Mennyibe kerül?

Szokták kérdezni, mennyibe kerül az örökbefogadás. Olcsó!

Az eljárás során egyedül a tanfolyamért kell fizetni, ez negyvenezer forint pároknak (egyedülállónak a fele). Frissítés: 2018-tól 40 órás a tanfolyam, díja fejenként 60-80 ezer forint. Frissítés 2. 2020-tól nem kötelező, viszont ingyenes a tnafolyam. Csak egyszer kell elvégezni, tehát aki hosszabbítja az engedélyt (az alkalmasság 4 évre szól, utána újra vizsgálják a jelentkezőt), vagy második gyerekért áll sorba, annak már nem. Nekünk még ezen felül az új anyakönyvi kivonatért kellett fizetni kétezer forintot, más hivatalos költség nem volt.

Az újszülöttek nyílt örökbeadását intéző alapítványoknál általában van egy regisztrációs díj (0-5-15 ezer forint egyszer vagy évente), és egy sikerdíj, ha megvalósul az örökbefogadás (0-25-70 ezer forint között van az általam ismerteknél. A blogban sorban bemutatom az örökbefogadást közvetítő civil szervezeteket, és mindenütt rákérdezek a díjakra is.) Egyes civileknél szokás, hogy az anyasági támogatás összegét (64 ezer forint) az örökbefogadó átadja a lemondó anyának. 

Csongrádi-Fanni

Országos listás barátkozásnál (ha más megyéből kínálnak fel gyermeket) számolni kell még a látogatások, az egy-két hétre odaköltözés költségével. Persze alapítványi vagy egyesületi közvetítésnél is előfordulhat, hogy pár napra az ország túlfelébe kell költözni a baba születésekor.

Mindez aprópénz ahhoz képest, amit a párok többsége meddőségi kezelésekre elköltött, mire ide eljut. Tudtommal egy lombiknál még államilag támogatott formájában is százezres gyógyszerköltséget kell kifizetni minden körben, és nem biztos, hogy az első vagy akárhanyadik sikerülni fog. Ezt én nem próbáltam, írjon légyszi, aki jobban tudja! Viszont magam is tapasztaltam, hogy egy-egy orvosi magánrendelés ötszámjegyű összegbe kerül, és sok ilyet meg számos fizetős vizsgálatot elfogyaszt az ember a nagy döntésig.

Eddig mindig az örökbefogadás legális formáiról írtam. A törvény szerint örökbefogadást csak a Tegyesz és az erre felhatalmazott alapítványok, egyesületek közvetíthetnek. Más személy – például orvos, szülésznő, ápoló – nem, és pláne nem fogadhat el pénzt ezért. A szülőanya sem kaphat pénzt a gyerekért. Ha a hatóságok tudomására jutott, hogy pénzáramlás történt, nem engedélyezik az örökbefogadást.

Amire nem feltétlenül számítanak az örökbefogadók: noha minden családtámogatás jár, ami vér szerinti gyereknél, a juttatások jellemzően egy-három hónap csúszással érkeznek meg, és minél idősebb gyerek érkezik, annál rövidebb ideig járnak. Érdemes tehát tartalékolni pénzt erre az időszakra.

Ha gondolkozol az örökbefogadáson, és előbb felkészülnél, ajánlom a Start csoportot, ahol választ kaphatsz a kérdéseidre. 

54 gondolat “Mennyibe kerül?” bejegyzéshez

 1. Kata 2014. május 17. / 07:14

  Köszi a témát – ez is kardinális kérdés, hiszen mindenki pénzből él. Bocsánat, ismét hosszú leszek…
  Mifelénk két felfogás, és ennek végtelen számú kombinációja van (attól függően, ki meddig akar/mer/bír elmenni):
  1. A (saját) gyerek és annak léte minden pénzt megér, és az ezt az elvet vallók állítják, hogy életük végéig bánnák, ha meg sem próbálták volna az egészet. Sokba kerül, de az embernek áldozatokat kell hoznia, mondják ők. Autóárnyi tételben hordják az természetgyógyásznak/reflexológusnak/bach virágterapeutának/kineziológusnak/akupunktúrára a lóvét- ha ez nem működött, akkor nőgyógyásznak/andrológusnak majd a Kaálinak.
  2. Aki az első pontra azt mondja, hogy nem éri meg, mert közben tönkremegy a testem és a lelkem is, és még csak nem is biztos, hogy eredménnyel járunk, na meg persze drága.

  Sok barátunk van, aki az egyes kategóriába tartozik, mi ketteskék vagyunk. Ettől függetlenül nagyon szorítunk nekik, hogy összejöjjön. Az ő tapasztalatukkal vegyítve a következőre jutottunk éppen tavaly ilyenkor (tehát az árak azóta változhattak is…)

