Közösségi élet az alapítványoknál

… és egyesületeknél. A nyílt örökbefogadást közvetítő civil szervezetek a nehéz helyzetű terhesek megsegítésével foglalkoznak, és ha nincs más megoldás, segítenek a gyerek örökbeadásában is. A várakozók általában azt mérlegelik, melyik szervezet fogadja őket és mennyi a várakozási idő. Ma azt nézem meg, milyen közösségi programokat nyújtanak az alapítványok és egyesületek az örökbefogadó szülőknek és várakozóknak.

Alapvető szemléleti különbség van a “nagyok” és a “kicsik” között. A két nagy szervezet, a Bölcső és a Gólyahír a találkozóira csak a náluk örökbefogadókat illetve várakozókat hívja meg. A többi szervezet rendezvényeire általában nemcsak a náluk sikeresen örökbefogadók mehetnek, hanem az is, aki máshonnan kapott gyereket, aki várakozik, vagy csak szimpatizál a szervezettel.

Nagyok:

A legaktívabb közösségi élet a Gólyahírnél zajlik. A várakozóknak van évi két nagy rendezvénye (egyszer kötelező is részt venni, különben nem kap babát a jelentkező), ahol az örökbefogadásra felkészítő előadások hangzanak el, és bemutatkoznak az elmúlt fél év örökbefogadó családjai. Évente egyszer össznépi családi rendezvényt tartanak a “gólyás” örökbefogadó családoknak, emellett Mikulás-ünnepséget és regionális találkozókat is szerveznek. Az örökbefogadó családoknak egy zárt Facebook-csoport nyújt közösséget, több mint ötszáz taggal. Ez nagy családként működik, a gyerek születése előtt minden új örökbefogadó felkerül, itt örömüket-bajukat folyamatosan megosztják az emberek. Emellett számos tematikus alcsoport is működik a gólyahíres családoknak, a várakozóknak is. (A többi szervezetnél ilyen netes aktivitásnak nem akadtam nyomára.)

A Bölcső minden nyáron egy nagy családi rendezvényt szervez az alapítványtól örökbefogadó családoknak. Itt szakmai előadások és gyerekprogramok egyaránt zajlanak.

Vígh-Adrienn-Dorka

Kicsik:

Az Alfa Szövetség évente egyszer tart babatalálkozót a már örökbefogadó családoknak, gyerekprogramokkal és előadásokkal. Emellett évente több programot szervez a várakozóknak és érdeklődőknek, színházi előadásokat, filmnézést, az életvédelem témájába vágó rendezvényeket.

Az Együtt az Életért évente két várakozói találkozót szervez, ahol az örökbefogadókat érintő előadások hangzanak el. Évente egy hétvégét az örökbefogadó családok töltenek együtt, volt már példa regionális találkozóra is.

A Fészek Alapítvány időnként indít egy Váróterem nevű felkészítést várakozóknak. Örökbefogadó családoknak gyerekek köré szerveződő programokat szerveznek évi 1-2-3 alkalommal, kirándulást, játszóházat, Mikulást, hagyomány a gyerekek évi rajzpályázata, néha egy hétvégi közös wellnessezést is szerveznek.

A Várva Várt Alapítvány és a Baptista Szeretetszolgálat négy éve foglalkoznak örökbefogadással, tehát viszonylag frissek. A Várva Várt minden évben Balaton-átúszást szervezett a szimpatizánsoknak. A Baptistáknál évi 1-2 találkozót szerveznek az alapítványnál már örökbefogadott családoknak.

Egy gondolat “Közösségi élet az alapítványoknál” bejegyzéshez

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.