Beszámoló a Szent Miklós Iskoláról

Kicsi, de lelkes csapattal látogattuk meg a Szent Miklós Iskolát, ahol nagy szeretettel és nyitottsággal fogadtak minket. Az intézmény általános iskolát, óvodát, kollégiumot és gyerekotthont foglal magába Óbudán, értelmi fogyatékos és autista gyerekek számára. Néhány gyerek egy kis koncertet adott nekünk, aztán megnéztük ezt a filmet az intézmény működéséről, majd az intézményvezető, a gyerekotthon igazgatója és egy pedagógus körbevezetett minket a gyerekotthonon, kollégiumon és iskolán, és az összes kérdésünket megválaszolták. Közben zajlott az élet, így láttuk az ott folyó munkát, a dolgozókat és a gyerekeket is.

Minket legjobban a gyerekotthoni rész érdekelt, ahol 40 gyerek él, nagyon szép, családias körülmények között. Többségük értelmi problémákkal küzd, és bántalmazás vagy a család szociális helyzete miatt került be. 1-2 ép értelmű gyerek is él itt, akit a sérült testvérétől nem akartak elválasztani, ők külső iskolába járnak. A 8 fős csoportok több hálószobával és egy közös konyha-nappalival rendelkeznek, van, amelyikben azonos korosztályú, és van, ahol különböző korú gyerekek élnek, a testvérsorok miatt. Az öt csoporttal 1-1 nevelő és 4 gyerekfelügyelő foglalkozik váltásban, sajnos állandó létszámhiánnyal küzdenek. 1-2 olyan eset van, amikor kifejezetten a gyerek fogyatékossága miatt kérte a szülő a bekerülést. Az intézetbe az elmúlt években egyre súlyosabb állapotú gyerekeket helyeznek el, részben azért, mert nem áll a számukra rendelkezésre megfelelő intézmény. A gyerekek egyharmadának van szoros, rendszeres kapcsolata a családjával, a többieknek inkább rendszertelen. Az örökbefogadás nem jellemző, mivel idősebb és sérült gyerekek élnek itt. Jelenleg egy gyermek örökbe fogadható, de idősebb kora miatt valószínűleg ő már nem kerül családba. A közelmúltban egy örökbefogadás mégis történt, az egyik pedagógus fogadott örökbe egy régóta itt élő, 9 éves sérült gyermeket, és szépen haladnak a családdá válás felé. Sikeres hazagondozás is előfordult. Az intézetben 24 éves korukig maradhatnak a fiatalok, az általános iskola után igyekeznek szakmát tanulni, néhány fiatalnak sikerült elhelyezkedni és önálló életet élni, a többiekre valamely szociális intézmény vár.

 

 

konyha az egyik csoportban

Az iskolába szakértői vélemény alapján tudnak bekerülni a gyerekek, évfolyamonként egy 6-8 fős osztályban tanulhatnak, ősszel két párhuzamos osztályt is indítanak, az egyiket ép értelmű autistáknak (és már februárban beteltek). A tanulás mellett nagy hangsúlyt helyeznek a művészetre (zeneterápia, néptánc, kézműveskedés) és a sportra (úszás, floorball), ottlétünk alatt az iskola fele épp egy atlétikai verseny miatt volt távol, és van két olimpikonjuk is, akik a fogyatékosok Speciális Olimpiáján vettek részt. 90 tanuló jár az iskolába. Az óvoda hat fővel működik, a kollégiumban 30-an élnek. Sokféle szabadidős programot szerveznek a gyerekeknek, sportversenyeket, fellépéseket, kirándulásokat, az egyik gyerekotthoni csoport például egy idősek otthonával együttműködve bingóversenyt szokott tartani.

tanterem
Színes kotta, aminek a segítségével zenélnek a diákok

Művészek a Szent Miklós Házért. Az egyik olvasó fotói

Akit bővebben érdekel az intézmény, a honlapon rengeteg információt és fotót talál: https://szent-miklos-iskola.webnode.hu/

Köszönöm, hogy eljöttetek. Következő találkozónk előreláthatólag június 10-én (Pünkösd hétfőn) lesz, egy piknik, de ezt még kihirdetem.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .