2020-as örökbefogadási statisztika: a koronavírus éve

2020-ban annyi minden történt az örökbefogadásban, mint máskor szinte egy évtized alatt. A törvényalkotás forradalminak tekinthető változtatásokat vezetett be:

  • az örökbefogadók felkészítő tanfolyama már nem kötelező,
  • a szülő és a gyerek közt 3 évnél idősebb gyerek esetén akár 50 év is lehet a korkülönbség
  • gyorsították a gyerekek örökbe fogadhatóvá nyilvánítását és az örökbefogadók alkalmasságának elbírálását
  • megszigorították az egyedülállók örökbefogadási lehetőségeit.

A politika sosem látott vehemenciával kezdett foglalkozni az örökbefogadással, a családügy külön tárca nélküli minisztert kapott, aki kitüntetetten kezelte a területet. Emellett a közigazgatási reform részeként a  gyámhivataloktól a kormányhivatalokhoz került számos örökbefogadással kapcsolatos jogkör. Ráadásul kitört a koronavírus-járvány, és több hónapra leállt az élet az országban, a gyerekvédelemben is. 

A 2020-as évről kevesebb adatot tudok bemutatni, mint az előzőkről, ugyanis a minisztérium, a korábbi gyakorlattal ellentétben, nem volt hajlandó felelni a kérdéseimre. (2021-ben az örökbefogadási terület az Emberi Erőforrások Minisztériumától átkerült a Családokért felelős tárca nélküli miniszterhez, majd 2022-ban a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, egyik szervezet sem adott adatokat.) Ráadásul a gyámhivatal-kormányhivatal váltás megkavarta a nyilvántartásokat. Az összefoglalóm a Központi Statisztikai Hivatal adatközlésén és a civil szervezetek önbevallásán alapul, dőlt betűvel közlöm a saját gondolataimat. 

Titkolózásra amúgy semmi ok, az őrületesen nehéz vírushelyzetben az örökbefogadással foglalkozó szakemberek és civilek helytálltak és a korábbi szinten folytatták munkájukat. Több hatásvadász sajtóhír megjelent, hogy “drámaian csökkent az örökbefogadások száma 2020-ban”, egyes szerzők azt is tudni vélték, hogy ennek oka a magyar szülők nem túl magas elfogadási hajlandósága. Ez mind nem igaz.

A számok: 917 örökbefogadás történt a vizsgált évben. Ez történetesen valóban csökkenés a 2019-es év rekordmagas, 1052-es adatához képest. Azonban a megelőző két évtizedben jellemzően 700 és 1000 közt mozgott az adoptálások száma, tehát a 917 egyáltalán nem rossz. Közelebbről nézve, ami csökkent, az a nemzetközi (külföldre irányuló) örökbefogadások száma volt, nyilván a koronavírus okozta utazási korlátozások miatt, nehéz volt megoldani, hogy a külföldiek hat hétre ideköltözzenek ismerkedni a gyerekkel. A belföldi örökbefogadások száma  még nőtt is, a Tegyesznél is és a civileknél, a területen szakemberként vagy önkéntesként dolgozók megérdemlik az elismerést, tekintve, hogy több hónap látogatási tilalmat rendeltek el a gyerekintézményekben, szüneteltek a barátkozások, bajos volt bejutni a kórházakba, és a tanácsadók gyereke sem járt iskolába. 

  2019 2020
A szakszolgálat által közvetített lezárult örökbefogadások száma gyermekenként összesen 837 785
Ebből: megyén belüli örökbefogadás 496 444
Ebből: más megyei örökbefogadók által örökbefogadott gyermek 102 187
Ebből: nemzetközi örökbefogadás 239 154

 A civil szervezetek által közvetített nyílt örökbefogadások (jellemzően újszülötteké):

Közvetítő szervezet 2019 2020
Alfa Szövetség 4 4
Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány 12 11
Bölcső Alapítvány 15 18
Együtt az Életért Egyesület 3 0
Fészek Alapítvány 32 36
Gólyahír Egyesület 31 39
Várva Várt Alapítvány 1 9
Összesen 98 117

Forrás: a szervezetek adatközlése az Örökbe.hu-nak

A Tegyesz 35 nyílt örökbefogadásban vett részt. 73 újszülött titkos örökbefogadásához járultak hozzá a szülők. 119 rokoni, házastársi örökbefogadás történt. 

8 visszalépés történt a gyerek hathetes koráig, öt titkos, három nyílt örökbefogadás esetén. 

Év végén érvényes határozattal 3113 család (tizedük egyedülálló) várakozott, ez némi csökkenés a megelőző év 3186-os adatához képest. Én ebből nem az örökbefogadási kedv csökkenését, csak az alkalmasságok elbírálásának csúszását olvasom ki, nyilván a vírus és a leterheltség miatt. 

Továbbra is nagyok a megyék közti különbségek. A legtöbb (közel 100, vagy afölötti) örökbefogadás Borsodban, Szabolcsban és Pest megyében történt, a legkevesebb (20 alatt) Veszprém, Zala és Vas megyében. De ezt mindig a várakozók számához kell viszonyítani. Nógrád megyében az év végén 27 család várakozott érvényes határozattal, Pest megyében 667, Budapesten 844. Ezek a szélsőségek, a többi megye ezek között helyezkedik el.

Mi várható a jövőben?

Az örökbefogadásra jelentkezők száma nőni fog, ahogy a megelőző években is folyamatosan növekedett. Egészséges újszülöttből nem lesz több, az ő számuk az elmúlt években nem mutatott nagy változást. Ahol a jogi változásokkal hatást lehet elérni, az az állami gondozásban élő idősebb gyerekek titkos örökbefogadása – évek óta 20 ezer fölött van a szakellátásban élő kiskorúak száma. Őket célozta meg az egyik módosítás, miszerint már három hónap szünet elegendő lehet a kapcsolattartásban, hogy a gyereket örökbefogadhatóvá nyilvánítsák. Korábban ez hat hónap volt, de azt sem tudták betartani a hivatalok. A gyakorlatban azonban továbbra is jellemzően legalább egy év, néha még több idő eltelik az utolsó szülői kapcsolattartás és az örökbe fogadhatóvá nyilvánítás közt. Meglátjuk, be tudnak-e gyorsulni a hivatalok. Ha ez meg is történik, akkor is mindenféle korú, származású és egészségi állapotú gyerekek lesznek örökbe fogadhatóak, nem a várakozók által preferált 3 év alatti, egészséges, lehetőleg fehér bőrű gyerekek. (Ahogy 2020-ban is hiába volt papíron 1778 örökbe fogadható gyerek a rendszerben, felük tíz év feletti, negyedük fogyatékos, ők maradnak a gyerekvédelemben.) Mindenesetre üdvös hír, hogy 2021-ben növelték az örökbefogadási szakemberek létszámát.

Az országos lista jelentősége nőni fog, ez a 2020-as számokból is látszik, de ott megint csak az elfogadó szülőjelölteknek van esélye. 

Az egyik elhangzott kormányzati ígéret volt, hogy akár kilenc hónap alatt örökbe lehet majd fogadni. Azt gondolom, erre azoknak van esélye, akik legalább két tényezővel rendelkeznek az alábbi háromból: nagyon gyors megyében élnek, extrém elfogadó paramétereket adtak meg (elfogadnak idősebb, roma, egészségi problémás gyereket, testvérpárt), szerencséjük van. Mindenki másnak marad a több év várakozás.

Írások az Örökbe.hu blogon a korábbi évek örökbefogadási számairól:

2019

2018

2017

Ha már egy ideje várakozol, ajánlom a Finisben csoportot, ahol együtt készülünk fel a gyermek érkezésére.

Egy gondolat “2020-as örökbefogadási statisztika: a koronavírus éve” bejegyzéshez

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.