  Viszonylag rövid idő alatt jöttünk rá, hogy hát nem fog ez egyszerűen menni. Irány a nődoki (ha nincs UH a magánrendelésen, akkor 5-10 ezer, ha van, akkor 10 felett/alkalom). Mi a nincs UH-s dokinál kezdtünk, mert amúgy párszor tett velem már csodát. Ezt fél évnyi kísérletezés (havonként 3 vérvétel + 1 UH a kórházban) követte sztk alapon. Ez eddig 6*6000= 36.000
  Majd ő továbbadott bennünket egy UH-val rendelkező kollégájának, aki rögtön az első alkalommal legombolt úgy 15-öt, megírta a beutalót az andrológia+urológia kombóra a férjnek (6000 Ft), majd újra visszamentünk hozzá (újabb 15 rugó). 36.000+2*15000+6000= 72.000
  Aztán jött a diagnózis: közölte, hogy a következő lépcsőfokot sajnos át kell ugranunk (inszemináció, ami nála olyan 40-60 rugó körül mozog, a kaáliban valamivel drágább – ha a párnak esélye van így, akkor 5-ön át kell esni, mielőtt “ingyen” lombikra mehet – ahol szintén 5 “ingyen” kezelésre jogosult minden pár).
  Rögtön két gondolat ugrott be pénz-ügyben: Hmmmmm, akkor most spóroltunk legalább egyszer kétszer vagy háromszor 40 ezret??? De bakker, akkor ennyire selejtek vagyunk??? Akinek elvileg esélye van inszemmel, annak nagy valószínűséggel összejön 2-3 próbálkozásból.
  Jött a válasz, ez a helyzet csak és kizárólag Kaális kezeléssel és lombik programmal oldható meg. Javítható lenne az állapotunk Fer14 vitaminnal (egy adag 30-40 ezer) meg ha én lefogyok mondjuk 10 kg-t legalább, de ez csak amolyan előkészítés lenne részéről. Nyugodjunk meg, sokaknak sikerült már, nekünk is fog, ő segít. Innen is köszönöm a szavait.
  Elmondta, hogy a kaáliban fognak kérni egy csomó vizsgálati eredményt, vérvétel meg mindenféle tesztek legalább fél évre visszamenőleg ovulációs-hőmérős-mensi naptári nyilvántartást, UH eredményeket. De mindent meg lehet csinálni sztk alapon, ő segít. Gondoljuk végig, és szóljunk, ha eldöntöttük.

  Mi itt álltunk meg. Egyrészt tudtuk, mivel jár a lombik (árban is, de erről mindjárt), másrészt amikor elkezdtük, szabtunk egy határt: max inszem, de utána nem böketjük magunkat, még ha megpusztulunk, akkor se.

  Innentől jönnek a hallott infók. Az itteni kaáliban két orvos van, és óriási várólisták. Az árak egységesek. Az első konzultáció 25-30 ezer. Aztán jön a vizsgálódós szakasz, ami sztk alapon egészen olcsó (kell pl. hiv teszt, meg genetikai tanácsadás is, ami még sztk-ban is pénzes), de sok rohangálással jár. Eközben 1-2-3 havonta azért tiszteletünket kell tenni az intézetben, ennek az árát nem tudom, de az árnál kiborítóbb az, hogyha nem vagy elég gyors az időpontfoglalásnál, akkor ugrott egy-két-három hónapod, ami bizonyos vizsgálati eredmények esetén ismétlést jelent – ez az időpont-mizéria sajnos akkor is fennáll, ha már kezelés alatt állsz, és égetően szükség lenne arra, hogy bekerülj.
  Ha már tisztában vannak azzal, hogy a pár melyik tagja bajos (itt szórtak volna ki bennünket, mert én félig, az ember meg egészen), akkor kiszámítják, milyen típusú kezelésre, mennyi gyógyszerre van szükség. Maga a kezelés ingyenes, de ahogy Zsuzsa is írta, a gyógyszer attól függően több százezer forint is lehet, hogy a női fél mennyire hajlamos túlstimulálásra. Pl aki PCO-s vagy annak valamilyen formájára hajlamos (sok pete érik, de sajnos cisztává alakul ahelyett, hogy megérne), annak kevés gyógyszer kell (60-70-80 ezer).
  Aztán jönnek a variációk:
  a) túl kevés gyógyszert kaptál, kevés petéd érik, abból még kevesebb embrió lesz, így nagy az esély, hogy sikertelen lesz a próbálkozás. Tehát újra kezdik pár hónap múlva (ha kapsz időpontot), az újabb adag gyógyszer…
  b) túl sok gyógyszert kaptál, túl sok petéd érik és el se kezdik az eljárást. Folytatás: lásd a) pont.
  c) minden klappol, és 2 hét izgulás következik.

  Keveseknek sikerül elsőre, olvastam statisztikákat, kb a 2. 3. lombik jár átlagosan sikerrel, szóval a fenti összegeket megszorozva, hatalmasra rúgnak a költségek.

  Ez csak az anyagi oldala a dolognak – ami a pénznél még ezerszer megterhelőbb, és számokban kevéssé mérhető, az a folyamatos testi és lelki terhelés, idegfeszültség, időzsonglőrködés, egészségügyi útvesztők, na meg a munkáltató hozzáállása se mindegy.

  Mondják, hogy ami nem öl meg, az erősít. Mi gyengék maradtunk.
  Kívánjuk, hogy aki ezt az utat járja, minél gyorsabban járjon sikerrel!

  Kedvelés

   • vicq 2014. május 17. / 09:28

    Azért ezt is lehet “fapadosabban” is, mondjuk nekem van egy nagyon jófej nőgyógyász kollégám, aki tisztességesen dolgozik államiban is (nem csak orvosoknak), úgyhogy mi hozzá jártunk tb terhére (elég tisztességes összeget vonnak ezért minden hónapban, nem gondolnék pluszt fizetni, ha nem feltétlen muszáj, cserében én is tb terhére látom el a betegeimet, külön javadalmazás nélkül). Persze ehhez kell találni egy tényleg jófej nődokit.
    A meddőségi centrumok sem egyformák, ami nekünk a területi illetékesség szerinti volt, ott pont szerződve vannak az OEP-pel inszemre is, kellett gyógyszerre fizetnünk, de nem csillagászatit, nyilván, lombikra több kell, azt én sem tudom, mennyi; laborra kellhetett volna még fizetni, de elfogadták, hogy a jófej otthoni nőgyógyász megkéri tb terhére. AZ útiköltség kb. nagyobb tétel volt, mint bármi más; így voltak attól függően, hogy elég volt-e petét érlelni a tabletta, vagy kellett az injekció, 8000-20000-ig terjedő havi költségeink, kb. Ja, és az első konzultáció sem volt náluk pénzes, de ennek megfelelő is volt… 😦 Gondolkodtam intézményváltáson (még dupla útiköltséggel és nem támogatott inszemmel – plusz kb. 50e lett volna, ha jól emlékszem -, de aztán addigra lemondtunk erről az útról).
    Szóval, igen, lehetett volna sokkal drágább, de lehet ezt is olcsóbban is.

    Kedvelés

 2. Kata 2014. május 17. / 07:16

  UI: ezek helyi árak és helyi tapasztalatok – biztosan van eltérő eljárás/árfekvés is
  igyekeztem nem általánosítani

  Kedvelés

 3. Judit 2014. május 17. / 08:21

  Nem akarok félreérthető vagy bántó lenni. Meg értem én, hogy a lombik drága. És igen, sokan lombikoltak az öf előtt. Ebből alakul ki az a sztereotípia, hogy az örökbefogadóknak van pénze. Nem feltétlen gazdagok, de ha a bizonytalanra kiadtak egy csomót, akkor a biztos babára már nyilván ki fognak adni. Mi például azért (sem) lombikoltunk, mert nem tudtuk megfizetni, és több szervezet tarifája is elég magasnak tűnt. De lehet benne valami, mert naponta szembesülök azzal, hogy olyanokról olvasok, adnak konkrét tanácsot, ami kifejezetten drága, messze elmarad az anyagi lehetőségeink mögött. Ja, és – szerintem – teljesen átlagos, jónak mondható életszínvonalon tengetjük napjainkat. Fussa sokmindenre. És mégis.

  Kedvelés

  • orokbe 2014. május 17. / 08:56

   Tőlünk többen kérdezték, miért nem fogadtunk örökbe Afrikából. Nyolcmillió forint, és nem gyorsabb, mint itthon. Persze a kérdezők ennyire nincsenek képben, csak felmerült bennük.

   Kedvelés

  • vicq 2014. május 17. / 09:30

   Igen, ezzel nagyon egyetértek, pont így.

   Kedvelés

  • Kata 2014. május 17. / 18:11

   Pedig aztán nagyon sokan, akik lombikra adják a fejüket, felélik a tartalékaikat, esetleg még kölcsönt is felvesznek, beáldozzák az autót, a szép esküvőt.
   Mi is pont úgy vagyunk, mint ahogy te írod magatokról.
   Néhányan kikiáltottak bennünket egoistának azért, mert nem áldoztunk be mindent. De ha ésszerűen nézzük, elköltöttük volna a bizonytalan és rizikós vállalkozásra azt a pénzt, amiből nevelni szándékoz(t)uk.

   Kedvelés

   • háztartásbeli andrea 2014. május 17. / 19:05

    Én ritkán nyilvánítok asszisztált reprodukcióról nyilvánosan véleményt de azt gondolom, ilyen esetben az orvostudomány arra való, hogy egy kevésbé flottul, de alapvetően működő rendszerbe belesegítsen, és nem pedig arra, hogy a lehetetlent is megkísérelve tönkretegye a pácienst, akár testileg, akár érzelmileg, akár anyagilag. Kell legyen egy pont, ahol az ésszerűség és a józanság kerekedik felül. Az orvosok is sajnos ellenérdekeltek abban, hogy ebben támogassák a pácienst, mert ők szakmailag és anyagilag is motiváltak abban, hogy minél tovább bent tartsák a folyamatban, és ez nem feltétlenül átgondolt és tudatos stratégia, viszont könnyen elképzelhető.
    Én nem egy olyan történetet is hallottam, amiben mire nagy nehezen végre összejött a gyerek tönkrement a párkapcsolat is. Nem is csodálom, nagyon kemény lehet, elég csak beleolvasgatni némely AR-es fórumba, hogy képet kapjunk.

    Kedvelés

    • Kata 2014. május 17. / 19:56

     Mi úgy álltunk hozzá, hogy először egymást kell boldogítanunk, utána jön minden más, a gyerekügy is. Sokan nem így gondolják.
     Érdemes az embernek megkérdeznie magától legalább egyszer, hogy miért is akar pontosan és annyira gyereket vállalni.

     Kedvelés

 4. cosima 2014. május 17. / 08:52

  Mi utólag jöttünk rá, hogy az öf kevesebbe került, mint egy szülés. Nem is kell a lombikhoz hasonlítani.

  Kedvelés

  • Judit 2014. május 17. / 09:22

   Igen, tényleg kevesebbe 🙂 – bár a kórházi személyzet hozzáállásba azért most nem mennék bele. Ingyé’ kb én is azt kaptam volna…

   Kedvelés

   • Cosima 2014. május 18. / 15:20

    Nekünk nagyon pozitív élményünk volt a nyíregyházi kórházban. Hálásak is vagyunk érte.

    Kedvelés

  • vicq 2014. május 17. / 09:32

   Ez megint sokmindentől függ szerintem (hogy mennyibe is kerül egy szülés). Összességében persze egy terhesség mindennel együtt akkor is drágább, akárhogy is van.

   Kedvelés

 5. pitypang 2014. május 17. / 10:45

  Mi az anyakönyvi kivonatokért sem fizettünk. Amikor kértem az anyakönyvi kivonatok másolatát, a kérelembe beírtam, hogy örökbefogadáshoz kell, és akkor ingyen adják. Legalábbis 7 éve így volt.

  Kedvelés

  • Cosima 2014. május 18. / 18:46

   Mi sem fizettünk érte tavaly.

   Kedvelés

 6. Macus 2014. május 17. / 15:19

  Budapesten a Kaáli nekem már a legelején “elfelejtette” megnézetni az AMH-omat (ami a petefészkek kimerültségére utal), úgyhogy ha innen nézzük, 5 inszem és 3 lombik lehet, h teljesen felesleges pénzkidobás volt, ugyanis utólag egy privát klinikán az eredmény botrányosra sikeredett – ahol felhomályosítottak arról, hogy ez az eredmény (0,1-es AMH) nem egy nap és nem is egy év alatt alakul ki. 😦 Magyarul: kimerült petefészkekkel stimuláltak éveken kereszütl – “csodálkoztunk is”, hogy miért csak egy-egy tüszőcske jelenik meg és nem több.

  Továbbá, figyelmen kívül hagyták az első “mióma-gyanús” megjegyzést.. így rengeteg miómám alakult ki a kezelések során – amit műttetni kellett.. továbbá: petevezetők kiműtéte, mert miómáktól, vetéléstől tönkrementek. Majd még örökbefogadásunk után egy évvel is – csak hogy ne unatkozzak – cisztaműtét és méhösszenövések műtéte. Itt némi hálapénz a dokinak és nővérkéknek, és cca. 2 hét kórház pluszban, ami szintén egyéb téren költség.

  Plusz, életemben először, a fenti babaprojekt kapcsán, a kirugandók listájára kerültem az akkori munkahelyemen, mert a tulaj nehezen viselte, h nekem óramű pontossággal – időről időre – le kell lépnem peteleszívásra vagy beültetésre (kirúgás előtt inkább felmondtam..). Tehát az elveszett munkabérrel együtt, ez több millió forintos “kaland” volt. 😦

  Ehhez képest – a magyarországi – örökbefogadás költsége kismiska.

  Kedvelés

  • háztartásbeli andrea 2014. május 17. / 16:07

   Hú, most offtopic leszek, de mindehol FSH szint vizsgálattal kezdik, és ha az magas, akkor rögtön az egyik dolog, amire gondolnak, a petefészek kimerülés. Nálad ez kimaradt? (Bocs, nem akarok vájkálni, de magam is érintve vagyok.)

   Kedvelés

   • Macus 2014. május 17. / 16:19

    Érdekes módon az FSH sokáig jó volt.

    Kedvelés

   • Macus 2014. május 17. / 16:21

    Az FSH-ám a vetélés után mimóa és petevezető után ugrott meg.. mire a doki mondta, hogy “ez így most már tisztább képet ad és megmagyarázza, hogy miért csak egy-egy petécskét tudtak belőlem kinyerni”. Én ezt úgy értelmeztem, hogy az FSH nem minden esetében nyújt reális képet. Vidéki Kaálikban ezért kérnek be AMH-vizsgálatot. De valamiért nálam kimaradt. Sőt, a genetikai is. Vakon bíztam az orvosokban. Eszembe se jutott sokáig utánanézni..

    Kedvelés

    • kisslidi 2014. május 18. / 10:00

     Megnyugtatlak, vidéki Kaáliban sem kérnek AMH vizsgálatot. 5 sikertelen lombik után a saját nőgyógyászom csináltatta meg ezt és az inzulinrezisztencia vizsgálatot úgy, hogy én erőltettem ki. 😦 Utána még volt 2 sikertelen beültetés, amikor feladtam az egészet. Így utólag csak azt sajnálom, hogy nem adtuk be hamarabb az örökbefogadási kérelmet. De most már mindegy.

     Kedvelés

     • Macus 2014. május 18. / 11:29

      Sajnálom és megértelek. 😦 Azt hittem, hogy máshol megcsinálják. 😦 Én is így éreztem, ahogy te, de most az vígasztal, hogy akkor nem lenne itt velünk gyönyörűséges örökbefogadott kisfiúnk (nem ő lenne itt). 🙂

      Kedvelés

   • Kata 2014. május 17. / 16:44

    Andrea, mi az az off topik? Ezt sose tudtam még senkitől megkérdezni.
    Előre is köszi a választ!

    Kedvelés

    • háztartásbeli andrea 2014. május 17. / 17:14

     Azt jelenti, nem az eredeti témához tartozik 🙂

     Kedvelés

     • Kata 2014. május 17. / 17:22

      Ó, 🙂 kis rejtélyes kifejezések, valami sokkal negatívabbra gondoltam. Köszönöm!

      Kedvelés

  • Kata 2014. május 17. / 16:40

   Macus, nagyon sajnálom, ami veled történt. Remélem, már jobban vagy. Megdöbbentő ez a dilettantizmus!
   Anno én is kaptam belőle kamaszként egy kisebb adagot, bár közel se olyan horderejűt, mint te. 6 évbe, 8 sztk és/vagy magán nődokiba és egy rakás fals gyógyszerbe került, mire rájöttek, h mi a bajom. Eközben elszenvedtem olyan bánásmódot, amit nem kívánok senkinek. Nehezen találtam rá a mostani dokimra, hozzá pedig ragaszkodom.
   Vicq, meg lehet oldani fapadosan is, csak nem mifelénk. Itt kb 7 évvel ezelőtt minden fiatal, valamire való nődokit kirúgtak az sztkból, vagy áthelyezték őket. A környéken több kicsi, ám annál profibb vidéki kiskórház bezárt, az ottani dolgozók meg mehettek az utcára, nem vették át a mi központinkba még a legjobbakat se. Aki tehette, már korábban is magánban tolta.
   Amúgy az sztk nődoki rendelés másik nagy hátulütője, h csak délelőtt van rendelés (ezért nem megyek betegszabira, rendes szabi meg csak nyáron…), amellett nem szeretek órákon át egy zsúfolt helyen időzni. Egy olyan helyen, ahol az 1nmre jutó terhes asszonyok és már megszületett cuki, de marha hangos porontyok száma meghaladta az én tűréshatáraimat. Ez az én hibám, utáltam a kórházi uh-t is, mert ott ültem talpig gyulladásban és fájdalomban, aztán tutti, h összefutottam valaki pocakos ismerőssel, aki minden áron tudni akarta, h én épp hányadikat várom, majd amikor közöltem, h nem baba, hanem betegség, jött a sajnálkozás. Mindig ugyanaz a lemez, pedig akkor még porondon se volt a gyerekügy, csak szimplán szétszakadtam a fizikai fájdalomtól.
   Így maradt a fizetős szolgáltatás. Gyors, pontos, diszkrét, délután van, és sokat bizonyított a doki. Ez nekem megéri a beugró összeget.

   Kedvelés

   • Macus 2014. május 17. / 16:47

    Köszönöm. Rendben vagyok, mert azóta van egy gyönyörűséges örökbefogadott kisfiúnk. 🙂 (Azért rendszeresen kivizsgáltatom magam orvossal is.)

    Kedvelés

   • vicq 2014. május 18. / 17:54

    Nem is azért írtam, hogy kinek mi éri meg és kinek mire fussa, hanem hogy míg öf-ból sem kell 8milliós afrikait választani, nőgyógyászból is ki lehet jönni olcsóbban is, ez hozzá tartozik a képhez, függetlenül attól, hogy kinek mi éri meg és ki mit engedhet meg magának.

    Kedvelés

    • Kata 2014. május 18. / 18:03

     Jogos. Ahogy lehet szülni fogadott orvos nélkül is ügyeletesnél, úgy minden mást is meg lehet oldani olcsóbban. Aztán vagy szerencséje van az embernek, vagy nem. De mindkét esetre igaz, hogy fizethet az ember akármennyit, se biztos, hogy megkapja, amit akar, és ugyanúgy pénz nélkül is lehet részünk jó ellátásban.

     Kedvelés

 7. MG 2014. május 17. / 18:46

  Az alkalmasság 3 évre szól, tavaly nyár óta, előtte 2 évre szólt és meghosszabbítható volt egy évvel. (Biztos elírás. 🙂 )

  Kedvelés

  • orokbe 2014. május 17. / 19:18

   Szia MG, üdv a blogon!
   A Magyarorszag.hu szerint most 3 évre szól, de egy évre még meghosszabbítható, ha nincs változás a körülményekben, így jött ki nekem a 4 év.

   Kedvelés

 8. MG 2014. május 17. / 20:59

  Ja, úgy ok. 🙂 Bocsánat, félreértettem. Üdv mindenkinek!

  Kedvelés

 9. Rla 2014. május 17. / 22:36

  Amikor az öf-ba belevágtunk, fel sem merült, hogy bármi költség van/lehet. Menet közben tapasztaltuk meg, azt a néhány tételt (tanfolyam, alapítványi regisztráció). Országos listára is jelentkeztünk és számoltunk az utazási esetleg szállás költséggel.
  Az első meddőségi körben számoltunk (4 éve) kb. 500e Ft ment el a 7 hónapos előkészítésre (konzultációk, vérvételek, vizsgálatok, gyógyszerek). Mindezzel “igazi” beavatkozásig el sem jutottunk, mert inszem előtt spontán jött össze. Pocsék AMH és jó FSH mellett. Igaz csak 11 hétig tartott.
  A vezérhangya azért hajtja az embert mindig előre: gyereket szeretnék bármi áron!
  Még futottunk ugyanebben a centrumban egy kört (~250e), majd egy másikban kettőt (töredék összegért, emberileg sokkal jobb környezetben). Hangsúlyozták, hogy csak az ésszerűség határáig szabad elmenni. Úgy gondoljuk nekünk itt volt a határ.
  Most van egy 18 hónapos örökmozgó csibészünk. És most így jó nekünk!

  Kedvelés

 10. erenya 2014. május 18. / 00:31

  Nos, én még sehol nem vagyok efféléktől (talán nem is leszek, de mondom, lélekben felkészültem), de mióta diagnosztizálták a PCOS-emet, fél éve sincs, s már vagy 30 ezerbe fáj (orvos, UH? labor, gyógyszerek).

  És előtte évekig hajtogattam, hogy vizsgáljanak már ki, mert lehet, hogy ez a bajom, s a MAGÁNdoki azzal hajtott el, hogy nem kell bevonzani a rosszat…

  Félek.
  Pedig tudom, azzal csak rontom az esélyeimet.

  Kedvelés

  • Kata 2014. május 18. / 06:32

   Kitartás, rendbe lehet hozni! Nekem anno metformint adtak fél évig, mellé fogamzásgátlót, h beálljon, aztán minden gyógyszerről leálltam. Ennek 5 éve. Azóta élhető a helyzet.
   A GI diétát meg a Pcos, az ezerarcú boszorkány c könyvet most ajánlották nekem. http://pco-szindroma.hu/kiadvanyok/

   Kedvelés

   • erenya 2014. május 18. / 08:11

    Köszi szépen! :)))) Én nem szedek fog.gátlót, Androcurt szedek ami szintén hormon – remélem, nem kell sokáig. Mondjuk egyelőre még kb egy évig nem állhatunk rá a gyerekprojektre (de utálom ezta szót 😛 ), aztán majd kiderül, hány óra.

    Kedvelés

   • erenya 2014. május 18. / 08:12

    Egyébként ne haragudj, hogy megkérdem, Neked van gyermeked?

    Kedvelés

    • Kata 2014. május 18. / 09:03

     Remélem, gyorsan rendbe jössz.
     Engem jóval a projekt előtt kezeltek. Aztán azóta voltak más problémáim is, de nem ezzel összefüggésben, ami miatt gyorsan a dokinál kötöttünk ki. Lásd az első kommentet.
     Egyelőre még nincsen gyerekem, várakozók vagyunk a megyei tegyesznél. Tudod, mint a lottó ötös, bármikor bejöhet! 😉

     Kedvelés

     • erenya 2014. május 18. / 09:14

      Most olvastan az első kommented. Minden tiszteletem és nagyon szurkolok!!!

      Kedvelés

 11. Macus 2014. május 18. / 09:31

  Én azt szeretném még Zsuzsa cikkéhez hozzáfűzni (bocs, ha már valaki megemlítette – de nem látom), hogy alapítványokon / egyesületeken keresztül történt nyílt örökbefogadás esetén, illik felajánlani az ún. egyszeri anyasági segélyt a biológiai anyukának. Az idevonatkozó jogszabályok szerint, ez az összeg (2011-ben kb. 65,000 ft volt – ha jól emlékszem) az örökbefogadó anyukának jár – de azon logikával, hogy “mégis csak a szülő-anyuka hordta ki a terhességet és szülte meg a gyermeket”, valahol ez neki jár. Ez gyakorlatban sokszor úgy néz(ett) ki, hogy az örörkbefogadó – a civil szervezeten keresztül – kp-ban odaadta, majd pedig már az örökbefogadás jogerőre emelkedésekor, az OEP-ben megigényelte magának (tehát ez “null-szaldó”, de “cash-flow-ban” számítani kell rá.

  Egy másik tétel lehet (nem kötelező – és ráadásul tabu – de hátha mégis segíthetünk a várakozóknak ezzel), hogy nyílt öf esetén, amikor egy csecsemő egy-két hétig, vagy akár két hónapon keresztül is (amig “jogi helyzete nem tisztázódott”, vagy egészségügyi okai vannak) kórházban van: hálapénz vagy ajándék a kórházi dolgozóknak. Nekünk az alapítvány vezetője akkor diplomatikusan jelezte, hogy mivel kisfiúnkat két héten keresztül összesen több nővérke három-folyamatos-műszakban ápolta, (és nem pedig három napon keresztül úgy, hogy anyuka és családja ott van.. mert nem volt ott..) talán megfontolandó “további Mercy csokoládék helyett”, annak árát adjuk oda. A tanács követése nyílván nem kötelező, de egyfajta gesztus. Persze lehet csokoládét vagy egyéb ajándékokat is venni – kinek mi áll sítuláshoz közel.

  Miért tétel ez..? Mert egy kórházban ilyen esetben ott a szülésorvos, szülésznő, gyermekorvos, főnővér.. és pl. a mi esetünkben – ha jól emlékszem – 14 nővérke. Utóbbiak esetében nekem nem volt stílusos megkérdezni, hogy “na jó, de kik ápolták a kisfiamat a 14-ből és kik nem..”. Ha maradunk a csokoládéknál, egy ilyen osztály csoki-tétele is több-tízezer ft.

  Továbbá, illik az alapítványnak (vagy a kórháznak) nullás-egyes méretű pelust, popsitörlőt és popsikrémet hagyni.

  További “költség”: Illik örökbefogadás után szj. adónk 1%-át annak az alapítványnak utalni, akitől gyermekünket kaptuk.

  Aki megteheti, magánszemélyként később további összegeket utalhat ad hoc jelleggel “Támogatás” megjegyzéssel, vagy céges számláról “Adomány” megjegyzéssel. Utóbbi csökkenti az adóalapot, melyről az alapítványok / egyesületek szívesen kiállítanak egy igazolást. Ez sem kötelező.. de minden anyagi segítség jól jön a civileknek. Nekem nem mondta így senki, de ilyen “macuskásan” úgy tudom talán megfogalmazni, hogy aki évente 100 krumplival támogatt egy állatmenhelyt, az esetleg vegye fontolóra, hogy ezek után 50 krumplit ad ide, 50 krumplit ad oda”. Illetve, ha később “egy Volvo jeep-pel behajtunk az öf. utáni találkozókra, akkor ne húzzuk az orrunkat ott, hogy nincs Perrier ásványvíz”.. hanem adományozzunk pár kartonnal a találkozóra.

  További – kvázi költség lehet – az anyaotthonokban lakó, általunk egyáltalán nem ismert krízisterhesek megsegítése. Ezt úgy, hogy megkérdezzük az alapítvány vezetőjét, hogy mivel segíthetünk. Ne kreatívoskodjunk ilyenkor, mert csak árthatunk. (Pl. én felajánlottam két terhesnadrágot és két terhesblúzt anno, ami épp jókor jött, mert egy anyuka annyira bújkált, hogy sem ideje, sem pénze nem volt ruhát venni..). De ne küldjünk oda több bála használt ruhát. Megalázó lehet és raktározás szempontjából necces. Ugyanígy: élelem, víz, gyümölcslé, stb. csak akkor legyen lepakolva az alapítvány vezetőjének lakása elé, ha arra tényleg szükség van. Arra nincs anyagi keret, hogy teherautóval vagy furgonnal szállítassák el a cuccost valahová – amire nincs is szükség. Ugyanakkor, érzelmi intelligenciával, feltételezzük az alaptívány vezetőjéről, hogy mindent meg tud oldalni.. ha mégsem, ő mondja ki, mire van szükség.. ne mi jöjjünk “fantasztikus, világmegváltó” ötletekkel.

  Remélem, hogy a fentiekkel tudtam segíteni.

  Kedvelés

  • Cosima 2014. május 18. / 15:37

   Jó, hogy ezeket összeszedted 🙂 Pár dolgot tennék hozzá az én szemszögemből: Az anyasági támogatást az ember úgyis kapja, tehát csak továbbutalja a civil szervezetnek, pénzbe nem kerül. Ennyi hadd járjon annak az asszonynak, aki kihordta a gyermekünket. Az 1%-ot szerintem minden jó érzésű öf család ezután az alapítványnak adja, mert az sem kerül semmibe, csak egy tollvonás. Csoki és hálapénz a kórházban van szüléskor is, csak akkor többet kell adni 😉 És teljesen egyetértek azzal, hogy használt ruha és egyéb cókmók helyett pénzt adjunk az alapítványnak, ha adni akarunk. Megismerve az alapítvány vezetőjét, 100%-ig biztos vagyok benne, hogy értelmes és hasznos célra tudja fordítani és minden forint jó helyre kerül..

