentős elmaradásban vannak. Áron anyagában ugyan szerepel, hogy szülőanyja értelmi fogyatékos, de arra, hogy ez milyen súlyos, és hogy születési vagy elhanyagoltságból eredő, nem volt információ. Amióta nálunk van, a mozgásban nagyon sokat fejlődött (fut, ugrál, mászik fel-le), míg kommunikációban kicsit lassabban haladunk, de a kezdetleges szavak, halandzsanyelv és a mutogatással közlés már megvan.

Mennyit vártatok? 2020.09-ben jelentkeztünk a Tegyesznél, 2021.05-ban lett alkalmassági határozatunk, és most 2022.05-ban lett végleges az örökbefogadás.

Mennyit várt a gyerek? Féléves koráig látogatta a szülőanyja, de ezután csak egy évvel később, azaz 1,5 évesen lett örökbefogadható.

2021.09-ben volt egy kiajánlása, de az a barátkozás nem lett sikeres.

Miért pont ő? Első látásra szerelem lett részünkről, ahogy megláttuk, azonban a kihelyezési tárgyalás előtt volt egy elbizonytalanodásunk, mert a vele foglalkozó “fejlesztőpedagógus” eléggé leírta, és szinte lebeszélt róla. Kaptunk egy hosszú hétvége (húsvét) gondolkodási időt, majd visszamentünk érte, újabb fejlesztőpedagógussal és a neurológussal is sikerült beszélnünk a végleges döntésünk előtt.

Miért pont ti? Ezt nem tudjuk 🙂 de örökké hálásak leszünk az ügyintézőnknek, hogy folyamatosan tartotta velünk a kapcsolatot, és figyelt ránk.

A tanács, ami jól jött volna utólag: Higgy az első megérzésben, merj segítséget kérni.

A legnagyobb problémátok most: Nagy problémánk, azt hiszem nincs, elindult a fejlődés… Türelmesnek kell lennünk.

Mi volt másképp, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva/ahogy tanfolyamon tanultátok: az első napi 20 percen kívül senki nem figyelt ránk (3 heti barátkozás alatt!), amit mi persze nem bántunk, de utólag jó lett volna az első napon túl lenni, a nevelővel, dadussal, fejlesztővel, gyámmal beszélni, és információkat kapni.

Miről olvasnál szívesen? Nekem nagyon sokat segített a blogon olvasható “csecsemőotthonból örökbe fogadni” témájú cikk, szívesen olvasnánk további sorstársakról.

******

Tizenegy éve alkotunk egy párt és hét éve már házasok is vagyunk. Nagy örömünkre 11 hónap együttlét után megszületett az első fiunk. Nem terveztük, de nagyon akart jönni, így lettünk 2012-ben egy háromtagú család. Még ebben az évben elterveztük, hogy jöhet a kistesó. Sajnos sok év próbálkozás alatt semmi nem történt. 2017-ben végre pozitív lett a teszt. Hatalmas boldogság volt, mindaddig, amíg egyik éjjel üvöltöttem a fájdalomtól. Sajnos a baba a petevezetékben tapadt meg. Nem volt már sok időm, mert a hasüregben gyűlt a vér. Megműtöttek és a petevezetékemet megmentették. Közben kiderült, hogy endometriózisom van. Azt is helyrehozták. Majd amikor már lehetett próbálkozni, akkor első alkalommal terhes lettem. Sajnos ismét a petevezetékemben tapadt meg, csak most a másikban. Megműtöttek. Ez a petevezeték is megmaradt. Újból első próbálkozásnál pozitív teszt… De valami nincs rendben. A baba most bejutott a célba, de sajnos nem maradt velünk. A következő pozitív tesztnél újból a petevezetékben volt a baba. Ekkor már kivették a petevezetékemet. Ez pont a 30. születésnapomon volt. Na de van még egy petevezeték… még sikerülhet. Sajnos nem sikerült. Négyszer volt méhen kívüli terhességem. Ismét padlóra kerültem, de ez ütött a legnagyobbat. Itt már tudtam, hogy csak a lombik segíthet. Amikor összekapartam magam a padlóról, akkor belevágtunk a lombikba. Kettő sikertelen volt. Többet nem akartam tűt és orvosokat látni. A fiunk nagyon vágyott már testvérre, és ezt minden nap el is mondta. Mi is vágytunk még egy gyermekre. Eldöntöttük, hogy megyünk tovább. Örökbe fogadunk. 2021. április 29-én voltunk a Tegyesznél. Két hónapon belül határozatunk lett. De mondták, hogy 2-5 év közti gyermekre 4 év kb. a várólista. Elfogadók voltunk származást tekintve és korrigálható betegségeket is ikszeltünk. 2021. szeptember 20-án csörgött a telefon, hogy van egy kisfiú, előtte való nap töltötte be a három évet. (A megyei listáról, Békés megye.) Három nap múlva aktaismertetés és fénykép. Mondtuk, hogy szeretnénk megnézni a kisfiút. Ekkor jött a nagy bumm… a gyermek ott nevelkedett, abban a kis faluban, ahol én éltem, amíg nem ismertem meg a férjem. Így a nevelőszülők is csak pislogtak, amikor megjelentünk náluk, ismertük egymást régről. Azonnal megvolt a szimpátia a gyermekkel. Nem akarta, hogy eljöjjünk. Pár nap múlva újra mentünk, a következő találkozásra pedig vittük a nagyfiút is. De ő még akkor nem tudta, hogy miért megyünk. A majdnem hét év korkülönbség ellenére nagyon jót játszottak. Ismerkedés szakaszában lett volna a tanfolyamunk, de sajnos elkaptam a covidot. Így sem a tanfolyamra, sem pedig látogatni nem tudtunk menni. Közben az én imádott nagypapám is itthagyott minket. A gyermeket küldte maga helyett nekünk. Sajnos nem láthatta a kis dédikéjét. November 19-én hazahoztuk a törpét. Akkor volt 3 éves 2 hónapos. Még nappal is pelusos volt. Kb. 2 hét alatt nappalra szobatiszta lett és január elsejétől teljesen szobatiszta. Teljesen olyan, mintha tényleg a pocakomból és nem a szívemből született volna. Ugyanolyan, mint a bátyja. A család összes tagját azonnal megvette a nagy dumájával, a csillogó szemével és a hatalmas mosolyával. Őt a szülőanyja ott hagyta a kórházban, így egyéves korában örökbe adható lett, de még két évet várt ránk. A gyámügyes azt mondta, amikor megkérdeztem, hogy miért csak most, hogy most került sorra. Borzasztó ilyet hallani, de ő ránk várt. Amikor ő született, én a 10 km-el arrébb lévő kórházban gyógyulgattam a méhen kívüli műtét után. Ő akkor már ott volt nem messze tőlem. Ez a mi kis családunk története. Lehetne még annyi mindent írni, de akkor holnapig itt ülnék. 

Szóval végszónak csak annyit, hogy a rengeteg fájdalom és csalódás megérte, mert ha ezek nem történnek meg velem, akkor nem vágunk bele az örökbefogadásba.

Ha remélhetőleg te is hamarosan ebben a rovatban fogsz szerepelni, és felkészülnél a gyermek érkezésére, akkor várlak a Finis csoportba, ahol együtt vesszük át a kiajánlással, barátkozással, adminisztratív ügyekkel és lelki felkészüléssel kapcsolatos tudnivalókat. Legközelebb:

2022. november 24., december 1., december 8., mindig csütörtökön 17-20 óra közt.

https://orokbe.hu/talalkozok/tamogato-csoportok/finisben/

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.