Babaköszöntő 2023. április

Bemutatkoznak azok a családok, ahova nemrég érkezett kisgyerek. Mindenkinek gratulálok! Jelentkezzetek a rovatba a zsuzsa.martonffy@gmail.com címen, ha nemrég (egy éven belül) fogadtatok örökbe.

Kik vagytok?

34 (anya) 37 (apa) Régóta vártunk gyermekre, aztán 2021-ben eldöntöttük, hogy a kivizsgálások és 3 lombik után mi örökbefogadás útján leszünk szülők. A döntés akkora megkönnyebbüléssel járt, hogy nem volt túl nagy gyászfolyamat, egyszerűen örültünk, hogy belátható időn belül szülők leszünk.

Miben vagytok mások, mint mások

Szerintem semmiben 😊 Talán az átlagnál bátrabbak vagyunk a tesókkal😊

Ki érkezett?

2 és 4,5 éves gyönyörű, okos, bájos, egészséges kislányok országos listán (Bács-Kiskun megyéből). A kicsi csupa mosoly és zsiványság, mindig keresi a csibészségre a lehetőséget. A nagy már emlékszik a vér szerinti családra, illetve az örökbefogadással újabb elszakadást élt meg. Nagyon érzékeny és szeretetre éhes, okos, gyorsan tanul, minden érdekli.

A nevelőszülővel rendkívül nagy szerencsénk volt, hiszen ő maga is örökbefogadó szülő. Végig azon dolgozott, hogy minél könnyebb legyen a lányoknak minket elfogadni. Mire mentünk, barátkozni már úgy vártak, mint az új szüleiket. A nagy lányunk néha emlegeti a nevelőanyát és a többi gyereket, bár egyre ritkábban. Ha az utcán hasonló karakterű nő mellett megyünk el, mint a nevelőanya, akkor a kicsi simán rákiabál, hogy Anya! 😊

Elmaradásuk nem igazán van, ahány szakember látta a lányokat, mindenkitől azt kapjuk vissza, hogy teljesen koruknak megfelelőek, okosak. A zenét imádják, legyen az komolyzene, népzene, gyerekdalok 😊

Mennyit vártatok?

A jelentkezéstől szinte napra pontosan egy év volt a telefonhívás, a határozattól 5,5 hónap. Kb. 120 körüli volt a sorszámunk Győr-Moson-Sopron megyében.

Mennyit várt a gyerek?

A bíróság szüntette meg a szülői felügyeleti jogot 2022. februárban, novemberre lettek öröke adhatók.

Miért pont ő?

2-5 év közötti korrigálható eü. állapotú 1 vagy 2 gyermekre várakoztunk nemi és származási kikötés nélkül.

Az aktabetekintésnél erősen elgondolkodtunk, mert az előéletüket olvasva megijedtünk, de úgy döntöttünk, hogy megnézzük a lányokat, mert egy halom papír alapján nem lehet ekkora döntést hozni.  A rápillantáson beszélgettünk a nevelőszülővel, és Bajáról hazafelé már tudtuk, semmi nem maradt a kontra oldalon

Miért pont ti?

Azt mondta az ügyintézőnk, hogy megyei és országos listán is mi voltunk az egyetlen pár, aki roma származású tesókat elfogad, így kerültünk sorra 120 körüli sorszámmal.

A tanács, ami jól jött volna utólag: 

Jó volt a tanfolyam, mi is sokat készültünk, de két gyerek berobbanására nem lehet felkészülni. Őszintén hittük, hogy nekünk minden menni fog…Hát nem. Most rendszeres újratervezés van, és próbálunk lazák lenni. Rájöttünk, hogy tökéletesek úgysem leszünk, szóval igyekszünk elég jók lenni. Minden tanács elhangzott valahol (barátoktól, szülőktől, tanfolyamon, örökbe.hu online rendezvényen, nevelőszülőtől), de megélni nagyon más.

A legnagyobb problémátok most:

Problémának nem mondanám, inkább feladat jelenleg a családdá kovácsolódás. December közepe óta vannak itthon, sok mindenben alakultunk egymáshoz, de egy család nem 2-3 hónap alatt készül.

Mi volt másképp, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva/ahogy tanfolyamon tanultátok:

A tanfolyamon azt mondták, hogy nincs recept. És ez így is van 😊

Miről olvasnál szívesen?

Kötődés erősítése, traumák kezelése változások idején (ovikezdés, sulikezdés) és továbbra is minden hónapban várom a babaköszöntőt 😊

*******

Kik vagytok? Ági 44, András 52 éves, két örökbe fogadott lányunk van (6 és 4 évesek), úgy éreztük, valaki még vár ránk, ezért jelentkeztünk még egyszer örökbefogadásra. Az ügyintézők egyáltalán nem biztattak, hogy most is sikerül, állítólag nagyon sokan várnak, és itt Borsodban is sokkal elfogadóbbak lettek az emberek a szármázasra, ezért úgy álltunk neki a folyamatnak, hogy megbecsüljük, amink van, és ha mégis érkezik egy gyermek, azt csodának éljük meg. (Igaz, a két lányunk érkezését is annak éltük meg). Az előző örökbefogadással is szerepeltünk itt.

Miben vagytok mások, mint mások? Nem vagyunk nagyon mások, egy kicsit lassabb ritmusban élünk, és elég pozitívan állunk az élethez.

Ki érkezett? A lányok miatt szerettünk volna minél kisebb gyermeket, de azért meglepődtünk, hogy egy újszülött baba érkezett hozzánk. Tegyeszen keresztül, megyén belül egy kéthetes pici fiú, Mihály Zalán. Az egészségi állapota még ismeretlen volt, amikor dönteni kellett, rengeteg vizsgálat várt rá. Bizonytalan körülmények között, nem kórházban született. Eddig úgy tűnik, hogy egészséges baba, szépen fejlődik. Pici súllyal született, de ez már nem látszik 😊   

Mennyit vártatok? Határozathoz képest 9 hónapot, jelentkezéshez képest 15 hónapot.  

Mennyit várt a gyerek? Egyhetesen nézhettük meg a kórházban, még egy hétig bent tartották a vizsgálatok miatt, utána jöhetett haza.

Miért pont ő? Az egyik lányunk azt mondta neki: „én pont rád vártam, hogy megszülessél”. Ő volt az első kiajánlásunk ebben a körben, és nem volt min gondolkodni. Egyébként hasonlít a lányokra.

Miért pont ti? Ezt a mai napig nem tudjuk egészen pontosan. Állítólag két család volt kiválasztva, és mi voltunk elől. Az ügyintéző azt mondta, sokan nem vállalják a hat hét bizonytalanságát, a biztos cigány származás, valamint a bizonytalan egészségi állapot, és a vér szerinti családban előforduló súlyos értelmi fogyatékosság miatt olyat kerestek, aki ezen pontokban is elfogadó.  

A tanács, ami jól jött volna utólag: inkább érdekesség, legalábbis nekünk, hat évvel ezelőtt a titkos örökbefogadásnál azért sok mindent megtudtunk, még két évvel ezelőtt is, most pedig sokkal szigorúbban tartják a törvényeket. Még az életet adó keresztnevét sem tudtuk meg.

A legnagyobb problémátok most: vannak nehéz helyzetek, nagyon-nagyon gyakori betegségek, a lányok veszekedései, de igazából boldogok és hálásak vagyunk.

Mi volt másképp, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva/ahogy tanfolyamon tanultátok: A babával kapcsolatban semmi, mi 6 évvel ezelőtt az Ágacskánál voltunk tanfolyamon, szerintünk nagyon hasznos volt. Ez a baba annyira édes, gyönyörű, egy igazi ajándék. A lányok imádják, és ő is élvezi, ha ott vannak körülötte.

Miről olvasnál szívesen? A Babaköszöntő még mindig a kedvencem. Szívesen olvasnék kamasz gyerekekről és felnőtt örökbefogadottakról.

******

Kik vagytok?

Zsuzsi (42) és Erik (43) vagyunk, 7 éve élünk együtt Budapesten, ebből 3 éve házasok. Mivel Eriknek ez már a második házassága, a családalapítás felmerülésekor tudtuk, hogy nincs esélyünk közös vér szerinti gyerekekre, így gyorsan eldőlt, hogy csak örökbefogadással lesz saját utódunk, mivel egyikünk sem akart a lombik nehézségeivel megismerkedni.

Miben vagytok mások?

Szerintünk semmiben.

Ki érkezett?

Martin kisfiunk december végével született.

Mennyit vártatok?

2020 januárjában jelentkeztünk a Tegyesznél, és a Covid jóvoltából novemberre lett meg a határozatunk. Tavaly novemberben hívott a Gólyahír Egyesület, ahol egy évet várakoztunk.

Mennyit várt a gyermek?

A magzatvíz elfolyását követő másfél óra múlva (az éjszaka közepén) megszületett, mi meg csak ezt követően egy óra múlva találtuk meg a kórházba a bejáratot és a szülészetet, ahova ekkor már nem engedtek be minket Martinhoz, csak “másnap” 9 órakor. De még aznap Zsuzsi befeküdhetett mellé a kórházba, így azóta folyamatosan együtt vagyunk.

Miért pont ő? Miért pont mi?

Annak ellenére, hogy a Gólyahírnél még 236. sorszámmal voltunk, ránk gondoltak Martin szülőanyjával. Meg hiszünk abban, hogy a gyermeki lélek választja ki a szüleit. Ezáltal Martin minket választott, csak az utat kellett megtalálnia hozzánk.

A tanács, ami jól jött volna utólag / Mi volt másképp, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva / ahogy a tanfolyamon tanultátok:

A Gólyahír és a védőnő csak a legszükségesebb dolgokat mondták, amit a kórházba vinni kell. Utólag már tudom, hogy a kórház védőnőjétől kellett volna kérnem a listát, amit a többi szülőanya megkapott, hogy mit vigyenek magukkal.

Mivel a közigazgatási szünetben született, egy teljes hetet töltöttünk a kórházban, és ez csak több lett volna, ha a kórház védőnője és a Gólyahír Egyesületnél Mócsa Nikolett nem szánták volna ránk a tavaly év végi és év eleji napokat.

A legnagyobb problémátok most?

Nincs problémánk, élvezzük a hirtelen jött babázást, főleg úgy, hogy mindketten úgy éreztük, nekünk egy 2-3 év közötti gyerekünk lesz.

Miről olvasnátok szívesen?

Hogyan érdemes majd bölcsődét/óvodát választani, testvér örökbefogadásának lehetőségéről, testvér féltékenység kezeléséről.

*******

Daniella és Gábor vagyunk.

Egészen fiatalon léptünk be egymás életébe. Idén májusban már kilenc éve együtt vagyunk. Ebből 6 éve vagyunk házasok. Amikor úgy döntöttünk, szeretnénk gyermeket, villámsebességgel érkezett meg hozzánk a kisfiunk, Marcell, akinek 2018-ban adtam életet. Majd amikor ő egyéves lett, szerettünk volna neki tesót. Miután házat vettünk, fészket raktunk benne. Szintén azonnal “kopogtatott” a gólya. De sajnos a 13. héten a kistesó angyalka lett… Aztán az orvosunk kis idő múlva, mivel minden rendben volt velem, zöld utat adott egy újabb várandósságnak. Ami megint csak azonnal sikerült is, teherbe estem. Minden szuper volt, egészen majdnem félidőig. Amikor a kötelező uh-on azt hallottuk, amit soha senkinek sem kívánnánk! Az egypetéjű ikerlányaink is búcsút vettek tőlünk, karácsonykor. Mondanom sem kell, kicsit mindketten belehaltunk ebbe. Marci sem értette, mi történik, előtte sosem voltam távol tőle éjszakára, pláne nem többre! Szilveszterkor voltam kórházban. Aztán januárban ismét. (Bent maradt valami, basszus!) Nagyon nehéz időszak volt. A kisfiunk tartotta bennünk a lelket, és az, hogy egyszer majd jobb lesz. Nem akartunk már több babát elveszíteni. Szóval csak vártunk, hogy enyhüljön a fájdalom. Aztán majdnem 3 évvel később jutottunk arra az elhatározásra, hogy szeretnénk örökbe fogadni egy kislányt. Nem tudom, miben vagyunk mások, mint a többiek. Talán csak annyi, hogy túl sokat ültünk a fájdalmunkon. Előbb is dönthettünk volna emellett a csoda mellett, ami az örökbefogadás számunkra.

Hozzánk Sára Klára érkezett, májusban lesz 2 éves, megyei listáról (Bács-Kiskun). Ő egy nagyon okos, nyugodt, makkegészséges, cserfes, mosolygós, nyitott szeretetbomba. Vele lett teljes az életünk. 2022 júniusában adtuk be a kérelmet, hogy szeretnénk örökbe fogadni. 2022. október 16.-án lett meg a határozatunk, novemberben tanfolyam. A rápillantásig 9 hónapot vártunk. Mert 2023. január 25-én jött a várva várt telefon, hogy van egy 1,5 éves múlt kislány, megnézzük-e az aktáját. Majd februárban találkoztunk. Mi a férjemmel megbeszéltük, a rápillantásig biztosan elmegyünk és utána döntünk, bármi is legyen az aktájában.

Ő 18 hónapot várt ránk (sose látogatták). Mi 9 hónapot őrá. Nem volt sok kikötésünk, csak legyen korrigálható az egészségi állapota és legyen kislány. A többi nem számít, teljesen elfogadóak vagyunk.

Jó lett volna, ha valaki előre szól, hogy ez egy hatalmas érzelmi cunami mindegyik félnek. Amire nem lehet felkészülni, és senki sem rontja el attól még, hogy hirtelen sok a változás, amit be kell illeszteni az életbe. Nincsenek már problémáink, mert a legelején már segítséget kértünk, és sikerült őket megugrani, közösen. Mindig szívesen olvassuk az egész csoportot, és a blogot is. Köszönjük szépen a munkátokat!

******

Júlia és Ákos

2015-ben házasodtunk össze. Néhány év sikertelen próbálkozás után 2019-ben környezetváltozás céljából több hónapos külföldi pihenésünkön fogalmazódott meg az örökbefogadás gondolata. 2020 decemberében megkaptuk a határozatunkat, melyben 0-3 éves bármilyen nemű gyermekre várakoztunk.

Miben vagyunk mások? Ketten egy igazi csapat vagyunk férjemmel. Teljesen meg tudjuk élni a szülőséget.

Ki érkezett? Magánúton érkezett hozzánk kisfiunk, Marci 2022 októberében. Az életet adó anyukával online ismerkedtünk meg, a Fészek Alapítvány segítségét kértük az örökbefogadás/adás lebonyolításában. Egy igazi álom örökbeadás volt a miénk. Életet adó kezébe vehette a kisfiút, megdajkálta, elbúcsúzott tőle, átadta nekünk.

Mennyit vártatok? 2020 augusztusában adtuk be a jelentkezésünket a Tegyeszhez, határozatot 2020 decemberében kaptunk. A határozathoz képest kevesebb mint 2 évet vártunk.

Mennyit várt a gyerek? Abban a szerencsés helyzetben lehettünk, hogy bent lehettem a vajúdáson. Császárral született a kisfiunk. Kórházban 7 napot töltött, ahol sajnos a kórházi dolgozók engem nem vettek fel az osztályra, csak üvegajtón keresztül tekinthettem meg.

Miért pont ő, miért pont ti? Életet adó anya szerette volna ő maga kiválasztani a családot, bővebben megismerni őket. Erre volt lehetősége. Azért minket választott, mert a férjem is sok időt tud tölteni a gyerekkel. Mi rengeteget beszélgettünk, ezért kisfiunknak nagyon részletesen tudunk majd mesélni róla.

Tanács ami jól jött volna utólag: Nem kellett volna ennyire ódzkodni a magánutas, nyílt örökbefogadástól. Ha betartjuk a játékszabályokat, nem lehet semmi gond. A Fészek ellátott minket tanácsokkal, mire ügyeljünk, és minden jól alakult.

******

Nicknév:

Regina egyedül

Kik vagytok?

Egyedülállóként várakoztam, elvált vagyok. A házasságomból van egy vér szerinti fiam, aki 21 éves. Az örökbefogadáshoz vezető út hosszú volt és rögös. Édesanyám állami gondozott volt, innen jött az ötlet, hogy ha egyszer megtehetem, szeretnék örökbe fogadni. 2017 decemberében mentem be a budapesti Tegyeszhez. Ahol türelmet kértek, mert éppen egy pozitív változás történt a tanfolyam idejét tekintve, 20 óra helyett 40 órás lett. A tanfolyam hasznos és érdekes volt, rávilágított egy sor olyan kérdésre, amire előtte nem gondoltam. A munkahelyemen meséltem a terveimről, gondoltam így tisztességes, még a határozatomon meg sem száradt a tinta, már nem volt munkám. Az első sokk után biztosra mentem, vállalkozásba kezdtem. Azóta is hálás vagyok az akkori főnökömnek az akkor kamasz fiammal lényegesen több időt tudtam tölteni. Teltek a hónapok és jött a törvénymódosítás. Bizonytalanság, tanácstalanság. Senki nem tudta, hogy mi lesz az egyedülálló várakozókkal, új jelentkezőkkel, de ami ennél fontosabb, azokkal a gyerekekkel, akiket a házaspárok visszautasítanak. Mindeközben hosszabbítani kellett a határozatot, a plusz egy év egyszerűen ment. Amikor ez is lejárt, új eljárást indítottunk. A szakszolgálatnál zökkenőmentesen mentek a dolgok, a gyámügynél kicsit sem. Hiába volt meg az összes papírom, pozitív pszichológusi szakvéleményem, a gyámügyi ügyintéző nem gondolta, hogy alkalmas lennék. A jövedelmem önmagában kevés volt szerinte, a megtakarítások igazolása után léphettünk tovább. Behívta a vér szerinti gyerekem, nyilatkoznia kellett, hogy tud az örökbefogadásról és támogatja. Utána ketten kijöttek környezettanulmányt tartani, természetesen a Tegyesz előtte már elkészítette és megküldte a környezettanulmányt, kellett egy új, biztos, ami biztos.  Mindezek után még mindig nem tudott döntést hozni, így szükség volt egy igazságügyi pszichológiai vizsgálatra. 10 hónap alatt elkészült a hosszabbítás, volt néhány hónap, amikor a régi már lejárt, az új még nem volt meg, így kiajánlást sem kaphattam.

Miben vagytok mások, mint mások? 

Az egyedülállóságon kívül másban nem. Vágytam a fiam után egy kislányra és ezt az utat láttam a legjobbnak.

Ki érkezett?  

Amira, 3,5 éves országos listáról, Jász-Nagykun-Szolnok megyéből. Ami egy gyönyörű cigány származású kislány. Rengeteg lemaradással és pont ugyanennyi mosollyal érkezett. Azóta rengeteget fejlődött, elhagyta a cumisüveget, rácsos kiságyat, szobatiszta lett és egyre szebben beszél.

Mennyit vártatok?

5 évet.

Mennyit várt a gyerek?

Mennyit várt? Nagyon sokat, embertelenül sokat: a rendszer hibájából. Egyéves kora óta örökbe adható… Soha nem látogatták, sokadik rendszerbe kerülő gyerek a vsz. családból. Kórházban maradt születés után. Innen nevelőcsaládhoz került, ahonnan 19 hónaposan kiemelték őt és a többi gyereket. Átmenetileg 4 hónapra újabb családhoz került, innen tudták, hogy mennie kell. Tavaly májusban került az utolsó, harmadik nevelőcsaládhoz. Volt két sikertelen barátkozása, két házaspár különböző okokból utasította vissza.

Miért pont ő?

1-4 éves korú, kifejezetten cigány kislányra várakoztam, minimális betegséget zártam ki.  Volt egy kiajánlásom, még az első évben. Olyan egészségi problémája volt a kicsinek, amit egyedül nem tudtam vállalni. Úgy tudom, ő külföldre került.

Első ránézésre egy nagyon-nagyon aktív, sikongató kislányt láttam. Nem nézett rám, csapongott, földre huppant. Kavarogtak az érzéseim, elindultam a felnőttek irányába, hogy jelezzem, ez nekem sem fog menni. Mintha Ami megérezte volna, utánam jött, a szemembe nézett, vigyorgott. Egy pillanatra egészen elvesztünk egymás tekintetében. Hazafelé teljesen össze voltam zavarodva. Ahogy tisztult a kép, rájöttem, hogy én pont ilyen kis örökmozgó, őszinte kislányt képzeltem.

Miért pont ti?

Az utolsó nevelőcsalád vér szerinti gyereke egy hasonló korú fiú, mint az én fiam. Illetve az utolsó gyám (mert belőlük is volt több) szívén viselte Amira sorsát, igyekezett biztosra menni.

A tanács, ami jól jött volna utólag: 

A gyerekvédelem csúcsragadozója a gyámhivatali ügyintéző. A gyerek érdeke csak a bürokrácia után következhet.

A legnagyobb problémátok most:

Az előző hónap kihívása a téli bakancs elengedése volt. Most a kiabálás és az „én is, én is, én is” helyén kezelése, Illetve nehézségünk, hogy ha valami érdekli, akkor gondolkodás nélkül belemászik az idegen felnőtt ölébe, arcába. 

Mi volt másképp, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva/ahogy tanfolyamon tanultátok:

Gyám szerepe: JNSZ megyében szinte mindent a gyám intéz.

Miről olvasnál szívesen?

Kötődés segítéséről, kötődési zavarról.

Ha te is várakozol, és felkészülnél a gyermek érkezésére, akkor várlak a Finis csoportba, ahol együtt vesszük át a kiajánlással, barátkozással, adminisztratív ügyekkel és lelki felkészüléssel kapcsolatos tudnivalókat. 

Reggeli csoport, 2023. június 22., 29., július 6., 13., mindig csütörtök reggel 7:30-9:30 között. Ára: 30 ezer forint, pároknak 35 ezer forint.

Vasárnap esti csoport, 2023. november 12., 19., 26., mindig vasárnap 17-19:50 között. Ára: 30 ezer forint, pároknak 35 ezer forint.

https://orokbe.hu/talalkozok/tamogato-csoportok/finisben/

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.