Lopakodó trendek az örökbefogadásban

Néhány olyan változás, amelyek az elmúlt években egyre gyakoribban lettek az örökbefogadásban, és mikor kilenc éve elkezdtem a blogot, még nem voltak általánosak. Hol a jelentkezők egyre nagyobb száma, hol a tudatosság örömteli emelkedése okozza ezeket. Szubjektív gyűjtés a blog szerzőjétől. 

Bemutatkozó levél. Nem általános, de egyre több Tegyesz kér a jelentkező által írt bemutatkozó levelet. Jogszabály nem írja elő, megbukni nem lehet rajta.

Egyszobás lakás nem elég. A jog csak a megfelelő lakást köti ki, nem részletezi, ez mit jelent szobában, négyzetméterben. Míg pár éve még egyszobás lakással is alkalmasságot lehetett szerezni, ma többnyire elvárás a külön gyerekszoba megléte, vagy legalábbis a lehetőség a kialakítására. Haladó szint: egyes megyék különböző nemű testvérekhez külön gyerekszobát várnak el.

A testvért is meghallgatják. Jogszabály nem írja elő, de ha van már gyerek a családban, egyre többször őt is behívja a pszichológus.

Aki lombikozik, nem is fogadják. Míg pár éve ezt a pszichológussal lehetett megvitatni, kizárja-e az alkalmasságot, ma sok megyei Tegyesz rögtön az első telefonnál rákérdez, lombikozik-e még a házaspár, és ha igen, akkor nem is javasolják az eljárás elindítását.

Orvosi szakvélemény bekérése. Ha a háziorvos nyilatkozatából kiderül valamilyen aktuális vagy tartós betegség, a kezelő szakorvostól is bekér véleményt a Tegyesz.

Egy-két gyerek elég. Míg pár éve harmadik vagy negyedik gyerek örökbefogadása sem ütközött különösebb akadályba, ma sok megyében lebeszélik a sokadik gyerekre jelentkezőket, vagy többet kell várniuk, előnyben részesítik a kiválasztásnál a kevesebb gyermeket nevelő családokat.

A tanfolyam nem kötelező, de mégis… A felkészítő tanfolyam 2020 óta nem kötelező. A legtöbb Tegyesz és civil szervezet azonban világossá teszi, hogy a tanfolyamot nem végzetteknek nem sok esélye van örökbe fogadni, van olyan Tegyesz, amely alkalmasságot sem ad enélkül.

Meg lehet bukni az alkalmasságin. Míg tíz éve elvétve fordult elő, hogy valakit nem nyilvánítottak alkalmasnak az örökbefogadásra, ma a jelentkezők nagy száma miatt egyre inkább szelektálnak a szakemberek, és többször fordul elő, hogy a visszalépést javasolják.

Az örökbeadók is válogatnak. Míg korábban a nyílt örökbefogadást választó kismamák jellemzően annyit kértek, hogy az örökbefogadó családban nagyon szeressék majd a gyermeket, s esetleg még arra nézve fogalmaztak meg kérést, hogy első gyermeknek vagy testvérnek érkezzen a családba, ma az újszülöttet örökbeadó anyák egyre több elvárást fogalmaznak meg az örökbefogadók korára, lakhelyére, életstílusára nézve. Megjelent a rendszeres kapcsolattartás igénye is a gyerekkel.

Gyámrendelés. Az egyedül örökbe fogadók egyre többször rendelkeznek hivatalosan is, hogy haláluk esetén ki legyen a gyerek gyámja, ily módon is gondoskodva a gyerekről. Egyedül örökbe fogadóknak már a jelentkezéskor nyilatkozni kell, betegségük esetén ki törődik majd a gyerekkel.

Gyes idősebb gyerekkel is. Az elmúlt években megteremtődött a jogi környezet, az idősebb gyerekek örökbefogadói is kapnak gyest illetve örökbefogadói díjat, s egyre inkább szakmai ajánlás, hogy nagyobb, óvodaköteles gyerekkel is maradjon otthon a szülő fél évet.

Élettörténeti könyv. Egyre inkább szakmai elvárás, hogy az örökbe fogadott gyereknek legyen élettörténeti könyve, nevelőszülőknek elvileg kötelező is vezetni, és egyre több örökbefogadó készít ilyet a gyerekkel vagy a gyereknek.

Kapcsolattartás a nevelőszülővel. Egyre inkább elvárás, hogy a gyereket évekig nevelő nevelőszülővel később is kapcsolatban maradjanak az örökbefogadók, visszalátogassanak a gyerekkel korábbi élete helyszínére.

Ti milyen új elvárásokat tapasztaltok?

 

Ha most gondolkozol örökbefogadáson, ajánlom a Start csoportot, ahol a jelentkezés, alkalmasság lépéseivel is foglalkozunk. https://orokbe.hu/tamogato-csoportok/start-csoport/

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .