Miért fogadnak az emberek örökbe?

Általános

A közkeletű válasz: meddőségi problémák miatt. Itt a blogon is van egy ilyen címke. Ma ezt szeretném árnyalni, mert számos ága-boga lehet a történetnek, és ezen kívül is létezik néhány indok.

Szóval, milyen helyzetekben fogadnak az emberek örökbe? A felsoroltak nem okok, inkább csak előzmények, hisz számos ember van, aki ilyen helyzetben sem dönt az örökbefogadás mellett. És gyakran több tényező is keveredik.

Azért, mert…

 1. … szervi problémák miatt egyértelműen nem lehet gyerekük.
 2. … az egyik félnek lehetne, de a másik problémái miatt csak lombikkal, vagy donorral.
 3. … nem is próbálkoztak soha vér szerinti gyerekkel.
 4. … pár évnyi védekezés nélküli szexuális élet mellett sem lett gyerekük, és nem firtatják tovább.
 5. … továbbmennek, kivizsgáltatják magukat, de lombikra nem vállalkoznak.
 6. … túl vannak több sikertelen inszemináción, lombikon.
 7. … könnyen teherbe esnek, de mindig elvetélnek.
 8. genetikai problémák miatt jó eséllyel csak sérült magzat foganna meg.
 9. … elvesztettek egy gyereket, akár halvaszülés miatt, akár kisgyerekkorban vagy később.
 10. … világra hoztak 1-2-3 gyereket, de a szülésnél történt valami, amiért nem képesek többet.
 11. … világra hoztak 1-2-3 gyereket, de olyan komplikációk léptek fel a terhesség alatt, ami miatt nem kockáztatnak többet.Bíró-Szabina1
 12. … már felnőttek a gyerekeik, és szeretnének még kisgyereket.
 13. … szeretnének segíteni egy gyereken.
 14. … családi vagy más indíttatás miatt mindenképpen szeretnének örökbefogadott gyereket is.
 15. … egyszerre indítják el az örökbefogadást és a házilagos gyerekgyártást, és ami előbb sikerül.
 16. … a számos lombikból egy gyerek összejött, de többre már nem vállalkoznának.
 17. nevelőszülőként annyira megszerették a náluk élő gyereket, hogy megtartják.
 18. … személyes élmények miatt a vér szerinti gyerekeik mellé vállalnak egy sérült (például kifejezetten Down-os) gyereket.
 19. … családi helyzet, esemény miatt került hozzájuk a gyerek (rokoni örökbefogadásnál).
 20. … egyedülállók, évek óta nem volt olyan párkapcsolatuk, amiben szóba került volna a gyerekvállalás, kifutottak az időből.
 21. … egyedülállók és férfiak.
 22. … egyedülállók, nem is idősek, de előbb akarnak gyereket, minthogy párkapcsolatra várnának.
 23. … 45-50 évesen jutottak el a gyerekvállalás gondolatáig.
 24. … 1-2-3-4 fiú után szeretnének egy lányt is, és biztosra mennek.

Kihagytam valamit? Te hányas vagy? Én 10-es.

83 responses »

 1. Olyan 4-es 6-os, meg kicsit 15-ös között valahol.
  Firtattuk, de nem túl mélyen, csináltuk az inszemet, de nem végig, aztán házilag még barkácsoltunk öf alatt és után is 😀

  Kedvelés

 2. 5-ös, nem találtak semmit a kivizsgálásokon és mivel évekig nem estünk teherbe, lombikot javasolt néhány orvos, más meg azt, hogy türelemmel várjunk. A lombikozást nem vállaltuk és jó, hogy tovább nem vártunk a természetre, hanem örökbe fogadtunk. Így már boldog szülők vagyunk 🙂

  Kedvelés

 3. 2 inszem és egy lombik próbálkozás után beláttuk, h nem ez a mi utunk. És most egy gyönyörű majdnem 3 éves kisfiú szülei lehetünk 🙂 és várjuk a kis tesó érkezését

  Kedvelés

 4. 2,6: inszemek, 8 lombik, 1 missed ab, donorsperma, rengeteg kivizsgálás és orvos után, épp amikor már feladtuk, hogy valaha is szülők leszünk, jött a telefon. És rájöttünk, hogy ez a mi utunk. És most várjuk a tesót. 🙂

  Kedvelés

 5. Egyik sem. Szültem 1-2-3 gyereket, nem volt komplikáció, és nem történt semmi, ami miatt ne szülhetnék többet, a gyerekeim is vegyes neműek, csak egyszerűen már nem akarok többet terhesnek lenni, szülni. Gyereket viszont még szeretnék.

  Kedvelés

 6. Mi valahol a 3-4. között. Nekem korábbi kapcsolatban védekezés nélkül nem lett, a mostaniban meg nem is igazán erőltettük, ill. nem vártuk ki a pár évet. 1 éves ismerettség után összeházasodtunk és az esküvő után 2 hónappal elindítottuk a folyamatot. Azóta persze kiderült hogy a 4-es is igaz, 9-10 év alatt sosem védekeztünk és sosem lettem terhes. Nem vizsgáltattuk, nem erőltettük, a dolgaink a lehető legjobban vannak így ahogyan vannak 🙂 – hozzátartozik, hogy nem ért váratlanul, kb. 16 éves korom óta lehet tudni hogy nem sok esélyem van (lassan inkább volt) gyereket szülni, tehát nem ért váratlanul a helyzet.

  Kedvelés

 7. 1-es vagyok. Fiatal felnőttként kétszer voltam daganatos. Másodszorra választhattam a méhem meg az egészséges életem mellett, én az életem választottam, így eltávolították a méhem. Azóta makk egészséges vagyok és van 2 gyönyörű gyerekem ❤ Már a műtét napján tudtam, hogy egyszer majd örianyu leszek 😉, úgyhogy nem volt túl nagy megrázkódtatás a választás.

  Kedvelés

 8. Erősítem az 5-ös és 10-es tábort. De tulajdonképpen a 24-es is helytálló. Ha már van egy kislányunk, éltünk a lehetőséggel, hogy szabadon választhassunk nemet.

  Kedvelés

 9. 13, 15. bár a tizenhármasnál ez inkább csak egy lecsupaszított és leegyszerűsített végeredmény, több dolog rétegeződik egymásra.

  Kedvelés

 10. 3; 15; de még a 8 is félig igaz, csak a genetikai problémák nem kifejezetten azért mert “sérült lenne a magzat”, hanem fizikailag is megviselne és tovább is örökíthető.

  Kedvelés

 11. Az 5-ös.És a 6-os inszeminációs része.És a 7-es,bár nem is jöttek össze könnyen és sajnos mindkétszer veszteség lett a vége.
  De azóta már egy gyönyörű 14 hónapos kisfiú boldog szülei vagyunk. 🙂

  Kedvelés

 12. Mi a 6. Több sikertelen lombik. És “innen” nézve (2 öf. GYÖNYÖRŰSÉG anyujaként) hálás vagyok a sorsnak, hogy egy napig sem voltam terhes, nem vesztettem el magzatot, babát. 🙂

  Kedvelés

 13. A volt párommal a 6. kategória (sikertelen inszemek, lombikok sora), mostanival a 4. kategória.
  Eredmény 1 öf. kislány és Andihoz hasonlóan gondolom, hogy még ez sokkal jobb mint a sok vetélés, beteg gyerek, stb….és a terhesség, szülés se hiányzik – így utólag visszatekintve.

  Kedvelés

 14. Mi 5-ek vagyunk, orvosi beavatkozást nem kértünk. Nekem az öf mindig természetes megoldásnak tűnt, már akkor is, mikor még fel sem merült bennem, hogy ne esnék teherbe.

  Kedvelés

 15. 27-es? egyéb mellékhatása MIATT orvosi (több orvosi) rendeletre muszáj gyógyszert szednem, amely mellett nem lehet terhes lenni.
  jó a kategorizálás, én sok kategóriára rácsodálkoztam hogy jé ilyen is lehet:)

  Kedvelés

 16. Először 14, ifjúságom óta akartam örökbe gyereket is, ha férjhez megyek. Férj elmaradt, aztán kivették a méhemet 35 évesen…most várok.😊

  Kedvelés

 17. 7-es. Kétszer sikerült teherbe esnem – mind a kettőször egy hónapon belül már ott voltak a hasamban. Az első terhességnél ikerbabákat vártunk és 15 hetesen vetéltem el, a másodiknál egy volt és a 12. heti ultrahangon derült ki, hogy már nem él.

  Kedvelés

 18. Mi a 6-os csoportba tartozunk.
  Többi évi próbálkozás után a lombik mellett döntöttünk. 5 lombik, 2. lombiknál egyszerre volt vetélés és méhen kívüli terhesség. Majdnem egy hónapja van velünk Öcsi (ahogy mi becézzük 🙂 ) és eszembe se jutott, hogy nem “az én gyerekem”. Olyan egyértelmű, hogy hozzánk tartozik. 🙂

  Kedvelés

 19. 2, 6, 14 a hiba az én gépezetemben…megjártunk 4 lombikot, de rájöttünk, hogy rossz úton járunk.(nagyon gyorsan történt, volt benne külső hatás) Öf mellett döntöttünk, amiről már a jelentkezésünkkor kiderült, hogy ez legjobb döntés! Ezt csak megerősíti azóta született szívszerinti gyerkőceink, akik fantasztikusak! 🙂

  Kedvelés

 20. 4-es,egyszer voltam terhes,de 13 hetesen elment,nem firtattuk tovább a dolgokat nem vizsgáltattuk magunkat.3 gyönyörű szívszerinti gyerekünk van.

  Kedvelés

 21. Mi 3-as csoportba tartozunk, saját döntés. Nem bántuk meg, büszke szülei vagyunk egy másfél éves kislegénynek, aki egy csoda!

  Kedvelés

   • Köszi!Hét nagyin nehéz lenne röviden leírni…Főleg azok érik, majd meg akik spirituális életet élnek, azért pár mondatban leírom.Párommal spirituális iskolába járunk, jógaoktatók vagyunk, ez életünket is így éljük, mindketten gyerekekkel foglalkozunk!A nemzetközi jógaoktatói vizsgaprojektem része volt egy egy hetes, egyedüli elvonulás a “Világból”. Kint a hegyen egyedül jött az érzés vagy sugallat az örökbefogadásról és többször meditációban meglátogatott egy kis lélek;-)Majd meg is érkezett most január végén kis családunkba!

    Kedvelés

 22. Mi a 6-os csoportba tartozunk. Két fiúnk van. 19 és 11 évesek. Mindkettőt csecsemőként fogadtuk örökbe.Életünk legjobb döntése volt!

  Kedvelés

 23. Úgy látom, hogy mi vagyunk az első 12-ek., a 40 körüli életkorunk ellenére. De a 13. és sajnos 9. is ránk illik. Hozzáteszem, hogy mi külföldről vágyunk magyar gyerekre, tehát a 13. igazán megállja a helyét, mivel akiket nekünk majd kiajánlanak, ők Magyarországon nem kellenek a várakozóknak.

  Kedvelés

 24. Nekünk a fő érv az volt, hogy kis korkülönbséggel akartunk még gyereket (de közrejátszott a 13 és a “27”-es, más eü probléma miatt parkolópályán volt-van a “saját gyártás”).

  Amúgy érdekes,hogy nálunk a gyámhivatalban az ügyintéző kérdezte, hogy “miért akarunk örökbefogadni, nem lehet gyerekünk?” Mondtuk, hogy tulajdonképpen lehet, és felsoroltuk az indokainkat, de ő azért mégis rá akarta írni a papírra, hogy nem lehet gyerekünk. Ráhagytuk,ha neki így jobb… (de azért fura volt, mintha – már bocsánat, de meddőség nélkül nem kaphatna az ember alkalmassági határozatot…??)

  Kedvelés

 25. Mi 6-os és 14-es. Inszeminációim voltak, lombikra már nem mentünk tovább. Elvileg semmi egészségügyi problémánk nincs, lehetett volna vér szerinti. De az örökbefogadás elejétől fogva ott volt a kapcsolatunkban, így előbb elindítottuk, mint terveztük- és csuda jó lett 🙂

  Kedvelés

 26. Na és nem utolsósorban van, aki “halmozottan hátrányos helyzetű” 😦 , mert úgy alakult az élete, hogy társ nélkül maradt. Ekkor úgy érezte, hogy kifut az időből és elindult az asszisztált eljárások irányába, ahol a vizsgálatok során kiderült, hogy egy korai petefészek kimerülés is benne van a pakliban…
  Így türelmesen álldogál (valóban) egyedülállóként és meddőként a végtelennek tűnő sorban a megyei/országos lista mellett és őszintén igyekszik mindenki csemetéjének szívből örülni! Hátha egyszer nem ő lesz az utolsó a sorban és aző csodája is megérkezik!!! :-)))

  Kedvelés

 27. Visszajelzés: 20 tévhit az örökbefogadásról | Örökbe.hu

 28. és az utolsó lombik beültetés napján kiderült, hogy genetikailag sérült embrióink vannak, így 8. is. Azóta egy 4 hónapos tünemény kislány szülei vagyunk és életünk legjobb döntése volt, hogy az örökbefogadás mellett döntöttünk ❤ ❤ Reméljük jön majd egy kistesó is pár éven belül 😉

  Kedvelés

 29. Szia! Nekünk két saját gyermekünk ( jogilag de lelkileg 3) van és a 17-es kategóriaba férünk be, öt éve neveljük és talán idén már jogerős lesz az ö.b is😊

  Kedvelés

 30. Üdv mindenkinek. Mi a 2. vagyunk, azonban nem vesztettünk semmit. Van két gyönyörű lányunk,2 és 3 évesek. Szerintem a férjemmel két ilyen gyönyörűséget nem tudtunk volna összehozni. 😊Jó ötlet volt a lista, és az egész blog, nagyon sokat segített és segít… KÖSZÖNÖM!!! 😊

  Kedvelés

 31. Visszajelzés: Miért adnak örökbe egy gyereket? | Örökbe.hu

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.