Az egyedülállókat érintő jogi változás

Tovább szigorodott az egyedülállók örökbefogadásának a szabályozása. A friss törvénymódosítások szerint a jövőben csak házaspárok fogadhatnak örökbe és szerezhetnek alkalmasságot, az egyedülállók csak ” törvényben meghatározott, különös méltánylást érdemlő esetben és kormányrendeletben meghatározott eljárás lefolytatásával” lehetnek alkalmasak, a családpolitikáért felelős miniszter döntése alapján.

Kis visszatekintés:

 1. 2003-ban került a Polgári Törvénykönyvbe, hogy a házaspárokat előnyben kell részesíteni.
 2. 2016-os baranyai leszbikus ügy után jelent meg lopakodó módon a rendelkezés, hogy a megyei listán váró egyedülállóhoz képest előnyt élvezzen az országos listán váró házaspár, ám ezt nem minden megye alkalmazta.
 3. 2020 októberében pedig törvénybe iktatták, hogy a gyermeket előbb a megyében élő házaspároknak kell kiajánlani, ezután jönnek az egész országban élő házaspárok, és ha köztük sem sikerül szülőt találni, akkor kerülhet egyedülálló szülőhöz.
 4. Erre egy hónappal került nyilvánosságra a még drasztikusabb szigorítás.

Egyelőre nem készültek el a magyarázó, végrehajtó rendeletek, nem világos, milyen szempontok alapján fog a miniszter alkalmasságot adni egyedülállóknak, és az sem, hogy ők utána milyen módon fogadhatnak örökbe, honnan lesz gyerekük. Ha pár hónapja működik az új rendszer, akkor már többet fogunk látni.

A törvény március 1-jén lép hatályba, aki addig határozatot szerez, arra nem vonatkozik, ő még a mostani rendszerben fogadhat örökbe (3. pont). Ennyi idő alatt, ha a Tegyesz is partner, lehet határozatot szerezni, főleg, hogy a tanfolyam már nem kötelező.

Eddig a jelentkezők tizede volt egyedülálló, és a megvalósult belföldi, nem rokoni örökbefogadásokban is ilyen arányban szerepeltek, tavaly összesen 71 gyerek került egyedülálló szülőhöz. Az intézkedés nem titkolt célja a melegek kiszűrése, eddig nagyjából évi 2-3 esetben került szivárványcsaládhoz a gyerek. Az egyedülállók eddig is a “sor végén kullogtak”, azaz olyan gyereket kaphattak, akit a házaspárok nem vállaltak, jellemzően idősebb, vagy más hátránnyal bíró cigánygyereket, a melegek meg fokozottan. A módosítás súlyosan diszkriminatív, hisz eddig is megvizsgálta a gyermekvédelem minden egyes jelentkező alkalmasságát, részrehajlásnak, hazugságoknak ágyaz meg. Ráadásul egy nagyon friss jogi módosítást ír felül, és az idei év többi változtatásához hasonlóan, ezt is minden szakmai egyeztetés nélkül iktatták törvénybe.

Javaslataim egyedülállóknak, akik örökbefogadáson gondolkodnak: jelentkezzenek gyorsan, ne hagyják magukat eltántorítani, járják végig az utat (és meséljék el utána, mi történt), és a lehető legelfogadóbbra szabják az elképzelt gyerek paramétereit.

Új! A végrehajtási rendelet a következőkkel árnyalta a rendelkezést (2021. március eleji helyzet):

 • az új rendszer a 2021. március 1. után elindított alkalmassági eljárásokra vonatkozik
 • az egyedülállónak a jelentkezésnél nyilatkoznia kell arról, kikkel él egy háztartásban, és betegsége esetén kire tudja bízni a gyereket
 • valamint, ha valaki hazugság miatt válik alkalmatlanná, akkor 3 évig nem indíthat új eljárást. (Ha más okból alkalmatlan, akkor csak egy évet kell várnia.)

Továbbra sem tudni, mi alapján fogja a miniszter elbírálni a kérelmeket, és aki szerez határozatot, annak milyen eljárásban lesz gyereke.

Az örökbefogadásra készülőknek szóló Start és Finis csoportokon az egyedülállók helyzetével is foglalkozunk. 

15 gondolat “Az egyedülállókat érintő jogi változás” bejegyzéshez

 1. Topi 2020. december 29. / 14:44

  Sziasztok! A fővárosi Tegyeszről azt hallottuk, hogy már nem is visznek be csoportra egyedülállót, mert ők úgy értelmezik, hogy a miniszternek az örökbefogadáshoz kell hozzájárulnia (nem ahhoz kell, hanem az alkalmassághoz) és nem kockáztatják, hogy a barátkozás után nemet mondjon a miniszter, mert azzal a gyerek érdeke sérül. Szóval, a (fővárosi) Tegyesz pozitív hozzáállásában fölösleges reménykedni, mert amit csinálnak, az még az új szabályozásnál is rosszabb – ha valóban így van.
  Felteszem, attól tartanak, hogy megszüntetik őket (már így is csökkent a jogkörük) és igyekeznek túlteljesíteni. Fölöslegesen, persze, mert ha már megvan a politikai akarat, úgyis mennek a levesbe, a szokásos módon, szakmai viták nélkül.

  Kedvelés

 2. Kosztyi György 2021. április 20. / 08:13

  Sziasztok szeretnék érdeklődni hogy mi az első lépés az örökbe fogadáshoz

  Kedvelés

 3. Keresztes Mária 2021. augusztus 13. / 17:23

  Ha házaspár fogad örökbe, semmi garancia arra, h nem válnak el, illetve h megfelelően nevelik.
  Az alkalmassági vizsgálat azért lenne, h kiderítse a leendő szülő szexuális vonzódását, hajlamos-e pedofíliára, mennyire várható tőle tartós, kiegyensúlyozott párkapcsolat.
  Az, h alkalmas-e szülőnek, nem attól függ, h homoszexuális-e.
  Gondolom az fontos, h stabil, terhelhető legyen, érzelmi és anyagi biztonságot adjon, szabadságot is, fokozatosan önállóságra nevelje, a felnőtt problémáit ne a gyerekre terhelje, kezelni tudja a problémákat, és mind a párját, mind a gyerekét társként kezelje.

  Kedvelés

  • Örökbe 2021. augusztus 13. / 20:06

   Így van, ahogy írod, a szülői képességek többet nyomnak a latban, mint a szexuális irányultság. Ez egy felülről átnyomott jogi változás volt, a szakma tiltakozása dacára.

   Kedvelés

 4. cfthn 2022. március 26. / 13:05

  Kedves Zsuzsa! Szeretném felhasználni az egyedülálló jelentkezők/örökbefogadók, ebből melegek számára vonatkozó adataidat. (2019-be 71, évi 2-3) Kérlek, írd meg a forrását, ha lehet. Vagy megosztható valamilyen formában, ha esetleg minisztériumi adatszolgáltatás? Írjak miatta emailt?
  Köszönöm!

  Kedvelés

  • Örökbe 2022. március 26. / 14:44

   Az akkor felelős minisztérium, az EMMI adta a 71-et. Az évi 2-3 meleg ebből az én becslésem. A blogra tudsz hivatkozni.

   Kedvelés

 5. Reni 2023. január 15. / 13:42

  Sziasztok, én most szeretnék egyedülállóként örökbe fogadni. Érdeklődnék hogy mi a hivatalos álláspont rám nézve aktuálisan 2023-as évtől? Tudnátok ebben segíteni? Köszönöm 🙂

  Kedvelés

  • Örökbe 2023. január 16. / 05:47

   Szia Reni!
   Röviden: az alkalmasságnál nagyon rá fognak menni arra, milyen segítséged van, erről rögtön a jelentkezésnél nyilatkoznod kell, és arról is, van-e élettársad.
   A miniszter engedélyével kaphatsz alkalmasságot.
   És csak olyan gyereket kaphatsz, akire nem találtak háaspárt.

   Ez így elég ijesztően hangzik, de több egyedülálló sikeresen fogadott örökbe az új rendszerben is.

   Ha többet szeretnél tudni, ajánlom a Start csoportot is, ahol az egyedül örökbefogadók helyzetével is foglalkozunk. https://orokbe.hu/tamogato-csoportok/start-csoport/

   Sok sikert!

   Kedvelés

   • Reni 2023. január 16. / 18:15

    Nagyon szépen köszönöm 🙂

    Kedvelés

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.