2015-ös örökbefogadási statisztikák

Általános

Az adatokat az Emberi Erőforrások Minisztériumának a kérdéseimre adott válaszaiból vettem, ezt helyenként kiegészítem a Központi Statisztikai Hivatal adataival, saját kalkulációimmal és megjegyzéseimmel.

Az örökbefogadások száma

829 volt. Már körbement a sajtóban, hogy sosem volt ilyen magas az örökbefogadások száma és hurrá. Az alábbi ábrából kiderül, hogy egy évtizede 700-850 között hullámzik az örökbefogadások száma, tehát nem vonnék le nagy következtetéseket abból, hogy 2015-ben történetesen picit emelkedett az előző évhez képest.

stat

Nyílt örökbefogadások közvetítő szervezetek szerint

Alfa Szövetség 6
Gólyahír Egyesület 52
Bölcső Alapítvány 19
Fészek Alapítvány 18
Együtt az Életért Egyesület 2
Várva Várt Alapítvány 4
Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány 11
Tegyesz 53
Összesen 165

Nyíltnál két visszakérés volt a hat héten belül.

Titkos örökbefogadások

A gyermekvédelmi szakellátásból (állami gondozásból) titkos örökbefogadással örökbefogadott gyermekek száma 2015-ben

A gyermek kora Megyén belüli örökbefogadások száma Az országos nyilvántartás által közvetített örökbefogadások Nemzetközi örökbefogadások Összesen
0-3 éves 132 45 13 190
3-6 éves 51 23 71 145
6-10 éves 22 7 71 100
10-14 éves 3 0 7 10
14-18 éves 0 0 0 0
Összesen 208 75 162 445

Ebben a nevelőszülő általi örökbefogadások is benne vannak (jellemzően a megyeiben).

Viszont a táblázatban nem szerepel az a 82 újszülött, akiről a szülés után rögtön lemondtak titkosan a szüleik, vagy inkubátorban találták őket, ők nem kerültek állami gondozásba, hanem azonnal örökbefogadókhoz. (Titkosnál két visszakérés történt.)

Ezen kívül még 18 gyerek volt, akit állami gondozásból, de nyíltan adtak örökbe.

Egyedülállók

43 esetben fogadtak örökbe egyedülállók 2015-ben (ebben az egyedülálló nevelőszülők is benne vannak). Közülük

 • 4 nyíltan
 • 32 a megyei listán
 • 7 az országos listán fogadott örökbe.

A nemzetközi örökbefogadásban nem voltak egyedülállók, nem is fogadják a jelentkezésüket, minden külföldre kerülő gyermek házaspárhoz került.

Testvérsorok

Gyermekek száma Hány esetben volt megyén belüli örökbefogadás? Hány esetben volt más megyei örökbefogadás? Hány esetben volt nemzetközi örökbefogadás?
2 testvér 14 4 26
3 testvér 2 1 7
4 testvér 1 1

Ebben megint benne vannak a nevelőszülők is, például a megyén belül örökbefogadott 4 testvért a nevelőszülő vállalta.

Nevelőszülők

63 esetben fogadta örökbe a nála nevelkedő gyermeket a nevelőszülő.

Honnan érkezett a gyerek?

Az állami gondozásban élő gyerekek közül 413 nevelőszülőtől érkezett (ebből 63 esetben fogadta ő maga örökbe a gyermeket), 40 gyermekotthonból került örökbefogadó családba.

Külföld

2015-ben 162 gyermek nemzetközi örökbefogadása zárult le. A legtöbb közülük (a felük) Olaszországba került. Szintén nagy hűhóval szokta tálalni a sajtó, ha épp 10 százalékkal nő vagy csökken ez a szám. Mint látható, stabilan 100 és 200 között mozog a külföldre adott gyerekek száma, nincs jelentősége a kisebb hullámzásoknak.

Mennyit vártak a gyerekek?

A 2015-ben megyén belül örökbefogadott gyermekek esetében átlagosan 230 nap telt el a gyermek örökbefogadhatóvá válása és örökbefogadása között. Ez 7,5 hónap, a 2013-as adatok szerint még csak 6,5 hónap volt. „Az adatokat nagymértékben torzítja egy-egy olyan eset, amikor a gyermek örökbefogadása nem javasolt (például pszichés vagy egészségi állapota miatt), később viszont már előkészíthető az örökbefogadása. Emellett a meghiúsult örökbefogadások is több hónappal meghosszabbítják a gyermek számára megfelelő örökbefogadó család megtalálását” – tette hozzá a minisztérium. Országos és nemzetközi listán még többet várnak a gyerekek.

… és a szülők?

A várakozás átlagos hossza 2014-2015-ben megyei listán 2,8 év, országoson 2 év, nyílt örökbefogadásban 2,4 év. Ez azoknak az örökbefogadóknak az adatait tartalmazza, akik kérték felvételüket az országos listára, és a Tegyesznél való bejelentkezéstől számítódik.

