2021-as örökbefogadási statisztika: még mindig koronavírus

A tavalyi évet továbbra is meghatározta a koronavírus: korlátozások, iskolabezárások, látogatási tilalom a gyerekvédelmi intézményekben… Az örökbefogadási szabályok – a 2020-as jogalkotási cunami után – egy fontos téren változtak: az egyedülállók lehetőségeit korlátozták, már alkalmasságot is csak a családügyekért felelős miniszter (jelenleg: helyettes államtitkár) különengedélyével kaphattak. Az örökbefogadásért felelős terület is sokat vándorolt: 2021-ben az Emberi Erőforrások Minisztériumától átkerült a Családokért felelős tárca nélküli miniszterhez, majd 2022-ban a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, a választások után a Kulturális és Innovációs Minisztériumhoz. A Tegyeszek pedig már nem a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz, hanem a tavaly alakult, debreceni Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálathoz tartoznak. A kormányzat továbbra is kiemelten kezeli az örökbefogadás ügyét, 2021-ben 50 fővel növelték az örökbefogadási szakemberek létszámát. Sajnos a minisztérium ismét nem adott adatokat, az összefoglalóm a Központi Statisztikai Hivatal közlésén és a civil szervezetek önbevallásán alapul, dőlt betűvel közlöm a saját gondolataimat. 

995 örökbefogadás történt tavaly. Ez teljesen megfelel az elmúlt évek trendjének, és bár egyes újságcikkek már vészharangot kongattak, pánikra semmi ok. A részletes adatok:

  2019 2020 2021
A szakszolgálat által közvetített lezárult örökbefogadások száma gyermekenként összesen 837 785 842
Ebből: megyén belüli örökbefogadás 496 444 543
Ebből: más megyei örökbefogadók által örökbefogadott gyermek 102 187 123
Ebből: nemzetközi örökbefogadás 239 154 146

 A civil szervezetek által közvetített nyílt örökbefogadások (jellemzően újszülötteké):

Közvetítő szervezet 2020 2021
Alfa Szövetség 4 2
Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány 11 6
Bölcső Alapítvány 18 12
Down Alapítvány 0 1
Együtt az Életért Egyesület 0 1
Fészek Alapítvány 36 19
Gólyahír Egyesület 39 40
Várva Várt Alapítvány 9 7
Összesen 117 88

Forrás: a szervezetek adatközlése az Örökbe.hu-nak

A Tegyesz 24 újszülött nyílt örökbefogadásában vett részt. 92 újszülött titkos örökbefogadásához járultak hozzá a szülők. 152 rokoni, házastársi örökbefogadás történt. 

Kilenc visszalépés történt a gyerek hathetes koráig, hat titkos, három nyílt örökbefogadás esetén. 

Év végén érvényes határozattal 3046 család (tizedük egyedülálló) várakozott, ez a szám az elmúlt két évben nagyjából stagnált, korábban évről évre emelkedett. 93 egyedülálló szerzett tavaly alkalmasságot (a szigorítás a március 1. után indított alkalmassági eljárásokra vonatkozott, vélhetően nem mindenki az év első két hónapjában jelentkezett). Arról sajnos nincs hivatalos adat, hány egyedülálló fogadott tavaly örökbe, de személyesen ismerek ilyen anyákat.

A magyar örökbefogadási rendszer egyik sajátossága az elsősorban a megyékre épülő szisztéma, ami az igen eltérő életszínvonal miatt nagyon különböző számokat produkál. A legtöbb, 100 feletti örökbefogadás tavaly Borsodban és Szabolcsban zajlott, míg kisebb forgalmú megyék 15-nél is kevesebb gyereket adtak örökbe. Ez az asszimmetria a várakozók számában is megfigyelhető, Pest megyében 700-nál több, Nógrádban harmincvalahány család várakozott.

Mi látható a számokból?

Igaziból semmi meglepő, az adatok nagyon hasonlítanak a tavalyi meg a tavaly(és korona )előtti számokra, persze a normális éves hullámzást beszámítva. Az egyetlen szembeötlő trend, hogy a nemzetközi (Magyarországról külföldre irányuló) örökbefogadások száma viszonylag alacsony maradt, nyilván a vírus okozta utazási nehézségek miatt. A híresztelésekkel ellentétben viszont:

  • nem csökkent az örökbefogadási kedv Magyarországon
  • nem esett vissza mélypontra az örökbefogadások száma
  • egyedülállók is kapnak alkalmasságot
  • a fentiek miatt nem “ragadnak gyerekek tömegesen a rendszerben”
  • nem fogadtak örökbe emberek tömegesen a tanfolyam elvégzése nélkül
  • viszont az is ritkaság, hogy gyerekeket a három hónap kapcsolattartási szünet után adjanak örökbe, a gyerekek többsége ennél jóval többet vár a rendszerben. 

A törvényváltozások még nagyon frissek, több időre (meg adatokra) lenne szükség ahhoz, hogy kiderüljön, volt-e hatásuk az örökbefogadási gyakorlatra. 

A huhogással szemben: ha a belföldi, “sima” örökbefogadók szemszögéből nézzük a számokat, azaz nem számoljuk sem a külföldre irányuló, sem a családon belüli örökbefogadásokat, akkor ez egy rekordév volt. 

Év Belföldi, nem családon belüli örökbefogadások
2018 633
2019 679
2020 644
2021 697

 

Emlékezzünk meg a szakemberekről és önkéntesekről, akik a nehezített körülmények közt, a vírus és a folyton változó jogi-intézményi környezet dacára hősiesen vitték az örökbefogadások ügyét. 

2019

2018

Ha már egy ideje várakozol, ajánlom a Finisben csoportot, ahol együtt készülünk fel a gyermek érkezésére.

Egy gondolat “2021-as örökbefogadási statisztika: még mindig koronavírus” bejegyzéshez

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .