12 pozitívum a hazai örökbefogadási rendszerben

Nemrég írtam egy posztot az örökbefogadási gyakorlat anomáliáiról. Ezek valóban fennállnak, de a magyar rendszernek rengeteg jó vonása is van. Hogy teljes képet kapjunk, ezekből is összeszedtem a legfontosabbakat.

 1. Magyarországon VAN örökbefogadás. Ez az örökbefogadó szülők szempontjából mindenképpen jó hír. Az elképzelésektől függően rövidebb vagy hosszabb időn belül gyereket lehet kapni, szemben a fejlett nyugat-európai országokkal, ahol általában nincs belföldi örökbefogadás, mert kiterjedtebb a szociális háló és nem születnek nem kívánt gyerekek.
 2. Az örökbefogadás ingyenes. A titkos teljesen, a nyílt örökbefogadásnál pár tízezer forint a közvetítői, jelentkezési díj, de ez aprópénz ahhoz képest, hogy Nyugaton 5-10 millió forint egy örökbefogadás költsége. A haszonszerzést az örökbefogadáson törvény is tiltja.
 3. Elsősorban belföldi az örökbefogadás. Az meg már egész szürreálisan kényelmes, hogy alapesetben a saját megyéjéből kap gyereket a várakozó. De ha kell is 300 km-t utazni, ez nem sok ahhoz képest, hogy számos országban csak a drága, komplikált nemzetközi örökbefogadásra van mód, amihez más kontinensre kell repülni. A belföldi örökbefogadás további nagy előnye, hogy a szülő mindent ért, el tudja olvasni az aktát, tud beszélni a nevelőszülővel, a szomszédokkal, a gyerekorvossal. Képzeljük el, ha mindent egy tolmácsnak kéne közvetítenie, és a szülő csak annyit tudna meg, amennyit az elmond. És egy magyar gyerek csak akkor kerül külföldre, ha nincs itthon esélye családot találni, ami a gyereknek is jobb. 
 4. Nincs kényszeradoptálás. Ami még a 20. század második felében is számos fejlett országban létezett. Megvannak a szabályai, mikor lehet örökbe adni egy gyereket. Persze, ezzel nem minden vér szerinti szülő ért egyet, de azért ma elég sokat kell tenni ahhoz, hogy valaki végleg elveszítse a gyerekét. A szülőket informálni kell, mi a következménye, ha nem látogatja a gyereket, van fellebbezési jog.
 5. Az elmúlt húsz évben, a Czeizel-ügy óta nem volt komolyabb örökbefogadási botrány hazánkban. A nagy közvetítő országokat folyamatosan gyerekkereskedelmi, gyerekrablási botrányok rázzák meg, de az USA-ban is tömegesen adtak tovább örökbefogadott gyerekeket. Nyilván senki sem szeretne olyan gyereket, akit elraboltak a szüleitől. Örömteli, hogy ettől itthon nem kell tartani.
 6.  Erős szakmai, elméleti bázis. Nagyon sok és jó szakmai anyag készült az örökbefogadásról, a gyerek és minden résztvevő szempontjait figyelembe véve. Ha például a fővárosi Tegyesz által készített módszertani dolgozatot mindenütt követnék, az már egész paradicsomi állapotot hozna, az új felkészítő tanfolyamhoz pedig még gazdagabb szakmai anyag született.
 7. Sok jó szakember dolgozik a rendszerben. Bár általános probléma a szociális szférában az alulfizetettség, a kiégés, a szakmai támogatás hiánya, mégis rengeteg jó és érző szívű segítő szakemberrel lehet találkozni. Sokan pedig fizetés nélkül, önkéntesként is támogatják az örökbefogadás ügyét.
 8. A törvényalkotás követi a szakmai ajánlásokat. Némi távolságból, de az elmúlt pár évben sok olyan törvénymódosítás született, aminek célja az örökbefogadás segítése, egyszerűbbé tétele, vagy pedig olyan megfontolások kerültek jogszabályba, amit a szakemberek eddig is tanácsoltak. Szemezgetés a 2010 óta történt jogi változásokból: megjelent az örökbefogadói gyes az idősebb gyerekek örökbefogadóinak; a felnőtt örökbefogadott közvetlenül megkeresheti a testvérét is, nemcsak szüleit; bevezették az örökbefogadók utánkövetését és hogy magánutas örökbefogadásnál is kell közvetítő szervezetet bevonni; de még olyan szakmai ajánlások is törvénybe kerültek, mint hogy az örökbefogadott gyermek utónevét nem szerencsés megváltoztatni. Nemrég 40 órára bővült a felkészítő tanfolyam, halvány ígéretek szerint az örökbefogadói csedet is bevezetik egyszer. (Erről fogok még írni a maga idejében.)
 9. Laikusoknak is elérhetők az információk. Egyre több szakkönyv, mesekönyv, weboldal foglalkozik az örökbefogadással, amiből az érdeklődők felkészülhetnek, ebbe a hullámba tartozik az Örökbe.hu is.
 10. Közösségek. Az örökbefogadóknak több civil szervezet és alulról jövő kezdeményezés ad lehetőséget, hogy sorstársakkal találkozhassanak, beszélgessenek, számos netes fórum is létezik. Már a felnőtt örökbefogadottaknak is vannak csoportjaik, és a Budapest-központúság után több más városban is elindultak társaságok.
 11. A származás tisztelete. Komoly eleme a szakmai anyagoknak, hogy a gyermeknek tudnia kell, hogy örökbe fogadták, ez a fő üzenete az örökbefogadók felkészítő tanfolyamának, és a szülők nagy többsége ezzel tisztában is van, amivel őrületes traumákat lehet megelőzni. A törvény is lehetővé teszi, hogy az örökbefogadott megismerje származását.
 12. A gyerek az első. Ha csak papíron is, de a rendszer mantrája, hogy “a gyerek érdekét nézzük”, a törvényben is benne van. Ez mindenképpen jó, idősebb gyereknek már ki kell kérni a véleményét, és az örökbefogadás nem a jelentkezők megrendelésének teljesítéséről szól. A betartása még döcögős, de legalább az elv megvan.

3 gondolat “12 pozitívum a hazai örökbefogadási rendszerben” bejegyzéshez

 1. Dalma 2018. május 24. / 22:04

  Köszönet az írásért, hála az égnek, hogy tényleg átlátható nagyjából, és főleg, hogy N anyagiakon múlik, hogy érkezik-e gyermek. Köszönet a szakembereknek, akik kitartanak.

  Kedvelés

 2. Rita 2018. május 31. / 15:01

  Az ingyenességhez egy apró észrevétel: az örökbefogadói tanfolyam díja fejenként 65.000 Ft. De még így is elenyésző a költség a posztban jelzett külföli költségekhez képest.

  Kedvelés

  • Örökbe 2018. május 31. / 15:26

   …vagy az orvosi kiadásokhoz, amin a legtöbb pár keresztülmegy, mire ide eljut…

   Kedvelés

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.