Mennyit kell várni? A megyei lista, 2018-2019

Már volt két hasonló írás, most a friss, 2018-19-es adatokból dolgoztam.

Az örökbefogadás alapegysége a megye: az örökbefogadni szándékozó a saját megyéjében automatikusan sorban áll, és (ha nem jelentkezik az országos listára vagy civil szervezetekhez), akkor itt fog sorra kerülni. De mikor?

A szokásos saját módszertannal, a Központi Statisztikai Hivatal adataival dolgoztam. Minden megyénél megnéztem a várakozó családok (házasok + egyedülállók) számát és a megyén belül a szakszolgálat által titkosan örökbeadott gyerekek számát. Nem vettem figyelembe az országos és nemzetközi listára küldött gyerekeket, és a megyében történt, a Tegyesz által közvetített nyílt örökbefogadásokat. (Utóbbiak kis részében tényleg a szakszolgálat választ szülőt a krízisterhesnek, nagyobb részük viszont magánutas örökbefogadásokat fed.) Az adatokat átlagoltam, és a megyéket sorba rendeztem aszerint, a várakozók száma hányszorosa az egy évben a megyén belül örökbeadott gyerekekének. Az eredmény megyénként igen eltért, a leggyorsabb megyében 1 alatt volt, a leglassabban 30 fölött.

Ez egy fiktív szám, azt jelenti, ha minden várakozó a megyei listán fogadna örökbe, akkor ennyi évet kéne várniuk. A gyakorlatban persze azért ennél kevesebbet kell várni jellemzően. Néhány más tényező is árnyalja a képet. A várakozást ehhez a fiktív számhoz képest megrövidíti, hogy

 • a várakozók 30-35 százaléka végül mégsem fogad örökbe, vagy nem abban a megyében, meggondolják magukat, elválnak, gyerekük születik, elköltöznek,
 • sokan az országos listán, vagy civil szervezetnél kapnak előbb gyereket, ők is kiesnek.

Meghosszabbíthatja viszont

 • a megyébe beköltöző, máshol korábban határozatot szerző várakozók száma (Budapestre, Pest megyébe költöznek be legtöbben),
 • és hogy a megyén belül örökbeadott gyerekek egy részét a nevelőszülők “viszik haza”, és ebben őrült nagyok a különbségek, van, ahol 3 és van, ahol 50 százalékukat.

Kis mértékben torzítja az adatokat az is, hogy az egyes gyerekeket számoltam, és előfordul testvérek együttes örökbefogadása is, meg néha a megyei listán nyílt örökbefogadásra is sorra lehet kerülni, de ez csak évi pár eset.

Természetesen ezen egyéb tényezők eloszlása az országban nem egyenletes, és a várakozás nagyban függ attól is, milyen gyereket szeretne a várakozó, milyen gyerekek elérhetők a megyében, illetve milyen a várakozó (például házas vagy egyedülálló), hányadik felajánlott gyereket fogadja el. 2020-ban masszív törvényváltozások történtek, az egyedülállók helyzetét például megbonyolították, ők a jövőben csak olyan gyereket kaphatnak, akit előtte sem a megyében, sem az országban nem vállaltak a házaspárok. De itt a múltból dolgozunk.

Lássuk a listát, amit önkényesen csoportosítok. Négy csoportra bontom a megyéket.

1. Azon megyék, ahol a várakozók/örökbeadott gyerekek aránya 4 alatt van: Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg,  Zala. Zöld szín jelzi a térképen. (Sőt, volt olyan megye, ahol átlagban még egy évet sem kell várni a várakozóknak!) Szabolcsban és Borsodban sok gyereket küldenek az országos listára és külföldre.

2. Azon megyék, ahol a várakozók/örökbeadott gyerekek aránya 4 és 8 között van:  Baranya, Győr-Moson-Sopron, Tolna, Vas, Veszprém . Sárga szín jelzi a térképen.

3. Azon megyék, ahol a várakozók/örökbeadott gyerekek aránya 10 körül van:  Pest, Csongrád-Csanád, Fejér. Piros szín a térképen. 

4. Egyetlen megye, ahol 30 (!) van ez az arány: Budapest. Fekete szín a térképen.

Mindezt egy térképen is bemutatom, én készítettem. Ökölszabály: a zöld és sárga megyékben keveset, a pirosakban és a feketében sokat kell várni.

Megismétlem, hogy ez csak egy statisztikai számítás, nem minden egyedi eset fog ebbe a mintázatba illeszkedni, és továbbra is nagy eltérés van a várakozásban, ha valaki elfogad idősebb roma vagy sérült gyereket, vagy csak egészséges fehér bőrű lány kisbabát vállal.

Érdekes fejlemények a múltkori számítás óta:

 • Továbbra is fontos a megyei lista szerepe az örökbefogadásban. Míg 2013-ban a “mezei örökbefogadókhoz” kerülő (nem rokon, nem nevelőszülő és nem külföldi által örökbefogadott) gyerekek 45 százaléka talált szülőt a saját megyéjében, tavaly már 64 %-uk.
 • Nőtt az “átlagos” várakozás a megyékben, és  2018-ról 2019-re is nőtt, tavaly már közel 7 volt az átlagos várakozó/örökbeadott gyerek arány országszerte. Ez persze egy fiktív szám.
 • Budapest durván elhúzott a többi megyéhez képest a maga átlagos és merőben fiktív 30 éves várakozásával. Még sose volt ilyen magas a várakozó/gyerek arány az országban.
 • A 10-es arányú megyékben immár érthető, hogy egy fehér bőrű újszülöttre jelenleg akár 6-8 éves várakozást is igérhetnek a jelentkezőknek.

Tanulságok a várakozóknak:

 • Az élet igazságtalan. De tényleg. Ugyanolyan várakozó ugyanolyan gyerekre az egyik megyében 1 évet vár, a másikban 8-at.
 • Egy zöld megyében jó stratégia lehet simán csak várakozni a megyében.
 • Piros vagy fekete megyében át kell gondolni, szóba jön-e a nyílt örökbefogadás és az országos lista, vagy miben tudnak enyhíteni a feltételeken, vagy berendezkedni hosszú várakozásra.

A jövőben pár dolog változni fog:

 • Az egyedülállókat hátrasorolják, ez biztos. Nekik a lehető legelfogadóbb hozzáállás hozhat csak gyereket (de ezt nem ebből a felmérésből tudjuk).
 • Hogy az örökbefogadást megkönnyítő szabályozás megnöveli-e a gyerekek számát, még kérdéses. A nemzetközi örökbefogadások évek óta magas száma mutatja, hogy hiába van sok gyerek a rendszerben, ha nem pont olyanok, mint amilyet a hazai várakozók vállalnak (idősebbek, romák stb.) Ha nő a gyerekek száma, feltehetően ott nő, ahol eddig is sok örökbeadás történt.
 • Az viszont látszik, hogy évek óta stabilan nő az örökbe fogadni szándékozók száma, és ebben nem lesz hátraarc.

Ti mennyit vártatok a megyében?

Ilyen kimutatásokat máshol nem találsz. Az Örökbe.hu blogot egyedül, szervezetektől függetlenül írom. Ha szeretnéd támogatni a blogot, itt olvashatsz a lehetőségekről. 

Ha örökbefogadásra vársz, és úgy érzed, hamarosan sorra kerülsz, gyere a Finisben online csoportba, ahol sorstársakkal együtt készülünk fel a várható helyzetekre!

10 gondolat “Mennyit kell várni? A megyei lista, 2018-2019” bejegyzéshez

 1. NoComment 2020. december 14. / 13:20

  2018 óta várakozunk származási kikötéssel, 0-4 éves, neme mindegy, korrigálható egészségi állapotú gyermekre. Amikor jelentkeztünk (Budapest) 2018-ban 4-5 év várakozási időt mondtak.

  Kedvelés

 2. Eva 2020. december 15. / 18:07

  Valamiért úgy emlékeztem hogy Győr-M-S megye piros. Jól emlékeztem és kisárgult vagy…?

  Kedvelés

 3. pixyke 2020. december 16. / 06:03

  Mi a hatarozatot 2018. oktober 2-an vettuk at. November elejen megismerkedtunk egy anyukaval, aki nyilt orokbe fogadassal adta volna a pocaklakojat. Kozben megszolalt az a bizonyos telefon is, de az ujszulott miatt a 1,5 eves roma, egeszseges kisfiut visszamondtuk. November vegere anyuka meggondolta magat, visszalepett. 2019 januar 11-en meszolalt a telefon ujra. 13 honapos, egeszseges, szarmazasilag bizonytalan kisfiu. Abban az evben marciusban valtunk orokre egy csaladda.

  (Somogy megye, nemre vonatkozo kikotes nelkul, 0-3 eves kor kozott, lathato rasszjegyek nelkul, betegsegek eseten bovebb tajekoztatast kerve)

  Kedvelés

 4. Janka 2020. december 23. / 15:57

  miért van az, hogy Budapestre, Pest megyébe költöznek be legtöbben, amikor ott tart a legtovább gyereket kapni? nem az lenne a logikus, hogy egy zöldebb megyébe költözik át az ember?

  Kedvelés

  • Örökbe 2020. december 23. / 18:16

   Nem ez az egyetlen szempont vezényli őket, egyszerűen sokan költöznek a fővárosba, onnan meg az agglomerációba, más okokból. Ez nem is közismert, hol mennyit kell várni.

   Kedvelés

 5. gyooongyi 2020. december 28. / 11:13

  Mi Pest megyeiek vagyunk. Januárban lesz 2 éves a határozatunk. 1-3 éves korig, szeptember óta pedig 1-4 éves korig várunk kislányra, származási kikötés nélkül. Nemrég megsúgta az ügyintézőnk, hogy már nem sokan vannak előttünk a mienkhez hasonló paraméterekkel. És arról is beszámolt, hogy vannak új munkatársak és egész jól behozták a karanténes lemaradásokat. Csak bíztatásul a helyieknek;-)
  Így hát most először már nem dobogtatta meg úgy a statisztika a szívem. De egészen idáig mindig sok erőt merítettem a számításaidból, minden írásodból, Zsuzsa, hálás köszönet érte!!!
  Azt reméltük, korábban kerülünk sorra, de az igazat megvallva a lehető legjobbkor érkezik majd a kislányunk. Jött néhány körülmény az életünkben, aminek el kellet rendeződnie. De azért is gondolom még így, mert rengeteget alakított rajtunk ez az idő, nem bánjuk. És valószínű azt fogjuk majd érezni, ahogy sokan leírtátok már, hogy Őt vártuk.. és ezért nem is lehetett hamarabb.

  Kedvelés

 6. Kelemen Hajnalka 2021. január 13. / 12:45

  Kedves Zsuzsa! Én is köszönöm a statisztikát, mindig elolvasom 🙂 Mi most második gyerekre várunk, 0-3 év, gyakorlatilag bárkit elfogadunk, csak a nagyon beteg gyermeket nem, de szinte mindenre kértünk további infót. Származásra, nemre, nem tettünk kikötést. Fejér megyében várunk, piros megye, és az országos listán, 2017. december 1-je óta. Nagyon sok idő, de a kislányunkra is 4 évet vártunk (meg előtte 15-öt!) De a türelem fejleszti a jellemet, hát ezt gyakorlom egy életen át:)
  Amin megakadt a szemem Zsuzsa, hogy zöld megyében csak várakozni jó stratégia lehet. Ezt hogy kell érteni? Mert gondolom az odaköltözést nem lehet megúszni, vagy igen? A mi megyénkben még minimum egy év, lehet, hogy más megyében már rég sorra kerültünk volna a jelentkezési időnkkel és a kevés kritériummal. Köszönöm válaszod: Kelemen Hajni

  Kedvelés

  • Örökbe 2021. január 13. / 14:30

   Szia!
   Remélem, már nem vártok sokat…
   Természetesen ott kell lakni, ahol jelentkezel és várakozol. A zöld megyében csak várakozni úgy értettem, hogy elég a megyei listán várni, nem kell civil szervezetekhez vagy országos listára jelentkezni.

   Kedvelés

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.