2017-es örökbefogadási statisztika

Általános
2017-es örökbefogadási statisztika

Folytatódnak a korábbi évek trendjei, és 2017-ben rekordot döntött az örökbefogadások száma: 1025. Két évtizede nem volt ilyen magas ez a szám. Az okokra mindjárt kitérek. Az örökbefogadásra várók száma is tovább emelkedett: 2017 szilveszterén 2753 család várakozott, közülük minden tizedik egyedülálló. Egy évvel korábban 2400, 2010-ben 1500 volt ez a szám.

Nyílt örökbefogadások

Pont 2017-ről nincsenek adataim a civilekről. A 2016. és 2018. évi nyílt örökbefogadások száma közvetítő szervezetek szerint:

Közvetítő szervezet 2016 2018
Alfa Szövetség 3 4
Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány 4 11
Bölcső Alapítvány 12 12
Együtt az Életért Egyesület 2 2
Fészek Alapítvány 24 25
Gólyahír Egyesület 36 42
Várva Várt Alapítvány 2 8
Összesen 83 104

2017-ben 169 nyílt örökbefogadás történt. 142 újszülött azonnal családba került, közülük a Tegyesz 39 nyílt örökbefogadásban segédkezett (többsége magánutas). 26 esetben már a rendszerben élő gyerekek sorsa rendeződött így.

Titkos örökbefogadások

A korábbi irányoknak megfelelően tovább nőtt a titkos örökbefogadások száma, különösen a megyén belül (azon belül is az óvodás korúaké) és külföldön családba kerülő gyerekeké. Az országos listán kicsit csökkent a forgalom.

A táblázatban nem szerepel az a 71 újszülött, akiről szülei titkosan mondtak le és rögtön új családba kerültek, benne van viszont 26, a rendszerben élő gyerek nyílt örökbefogadása is.

Visszalépések

Három esetben vonta vissza 2017-ben a vér szerinti szülő az örökbefogadáshoz adott hozzájárulását a hat héten belül, amire jogi lehetősége van, ebből 2 nyílt és egy titkos örökbefogadás volt.

A változások okai

Már 2018-ra is megvan az örökbefogadások összesített száma: kereken ezer volt tavaly. Mi a dömping oka?

 • A szakpolitika azt kommunikálja szívesen, hogy erős kormányzati akarat és kampány van az örökbefogadások számának növelésére, és több törvényi változás is hivatott volt flottabbá tenni az örökbefogadásokat a közelmúltban (kapcsolattartás szabályozásának egyértelműsítése, gyermekvédelmi gyámok bevezetése, gyámhivatali központosítás). Ez valóban örömteli fejlemény, hogy kevésbé “ragadnak be” gyerekek a rendszerbe.
 • Kevésbé vidám ok, hogy egyre több kisgyerek él a szakellátásban, és több állami gondozottból több lesz örökbeadható. A vizsgált évben 5053 hat év alatti gyerek élt a rendszerben, 2010-ben még csak 3353.

Mit jelent ez a várakozók számára?

Felértékelődik a megye szerepe és a titkos örökbefogadás. Míg korábban az egyéb utak (országos lista, nyílt örökbefogadás) voltak a gyorsabbak, most az is jó stratégia lehet, hogy valaki egyszerűen csak várakozik a saját megyéjében. Különösen, ha nem csak újszülöttet fogad el. A nem külföldi és nem rokon örökbefogadók 55 százaléka a megyei listán kapott gyereket, 2011-ben ez csak 37 % volt. (Ebben a nevelőszülők általi örökbefogadások is benne vannak). Persze, az egyes megyék közt nagyok a különbségek, és az sem mindegy, milyen gyereket fogad el a szülőjelölt.

Emlékeztető: ebben nincsenek benne a titkos lemondással azonnal családba kerülő újszülöttek, benne vannak viszont a nevelőszülők örökbefogadásai

Ha valaki javítani akarja az esélyeit, érdemes egyévesnél idősebb gyereket is elfogadni. Az újszülöttek száma nem nagyon változott az elmúlt években, miközben a várakozóké nőtt és az örökbefogadásoké is. Nem újszülött, de egyévesnél fiatalabb csecsemő pedig továbbra is kevés talál családra.

A nyílt örökbefogadás nem éri el az évtized eleji csúcsot, és egyre több a várakozó a civileknél is. Lehet hozzájuk jelentkezni, de érdemes több szervezethez, és nem mindent erre a lapra feltenni, különösen nem az évi néhány babát örökbeadó alapítványoknál.

Jövőbeli változások

2020-ban bevezetik az örökbefogadói díjat, ami a félévesnél idősebb gyerekek örökbefogadóinak jelent a cseddel azonos összegben és feltételekkel fél évig járó juttatást. Az egyszeri anyasági támogatást is kiterjesztik bármilyen korú gyermek örökbefogadására. Eddig mindkét juttatás csak a fél év alatti babák örökbefogadóinak járt, a változások mutatják a kormányzati szándékot az idősebb gyerekek örökbefogadásának támogatására. A várakozók száma is biztosan tovább nő. Minden jel arra mutat, hogy érdemes tágabb életkorban, nem csak újszülöttben gondolkodni.

Az adatok forrásai a Központi Statisztikai Hivatal, a civil szervezetek adatközlése és az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A KSH-tól itt olvasható egy részletes elemzés a 2017-es év és a megelőző időszak számairól. 

Írások az Örökbe.hu blogon a korábbi évek örökbefogadási számairól:

2016

2015

2014

2013

2011

9 responses »

 1. Kösz a statisztikát! Szomorú, hogy ennyire megnőtt a hat év alattiak száma. Ennyivel könnyebben, gyorsabban megy a kiemelés? Nagyon kíváncsi lennék az okokra…
  És kösz a hírt az örökbefogadói díjról. Ki tudja, érinteni fog-e bennünket? Tavaly követtem az otthonápolásra vonatkozó híreket, ez meg – bár ugyanabban a salátatörvényben került benyújtásra – elkerülte a figyelmemet.

  Kedvelés

 2. “A vizsgált évben 5053 hat év alatti gyerek élt a rendszerben, 2010-ben még csak 3353”- ha a rendszer változott és sok gyereket a jogszabályváltozás miatt adtak örökbe hamarabb, ezért ugrott meg az utóbbi években az örökbeadások száma, akkor hogy ragadhat egyre több gyerek a rendszerbe? Akik most 4-6 évesek, azok épp a jogszabályváltozáskor voltak picik, és biztos volt rájuk kereslet.
  Illetve egy kérdés, nem tudod hogy most van-e folyamatban bármilyen gyámügyi, örökbefogadási jogszabály változtatás a rendszerben?
  Köszönöm

  Kedvelés

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.