Mennyit kell várni? A megyei lista, 2016-2017

Ez a cikk a korábbi, hasonló kutatásom frissített változata. Amaz a 2012 és 2014 közti adatok alapján rendezte sorba várakozási idő szerint a megyéket, most a 2016-2017-es örökbefogadási statisztikák alapján fogom ezt megtenni, kicsit más módszerrel.

Az örökbefogadás alapegysége a megye: az örökbefogadni szándékozó a saját megyéjében automatikusan sorban áll, és (ha nem jelentkezik az országos listára vagy civil szervezetekhez), akkor itt fog sorra kerülni. De mikor?

Az elemzés a 2016-os és 2017-es év örökbefogadási statisztikáin alapul (forrás: Központi Statisztikai Hivatal). Minden megyénél megnéztem a várakozók számát és a megyén belül a szakszolgálat által titkosan örökbeadott gyerekek számát. Nem vettem figyelembe az országos és nemzetközi listára küldött gyerekeket, és a megyében történt, a Tegyesz által közvetített nyílt örökbefogadásokat. (Utóbbiak kis részében tényleg a szakszolgálat választ szülőt a krízisterhesnek, nagyobb részük viszont magánutas örökbefogadásokat fed.) Az adatokat átlagoltam, és a megyéket sorba rendeztem aszerint, a várakozók száma hányszorosa az egy évben a megyén belül örökbeadott gyerekekének. Eredményként megyénként eltérő számot kaptam, 1 és 13 között.

Várakozó cipői egy narancssárga megyéből

Ez egy fiktív szám, azt jelenti, ha minden várakozó a megyei listán fogadna örökbe, akkor ennyi évet kéne várniuk. A gyakorlatban persze nem kell 13 évet várni sehol! Néhány más tényező is árnyalja a képet. A várakozást ehhez a fiktív számhoz képest megrövidíti, hogy

 • a várakozók 30-35 százaléka végül mégsem fogad örökbe, vagy nem abban a megyében, meggondolják magukat, elválnak, gyerekük születik, elköltöznek,
 • sokan az országos listán, vagy civil szervezetnél kapnak előbb gyereket, ők is kiesnek.

Meghosszabbíthatja viszont

 • a megyébe beköltöző, máshol korábban határozatot szerző várakozók száma (Budapestre, Pest megyébe költöznek be legtöbben),
 • és hogy a megyén belül örökbeadott gyerekek egy részét a nevelőszülők “viszik haza”, és ebben őrült nagyok a különbségek, van, ahol 3 és van, ahol 50 százalékukat.

Természetesen ezen egyéb tényezők eloszlása az országban nem egyenletes, és a várakozás nagyban függ attól is, milyen gyereket szeretne a várakozó, milyen gyerekek elérhetők a megyében, illetve milyen a várakozó (például házas vagy egyedülálló), hányadik felajánlott gyereket fogadja el. Megismétlem, 2016-17-es adatokból dolgoztam, ebben a két évben rekordmagas volt az örökbefogadások száma. Nem biztos, hogy 2019-ben vagy 2020-ban is ugyanezek lesznek a trendek.

Lássuk a listát, amit önkényesen csoportosítok. Négy csoportra bontom a megyéket.

1. Azon megyék, ahol a várakozók/örökbeadott gyerekek aránya 1 és 3 között van: Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Veszprém, Zala. Zöld szín jelzi a térképen.

2. Azon megyék, ahol a várakozók/örökbeadott gyerekek aránya 3 és 4 között van:  Baranya, Békés, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom. Citromsárga szín jelzi a térképen.

3. Azon megyék, ahol a várakozók/örökbeadott gyerekek aránya 5 és 9 között van: Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Tolna, Vas. Narancssárga szín a térképen.

4. Azon megyék, ahol a várakozók/örökbeadott gyerekek aránya 10 és 13 között volt a vizsgált években: Budapest, Csongrád megye. Piros szín a térképen. 

Mindezt egy térképen is bemutatom, én készítettem. Ökölszabály: a zöld megyékben keveset, a pirosakban sokat kell várni.

Megismétlem, hogy ez csak egy statisztikai számítás, nem minden egyedi eset fog ebbe a mintázatba illeszkedni, és továbbra is nagy eltérés van a várakozásban, ha valaki elfogad idősebb roma vagy sérült gyereket, vagy csak egészséges fehér bőrű lány kisbabát vállal.

Érdekes fejlemények a múltkori számítás óta:

 • Felerősödött a megyei lista szerepe az örökbefogadásban. Míg 2013-ban a “mezei örökbefogadókhoz” kerülő (nem rokon, nem nevelőszülő és nem külföldi által örökbefogadott) gyerekek 45 százaléka talált szülőt a saját megyéjében, 2016-17-ben már 57-62 százalékuk.
 • Csökkent az “átlagos” várakozás a megyékben. 2014-15-ben az átlagos várakozó/örökbeadott gyerek arány országszerte 7 volt, a következő két évben 5-re esett vissza. Ez persze egy fiktív szám.
 • A vizsgált két évben megnőtt a titkos örökbefogadások száma, különösen Pest megyében és Budapesten, a “még nem iskolás, már nem csecsemő” korosztálynál. Ennek okait a 2016-os statisztikánál elemzem. Eközben a nyílt örökbefogadások száma visszaesett a korábbi évekhez képest.
 • Csökkent a különbség az egyes megyék között. Az előző vizsgálatban voltak 17-20-es várakozó/örökbeadott gyerek arányú megyék is (Vas, Pest, Budapest), ezek közeledtek a többi megye átlagához.

Ti mennyit vártatok a megyében?

Ilyen kimutatásokat máshol nem találsz. Az Örökbe.hu blogot egyedül, szervezetektől függetlenül írom. Ha szeretnéd támogatni a blogot, itt olvashatsz a lehetőségekről. 

18 gondolat “Mennyit kell várni? A megyei lista, 2016-2017” bejegyzéshez

 1. Francicus 2019. március 19. / 08:01

  Üdv, örülök az újabb statisztikának, főleg hogy így talán már zöld megyébe tartozunk a korábbi narancs helyett.
  Egy kérdés a számításról, hogy jól értelmezem: pl. egy megyében 2016-ban várakoztak 130-an és ebben az évben örökbe adtak 40 gyereket (zárt, megyei örökbeadás) akkor a 130/40= 3,25, és ugyanezt nézted a másik évre (legyen 2,5) és átlagoltad a két értéket (2,8)?
  Nekem érdekes hogy Csongrád miért lóg ki ennyire, illetve hogy Zala miért zöld?

  Kedvelés

  • Örökbe 2019. március 19. / 11:11

   Igen, ez volt a módszer.

   Zala megyét nem tudom. Csongrádban, úgy tudom, a nevelőszülők elég nagy arányban fogadják örökbe a gyereket.

   Kedvelés

 2. V 2019. március 19. / 11:25

  Sziasztok! Egy ideje olvasgatom a blogot, amely rengeteg információt és segítséget nyújtott nekem, amióta elindultunk ezen az úton a férjemmel. Páratlanul hiánypótló és közvetlen tudásanyag-forrás egy olyan témában, amiről nem sokat lehet olvasni, gratulálok és köszönöm!
  Engem jelenleg a statisztikában és az esélyeink latolgatásában az is foglalkoztat, hogy a kormány családtámogatási programja, melyet hamarosan bevezetnek (10 millió forint kölcsön minden 40 alatti nőnek, melynek a visszafizetése a gyerekek számától függően vagy elodázódik, de akár el is törlődik), vajon mennyire fogja az örökbefogadásokat meglendíteni? Kicsit nyersen fogalmazok: Véleményem szerint a közeljövőben várhatóan meg fogják rohamozni a tegyesz-eket a gyerekekért az emberek.

  Kedvelés

  • Örökbe 2019. március 19. / 11:29

   Szia! Örülök, hogy tetszik az oldal, sok munkám van vele. Ha meg tudod oldani, várunk találkozóra is.

   Nem fogják a Tegyeszeket megrohamozni az “érdekből” örökbefogadók. Három éve a csoknál is riogattak ezzel, egyáltalán nem fordult elő ez a tendencia. Várakozóból egyre több lesz, de nem emiatt.

   Kedvelés

 3. Csilla Csilla 2019. március 19. / 13:59

  Mi jelentkezéstől 8 hónapot vártunk,ismerősök 10,12, és 9 hónapot.Csongrád megye,mind titkos volt és ebből 3-an megyéből mindenki 0-5 évesíg,ebből egy roma,egy pedig down szindrómával élő. 2 volt lány és 2 fiú

  Kedvelés

  • Örökbe 2019. március 19. / 18:53

   A többség nem vállal 5 éves gyereket, pláne nem romát vagy Down-ost, ezek a jelentkezők sokkal elfogadóbbak az átlagnál.

   Kedvelés

  • b 2019. március 19. / 21:57

   a statisztikaval vigyazni kell. ahogy a vicc mondja: ugy jart, mint az egyszeri statisztikus, aki az atlag 10cm vizbe fulladt bele.

   az altalad hozott esetek egyediek, es attol az atlag nagyon el tud terni. nincs ertelme egyedi eseteket szembeallitani az atlaggal.

   Kedvelés

 4. Dorothea8 2019. március 20. / 08:20

  Sziasztok!
  Mi sárga megyében várakozunk. 0-1,5 korig, származási kikötés nélkül. Az örökbefogadási tanácsadónk szerint 1,5-2 év az átlag várakozási idő hasonló paraméterekkel.

  Kedvelés

  • Örökbe 2019. március 20. / 08:27

   Azt se felejtsük el, hogy aki nagyon elfogadó, az előbb sorra kerül az országos listán, mint a saját megyéjében. Lehet, hogy nálatok is az országos lesz a gyorsabb. Egyébként citrom vagy narancs a megyéd? 🙂

   Kedvelés

   • Dorothea8 2019. március 20. / 08:33

    Igazad van. Citromsárga 🙂

    Kedvelés

 5. Anna-Panna 2019. március 22. / 07:26

  Hú,Csongrád megyeiként meglepett hogy pirossá léptünk elő.
  Köszönjük a statisztikát,nagyon jo.

  Kedvelés

 6. Ella 2019. március 25. / 14:59

  Lehet azt tudni, hogy Pest megyében milyen arányban fogadják örökbe a nevelőszülők a gyermeket?

  Kedvelés

  • Örökbe 2019. március 25. / 15:05

   Ezt nem tudom sajnos. Erről nincsenek adataim, 4-5 éve egy konferencián láttam erről egy táblázatot, de csak azt jegyeztem meg, hogy Csongrádban igen magas, Szabolcsban igen alacsony volt a nevelőszülői örökbefogadások aránya, de ezek is több éves adatok, változhattak. Amúgy is inkább a hálózat filozófiája a döntő, és a legtöbb megyében több hálózat van.

   Kedvelés

 7. Kovács Szilvia 2019. július 21. / 10:47

  Sziasztok,
  nagyon szuper a cikk.
  Mi is várakozunk a listán két éve, sárga megyébe tartozunk, 0-4 éves korig bármilyen nemzetiségű kisgyermekre nyitottak vagyunk. Olvastam a válaszból, hogy személyes találkozóra is van lehetőség, szívesen részt vennék.
  Köszönöm szépen.

  Kedvelés

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.