2018-as örökbefogadási statisztika

Folytatódnak az elmúlt évek trendjei. Az örökbefogadások száma ebben az évben is magas volt, ám a várakozók száma még nagyobb mértékben nőtt. Kereken ezer örökbefogadás történt, a megelőző évben 1025, a tízes évek közepén viszont 700-800 közt. 2018 szilveszterén 2855 család várakozott örökbefogadásra, tizedük egyedülálló, ez a szám még sose volt ilyen magas.

Kezdjük a végén: a korábbi évekhez képest a növekmény főleg a szakellátásban (állami gondozásban) élő gyerekek ügyeiből származott, ami köszönhető részben a rendszert flottabbá tevő törvénymódosításoknak (kapcsolattartás szabályozásának egyértelműsítése, gyermekvédelmi gyámok bevezetése, gyámhivatali központosítás), de főleg annak, hogy rekordmagas a családjukból kiemelt gyerekek száma is. 2018-ban 5219 hat év alatti gyerek élt a rendszerben, 2010-ben még csak 3353. Több állami gondozottból több lesz örökbeadható. A nyílt és a családon belüli örökbefogadások száma érdemben nem módosult.

Nyílt örökbefogadások

A nyílt örökbefogadások száma közvetítő szervezetek szerint: (összevetésnek melléteszem a 2016-os adatokat is, 2017-ről sajnos nincsenek számaim).

Közvetítő szervezet 2016 2018
Alfa Szövetség 3 4
Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány 4 11
Bölcső Alapítvány 12 12
Együtt az Életért Egyesület 2 2
Fészek Alapítvány 24 25
Gólyahír Egyesület 36 42
Várva Várt Alapítvány 2 8
Összesen 83 104

2018-ben 144 nyílt örökbefogadás történt, ebből 20 esetben már a szakellátásban (állami gondozás) élt a gyerek. 124 esetben rögtön a vér szerinti családból (kórházból) került az örökbefogadókhoz a gyerek. A Tegyesz 40 esetben közvetített.

Titkos örökbefogadások

100 esetben nem a szakellátásban élő, újszülött gyermek sorsa rendeződött így, akiknek a szülők hozzájárultak az örökbefogadásához. 489 gyerek belföldön, 250 gyerek külföldön talált szülőkre.

Megyék szerint: sok (100-nál több) örökbefogadás történt Borsod, Pest és Szabolcs megyében, megyén belüli, más megyei és nemzetközi örökbefogadások is. 20-nál kevesebb örökbefogadás volt Fejér, Győr-Moson-Sopron, Tolna és Vas megyében (természetesen ezt a várakozók számához érdemes viszonyítani). Az egyes megyei esélyekről itt olvashatsz.

1890 gyerek volt örökbefogadható az év végén – viszont a felük tíz évnél is idősebb, akiknek már nincs esélyük.

Rekordmagas volt a nemzetközi örökbefogadások száma is, 250, a gyerekek közül a legtöbb Olaszországba került. Ők idősebb vagy fejlődési, egészségi gondokkal küzdő kicsik, a 3 év alattiak többnyire testvérsorok tagjai. A nemzetközi örökbefogadásról részletesen itt írtam

Visszalépések, visszaadások

5 visszalépés történt, azaz amikor a szülőanya a gyerek hathetes koráig visszavonja az örökbeadáshoz tett nyilatkozatát – 4 esetben titkos, egynél nyílt örökbefogadás történt.

12 örökbefogadást bontottak fel 2018-ban, egy kivételével mind a szakellátásba visszakerült kiskorú gyerek volt. Ennél több gyerek került vissza a rendszerbe örökbefogadóktól (ilyenkor az örökbefogadást nem bontják fel, de a gyerek állami gondozásba kerül): 27. Ez a szám jellemzően 20 és 50 közt volt az elmúlt években.

Következtetések

A korábbi évekhez képest az örökbefogadások megugrása főleg a nem újszülött, állami gondozásban élő gyerekek titkos örökbefogadásából adódik. Ezt mutatja a rekordszámú külföldi örökbefogadás is, ahova jellemzően a nagyobb gyerekek kerülnek.

Az okok évek óta ugyanazok:

  • több jogi és szervezeti változás történt az elmúlt években az örökbefogadások élénkítésére, ezek főleg a gondozásban élő idősebb gyerekeket érintik
  • ugyanakkor az új, kibővített tanfolyammal az örökbefogadókat is próbálták nyitottabbá tenni idősebb gyerekek és más, kevésbé népszerű csoportok (romák, testvérek, sérült gyerekek) örökbefogadására
  • és főleg: az állami gondozott gyerekek száma évről évre nő. A hat év alatti, szakellátásban élő gyerekek száma 55 százalékkal nőtt 2010 és 2018 közt. Több gyerekből több lesz örökbe fogadható.

Annyit már 2019-ről is lehet tudni, hogy továbbra is igen magas volt az örökbefogadások száma: 1052.

Mi következik mindebből a jövőbeni örökbefogadásokra nézve? 2020 nagyon erős fordulatot hoz várhatóan a témában, és a jövő nem fog hasonlítani a múltra. Az idei évet meghatározza a koronavírus és az ellene tett intézkedések (erről itt írtam), a jövőt pedig a hamarosan megszavazásra kerülő, radikális törvénymódosítások (erről is lesz szó a blogon, amint elfogadja a Parlament).

Az adatok forrásai a Központi Statisztikai Hivatal, a civil szervezetek adatközlése és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a következtetéseket én vontam le.

Írások az Örökbe.hu blogon a korábbi évek örökbefogadási számairól:

2017

2016

2015

2014

2013

2011

5 gondolat “2018-as örökbefogadási statisztika” bejegyzéshez

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .