A legnépszerűbb bejegyzések

Tegnap rekordszámú látogató érkezett az oldalra, köszönhetően a Bezzeganyán megjelent kis szösszenetemnek. (Origo-címlapra is kikerült!) Üdv az új olvasóknak! Aki most csap bele a témába, vagy kicsit nosztalgiázna, annak összeszedtem a blogon megjelent legolvasottabb írásokat, népszerűségi sorrendben. (A címre kattintva mindig megnyílik a link.) A fejlécbe pedig bekerült egy Sajtószereplések fül, amely a blog és az én külső megjelenéseimet listázza. 

“Úgy hívom őket, csoki és vanília”

Egy örökbefogadó család története, akik egy hároméves vér szerinti kislány mellé vállaltak egy másfél éves kisfiút. (Interjú a klónommal!) Minden idők (azaz az elmúlt kilenc hónap) legnézettebb posztja a blogon. Őszintén, a nehézségekről is.

IMG_7829

 “Én heteró szülőkkel nőttem fel, mégis meleg lettem”

Tudtad, hogy melegek is fogadhatnak örökbe gyereket Magyarországon? Meglepő tények a téma magyar és külföldi gyakorlatáról, és egy konkrét történet bemutatása.

Rózsa Kr

“Kire hasonlít ez a gyerek?” “Leginkább a testvérére”

Orsiék két újszülött babát fogadtak örökbe, akik vér szerinti testvérek. Együttszülés, szoptatás, roma származás, hülye kérdések kezelése. Hogy lesz két zöld szemű embernek fekete szemű gyereke?

IMG_2410 Hi-res

“Sok ellenséget szereztem, mert a gyermek érdekét nézem”

Beszélgetés Budavári Zitával, aki forradalmat csinált a magyar örökbefogadásban. Mindannyian az ő Bölcsőjéből bújtunk ki.

zita2

Magyar gyerekek amerikai örökbefogadóknál

Amerikai családok, akik a közelmúltban Magyarországról fogadtak örökbe gyerekeket, és blogolnak is róla. 11 történet, barátkozás az egzotikus Nyíregyházán, általában idősebb gyerekekkel. Most láthatjuk, milyen gyerek az, aki idehaza nem kel el.

5e1d6-img_3593

“Az fájt, hogy a feleségemnek fáj”

Az örökbefogadás és az ahhoz vezető út egy apa szemével. Mit él meg a férfi, míg a feleség elvetél, koraszül vagy depressziós?

3 (Large)

“Ahol titok van, ott minden ölelés hamis”

Beszélgetés Székely Zsuzsa pszichológussal, aki közel négy évtizede van a szakmában. A jelentkezők felkészültsége, tipikus hibák, mikor mondjuk meg a gyereknek.

szekely_zsuzsa

“Szúrok, mint a sündisznó”

Egy felnőtt örökbefogadott mesél a gyerekkoráról. Nagyjából minden hiba szerepel benne, amit el lehet követni. Kijött a vér szava, ellenséges nagyszülők, a szomszéd gyerektől tudta meg. Az alany verseivel.

DSC_0221

“Vegyen kutyát, ott lehet pedigrét kérni”

Szókimondó beszélgetés Budai Ágival, a Fészek Alapítványtól. Származási kikötés, roma indentitás-nevelés, nehéz döntések a mélyszegénységben.

Budai agi

“Sosem tudtam harcolni magamért”

Megrázó beszélgetés egy örökbeadó anyával. Bántalmazó férfiak, mentális betegség, a házmesterné balhézik, a társadalom elfordul.

5

20 gondolat “A legnépszerűbb bejegyzések” bejegyzéshez

 1. eleven 2014. október 11. / 15:25

  En csak annyit szeretnek mondani, hogy koszonom a blogot, es orulok, hogy ennyi jo embert ismertem itt meg.
  Az interju ota sok minden megvaltozott korulottem, nyilvan mert en is valtoztam, viszonylag fajdalommentesen hatalmas elorelepeseket tettem. Minden tulzas nelkul allithatom, hogy ti segitettetek abban, hogy jobban szeressem magam, es kozben eszrevetlenul a vilag is jobb lett korulottem.
  Dolgozom vegre, a szakmamban, sok-sok hatranyos helyzetu gyerek van az osztalyokban, ahol tanitok, es imadom a gyerekeket, ( bar nem konnyu veluk), plusz erot ad az is, hogy ezek a gyerekek is szurnak, mint a sundiszno, de en pontosan tudom, hogy milyen vacak erzes is flegman vallvonogatva ugy csinalni, mint akit semmi sem erdekel.
  Koszonom meg egyszer, es szeretlek titeket ❤

  Kedvelés

 2. Stuffy 2014. október 11. / 19:07

  Igen mindegyiket jó volt olvasni és köszönöm. Viszont a külföldre való örökbe adás nem tetszik, mert sok gyerek elhagyja az országot. Ez pedig nem jó :// Jó lenne, ha ezen változtatnának, Ez nem jó. persze, ha nincs más akkor megoldás de egyébként nem .

  Kedvelés

  • eleven 2014. október 11. / 19:09

   En a lehetoseget latom a kulfoldi orokbefogadasban. Ne felejtsuk el, hogy ezek a gyerekek itthon “nem kelnek el”.

   Kedvelés

  • Örökbe 2014. október 11. / 19:12

   Stuffy,
   ezen az változtatna, ha a hazai örökbefogadók is vállalnának idősebb roma gyereket, és több testvért együtt. Aki erre fogékony, az itt a blogon láthat sikeres történeteket – például a Kisrigókat, de a döntést mindenki maga hozza meg.
   Szerintem jobb külföldi családba kerülni, mint állami gondozottként felnőni, ha ez a két alternatíva.

   Kedvelés

   • Stuffy 2014. október 11. / 19:31

    Ebben igazad van. 🙂 Igen ez függ,hogy a gyerek milyen roma-e vagy sem. Nyíiván az előítéletek miatt, ezen nem lehet változtatni .

    Lehet egy kérdésem ? Még az egyik cikknél, amit annyira vártam. leírtad,hogy a szabályok miként és hogyan változtak. Nos Elolvastam nagyon tetszett és köszönöm is. Én 18 elmúltam, a testvérem 20 . ha érdeklődök a gyámnál akkor ki lehet kérni a lapokat vagy elmondják vagy , így 18 után is értesítik,hogy xy keresi és stb. Kérdezem, mert olvastam,hogy már nem kell szülő beleegyezése, ha elmúlt valaki x korú. Azért ide írtam, mert a múltkori régi és azokra általában már nem érkezik válasz, de nem baj :))

    Kedvelés

    • Örökbe 2014. október 11. / 19:43

     Stuffy,
     régi cikkekhez érkező kérdésre is válaszolni szoktam, ne mondj ilyet kérlek, hogy nem érkezik válasz. Egyszer írtad, hogy küldtél mailt, ha erre gondolsz, de én nem kaptam tőled semmilyen mailt.

     Egyikőtöknek sem kell szülői hozzájárulás, de a menet ugyanaz, megkeresik, HA megtalálják, írnak neki, ha beleegyezik, akkor kapod meg az adataid. Ugyanaz a menet, mint szülőnél. Ha a testvéredet is örökbe adták, akkor nehezebb lesz megtalálni.

     Kedvelés

     • Stuffy 2014. október 11. / 20:14

      nem akartalak megbántani, de teszem azt egy 10 napos cikket nem igen néz senki 🙂 de nem baj, és köszönöm a gyors választ:) pedig jó lenne, ha csak elmondanának pár alapvető dolgot. Mert, ha megkeresik és elmondják akkor vagy nemérdekli vagy nem tudot róla. nem tudom melyik a jobb ://

      Kedvelés

      • eleven 2014. október 11. / 21:24

       Stuffy, mitol felsz? Inditsd el a keresest, es meglatod, hogy mi tortenik. Az a legkevesbe valoszinu, hogy nem fogja erdekelni, es az is elegge elkepzelhetetlen, h nem tud rola. Siman elofordulhat, h o is kivar, tepelodik, tele van ketsegekkel, pont ahogy te.
       Ha pedig megis elutasito lenne, akkor legalabb tudod, h mi a helyzet. Ne tepelodj rajta, hanem lepj.
       A regebbi hozzaszolasokat pedig nezzuk, mert az oldalsavban mindig megjelenik, ha vki hozzaszolt.

       Kedvelés

   • Cosima 2014. október 12. / 11:24

    Amióta olvasom ezt a blogot, egyre inkább foglalkoztat, hogy valamit tenni kellene a nagyobb gyerekek itthoni örökbefogadásáért. Hogy mit, azt persze még nem tudom. Nem akarok beletörődni, hogy az előítéletek miatt ne élhessenek családban. Inkább arra gondolok, hogy az információhiány vagy a tévhitek miatt alakult így. Plusz azért mert van lehetőség újszülöttek öf-ra is. Viszont van itt egy nemzedék, amiben relatív sok a 40 körüli párkapcsolat nélküli nő, akik végső soron családot szeretnének/szerettek volna, de már késő, de akár párok is kicsúszhatnak az időből. Ők még mindig szülőkké válhatnának egy-két 4 évesnél idősebb gyerek öf-val.

    Kedvelés

    • Örökbe 2014. október 12. / 13:31

     Magyarországon, aki idősebb gyereket fogad örökbe, az főleg a kora miatt teszi, hogy fiatalabbra nem jogosult már. Vagy néha nyitottságból, mint Vikiék.

     Kedvelés

    • Örökbe 2014. október 14. / 22:02

     Itt olvasnak olyan várakozók, akik 4 év feletti gyereket is elfogadnának?

     Kedvelés

 3. Juhászné Kriszta 2014. október 13. / 08:58

  Üdvözletem! Mint “kezdő a témában” megkérdezhetnép pontosan mit jelent az “idősebb gyerek” kifejezés. Mi 2-5 éves körüli testvérpárt szeretnénk örökbefogadni, de természetesen nyitottak vagyunk a 0-2 korosztályra is és nem pánikolunk be, ha a nygobbik mondjuk 6 éves….de…. kérdés, hogy nem csökkentjük így le az esélyeinket, higy kisebbnek gondolom az esélyét azért, hogy testvéreket keresünk, mintha egy gyereket. Vagy nem???? Kérlek, ne elítéljetek, hanem tanácsot adjatok. Köszönettel: Trin

  Kedvelés

  • Örökbe 2014. október 13. / 09:04

   Szia! Üdv a blogon!

   Idősebb gyerek: nincs kőbe vésett definíció, én a blogon a 4 évesnél idősebb gyereket örökbefogadókat szoktam ide sorolni, teljesen önkényesen. Általában Magyarországon kevesen vállalnak 4-5 évesnél idősebb gyereket.

   A kérdésedet nem egészen értem. Ha jelentkeztek, meg kell adni, hány évest vállaltok. Ha 2-5 éves szerepel a határozaton, akkor sem 1 évest, sem 6 évest nem fognak kiajánlani.
   Ugyanígy, ha csak testvérpárt kérsz, akkor nem fognak egy gyereket ajánlani.
   De lehet úgy is, hogy egy gyerekre és testvérpárra is nyitottak vagytok.

   Ebben a korosztályban kevesen vállalnak testvérpárt, nem gondolom, hogy csökkenti az esélyeiteket. (Főleg, ha roma gyereket is vállaltok. Ha nem, akkor viszont az egyéb kritériumokat minél tágabbra érdemes szabni, mert sokakkal vagytok versenyben.)

   Kedvelés

 4. Juhászné Kriszta 2014. október 13. / 11:24

  Köszönöm. Még “csak” az első beszélgetésen vagyunk túl, a papírokat töltögetjük épp, de leghamarabb januárban indul tanfolyam így annál hamarabb nem is tudjuk egyáltalán alkalmasnak tekintenek-e minket. A meghatározásnál természetesen 0-5 évet adtunk meg, valamint azt, hogy egy vagy két gyermeket, és ha kettő nem feltétlen, hogy testvérek legyenek. (azt nem tudtam, hogy más korosztályt…stb akkor eleve nem is ajánlanak mintegy meggyőzésnek.) Nekünk már van két tini vér szerinti gyerkőcünk, velük együtt közös családi döntés volt, hogy ha valaki(k) pont a mi családunkban talál(nak) kiegyensúlyozott, szeretetteljes légkörre akkor nyitott szívvel várjuk.

  Kedvelés

  • S. Eszter 2014. október 14. / 11:26

   Hol vartok tanfolyamra? 😮 az Agacskanal is januari a kovetkezo ures hely? Furcsallanam. Tanfolyamra kulonben csak ervenyes pszichologiai alkalmassaggal tudtok jelentkezni, ami ha meg csak papirokat toltogettek, gondolom, nincs. Hajra! 🙂

   Kedvelés

 5. Juhászné Krisztina 2014. október 14. / 12:21

  Szia Eszter!
  HBM Tegyesz-nél intézzük a folyamatot. Azt mondta a kis hölgy, hogy most novemberre már nincs hely a tanfolyamra, valamint valóban nem lennénk meg az egyéb alkalmassági vizsgálatokkal, ezért jelezte, hogy ha MINDEN OK, akkor tanfolyam januárban.
  Tudom, hogy lehet a pszichológusi, lehet a körzeti orvosi, lehet a környezet tanulmány…ezer dolog miatt lehetünk elutasítva és akkor természetesen nincs tanfolyam sem, de azért igyekszünk tényként kezelni, hogy várakozunk, addig míg így vagy úgy le nem zárul a folyamat.
  A drukkolást pedig köszönjük. 🙂

  Kedvelés

  • cosima 2014. október 14. / 15:04

   Így, ahogy leírtad, hogy hol tartotok, a januári tanfolyam teljesen reálisnak tűnik.

   Kedvelés

  • S. Eszter 2014. október 14. / 20:40

   Azert az elutasitas nem valami realis kimenetel, ha nem drogfuggo-szociopata-baltasgyilkos az egyikotok.. 😛 de ez a szabaly es jo szabaly amugy.. Csak elore! 🙂 en azert az Agacska tanfolyamot kicsit promoznam! 😉

   Kedvelés

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.