Gyorstalpaló: a kereslet

Általános

Az első néhány bejegyzésben a téma alapjait foglalom össze, ezeket “Gyorstalpaló” címen találjátok. Utána elmélyedünk a részletekben! Pirossal beírtam a 2020-as törvényváltozások utáni helyzetet. 

Az örökbefogadásig vezet egy út, a párnak általában megvan a maga előtörténete: meddőség, lombikok, műtétek, vetélések, veszteségek. Az lesz jó szülő, aki ezeket feldolgozta, a meddőség tényét elfogadta, és az örökbefogadást nem pótléknak, vészforgatókönyvnek tekinti, hanem teljes értékű megoldásnak tartja.

18

Magyarországon az örökbefogadásra a helyi Tegyesznél (Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat) kell jelentkezni. Először nyilatkozni kell, milyen gyereket szeretne az illető: életkor, egészségi állapot, nem, vállal-e testvéreket is. Megnézik a lakást, a jövedelmet, van pszichológusi vizsgálat, és a háziorvostól kérnek egészségi igazolást. Első örökbefogadásnál kötelező Ajánlott40 órás felkészítő tanfolyam elvégzése, ez 3 vagy 4 napot vesz igénybe, és a Tegyesz mellett az Ágacska Alapítvány is tart ilyet. Itt nem a pelenkázást tanítják, hanem csupa olyan témát, ami nem jön elő egy vér szerinti gyereknél – például, hogy megmondjuk-e a gyereknek, ő örökbefogadott (mindenképpen!). Végül a Tegyesz elküldi a helyi gyámhivatalnak a papírokat, és az állítja ki az alkalmassági határozatot.

Aki idáig eljutott, annak már papírja van róla, hogy alkalmas gyereknevelésre. Hurrá!

Ha megvan a határozat, nincs más dolgunk, mint várakozni. Hogy mennyit, az nagyban függ az igényektől. Az átlag 3-4 év, de lehet pár hónap és van, aki 6-7 éve vár. Nemet bármikor lehet mondani: a várakozás alatt kiszállni, vagy x időre felfüggeszteni a dolgot. Ha felajánlanak egy gyereket, nem kötelező elfogadni, akkor majd később ajánlanak egy másikat. A hosszú várakozási idő alatt sokan tényleg ki is szállnak, megváltozik közben az életük, elválnak, gyerekük születik.

Magyarországon a házaspárokat preferálja a rendszer, az egyedülállók alkalmasságát a családügyi miniszternek kell jóváhagynia, és csak olyan gyereket kaphatnak, akit egy házaspár sem vállalt az országban (mindazonáltal ez nem lehetetlen!) mellett egyedülállók is jelentkezhetnek, de a rendszer a házasokat részesíti előnyben. A gyereknél a szülő legalább 16, legfeljebb 45 évvel lehet idősebb, (3 év feletti gyerek örökbefogadásánál indokolt esetben akár 50 év is lehet a korkülönbség), és a jelentkezőnek legalább 25 évesnek kell lennie. Nem akadály, ha már van gyermek a családban.

A várakozók között a jolly joker a fehér bőrű, egészséges újszülött. Ilyet szinte mindenki elfogadna, így értelemszerűen erre kell legtöbbet várni. Kevesen akarnak három évesnél idősebb gyereket örökbe fogadni, kevesen akarnak beteg gyereket, és lányt többen szeretnének, mint fiút. Nem lehet elhallgatni, hogy Magyarországon a várakozók többsége nem óhajt roma gyereket hazavinni, pláne nem olyat, akinek a külsején ez nagyon szembeötlő. Tehát, minél kevesebb megkötése van az embernek, annál hamarabb sorra kerülhet.

Legközelebb megtudjuk, honnan érkeznek a gyerekek. Kérdezzetek bátran!

Ha gondolkozol az örökbefogadáson, az összes kérdésedre választ kaphatsz a Start csoportban!

134 responses »

 1. Visszajelzés: Mit válogatsz? Ez nem piac! | Örökbefogadás

 2. Azt szeretném kérdezni, hogy van-e olyan tapasztalat, hogy az örökbefogadó szülő milyen betegséggel/betegség előzménnyel számíthat arra, hogy el fogják utasítani az örökbefogadási kérelmét. Egyáltalán, mi szerepel a háziorvosi egészségi igazolásban?
  Köszönöm a válaszokat!

  Kedvelés

  • Szia!
   Üdv a blogon!
   A háziorvosnak ezt kell kitölteni:

   “Az örökbefogadó a gyermek megfelelő ellátását is korlátozó
   testi, érzékszervi, értelmi fogyatékosságban szenved nem szenved*
   b) súlyos pszichotikus zavarban szenved nem szenved*
   c) alkoholfüggőségben szenved nem szenved*
   d) kábítószer-függőségben szenved nem szenved*
   e) olyan betegségben, amely miatt – akár
   időszakosan is – akadályozott a gyermekről való
   gondoskodásban, illetve amely a gyermek fejlődését
   veszélyezteti szenved nem szenved*”

   Click to access 11415.pdf


   56. oldal

   Kedvelés

  • Sziasztok, én azt szeretném kérdezni, hogy olyan ember is fogadhat-e örökbe, aki tudna szülni? Hogy tekintenek rá a szervek és a többi várakozó?

   Kedvelés

   • Ezt nem vizsgálják. A motivációt nézik, hogy elég elkötelezett-e az örökbefogadás iránt, tudja-e vállalni ennek kihívásait. Hogyan fogja kezelni, ha mondjuk az örökbefogadott gyermek mellé érkezik egy vér szerinti. Senkitől nem kérnek meddőségi igazolást. Több eset van, hogy örökbefogadó vér szerinti mellé fogad örökbe, vagy örökbe fogad és lesz vér szerintije is.

    Kedvelés

   • Szia!
    Üdv a blogon!
    Úgy érted, hogy semmilyen meddőségi problémája nincs? Ez nagyon ritka a magyar rendszerben. Épp ezért nem biztos, hogy a szakember látott már ilyet. Elvben ez nem kizáró ok, de hallottam már olyan pszichológusról, aki nem szereti az ilyen jelölteket.

    Miért fogadnál örökbe és milyen gyereket?

    Itt már filozofáltam kicsit az egyik tipikus helyzetről.

    https://orokbe.hu/2016/05/09/karitativ-orokbefogadas/

    Kedvelés

 3. Sziasztok.A párommal most döntöttük el, hogy szeretnénk örökbefogadni.35 év alattiak vagyunk,több lombikot végigjártunk.Még nem jelentkeztünk sehova, nem hivtunk fel senkit.Az örökbefogadás feltételeire vagyok kiváncsi, azon belül is a kereseti igazolás érdekelne.Párom vállalkozo, én föállásu östermelö vagyok.Erröl hol találok valamit?Ha valaki tud, kérem segitsen!Köszönöm!

  Kedvelés

  • Szia! Üdv a blogon!
   Én úgy tudom, nincs rögzítve, hogy mekkora jövedelem szükséges. Gondolom, az adóhatóság tud adni nektek igazolást. De a Tegyeszben el fogják mondani.

   A jelentkezéshez kell orvosi, pszichológiai alkalmasság, tanfolyam, és megnézik a lakást.

   Kedvelés

   • Szia. Köszi szépen a választ! Pszichologiai alkalmasságtol tartok egy kicsit. Pont egy éve volt az utolso lombikunk, kicsit megterhelt lelkileg és félek, hogy ezt az ilyen pszichologiai vizsgálaton “kihasználnák”.

    Kedvelés

     • Mi is még félben voltunk az asszisztált reprodukciós körökkel, nem volt ebből semmi gond, igaz, szerintem a pszichológus előbb látta, mint én magam, hogy mi ezzel igazából nem vagyunk már félben, csak még csináljuk… Szerintem is inkább ez a lényeg, hogy szívből gondoljátok-e már az örökbefogadást, nem az, hogy sírsz-e még a meg nem született miatt. Avagy az nem mindegy igazán, hogy a meg nem született miatt, vagy a meg nem született után sírsz.

      Kedvelés

  • Ismerőseink szintén őstermelők és így fogadtak örökbe. Ők Somogy megyében élnek, a kereseti igazolás helyett az ügyintézőjük elfogadott egy általuk írt nyilatkozatot arról, hogy mennyi a havi jövedelmük. (A megtermelt élelmiszer eladási árával kalkulálva számolták ki.)

   Kedvelés

 4. Én ugy érzem készen állunk az örökbefogadásra. Most is egy kis család vagyunk a férjemmel, de egy gyerekkel vagy több gyerekkel lennénk egy CSALÁD.

  Kedvelés

  • Akkor szerintem ne félj amiatt, hogy vannak veszteség-érzéseid. A pszichológusok a feldolgozatlan történeteken aggódnak inkább szerintem. Nem baj az, hogy az életed során voltak különböző érzelmeid a történésekkel kapcsolatban, sőt. A baj az lenne, ha a meg nem született gyerek vélt milyenségéhez hasonlítanád az örökbefogadottat. Vagy ha akkora gyászban lennél még, hogy az örökbefogadott gyereked nem tudna érzelmileg hozzádférni. Erre vadásznak, nem arra, hogy kiborultál-e a kudarcon, a fájdalmon, a veszteségen.

   Kedvelés

 5. Sziasztok! A férjemmel nem oylan régen döntöttük el, hogy örökbefogadunk egy gyereket. El is kezdtük intézni a formaságokat, túl vagyunk az első beszélgetésen az ügyintézővel, és a környezettanulmányon is. De, voltunk a pszichológusnál, aki elutasított azzal, hogy még nagyon frissek a sikertelen lombikok emlékei, így azt javasolja, hogy kb 6 hét múlva térjünk vissza a kérdésre.

  Lehet ilyet? Én teljesen elképedtem, hiszen az alkalmassági papír kézhez vétele sem 2 hónap, a várakozási időről meg nem is beszélek.

  A választ előre is köszönöm!

  Kedvelés

  • Szia! Üdv a blogon! Sok sikert az örökbefogadáshoz.

   Hat hetet írtál? Mikor volt az utolsó lombik?

   A pszichológusnak joga van elutasítani, akkor egy év múlva lehetne újra próbálkozni, ehhez képest a hat hét egy barátságos haladék. Hat hét ebben az ügymenetben, a várakozáshoz képet, sajnos, olyan, mint egy pillanat. Nem tudsz mást tenni, mint elfogadod a javaslatát.

   Kedvelés

  • Értem, hogy felháborít ez a dolog. De nyugtasson meg a gondolat, hogy a jelentkezésetek pillanata a mérvadó a sorállásban, nem pedig az, hogy mikorra lesz határozat.

   Kedvelés

  • Szerintem azt látja, hogy ezzel még van munkátok, azért szeretne titeket 6 hét múlva, hogy azt lássa, jó irányba indult-e a folyamat (ami amúgy nem 6 hét lesz, valóban; de annyi idő alatt már azért látszik a tendencia). Amúgy a Tegyesznél a várakozás a jelentkezéstől pörög; ott telik az időtök; ha alapítványhoz akartok menni, akkor ez nagyobb szívás, de ha feldolgozatlan veszteséggel kezditek a közös kapcsolatot az öf gyerekkel, az nem 6 hétig lesz szívás, hanem lehet, hogy egy egész életen át. Tudom, még emlékszem, hogy minden nap és minden hét és minden perc késlekedés borzasztó volt a gyerek nélkül, de utólag már azt mondom, hogy pont így kellett lennie mindennek, hogy pont a mi gyerekünket kapjuk meg. 🙂 Tudom, ez Titeket még nem vigasztal, de túl lesztek rajta, kitartás.
   (Én, aki mindig nagyon racionális lény voltam, az öf kapcsán igazán elkezdtem hinni valamiféle sorsszerűségben. A mi gyerekünk annyira a mi gyerekünk, hogy ennek mindenestül így kellett történnie. Épp ezért, a második gyerek kapcsán levő “vargabetűk” – nem 6 hét, hanem 6 hónap, plusz az “apraja” -, ha dühítenek is, ha rosszul is estek, ha feleslegesnek is gondolom őket, nem tudnak már igazán “hazavágni”. Lesz még egy gyerekünk, arra leszünk készen papírilag, mire pont ő születik. Tudom-tudom, misztikus meg maszlagos, de minél több örökbefogadóval találkozom, annál inkább azt látom, nem vagyunk mi ezzel annyira csodabogarak. 🙂 )
   OFF: Ja, igen, már minden hivatali xarakodás megvan, mindkét helyen, már csak a határozatot várjuk, jupppiii. Lesz Ketteske.

   Kedvelés

 6. azt szeretném kérdezni, hogy a környezettanulmány miről szól? kétszobás lakásban lakunk a férjemmel, itt nincs külön gyerekszoba – viszont van több ingatlanunk is, eredetileg úgy terveztük, ha lesz majd gyerekünk, akkor eladunk/cserélünk/költözünk, amikor szükség lesz már külön szobára, addig a baba bőven elfér a hatalmas hálóban velünk.
  ha jelentkezünk örökbefogadásra, már előtte érdemes nagyobb, többszobás lakásba költözni?

  Kedvelés

  • Kétszobás lakás elég.
   Viszont, ha a várakozás alatt költöztök, új környezettanulmány kell, ami az egész határozat módosítását maga után vonja.
   Mikor jön a konkrét gyerek, előtte megint lesz egy környezettanulmány.

   Kedvelés

   • köszönöm! még egy kérdés, a szüleim velünk egy házban, de külön lakásban laknak. nagyon jóban vagyunk, de át nem járunk egymáshoz, évente maximum néhányszor, ünnepek alkalmából (kb mintha egy társasházban laknánk). anyukám pszichés beteg, üldözési mániája van. olvastam, a velünk élő családtagokkal is elbeszélgetnek. ez a szüleimre is vonatkozik? nagy félelmem, hogy emiatt nem kapnánk zöld utat, mert anyukám egyértelműen zavart.

    Kedvelés

   • Szia!
    Azt szeretném ezzel kapcsolatban kérdezni, hogy ha költözünk, akkor az egész várakozási idő újból indul? Vagy onnan folytatódik, ahol “megszakad?”

    Kedvelés

 7. 40 éves leszek jövőre, van két gyermekünk. Egy gyermekünk meghalt néhány évvel ezelőtt, talán e miatt úgy érzem, még nem teljes a családunk. Van remény arra, hogy két gyermek mellé még kapunk egyet örökbe??? de jó lenne…

  Kedvelés

 8. Van esélyetek, a fiatalabbik szülő 45 éves koráig kaphattok újszülöttet, onnantól meg csak idősebb babát/gyereket. De előbb érdemes mindannyiótok érdekében önvizsgálatot tartani, és tájékozódni az öf hátteréről. Ez a blog ehhez maximális segítséget nyújt, és nemcsak a posztok, hanem az alattuk lévő kommentek is.
  Sok kitartást kívánok, a felelős döntés meghozatala csak a hegymenet kezdete.

  Kedvelés

  • Lehet, hogy felesleges írnom, mert te is így gondolod, de az jutott eszembe, hogy bármekkorák is a gyermekeitek, ezt velük is meg kell beszélnetek. Egységesnek kell lenni az egész családotoknak abban, hogy a kis örökbefogadott (merthogy csak fiatalabb lehet, mint a gyermekeitek) teljes körű családtag lesz, ugyanolyan gyereketek mint ők. És akkor be tudjátok őket vonni a várakozásba is.

   Kedvelés

 9. Sziasztok,
  Azt szeretném kérdezni, hogy ha a jövedelmünk sajnos nem bejelentett, tehát semmilyen papírt nem tudunk mutatni róla, és vállalkozók sem vagyunk, attól még lehet esélyünk? Pontosabban én be vagyok jelentve 4 órás minimálbérre, a párom egyáltalán nem. Ha látják, hogy fenn tudjuk tartani a lakást, befizetjük a számlákat, van autónk, stb. akkor talán szemet hunynak efelett?
  Köszönöm előre is, ha válaszoltok!

  Kedvelés

  • Szia!
   Jövedelemigazolás mindenképpen kell, tőlünk még akkor is kértek egy újat, amikor már megvolt az alkalmassági határozat (ahhoz ugye már leadtunk egyet), de elköltöztünk.
   Szerintem vegyétek fel a kapcsolatot a megyei ügyintézőtökkel e-mailben, biztosan elmondja szívesen, hogy mi ilyenkor a teendő.
   Kitartás!

   Kedvelés

 10. Sziasztok! Lenne egy kérdésem, remélem tudtok segíteni, a férjemmel a 4. lombik előtt állunk, az orvosok a meddőségi központban nem biztatnak, szerintük már pénz kidobás az egész próbálkozás. Azért mi még egyszer, utoljára szeretnénk neki futni. De, közben elindítanánk az örökbefogadást is, hogy haladhasson az ügyünk.
  A kérdés, hogy a lombikprogramban való részvétel kizáró ok-e arra, hogy elkezdhessük intézni az örökbefogadást?

  Köszönettel.

  Kedvelés

  • A szakemberek hangsúlyozzák, hogy az örökbefogadásra felkészülésben / felkészültségben fontos a meddőségi probléma, a lelki fájdalmak lezárása, a meg nem szült gyermek “gyászolása”.
   Mi szintén párhuzamosan jártunk kezelésre, és már elindítottuk az örökbefogadásra felkészülést, várakozást.
   Ezt a pszichológusnál is elmondtuk. Nem volt kizáró ok. (Még tanácsot is kaptunk, hogy a fogantatást esetleg mivel tudjuk segíteni. :))
   Azt azért hozzáteszem: A mi kisfiúnk akkor érkezett, amikor gondolatban, lélekben, szavakban és sírással lezártuk az asszisztált reprodukciót!
   Volt egy korábbi megkeresésünk is, de éppen a kezelések közepében jártunk, ezért nemet mondtunk – a beavatkozás sem sikerült 😦

   Kedvelés

 11. Sziasztok. Ismét lenne egy kérdésem. A környezettanulmányon mit néznek? Eljönnek, megnézik a lakást, házat, benéznek a szobákba, konyhába és a többi helységbe. És ennyi? Ami észrevételük van azt elmondják és nekünk ugymond be kell potolni? Gondolok itt arra, hogy kétszintes házban lakunk, van lépcsö és az ügyintézö megemliti, hogy a lépcsö elé kellene majd biztonsági kaput felszerelni? És a ház körül is körbenéznek? Kert, udvar? Vagy ez a környezettanulmány annyira nem vészes, amilyennek én elképzelem?! Tudom, van sokkal komolyabb és keményebb dolog az egész örökbefoagadási eljárás alatt, de amit ki tudok küszöbölni, azt ki is akarom.

  Kedvelés

  • Mi lakásban lakunk és összeírták, hogy milyen helyiségek vannak, hány négyzetméter és egyenként felírták, hogy melyik helyiségben milyen bútor van. Valamint, hogy hova tervezzük tenni a gyereket (gyerekszoba akkor még nem volt, a vendégszobát alakítottuk át később). Amúgy szerintem is azt nézik, hogy megvan-e az alapvető komfort és van-e hely valahol az eljövendő gyereknek.

   Kedvelés

 12. Érdekes, hogy mindenhol másképp zajlik. Nálunk csak annyi volt, hogy egy kedves hölgy végigjárt a lakáson, de semmi négyzetméter, meg bútor felírás nem volt. A gyerekszoba nálunk sem volt berendezve, de leginkább megnyugtatott, hogy erre még bőven ráérünk:) Egyébként még arról beszélgettünk, hogy mivel foglalkozunk, milyen hobbijaink vannak, hogy képzeljük el az életet gyerekkel, pl. mutattam az ablakból a játszóteret, hol van ovi, iskola, ilyenek. Semmilyen kellemetlen kérdésre nem emlékszem, inkább egy jó hangulatú beszélgetésre.

  Kedvelés

 13. Nekünk nem olyan régen (kb 2 hónapja) volt a környezettanulmány, és egyáltalán nem volt vészes (pedig még nálunk sincs rendes korlát az erkélyeken :))
  Gyorsan meg is osztanám Veletek, hogy pont ma délután telefonált az illetékes ügyintéző hölgy a gyámhivataltól, hogy mehetünk a határozatért! Juhhhúúú!!!
  Az átfutási időről annyit, hogy június 23-án jelentkeztünk, és ezek szerint ma (azaz még 5 hónapon belül) kapjuk kézhez ezt a varázserővel bíró irományt 🙂 A folyamat során egyébként csupa kedves és segítőkész emberrel találkoztunk, és hihetetlenül sok infót gyűjtöttem be innen a blogról is, amiért külön hálás vagyok Zsuzsának és az összes hozzászólónak 🙂 Tényleg, hogy áll a szavazás a Goldenblogon?…..

  Kedvelés

 14. Köszi szépen, Zsuzsa 🙂
  “0-2 éves, egészséges vagy egészségi problémával küzdő bármilyen nemű” kismanóra szól
  a megjegyzéshez beírtuk, hogy kislány esetében roma származásút is elfogadnánk….
  most jön a kilincselés az alapítványoknál…
  a korom miatt csak 3 jöhet szóba (Alfa, Fészek és a baptisták)

  Kedvelés

  • Kislány esetében roma származásút is, ez jó XD ez tetszik! Eszembe se jutott, hogy ilyen kikötés is tehető. De valahol jogosnak érzem (sajnos).
   Drukkolok a gyermekhez, de ha sikerül egy bogárszemű kis Carment “kifognotok”, készülj fel, hogy amint beszélni megtanul, nyúzni fog kistesóért! Sok minden csúfságról állítják, hogy “vérükben van” a cigányoknak, ez az egy tapasztalatom alapján egész biztosan. Született “kisanyukák”. Nekem az oviban az egyik kis cigánylányom 3 évesen kiszemelte “kistesónak” az egyik társát, egy kissé lassú, aspergergyanús fiút – imádnivaló volt, ahogy a csepp kis barna kislány a nagydarab két fejjel magasabb szőke ötéves fiú cipőjét köti, öltözteti, perlekedik vele, mint egy nagymama, sőt egyszer lepofozta az egyik nagyfiút aki bántotta. Sok sikert nektek!

   Kedvelés

 15. Sziasztok! Mi még nagyon az elején járunk. Egy éve próbálkozunk, de nem akar jönni. Egyikünk fejében sem fordult meg a lombik, mert érezzük, nem nekünk való. Minden tiszteletem azé, aki vállalja, csakhát mi úgy érezzük, ezt nem szeretnénk. Igazából most kaptuk az időpontot a Tegyesztől (vagyis most kellett volna menni, csak lemondták, majd kapunk újat). Gyereket akarok, nem terhességet és szülést. Persze, ha ez vele jár, akkor elfogadom, csakhát nem mindenáron. Ha ezt valakinek elmesélem, úgy néz rám, mintha földönkívüli lennék. De ha összejönne a terhesség, akkor is szeretnénk örökbefogadni. Bár, ahogy gondolokok, szívesebben fogadok örökbe. Nagy gond van a felfogásommal?
  Másik kérdésem, amit itt még nem láttam, hogy van kutyánk, két kistestű, (az egyik örökbe fogadott 🙂 ) számít valamit a megítélésben ebben az esetben?
  Köszönöm a válaszokat!

  Kedvelés

  • Nekem idő volt, míg eljutottam addig, hogy nem terhességet és szülést akarok, hanem gyereket, de nagyon. Miután ez “beérett”, onnantól elég stabil vélemény lett, egy öf után még mindig tartom, és most néznek rám igazán ufóként, mert így a 27. héten már elég gömbölyű vagyok. 🙂 De továbbra is azt mondom, hogy örülök a terhességnek, de nekem már rég nem ez a lényeg, hanem a 2. gyerek. SZép-szép ez a babavárás-solog, de mikor találkozom már vele végre? (Valahogy most úgy érzem, akkor lesz “igazi”)

   Kedvelés

   • Gratulálok a picikhez! 🙂 Kipróbálod ezt is- azt is. Majd számolj be nekünk, hogy van-e különbség. Főleg az érzéseidben. Nagyon kíváncsi vagyok. 🙂 Boldog babavárást !

    Kedvelés

 16. De jó! Most még így az elején annyi minden miatt aggódom. 🙂
  Ti elmondtátok a szűkebb családnak, amikor elindítottátok? Mi még nem akarjuk, azt sem mondtuk el, hogy próbálkozunk a gyerkőccel. Messze laknak tőlünk. Vagy ezt el kell mondani?

  Kedvelés

  • Nem muszáj azonnal, de majd nekik is végig kell haladniuk ezen az úton, hisz ők is nagyszülők, nagynénik stb. lesznek.
   Ha azt se tudják, hogy gyereket akartok, akkor még jobban fognak csodálkozni.

   Milyen gyereket kértek? (hogy mennyi várakozási idő néz ki, mennyi idő lesz a rokonságot felkészíteni.)

   Kedvelés

   • Iskoláskor alattit, de ha testvérek, akkor a nagyobbik lehet 10 éves. Egyenlőre még származási kikötéssel. Persze jó lenne pici baba, de a nagyobbakkat is el tudjuk fogadni. Szerinted mennyi idő lesz felkészíteni őket?

    Kedvelés

    • Jé. És miért ilyen idős gyermeket vállaltok?

     Szerintem ez így sokkoló egy nagyszülőnek, aki azt se tudja, hogy gyereket akarsz, nemhogy probléma lenne ezzel, és akkor befut egy hatéves gyerek… Hagyj nekik sok időt a felkészülésre.

     Kedvelés

     • Szeretem a gyerekeket, sok van körülöttem, bármelyiket hazavinném 🙂 Vagy ez így nem jó?
      Azt tudják, hogy nem lehet és szerintem sejtik, hogy próbálkozunk, mert mindig nyaggatnak az unokáért, már vagy 6 éve, és most leszereltem őket azzal, hogy majd jön, ha jönni akar. Ebből szerintem össze rakták a képet. Csak nyíltan nem lett nekik megmondva. Nem titkolni akarom, szívem szerint világgá kürtölném, hogy végre elindultunk az úton. De mivel sok a várakozás, arra gondoltunk, hogy még nem terhelnénk őket ezzel. Akkor napronta hívnának, hogy, na, van már gyerek? Ami egy idő után minket is kiborítana, de a fő ok az az, hogy betegesek és idő előtt nem stresszelném. A határozat az is fél év kb, ha jól olvastam, mi meg csak hétfőn megyünk a Tegyeszhez.
      Szerinted mikor kezdjük el adagolni? Tanácstalan vagyok.

      Kedvelés

      • A rokonaidat te ismered.
       Ha esetleg mégsem tesztek származási kikötést (mintha erre céloztál volna), akkor ilyen feltételekkel akár hónapokon belül sorra lehet kerülni, szóval nem árt felkészíteni a családot.

       Kedvelés

      • Én úgy vagyok ezzel a kérdéssel, hogy egyrészt joguk van tudni, hiszen nagymama-nagypapa-nagynéni stb lesznek, és igen, kell nekik is idő, amíg leesik a tantusz és megbarátkoznak a helyzettel, hiszen nekem is egy csomó idő kellett ahhoz, hogy döntésre jussak. Ugyanakkor felnőtt emberek, tehát nyugodtan elvárhatom tőlük, hogy ésszerűen kezeljék a témát, és fel tudják dolgozni az esetleges váratlan fordulatokat is. Ez egy családi történet, nem az én magányos harcom, még akkor is, ha történetesen épp az én családom nem épp egy mintacsalád és nem egyszerű velük.

       Kedvelés

      • Végre beadtuk a kérelmet! 🙂 Máj. 7-8 meg is lesz a pszichológus és a környezettanulmány. Jupii. Viszont elsiklottam egy fontos dolog felett. 25 év korkülönbség kell, hogy legyen köztünk, így csak max 3 éves gyereket kaphatunk. Ezzel is nő a várakozás. Nem baj.
       A tanácsadóval is abban maradtunk, hogy mivel ez egy hosszú folyamat, elég akkor elmondani a szülőknek, ha megvan a határozatunk, úgyis lesz idejük megemészteni, lévén, hogy 3-4 év a várakozás. Nagy az izgalom. 🙂

       Kedvelés

      • Elég, ha az egyik féllel megvan a 25 év korkülönbség. Férjed hány éves?
       De miért akartok tízéves gyereket? (Amire viszont nem kell 3-4 évet várni.)

       Kedvelés

      • A férjem 33,5 éves, akkor maximum 8 éves lehetne? Én 28, ezért azt mondta az ügyintézőnk, hogy max a 3, így is írta be. Én szívesen elfogadnám a 8-at is. Ezt mondtam is ott, ők is nagyon meglepődtek. De nekem ez a fura. Szívesen elfogadnék nagyobb gyerkőcöt, 5 tesóm van, minden korosztályból, tudom, nem ugyanaz, de én és már a férjem is azt érzi, hogy lehetne nagyobb, nekünk jó lenne, szívesen felnevelnénk, a tesóimat is neveltem sokáig, mert lévéna nagy korkülönbség. Ennek hol tudok utána nézni? Változott most valami? Köszi előre is!

       Kedvelés

      • Bocsánat, előbb rosszul írtam.
       16 év korkülönbségnek kell lennie.
       A Polgári törvénykönyv szerint:

       “Örökbefogadó az a huszonötödik életévét betöltött, cselekvőképes személy lehet, aki a gyermeknél legalább tizenhat évvel, legfeljebb negyvenöt évvel idősebb, és személyisége, körülményei alapján alkalmas a gyermek örökbefogadására. Rokoni vagy házastársi örökbefogadás esetén a korkülönbségtől el kell tekinteni.
       (2) Közös gyermekként történő örökbefogadás esetén az (1) bekezdésben meghatározott életkornak és korkülönbségnek az egyik örökbefogadó tekintetében kell fennállnia. Ha testvéreket fogadnak örökbe, az idősebb gyermek életkorát kell alapul venni.”

       Akár 16 évest is örökbe fogadhattok 🙂
       http://ptk2013.hu/wp-content/uploads/2014/02/uj_ptk_szov2014.html
       Erre tudsz hivatkozni.
       A 25 év csak annyi, hogy ennyi idős kortól lehet örökbe fogadni.

       Kedvelés

      • Jajj, nagyon köszönöm! Akkor van remény 🙂 Jupiii 🙂 Köszönöm, hogy kikerested. 🙂
       Amúgy ez fura, hogy nagyobbat is elfogadnánk?

       Kedvelés

      • Röviden: minél idősebb a gyerek, annál több a probléma, a trauma. Nagyon kevesen vállalnak 6 évesnél idősebbet. 10 év felett már külföldre sem viszik el őket. Ismersz ilyen családokat? Itt a blogon is van pár cikk idősebb (5-7 éves) gyerek örökbefogadóiról, olvastad őket? Elég keményen küszködnek.
       Persze, az klassz, ha esélyt adsz egy olyan gyereknek, akinek kevés esélye van családba kerülni, de mérd fel előtte a család teherbíró képességét is.

       Kedvelés

      • Ha nagyobb gyereket is elvállaltok és/vagy származási kikötésetek nincs, akkor nagyon gyorsan sorra fogtok kerülni. Szerintem vegyetek egy nagy levegőt és mondjátok el a jövendőbeli nagyszülőknek és a testvéreiteknek. A többiek ráérnek. De előtte azért legyen valami elképzelés, hogy mekkora gyereket vállaltok majd. A nagyobbacskák örökbefogadásáról sok történet van itt, kicsit olvasgassatok utána. Lehet, hogy a tegyeszes ügyintéző azt mondta, hogy ráértek még tájékoztatni a családot, de a pszichológus, a környezettanulmányra kiérkező tanácsadó is rá fog kérdezni és a tanfolyamon is elő fog kerülni ez. Nem érdemes halogatni szerintem.

       Kedvelés

 17. Azért, azt nem mondanám, hogy a nagyobb gyereket örökbefogadóknak csak a sok küszködés jut, hanem hihetetlen sok öröm és nagy-nagy szeretet bombák is:)
  Én azt javaslom Nino, hogy valami nagyon jó felkészítő tanfolyamra menjetek, meg közben olvasgass itt sokat a blogon, nagyon jók a szakemberekkel készített cikkek, meg a felnőtt örökbefogadottakkal is, aztán csak a tanfolyam elvégzése után véglegesítsétek a döntést a gyerek korát illetően.

  Kedvelés

 18. Sziasztok! Ha beadjuk a végleges kérvényt, amire az van írva, hogy pl 2 gyerek 6 éves korig, akkor CSAK 2 gyereket fognak kiajánlani, vagy egyet is? Sem az ügyintézőnk, sem a pszichológus nem tudott erre válaszolni. Azt mondta az ügyintéző, hogy a maximumot írjuk mindenhol. Ha van testvérpár, mi vállalnánk. De, ha egy gyerkőcöt tudnak kiajánlani, úgy is jó, majd beadjuk kistesóra is. Nem értem már. 😦 Előre is köszi!

  Kedvelés

  • Attól függ, mi van a határozaton. Lehet az, hogy csak két gyereket fogadtok el, de az is, hogy egyet is és kettőt is. Ti döntsétek el, és ennek megfelelő határozat készüljön.

   Kedvelés

  • Nekünk úgy szólt a határozatunk – és ezt a gyámhivatalnál lehet még tisztázni – hogy 1 kislány 1 éves korig (aztán lóhalálában módosítottuk, mert a kislányunk már másfél volt) vagy testvérpár, lány-lány vagy vegyes, a kisebbik 1, a nagyobbik 3 éves koráig, ikerpár is. Szóval ennyire szájbarágósan le kell íratni.

   Kedvelés

 19. Sziasztok 🙂 ma volt a pszichológusi vizsgálat. Hat nem tudom olyan furcsa érzésem van. Semmit nem tudunk ilyenkor keres majd valaki hogy mi újság vagy nekünk kell hívni őket? Tudtok segíteni? Bea!

  Kedvelés

    • Szia,
     igazából, ha jól emlékszem, nekünk se közölték az pszicho eredményt, hanem 1 hónap némaság volt, majd körny tan, majd megint egy hónap némaság, és egyszercsak csörgött az ügyintéző, hogy akkor tanfolyam, jó lesz-e az időpont.
     Megvolt a tanfolyam nov közepén, és dec közepén mentünk be a papírrendezésre. Ott olvashattuk el a pszicho-szakvéleményt.
     A hivatal malmai lassan őrölnek, ne nyugtalankodj, biztosan minden rendben volt!

     Kedvelés

     • Sziasztok:) Alkalmasnak találtattunk :)) Nyílt és titkos is lehet.Ikrek is 🙂 0-2 éves korig mindegy milyen nemű , korrigálható egészségi állapotú gyermekre származási kikötés nélkül :)) Érdekességként le írom : van két kiskamasz fiam az első házasságomból . De a pszichológus szerint nekünk nem ajánl 5 éves gyereket . úgy adtuk be először lehetnek testvérek is a nagyobb nem lehet 5 nél több a kicsi 1- nél . De azt mondta egy akkora gyerek tele van traumával így csak kicsit ajánl. Szerintetek mennyi idő ilyen határozattal babához jutni. három alapitványhoz adjuk be + a Tegyesz.. Köszi a válaszokat :)))

      Kedvelés

      • Nekünk azt mondta azért nem engedi az 5 évest mert szerinte csak röviditeni akarjuk az idöt és csak àrúkapcsolàs miatt vàlasztanànk testvérpàrt a kisebbik miatt 😦 jó véleménnyel volt rólunk 5 perc utàn. De nem is érdekel màr a lényeg lesz gyermekünk a többi màr nem szàmít 🙂

       Kedvelés

      • Ha rajta vagytok az országos listán, egy év alatt jó eséllyel sorra lehet kerülni.

       Ha ez vigasztal: én még nem hallottam olyan örökbeadott testvérpárról, ahol a kicsi egy évesnél fiatalabb lett volna. Sokan beírják, de nem nagyon van ilyen testvérpár, valahogy nem így alakulnak a történetek.

       Kedvelés

 20. Szia! Nekem sok kérdésem lenne (bár tudom lassan már inkább fogynia kéne:) ).1) Ha megjön a határozat a gyámügytől, azzal mi a teendő? Be kell vinni a Tegyeszbe? 2) Az örökbefogadásra várakozás honnan indul? A határozat kézhezvételétől vagy a bejelentkezéstől? Most járunk lassan 8 hónapnál. Már behívtak minket a gyámhatósághoz de levélke nem jött még…. 3) Ha csak a Tegyesznél várakozunk az egyenlő a lehetetlennel? (Borsodiak vagyunk.) Az alapítványok zömében csak piciket közvetítenek, mi meg picit nagyobbacskát szeretnénk inkább. Te hogy látod? Köszönettel:Joe

  Kedvelés

  • Ha az én válaszaimmal is beéred 😀 akkor ez:
   1: semmi, vártok. A gyámügy ügyesen küld egy példányt a tegyeszhez is.
   2: Tegyesznél jelentkezéstől. Milyen levélkét vártok?
   3: Nem, sőt. A várakozás hossza függ sokmindentől, szerintem a ti megyéteken belül esélyes a roma gyerek, ha ezt nem zártátok ki, akkor sínen vagytok.

   Kedvelés

   • Kedves Andrea!
    Köszönöm a gyors választ.:) Ami a levélkét illeti….nos…elvileg már két hete aláírtuk a jegyzőkönyveket a gyámügynél és azokat már másnap postázták is….azt várjuk:) Ami a roma gyerekeket illeti, bevallom kizártuk….nem vagyok rasszista, de úgy érzem, a gyerkőcnek pont elég lesz azt feldolgozni, hogy nem az én “pocimban” volt, nem szeretnék még a kulturális problémákba is belefutni…. Tudom, üres kifogásnak hangzik, de én úgy hiszem akár vallási akár faji kultúráról beszélünk, mindenkinek ismernie kell a sajátját…. én nem ismerem a roma kultúrát…viszont mint emberekkel dolgozó egyén, gyakran találkozom a romákat megvető romákkal…. valahol megértem, hogy mi az amit elítélnek, de valahol mégis szomorú a tudat, hogy ők nem is fehérek és nem is romák…. csak tengődnek a kettő közt….én ezt nem szeretném megélni…..szóval fehér gyerkőcöt kértem.

    Kedvelés

     • Félek attól a pillanattól, amikor hazajön elmeséli, hogy a többiekkel a születésről beszélgettek, és megkérdezi, hogy milyen volt amikor a pocimban volt…. Tudom, el lehet/kell neki magyarázni, de mégis félek attól, hogy nem lesz-e neki rossz érzés, hogy Ő nem ott volt…. nekem nem lesz-e rossz érzés…. hogy nem fogja-e magát kevesebbnek érezni…. a logikus választ tudom, de mégis félek, hogy elég leszek-e?! Meg fogja-e érteni, hogy nem az a lényeg hogy ki szülte, hanem, hogy ÉN/MI szeretjük és Mi vagyunk a szülei…. tudom butaság, de ezt érzem…..

      Kedvelés

      • Egy kicsit én is ledöbbentem, és támadt egy olyan érzésem, hogy ezzel a “nem az én pocimból” dologgal még Joe-nak is van feladata….Ilyenkor azért elég pipa leszek, hogy engem mit szívatott orrvérzésig a pszichológus, meg vájkált, hogy mérnincspasim és társai, meg elhajtott az anyámba, pedig akkor már betéve tudtam a szakirodalmat és százezer óra önismeret volt mögöttem, a párokat meg ilyen hozzáállással, ilyen felkészültséggel simán átengedik. Bocs, senkit nem akarok megsérteni, ez az én dühöm most, de szerintem a rendszerről is elmond valamit. Uff.

       Kedvelés

      • Ácsi…. Már a tanfolyam előtt is tudtam, hogy el kell neki mondani….sőt…máshogy el sem tudnám képzelni….De valamit tudni és valamit felfogni,megérteni egy gyerek számára két különböző dolog….Én nem attól félek, hogy csak úgy megtudja…..hiszen az elejétől fogva ebben fog felnőni….én attól félek, hogy milyen érzés lesz neki az, hogy a többieket mindenkit az anyukája szülte, őt pedig nem….hogyan fogja feldolgozni azt egy kis apróság, hogy kilóg a sorból….! (Nem a családból, hanem mondjuk az óvodai közegből)
       Én is olvastam rengeteg szakirodalmat,(sőt pszichológiát is tanultam 5 évig, meg pedagógus is vagyok még ha nem is dolgozom benne) de azok csak szavak…az élet egy kicsit más…. és nagyon félek attól, hogy össze fog zavarodni, hiszen az elején nekem is nehéz volt elfogadni, hogy valószínűleg sosem leszek szülő anya (annak ellenére, hogy a mai világban ez elvileg a nő lényege) és, hogy arra kell egyszer várnom, hogy valakivel valami rossz történjen és én nevelhessem fel az ő kisbabáját ….
       Amúgy meg ne húzzuk le a tanfolyamot, mert az mesleg fantasztikusan jó volt…..És lehetőleg engem se…. Hidd el kedves Andi 8 év alatt eléggé felkészültünk erre a dologra a párom is és én is….és úgy gondolom, félni a még meg nem tapasztalttól nem szégyen…. viszont ismeretlenül leszólni valakit…az gáz! De kívánom szívemből, hogy pár év múlva már mindketten anyukaként térjünk vissza erre az esetre….és akkor majd megvitatjuk mennyit ér az elméleti tudás, meg a szakirodalom (amit én persze nem ismerek, mert pedagógia,pszichológia végzettséggel, és 8 év felnőttképzési gyakorlattal a hátam mögött ezen ismereteim ugye hiányosak) ….

       Kedvelés

  • Nincs vele teendő.
   A Tegyeszben a bejelentkezéstől álltok a sorban.
   Ha nem vágytok újszülöttre, ne menjetek a civilekhez. Borsodban sok a gyerek és kevés a várakozó, az egyik leggyorsabb megye elvileg.

   Kedvelés

 21. Sziasztok!
  Külföldön élek, 4-12 éves magyar(fehér) fiút fogadnék örökbe. Szerintetek milyenek az esélyeim? Hosszú évek? Vagy a kor rugalmassága miatt külföldi viszonylatban hamar találhatunk gyermeket?

  Kedvelés

 22. Sziasztok!
  Eddig csak olvasgattam az oldalon. A párommal szeretnénk örökbe fogadni. Még nem jelentkeztünk.
  A kérdésem az lenne,hogy van valakinek tapasztalata Heves megyéből,az ottani Tegyeszről? Milyenek ott? Mennyire segítőkészek?
  Előre is köszönöm a válaszokat!

  Kedvelés

 23. Üdv!
  Párommal 36 évesek vagyunk Somogy megyéből. 4 éve vagyunk együtt, de nem vagyunk összeházasodva (gondolom így egyedülállóként futhatnék neki az örökbefogadásnak). Sikertelen lombikprogram után elgondolkodtunk az örökbefogadáson, de még nem vettük fel egyik szervvel sem a kapcsolatot. Páromnak előző kapcsolatából van egy kisfia, akit az anyukája nevel. Mire számíthatunk, mi a menete? Teljesen kezdők vagyunk a témában.

  Kedvelés

 24. Szia! Ha párban szeretnénk örökbefogadni, de nem vagyunk házasok, akkor úgy kezelnek mint egyedülállót? Mi a helyzet a bejegyzett élettársakkal? Köszönöm előre is a választ!

  Kedvelés

 25. köszönöm a valaszod en is eleg fiatal vagyok es ugy gonddoltam ha kicsi a korkülönbseg akkor biztosan könnyen tudunk jo kapcsolatot kialakitani 5-6-7 ev mulva ha stabilabb lesz az anyagi hatterem szivesen megprobalkoznak örökbefogadassal

  Kedvelés

 26. Kedves Zsuzsa! Az lenne a kérdésem, hogy 3-5 év közötti, egészséges, fehér bőrű gyerek mennyire gyakori a rendszerben? Mennyi lehet körülbelül a várakozási idő ilyen paraméterekkel Pest megyében, illetve nagyjából mennyivel több, mint egy egészséges, fehér bőrű újszülöttre? Köszönöm a választ előre is! 🙂

  Kedvelés

  • Szia! Fú, nehezet kérdezel. Van ilyen gyerek, de kevés, jóval kevesebb, mint újszülött. Kisbabaként kerül be sok gyerek és ezek kipörögnek 3 éves korra. Itt tudod megnézni a számokat, de hogy ki egészséges, és ki fehér bőrű, azon lehet vitatkozni… (Az egészségesként örökbeadott gyerekek is nagyon sok fejlődési és viselkedési lemaradással küzdenek, egy ennyi idős ovis gyereknél többnyire már felgyűlt valami, beszédhiba, trauma, tanulási nehézség stb. És a nem romaként örökbeadott gyerekek is nagyon sokszor tüzetesebb vizsgálat után rendelkeznek roma ősökkel…)
   Pest megyében 5-6 év a várakozás, amennyire tudom, lehet, hogy ilyen gyerekre még több is, mert ez egy elég szűk sáv. De a tanácsadó meg tudja mondani.

   Kedvelés

   • Köszönöm szépen a választ! 🙂 Hm, így belegondolva logikus, hogy aki ennyi ideig bent ragad a rendszerben – vagy ennyi idősen kerül be -, annak általában megvan az oka. De ezek szerint akkor kisebb gyerekre (akár újszülöttre is) több esélyünk lenne. Egyelőre még nem jutottunk el a jelentkezésig, mert szeretnénk még előtte átgondolni ezt-azt, de addig is szuper ez a blog az információgyűjtéshez.
    Annyiban biztosak vagyunk, hogy egészséges, de legalábbis jól korrigálható egészségi állapotú gyermeket szeretnénk, és a származási megkötéshez is ragaszkodnánk, már csak a tágabb család hozzáállása miatt is. Abban nem jutottunk még egyértelműen dűlőre, hogy milyen korú kicsi lenne számunkra az ideális,a 0-3 hónapos és a 3-5 éves sávok (voltak) a legszimpatikusabbak. Az 1-3 év közötti korosztálytól egy kicsit tartunk – több történetet is olvastunk és hallottunk ilyen korú gyerekek örökbefogadásáról, és bár a legtöbb jól alakul(t), de bevallom, a felmerülő problémák, a nehéz elszakadás a nevelőszülőktől, és a viselkedészavarok egy kicsit megijesztettek. Persze elegendő elszántsággal és szeretettel nincs áthidalhatatlan akadály. Mégis egyre valószínűbbnek látom, hogy a mi utunk végül egy embrió és/vagy egy újszülött (nyílt) örökbefogadása lesz – csak győzzük kivárni a sort. Az az 5-6 év egy örökkévalóságnak tűnik 😦
    Köszönöm a meghívást a találkozóra, ha nem is a legközelebbire, de valamelyikre a nem túl távoli jövőbe ellátogatnánk. 🙂

    Kedvelés

 27. Sziasztok!
  Az orvosi papírt kötelező a háziorvossal kiállíttatni? (Értem,hogy ez a logikus, mert elvileg ő ismeri a kórtörténetet,de gyakorlatilag nem így van) Pl. üzemorvos vagy hasonló nem bevonható?
  Köszönöm szépen előre is!

  Kedvelés

 28. Visszajelzés: Ez nem olyan, hogy odaadnak egy gyereket, és mától minden gyönyörű – HírZilla – Minden hír egy helyen!

 29. Visszajelzés: Örökbefogadás: igen vagy nem? | Gyógyító szeretet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.