   Kedvelés

  • Rla 2014. május 19. / 22:26

   Az anyasági támogatáshoz (2013-ban 70.000) szeretném hozzáfűzni, hogy mi lemaradtunk róla. Fontos, hogy a gyermek születésétől számított 6 hónapon BELÜL az államkincskártól igényelni kell. Mi ebbe a hibába estünk: lecsúsztunk kb. 1 héttel, mert megvártuk az örökbefogadás jogerőre emelkedését (1 hónap gondozás + 4 hónap ügyintézés). Így elutasították még a méltányossági igényünket is (hivatkoztunk rá, hogy 5 hónap után lett jogerős határozat, de hiába).

   A családi pótlékot is utolsó pillanatban és az ügyintéző jóindulatával sikerült igényelni. Majd rendszeresen leveleztünk, hogy még mindig várjuk a végleges határozatot, amit csatolnia kellett a többi irathoz.

   Az adó 1% szerintem is egyértelmű, és tényleg csak néhány kattintás beírni a megfelelő rovatba az alapítványt.

   Egyébként nekünk nem volt ilyen “kinek mit, mennyit illik” listánk, és ha jól emlékszem a kórházba mi is néhány doboz csokit vittünk. Viszont nem hogy hagytunk volna a kórházban ezt-azt, de úgy elláttak mindennel (púder, alkohol, popsikrém, tápszer az első napra stb.), hogy a hazaérkezés után semmiben nem volt hiányunk.

   Nekünk nagyon hiányzott egy olyan lista, iránymutatás, hogy mikor mit kell intézni, mi automatikus, mit kell igényelni, hogyan készüljünk a gyámhivatali ügyintézésre, mikor milyen kérdésre kell válaszolnunk. Pl. azt gondoltuk, hogy a végleges nevet, majd az új anyakönyvhöz kell pontosítani, így a gyámhivatal folyosóján törtük a fejünket, mi volt a 4 favorit fiúnév. Lehet, hogy anno a tanfolyamon szóba kerültek ilyenek, de hát az eltelt évek. . .

   Kedvelés

 12. Az Aki 2014. május 18. / 13:25

  Én nemrég szültem (1,5 éve), és a terhesgondozás illetve a szülés összesen kb. 300.000 Ft volt. Ehhez képest most örökbefogadásra készülünk, és hát az a 40.000 Ft a saját gyermek szüléséhez képest..:)

  Kedvelés

 13. mada 2014. május 18. / 21:54

  Ma Mo-on ugye 5 támogatott lombik kezelés van. Mire az 1. lányom “összejött” 10 évvel ezelőtt 1,5 M Ft-ot költöttünk a már célirányos kezelésekre, plusz mégsem finanszírozott sikert elősegítő módszerekre. Mindezt az állami rendszerben, TB finanszírozáson kívül. Utána jött pár rossz helyen történt kezelés, erre mondom, az olcsó nem biztos, hogy olcsó, mert eredménytelen kísérletek voltak, de ha még volt számunkra támogatott kezelés, azt szerettük volna még kihasználni.
  Végül egy teljesen magán lombikba vágtuk a fejszét, kb. 1,3 M Ft volt, tavaly decemberben. Sikerült.
  A szülés ára helytől, választott orvostól és annak tarifájától függ. Az ügyeletes szüléstől, ami nem kerül semmibe a magánklinikán szülésig 480 E Ft-ért sok minden választható.

  Kedvelés

 14. Kata78 2014. május 19. / 09:22

  Megdöbbenve olvasom a költségkimutatásokat. A mi fiunk 2007-ben született, a 4. lombik sikerült. A szegedi Kaáliba jártunk (kb. 100 km-ről). Szerintem a 4 kezelés nem került utazással, gyógyszerekkel együtt összesen 350-400 eFt-ba (közben volt fagyasztás is 1 alkalommal, de a transzfer végül nem lett meg). Soha nem vitt bele a doktornő semmilyen felesleges kiadásba. Nem kért semmilyen extra vizsgálatot, vitamint, gyógyszert stb. Teljesen korrekt tájékoztatást kaptunk mindenről, beleértve az egészségi állapotunkat és az esélyünket. Mondjuk én alapból pozitívan látom a világot, aki a kezelésekből műsort csinál, annak nem is az anyagi, hanem inkább a saját lelki terhével kell megküzdenie. A lombik egy lehetőség. Nem világmegváltó csoda. Sokan elkeserednek, ha az első, második nem sikerül. Természetes úton sem az első alkalom szokott sikerülni, akkor miért is várnánk a lombiktól ugyanezt? Mi úgy éreztük, hogy ennyit érdemes megtenni és lőn 🙂 (a jövő héten ballag az oviból, irány az iskola) Az 5. esély felhasználásának már nincs értelme, ezért nem is erőltetjük. Szülni meg ingyen is lehet. SZTK-s orvosok ugyanazt a szolgáltatást nyújtják mint a pénzért mosolygó magánorvosok. Problémamentes, korrekt terhesgondozást kaptam (időre mentem, munkából, majdnem végig dolgoztam, mégsem kellett órákat várnom soha), majd megszültem az épp bent lévő orvosnál, ingyen. Korrekt szülésznővel, vicces dokival, akivel azóta a férjem minden hétfőn együtt pingpongozik, olyan jól eldumáltak az alatt a 12 óra alatt. Az örökbefogadás költsége meg tényleg nem egy nagy összeg, tanfolyam, 3 anyakönyvi kivonat, utazás. Ennyit tudni kell áldozni rá, mert ha ezeknek az összegeknek a kifizetése probléma, akkor mégis miből akarja a gyerekét eltartani az ember? A költségek majd a közös élettel kezdődnek 🙂

  Kedvelés

 15. Bogdán Gyöngyi Rózsa 2014. május 19. / 11:03

  Én is hüledezve olvastam a számokat amikkel itt találkoztam. Mi 4 befejezett lombikon vagyunk túl. 3 alkalommal írtam a költségeket is. Az elsőnél még nem. Mind a 3 alkalommal hasonló összeg volt a vége (120-150 ezer között) Ebben az utazás Budapestre , a konzultáció, vizsgálatok is benne vannak. Egyedül a Krio intézetben történő ivarsejt fagyasztás( 56 ezer) és tárolás összege( évente 14 ezer) nincs benne.
  A terhesgondozáskor a kórházba mentünk mindig, de fogadott dokihoz, 3-4000/alkalom + a szülés után adtunk neki még borítékot ami a többi dokitarifáihoz képest nem mondható soknak. ( 5 hétig voltam bent a szülés előtt és után összesen az ikrekkel és minden nap reggel és délután meglátogatott, sőt a kicsiket is figyelemmel kísérte ) .
  És nem élünk nagy lábon, erre mindig összekuporgattuk a pénzt. De a nagyobb dolog az lelkileg feldolgozni az egész orvosi kezelést és az utáni várakozást és az eredményeket.
  Ehhez képest tényleg elenyésző a tanfolyam és egyéb költségek. És az igazi költségek majd a gyermek(ek)kel érkezik 🙂

  Kedvelés

 16. Audrey 2018. augusztus 21. / 15:23

  Sziasztok!
  Mi idén kezdtük el az örökbefogadást. Szóba került a lombik is, de annyira negatív tapasztalatok vannak az ismeretségi körünkben, hogy el sem kezdtük a folyamatot.
  A háziorvosunk az örökbefogadáshoz szükséges papírt 3800Ft/fő áron hajlandó megcsinálni – ez az első költségünk. Ebbe még nem halunk bele. Mondjuk az picit meglepett, hogy új a dokink (még sosem találkoztunk) és simán kiállítja a papírt mindenféle vizsgálat nélkül… o.O
  A második költség a tanfolyam lesz, ami jelenleg (2018) 70.000Ft/fő és lehet választani, hogy a TEGYESZ-nél csináljuk végig a 40 órát, vagy egy alapítványnál (Kedves Blogtulajdonos, kérlek, frissítsd majd az összeget és a tanfolyam időtartamát, ne érjen senkit meglepi 🙂 ).
  A tapasztaltabb örökbefogadókat kérdezném, hogy számíthatunk-e még ilyen nagyobb volumenű költségre, vagy ha ezt megoldjuk, onnan már sínen vagyunk (anyagilag)? Ne értsétek félre, egy gyermek (vagy akár több) minden pénzt megér, csak… van az az összeg, amit már nem tudunk megfizetni 😦

  Kedvelés

  • Örökbe 2018. augusztus 21. / 15:28

   Szia!

   Sok sikert!
   A háziorvos nem kérhetne pénzt, ingyenes az orvosi igazolás. A tanfolyamot javítom, mentségemre szóljon, ez egy közel 5 éve íródó blog, közel 500 poszttal, ha egy törvény változik, akkor nehéz utólag átjavítani az összeset, amiben a régi infó van…
   Az alapítványi jelentkezés, közvetítés is jár költségekkel, az utazás, ismerkedés, szállás is. És persze a gyereknek a beszerzések…

   Kedvelés

   • Audrey 2018. augusztus 21. / 15:49

    Szia!

    A háziorvosom… hátttööö… ezek szerint ilyen, ez ellen semmit nem tudok tenni gondolom. Mondjuk nem ebbe az összegbe fogok belerokkanni, csak hát azért meglepett.
    Ha a sok költség apránként tevődik össze, az úgy gondolom, nem akkora probléma, mint ha egyszerre szakad az ember nyakába, csak ezért kérdeztem a várható nagyobb költségeket.
    Megyeit választottunk, mert a munkahelyeinken nem rugalmasak a hiányzásokat tekintve, így az országos listát nem tudtuk vállalni 😦
    Amúgy a tanfolyammal kapcsolatban csak én nem ástam magam bele mélyebben a blogba, mert a “Tanfolyam” szekcióban már jó az időtartam és a költség is, csak ezt 10 perce találtam meg, úgyhogybocsi a kotnyeleskedésért 🙂

    Kedvelés

    • lila7134 2018. augusztus 22. / 15:01

     Szia! Nem feltétlenül van szó vészes összegekről. Amikor majd barátkoztok, ami vagy 2 hónap, akkor lesz utazási költség és esetleg szállás, de nem is feltétlenül kell ott aludni (esetünkben nem volt ilyen, nem alapítvány, TEGYESZ). Ha megyén belül maradtok, gondolom, nem nagyok a távolságok (itt sem volt az). Nincs autója az örökbefogadónak – aki a testvérem -, de a kicsit néha felhozták Pestre orvoshoz a nevelőszülők a barátkozás alatt is, így még azt is meg lehetett oldani, hogy tesóm BKV-vel elmenjen vele és az ügyintézővel, hogy láthassa a szobáját. A költözés napjára kölcsönkértem egy kocsit – nekem sincs, de tudok vezetni – és simán elhoztuk a gyereket.
     Viszont azt nem tudom, hogy ha a munkahely nagyon nem rugalmas, akkor mit lehet tenni, mert hirtelen alakulnak a dolgok és egyszerre csak sok a hiányzás és heteken belül eltűnik a munkavállaló. Erről talán valaki más tud valamit mondani, ez esetünkben iszonyú könnyen és támogatóan ment, pedig nem tudtak semmit az egészről (eléggé új munkahely volt és nagyon hosszú várakozás, szinte már remény nélkül).
     Szurkolok!

     Kedvelés

     • Audrey 2018. augusztus 22. / 15:31

      Szia!
      Köszönöm a virtuális támogatást, nagyon jól esik 🙂
      Autónk van, férjem tud vezetni (én nyúl voltam letenni a jogsit), így a távolság annyira nem gond. Férjemmel alaposan átbeszéltük és maximum munkahelyet váltok, ha úgy alakul. Részemről nem gond, nem vagyok karrierista alkat és nem esik le a gyűrű a kezemről, ha max takarítani tudok elhelyezkedni 🙂

      Kedvelés

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.