Babaköszöntő 2022. december

Bemutatkoznak azok a családok, ahova nemrég érkezett kisgyerek. Mindenkinek gratulálok! Jelentkezzetek a rovatba a zsuzsa.martonffy@gmail.com címen, ha nemrég (egy éven belül) fogadtatok örökbe.

Kik vagytok? Negyvenes éveink elején járó házaspár vagyunk. 2000 óta vagyunk egy pár, 2021-ben házasodtunk össze. Mint sok más pár, mi is sok mindenen keresztülmentünk, mire eljutottunk az örökbefogadás gondolatáig.

4 lombik eljárásban vettünk részt, illetve volt 2 spontán terhességem, viszont nem sikerült kihordani a terhességeket 😦 Bennem már korábban felmerült az örökbefogadás gondolata, de a férjem eleinte nem akarta. Aztán 2021 nyár elején eldöntöttük, hogy elindulunk az örökbefogadás útján.

Miben vagytok mások, mint mások? Szerintünk semmiben. Mindketten dolgozunk, éljük a hétköznapi emberek életét, és mindketten nagyon szerettünk volna gyermeket.

Ki érkezett? 2022. májusban csörgött az a bizonyos telefon, hogy van egy kislány, aki örökbe adható (megyei listán, Szabolcs). Május végén érkezett haza, és vele kerek lett a családunk, és azóta is bearanyozza a napjainkat.

Mennyit vártatok? 2021. augusztus elején adtuk be a kérelmet a helyi Tegyeszhez, október közepére meglett a határozatunk. 2022. május elején csörgött a telefon, hogy van egy kislány. Május végén pedig már egy család voltunk, június végén pedig megkaptuk a végleges határozatot. Három hónapos volt, mikor hazaért.

Mennyit várt a gyerek? A szülőanya születésekor lemondott róla, májusban lett a mi kislányunk. Egy betegség miatt kórházban volt három hónapig. 

Miért pont ő? A határozatunk szerint 0-3 éves korig várakoztunk, származási kikötéssel, nemi kikötés nélkül. A kislányunk előtt már volt két kiajánlásunk, mindkettő kisfiú volt. De talán a lelkünk mélyén mindketten inkább kislányra vágytunk, melyet az ügyintézőnkkel megbeszéltünk. A harmadik kiajánlás volt a kislányunk, aki szerelem volt első látásra.

Miért pont ti? Nem tudjuk. Mi voltunk az első kiválasztott házaspár. Említettük az ügyintézőnek a beszélgetésünk során, hogy minél kisebb gyermeket szeretnénk, de a határozat szerint 3 éves korig várakoztunk. Nem bíztunk benne, hogy pici babának leszünk a szülei. Nagyon-nagyon hálásak vagyunk, hogy minket választottak.

A tanács, ami jól jött volna utólag: Igazából eddig minden tökéletes. A kislányunk egy csodababa, aki nagyon jól viselkedik, végig alussza az éjszakákat (kop-kop-kop), és minden nap mutat valami újdonságot. Nagyon jó látni, ahogy okosodik, és minden nap tanul valami új dolgot.

A legnagyobb problémátok most: Ez nagyon boldog időszaka az életünknek, nincs problémánk.

Mi volt másképp, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva/ahogy tanfolyamon tanultátok: A várakozás talán. Mindenhol azt olvastuk, illetve azt hallottuk, hogy éveket kell várni a gyerekre, főleg annak, aki pici babát szeretne. Mi a kérelem beadásától számítva 9 hónap múlva szülők lettünk.

Miről olvasnál szívesen? Második gyerek örökbefogadásáról.

*******

Nicknév: Abibabi

Kik vagytok? Lelkészcsalád vagyunk (a férjem baptista lelkész), fiatalon házasodtunk. Mindig is nagycsaládra vágytunk, vér szerinti és szív szerinti gyermekekkel együtt. A kezdetektől tervben volt az örökbefogadás is. Így teljes a családunk.

Miben vagytok mások, mint mások? Semmiben, max. abban, hogy szemtelenül fiatalon vágtunk bele ebbe az egészbe. Én 25 vagyok, a férjem 26. 

Ki érkezett? Egy igazi túlélő csoda. Kicsi lányunk 23. hétre született 600 grammal, nem sírt fel, szinte esélye sem volt a túlélésre. Mégis itt van és teljesen egészséges, nem maradt vissza semmi, mozgásfejlesztésre járunk vele. A Gondviselő vele volt. Jelenleg 2 éves, a megyénkből érkezett (Békés).

Mennyit vártatok? Határozattól számítva 3,5 hónapot.

Mennyit várt a gyerek? 2 éves most, sokat volt eleinte kórházban. 

Miért pont ő? Vér szerinti kisfiunk mellé érkezett, aki négyéves. Nem volt származási kikötésünk, 0-3 éves korig várakoztunk és korrigálható eü. állapottal. Hogy miért pont ő? Mert ő az, aki tökéletes számunkra. Minden kis apró dolgával együtt. Mintha mindig is a családunk része lett volna.

Miért pont ti? Elfogadóak voltunk, származásban és koraszülöttségben is. Tudtuk, hogy vannak csodák, számunkra Abigél is ilyen csoda. Előttünk ketten nemet mondtak az extrém koraszülöttség miatt az országos listáról, így jöttünk mi megyei listáról.

 A tanács, ami jól jött volna utólag: Az eleje nagyon nehéz lesz, de tarts ki, megéri. Nem voltunk felkészülve arra, hogy egy kétéves valójában mivel jár. Más, mint egy újszülött, de semmiért sem fordítanánk vissza. Mostanra már teljes biztonság érzete van, így az eleinte megjelenő nehézségek, elszakadás a nevelőszülőtől stb. teljesen normalizálódott. Nyugodt, szeretetteljes napjaink vannak. 

A legnagyobb problémátok: nincsen. Hálásak vagyunk minden pillanatért. 

Mi volt másképp, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva/ahogy tanfolyamon tanultátok: az érzések nem egyből jönnek, de megéri várni rá!

Miről olvasnál szívesen? Mindenről, ami a témával kapcsolatos. 

******

Kik vagytok?
Budapesten élő 42 éves házaspár egy 4,5 éves szív szerinti kisfiúval. Vele már szerepeltünk a Babaköszöntőben.

Miben vagytok mások?
Nem érezzük másnak magunkat, szerettünk volna második gyereket.

Ki érkezett?
Egészséges kislány Tegyeszen keresztül, országos listáról titkos örökbefogadással.

Mennyit vártatok?
2020 tavaszán kaptunk határozatot második gyerekre, közel 2,5 évet vártunk. Első kiajánlásunk volt az új határozattal (0-3 hónapos korig, nemi és származási kikötés nélkül várakoztunk, korrigálható egészségi problémákat elfogadva).

Mennyit várt a gyerek?
Kéthetes volt, amikor hívtak minket, három hetesen láttuk először és öthetesen hozhattuk haza a kórházból.

Miért pont ő? Miért pont ti?
Amikor az első pillanatban megláttuk, nem volt kérdés, hogy ő a mi családunkba született. Olyan szép kis hajasbaba volt, mint a kisfiunk újszülöttkorában.
Országos listán kerültünk sorra, kislányunk olyan megyéből érkezett, ahol viszonylag kevés a várakozó, így került országosra, és próbáltak neki mihamarabb szülőket találni, így kerülhettünk mi a képbe, mert minden babaholmi rendelkezésre állt, vállaltuk a titkos örökbefogadást, a bizonytalan származást és a távolra történő utazást is.

Tanács, ami jól jött volna utólag:
A rápillantást követően szerettük volna látogatni a kihelyezés napjáig, erre elviekben minden munkanap délután egy óra időintervallumra lehetőségünk is lett volna, de a kórházi védőnő, a gyám és a tegyeszes ügyintéző egymásra hivatkoztak, hogy ki engedélyezheti ezt, így telt el két hét várakozással a látogatási engedélyre, legyetek sokkal rámenősebbek, mint mi.

A legnagyobb problémátok most: Az itthonról történő elindulások két gyerekkel télvíz idején – egyik gyerek sem szeret öltözni, így az indulás, beöltözés, overál és társai elég sok kihívás elé állítanak minket.

Mi volt másképp, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva/ahogy tanfolyamon tanultátok?
Úgy készültünk (és ezt mondta a tegyeszes ügyintézőnk is még a várakozás alatt), hogy jó eséllyel valamelyik egyesületnél fogunk sorra kerülni, így meglepett minket, hogy országos listán lévő egészséges kislány miatt hívtak minket. Úgy tudtuk, hogy országos listára idősebb vagy súlyosabb egészségi problémával küzdő gyerekek kerülnek. Ahogy hallottuk, idén a szokásosnál jóval több egészséges újszülött került országos listán keresztül családba.

Miről olvasnál szívesen?
Származáskutatás, várhatóak-e nehézségek kamaszkorban, ha két testvérnek másféle puttonya van a származási történetüket, vér szerinti családjukat tekintve.

******

Nicknév: Mariann

Kik vagytok?

40+ éves házaspár vagyunk Budapestről. Egy vérszerinti lányunk született, aki most 17 éves. Természetes úton nem lett testvére, de két gyereket szerettünk volna.

Miben vagytok mások, mint mások? 

Egyrészt az orvosi beavatkozásokat el sem kezdtük, valahogy a vele járó tortúra elriasztott, másrészt semmiképp nem akartunk csecsemőt vagy újszülöttet, 3-6 éves korosztályt jelöltük meg. Ezen kívül majdnem feladtuk az örökbefogadást, mert lejárt a 3+1 éves határozatunk is, és a hosszabbításnál már kezdtem úgy érezni, hogy öreg vagyok én már ehhez.

Ki érkezett?  

Szabolcs megyéből, országos listáról érkezett a mi 6 éves kisebbik nagylányunk, nevelőszülők gondozták születése óta. Koraszülött volt, de az aktája alapján nekünk semmi ellenérzésünk nem volt vele kapcsolatban. Fizikailag teljesen egészséges, a fogacskáit leszámítva (de ezek már szépen cserélődnek), és bár kisebb lemaradásai, tanulási nehézségei vannak, de egy éve él velünk, és már most rengeteg mindent behozott.

A nevelőszüleihez nagyon ragaszkodott, úgy tudta, hogy ők a szülei, és a többi nevelt gyerekre pedig, hogy a testvérei. Ezt azonnal tisztázni kellett, és még nagyon sokszor elismételni, hogy ki-milyen státuszban van, és „ki-kinek-a kije”. Ma már büszkélkedik vele, hogy őt örökbe fogadták, és ha felnő, akkor is a szülei leszünk, a tesójával is testvérek maradnak.

Amikor megláttuk, egy szőke, göndör hajú tündérrel találkoztunk, aki nyitott és kíváncsi volt, és nagyon jólneveltnek és szabálykövetőnek tűnt. Ez nem változott azóta sem, továbbra is egy szőke tündér, és azóta már biztonságban is érzi magát nálunk, így szépen kinyílt, és a bizalmába engedett minket. Az ismeretlen helyzetektől még mindig fél, mert nem tudja elképzelni, mi fog történni, de már megbízik bennünk, és elhiszi, hogy nem akarunk rosszat neki.

Nagyon kitartó, csak biztatni és dicsérni kell, ha valami nem megy elsőre, addig próbálja (bár könnyek között), amíg nem sikerül, nem adja fel. Simulékony, nagyon meg akar felelni, összességében könnyebb dolgunk van vele, mint amire számítottunk, a napi kisebb gondok ellenére is. Őt tényleg csak szeretni kell.

Mennyit vártatok?

4,5 évet vártunk, 2017. januárban jelentkeztünk, 2021. októberben láttuk először, de már májusban tudtuk, hogy ő van, csak akkor még várt ránk egy határozat hosszabbítás, amit majdnem feladtunk, de a tudat, hogy az aktánk valahol már úton van a gyerek felé, adott egy kis erőt. Meg a pszichológus, és nem utolsó sorban Zsuzsa Finis csoportja is felfrissítette a lelkesedésünket. 😊

Mennyit várt a gyerek?

Koraszülöttsége miatt nem engedték haza a születése után, mert a körülmények nem voltak alkalmasak rá, és a további vizsgálatokra, fejlesztésekre is csak így volt esélye, hogy eljusson, ha nevelőszülőre bízzák.

2020 nyara óta volt örökbe fogadható, 2019 karácsonyán látogatta utoljára a vér szerintanyukája. Közben jött a Covid, és pszichológushoz is kellett vinni a gyereket, mert nem volt kellően felkészülve az örökbefogadásra még, emiatt csak 2021-ben ajánlották ki.

Miért pont ő?

Csak kislányra várakoztunk, származási kikötéssel, és 3-7 éves korig jelöltük az életkort, országos listát is bejelölve. Nem értettük először, hogy lehet az, hogy egy ilyen tündérszép gyerek még a rendszerben van, de az ügyintéző szerint ott csak csecsemőket fogadnak örökbe, így már túlkoros volt, és nem volt örökbefogadó szülő a saját megyéjében.

Miért pont ti?

Mi következtünk a sorban. Három család volt kijelölve neki, mi a másodikok voltunk. Az első házaspár akta alapján nemet mondott, így mi következtünk. A gyám nagyon szerette volna, ha messzire kerül a megyéből, hogy több lehetőség legyen majd előtte később, nyíljon ki a világ neki.

A tanács, ami jól jött volna utólag: 

Az ismerkedés időszaka kínszenvedés volt, nem készültünk fel rá, hogy tényleg a világvégére megyünk, és rettentő hideg lesz, és semmilyen programlehetőség nincs a közelben. A legközelebbi program egy játszóház volt, de ahhoz is utazni kellett egy órát. A boltok is csak reggel és délután voltak nyitva 3-4 órán keresztül (ebédszünet, szieszta, és este már korán bezártak), ezért ott nem úgy van, hogy beugrunk néhány zsemléért a boltba, hogy másnap reggel legyen reggeli.

Ráadásul egy Pesten szocializálódott, nyüzsgő városi 17 évessel együtt mentünk, akinek a türelme hamar elfogyott a semmittevésben.

Szerencsére a nevelőszülők jó szívvel és terülj-terülj asztalkámmal vártak minden reggel és este minket.

Megváltás volt, mikor hazajöhettünk végre. Hazaköltözés után mézeshetek voltak, minden csodaszép, izgalmas, érdekes, aztán jött a feketeleves, „mostmár inkább hazamennék” és „mikor megyünk vissza?”.

De ezzel együtt is imádtam minden percét, megérte.

A legnagyobb problémátok most:

Most kezdtük az első osztályt szeptemberben, és sok pótolnivaló van, amit nagyon sok idő lesz behozni, akár évek is. Ismeretlen szavak, fogalmak, szituációk, amiket nem ért, enyém-tiéd-kié, és ebből bizony vannak konfliktusok. És persze az evés… Bármit, bármikor, bármennyit… Az egész nap egy végtelen étkezés.

Mi volt másképp, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva/ahogy tanfolyamon tanultátok:

Semmi és minden. Minden a „tudtuk, csak nem sejtettük esete”.

******

Nicknév: Barbi

Kik vagytok? Barbi és Kálmán, 20 éve vagyunk házasok. Budapesten élünk. Én 39 éves vagyok, a férjem pedig 46 éves. Az elmúlt években döntöttük el, hogy örökbefogadás útján szeretnénk egy gyermek szülei lenni. Miután vérszerinti nem született.

Miben vagytok mások, mint mások? Talán abban, hogy mi nem vettünk részt lombikprogramban, hanem kizárólag örökbefogadás mellett döntöttünk. S valószínűleg, akkor is lett volna örökbefogadás, ha van vér szerinti gyermekünk.

Ki érkezett? Regina Abigél érkezett hozzánk, vagy ahogyan ő nevezi magát, nyonyó, megyei listáról (Heves), 21 hónaposan. Kettő éves születésnapját már együtt ünnepeltük. Nevelőszülőnél volt, nagyon kedves kislány.

Mennyit vártatok? Mi Heves megyében éltünk az örökbefogadás ideje alatt és egy évet vártunk.

Mennyit várt a gyerek? Féléves korától élt a nevelőszülőnél, szülei egyáltalán nem látogatták őt. 

Miért pont ő? Mondhatnám azt, hogy Regikét az Isten nekünk teremtette. Ő volt az első kiajánlás, és eszünkbe sem jutott, hogy visszautasítsunk egy gyermeket. Egyébként mi nagyon elfogadóak voltunk, 0-3 év közötti gyermeknek szerettünk volna a szülei lenni. Betegségekben is elfogadóak voltunk, nyitottak kezelhető egészségügyi problémákra, információk birtokában. Amikor az iratanyagot kaptuk megtekintésre, akkor a tanácsadó maga is mondta, hogy nem biztos, hogy elfogadjuk. Nagyon helyesen tettük, hogy ismerkedtünk, egyébként már a fotó után tudtuk, ő a mi gyermekünk lesz. Egy hónapig intenzív ismerkedés volt.

Miért pont ti? Erre nem tudok válaszolni. De mi valóban elfogadóak, nyitottak voltunk mindenre. Egy származási kikötésünk volt, hogy cigány származású legyen, mivel mi is azok vagyunk. Az iratanyagot látva, valószínűleg nem sokan akartak volna ismerkedni vele. De Regina tényleg sok mindenben hasonlít ránk, külsőleg is, és jószívű, segítőkész. A mi életünkbe nagyon illik, hiszen mások segítése nekünk mindig is fontos volt.

Az iratanyagból kiderült, hogy extrém koraszülött volt, születése után segíteni kellett a légzését, és sokáig volt kórházban. Koraszülöttségből adódóan műtéten is átesett, amelynek ma már csak annyi következménye van, hogy félévente ellenőrzésre kell járni. Olvasva az iratanyagot tudtuk, hogy ez a gyermek ragaszkodik az élethez, nagyon élni akar! S nagyon erős kislány! Az első találkozás alkalmával tudtuk, hogy nem engedjük el. S valószínűleg ő is tudta, hogy mi kik leszünk neki. Tudta, hogy mi leszünk a szülei. Volt pár perc, amikor csak nézett minket felváltva. Fogott minket, álltunk a két oldalán és jól szemügyre vette anyát és apát, hogy most akkor mi leszünk az ő szülei. 
 

A tanács, ami jól jött volna utólag: Ilyet nem tudok mondani. Hiszen óriási dolog, hogy hirtelen szülő lesz az ember. Már a kiajánlás pillanatában minden más lesz. Azt hiszem, nem lehet elég tanácsot adni az örökbefogadó szülőknek.

A legnagyobb problémátok most: Nehéz az elválás, bölcsődei beszoktatáson vagyunk túl, ami a gyermeknek és nekem is nehéz. De szüksége van közösségre, nekem pedig már édesanyaként vissza kell mennem dolgozni.

Mi volt másképp, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva/ahogy tanfolyamon tanultátok: Gyermekvédelemben, szociális területen dolgozom több éve, így mi nem jártunk tanfolyamra, és akkor már nem is volt kötelező. Nem tudok ilyen dolgot kiemelni.

Miről olvasnál szívesen? Több, már felnőtt örökbefogadott gyermek személyes történetét olvasnám. Személyes tapasztalataikat, hogy milyen negatív és pozitív élményeik voltak. Mi segítette őket a múltjuk feldolgozásában.

Ha te is várakozol, és felkészülnél a gyermek érkezésére, akkor várlak a Finis csoportba, ahol együtt vesszük át a kiajánlással, barátkozással, adminisztratív ügyekkel és lelki felkészüléssel kapcsolatos tudnivalókat. Legközelebb:

Reggeli csoport, 2023. február 9., 16., március 2., 9., mindig csütörtök reggel 7:30-9:30 között. Ára: 30 ezer forint, pároknak 35 ezer forint. 

Esti csoport, 2022. március 14-16., pontosabban: március 14. kedd 18-21 óra közt, március 15. szerda (munkaszüneti nap) délelőtt 9:30-12:30 közt, március 16. csütörtök este 18-21 óra közt. Ára: 30 ezer forint, pároknak 35 ezer forint. 

https://orokbe.hu/talalkozok/tamogato-csoportok/finisben/

Egy gondolat “Babaköszöntő 2022. december” bejegyzéshez

  1. Elischer Judit 2022. december 26. / 12:31

    BarbikámAz utolsó betűig elolvastam,sirtam is rajta rendesen.A jó istenke adjon sok-sok örömet nektek egymással telő életetekhez.Szeretettel Judit és Gáborka

    Kedvelés

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.