Egyedülálló fogadhat örökbe?

Általános

Visszatérő kérdés a fórumokon. A válasz: igen. A hazai rendszer előnyben részesíti a házaspárokat, de egyedülállók is kaphatnak, és kapnak is gyermeket.

Nem közismert, hogy nemcsak egyedülálló nők, de férfiak is fogadhatnak örökbe. Az alkalmasság ugyanúgy zajlik, mint pároknál: elbeszélgetés, orvosi vizsgálat, környezettanulmány, pszichológus, tanfolyam. Várható, hogy az alkalmasságnál rákérdeznek, milyen segítségre számíthat a gyereknevelésben a jelölt. Ha az egyedülálló együtt él valakivel, a pszichológusnál és a környezettanulmánynál a partnert is vizsgálhatják, ő is részt vehet a tanfolyamon. Hiába él valaki akár regisztrált élettársi kapcsolatban is, az örökbefogadásnál egyedülállónak számít, csak a házasságot ismerik el. (Ha a gyereket közösen akarják felnevelni, különnemű pároknak megfontolandó a házasságkötés.)

Török-Andrea1

Évi 100-130 egyedülálló kap alkalmassági határozatot, és mintegy 1000 házaspár. Egy adott pillanatban nagyjából 1400 házaspár és 200 egyedülálló várakozik Magyarországon.

Milyen gyereket kaphat az egyedülálló? A hazai rendszer deklaráltan a házaspárokat részesíti előnyben, így egyedülállók általában olyan gyereket kapnak, akit már több pár elutasított. Titkos örökbefogadásnál, mikor döntenek egy gyerek sorsáról, összeül egy “team”, és beviszik öt sorban álló aktáját, mondjuk négy házaspárét és egy egyedülállóét, ezeket sorba rendezik, és ebben a sorrendben ajánlják ki a gyereket a várakozóknak. Várhatóan nem az egyedülállót veszik elsőnek. Mivel a várakozók többsége nem fogad el romá(nak vélt) gyermeket, ha az egyedülálló ebben elfogadó, és életkorban is rugalmas, akkor azért jó eséllyel kap gyereket. Előfordulhat, hogy fejlődési vagy egészségi problémával rendelkező gyereket ajánlanak fel neki, ilyenkor nem árt mérlegelni, meg tudja-e oldani egyedül a szükséges fejlesztéseket, kezeléseket.

Az újszülöttek nyílt örökbeadását közvetítő civil szervezetek közül a két nagy nem áll szóba egyedülállókkal, de a kicsik igen.

Egyedülálló a gyermek megmutatására a Tegyesz ajánlása szerint magával viheti egy közeli hozzátartózóját, élettársát, szülőjét, testvérét.

Egyedülálló nő örökbefogadásánál immár nem kötelező képzelt apát bejegyezni, ezt az anya döntheti el. Egyedülálló férfi esetében továbbra is kötelező képzelt anya bejegyzése az anyakönyvi kivonatba.

A blogon külön fóruma van az egyedülálló örökbefogadóknak.

Aki már egyedül örökbe fogadott, meséljen a tapasztalatairól!

13 responses »

 1. Annyira megnyugtattak ezek a sorok, olyan furcsa…
  Talán mert akkor is mutatnak valamiféle jövőt, ha minden összeomlana.

  Persze ez esetben az is lehet, hogy inkább elmegyek Kenyába egy baptista gyerekotthonba AIDSes kis négereket pesztrálni, semhogy azzal a váddal illethessenek, hogy csak a saját önző vágyaim kielégítéseképp akarok ilyen görcsösen gyereket…

  Kedvelés

   • Aranyos vagy 😀

    Viccet félretéve tényleg rendszeresen vizsgálom a lelkem, hogy vajon nem azért van-e bennem ez az őrült vágy a gyerek után, mert Anyukám azt oltotta belém eszmélésemtől fogva, hogy én vagyok az ő életének értelme és megmentője… és hogy vajon nem úgy tekintek egy gyerekre, mint lehetőségre, hogy az ő életét majd ne nyomasszam vállalhatatlanságig ezzel a hozzáállással, ahogy anyukám az enyémet. Mert én jobban akarnám csinálni.

    Nagyon jó ez a blog már ezért is, hogy belekaparhassunk kicsit az indíttatások tömkelegébe és mások tükrén át saját magunkba.

    Kedvelés

 2. Visszajelzés: Mennyit tudsz az örökbefogadásról? | Örökbe.hu

 3. Visszajelzés: Az örökbefogadás feltételei | Örökbe.hu

 4. Tisztelt intezmeny! En egy egy egyedulallo no vagyok. Mennyi az eselyem,hogy orokbe tudjak fogadni. Korom 40 ev. Tisztelettel Kernacs Krisztin

  Kedvelés

  • Szia! Üdv a blogon.
   Nem vagyok intézmény, ez egy weboldal, amit egy magánszemély ír, Mártonffy Zsuzsa, azaz én.

   Mint a cikk is írja, az egyedülállók is fogadhatnak örökbe. Azt nem tudom megmondani, hogy te alkalmas leszel-e.
   Általában azok az egyedülállók kapnak gyereket, akik 2-3 éves vagy idősebb cigánygyereket elfogadnak.

   Kedvelés

 5. Szia,

  En egy 32 eves No vagyok es Londonban elek.
  Nagyon szeretnek orokbefogadni Magyarorszagrol. Elettarsi kapcsolatban vagyok ,tehat egyedulallonak szamitok.
  Mennyiben neheziti ez meg a dolgokat,hogy kulfoldon elek?

  Koszonom,

  Angela

  Kedvelés

  • Szia, nevelőszülő lehetsz, de ez esetben állami gondozott gyermekeket nevelsz a családodban, akiket ha úgy adódik vissza kell gondozni a vér szerinti családjukba, vagy segíteni az örökbeadásukat. Ha ez számodra nem probléma, ezen a lehetőségen elgondolkodhatsz.

   Kedvelés

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s