Ez az idő várhatóan nőni fog. 2015 végén 1946 házaspár és 261 egyedülálló várt határozattal gyerekre. Ez 2207 várakozó család összesen. Ez a szám évek óta folyamatosan emelkedik, 2010 körül 1500 várakozó állt sorban, 2012 végén 1627. Az örökbefogadások száma meg állandó, vonjátok le a következtetést.

A 2014-es adatokat itt találjátok, a 2013-asat itt.

46 responses »

 1. Micsoda remek dolog részese lenni ennek a statisztikának! Két éve ilyenkor barátkoztunk a kisfiunkkal… Köszönöm az emlékeztetőt!

  Kedvelés

 2. Mi az, hogy a titkosnál két visszakérés történt? Az is hat héten belül? Elsőre meglepő volt olvasni. Titkos örökbefogadásnál is előfordul, hogy ennyire gyorsan válik örökbeadhatóvá egy gyerek?

  Kedvelés

  • Ha újszülöttről mond le a szülő, akkor titkos és nyílt örökbeadás esetén is a gyerek hathetes koráig visszaléphet.

   Ez a 2 visszakérés a 82 titkosan lemondott újszülöttből volt.

   Kedvelés

  • Igen, bármilyen hihetetlen, ha a vsz szülő szülés előtt/után még a kórházban lemond, titkosnál ugyanúgy az új szülei vihetik haza a gyereket a kórházból. Ezért vagyok kiakadva, hogy nincs ez jobban propagálva az örökbeadók körében, hogy mennyire nem mindegy, hogy lemond vagy otthagyja. Erre sokan azt válaszolják, hogy a szülőanyák többsége biztosan tudja a különbséget, csak nem érdekli. De hogyan is tudnák, ha még az egyébként többnyire náluk sokkal tájékozottabb örökbefogadók sem feltétlenül tudják, hogy hogyan megy ez?
   Ha mondom, hogy mi titkosan vittünk haza újszülöttet, akkor mindig azt kapom, hogy olyan ritka, hogy ilyen nincs is. Ehhez képest egy évben 82 mondjuk 2015-ben. Veri még a nagy alapítványokat is.

   Kedvelés

 3. Számomra a legérdekesebb:

  “A 2015-ben megyén belül örökbefogadott gyermekek esetében átlagosan 230 nap telt el a gyermek örökbe fogadhatóvá válása és örökbefogadása között…. „Az adatokat nagymértékben torzítja egy-egy olyan eset, amikor …..” – tette hozzá a minisztérium….”

  Ha a kis darabszámú kiugró esetek torzítják a statisztikát és nélkülük a nagy átlag messze nem erre jönne ki – a minisztériumi közlemény nekem ezt sugallja – arra van megoldás. Közzé szokták tenni azt az eredményt is, ahol leszedik az alsó és a felső x százalékot és így különösen kiugró esetek nélkül a maradék esetre nézik meg ugyanazt a statisztikát. Ilyenkor jelzik, hogy hány %-át szedték le a mintának az alsó és felső kiugrókból (gyanítom itt sok alsó kiugró nem kéne kiszedni) és ez hány darab a mintából.
  Ez lenne az igazán lényeges szám, de ezt valószínűleg az életben nem fogják közzé tenni, nem véletlenül.
  A mi fiunk a jogerős örökbe fogadástól 5! hónapot várt ránk. Majd még +2 hónapot tartott az ügyintézés, mert így már belecsúsztunk a karácsonyba. Szabadságolások a hivatalokban (félreértés ne essék: mindenkinek joga van a szabadság kivételéhez.) Illetve a nevelőszülők családjába sem lehetett karácsony előtt 1,5 héttel “beköltözni”, ez is teljesen érthető.
  Vannak megyék, ahol úgy gondolom, az erre szakosodott tegyesz ügyintézők számát simán meg lehetne duplázni, persze nem úgy, hogy más pozícióból veszik el, hanem bővítéssel.

  A statisztika akkor hasznos, ha érdemi számokat mutat és ezekből a megfelelő helyeken a döntési jogkörrel rendelkezők levonják a következtetések. Ezután nem csak “megmondják” hogy hol kell jobb eredményeket “elérni” jövőre, hanem ennek a feltételeit is biztosítják.

  Remélem az illetékesek is napi szinten olvassák ezt az oldalt. 🙂

  Kedvelés

 4. Mi is a 2015-ös statisztikát erősítjük. 🙂 Titkos, megyei. A mi kisfiúnk 15 hónapot várt arra, hogy egyáltalán örökbe adhatóvá nyilvánítsák (az életet adó kórházban hagyta, soha nem kereste), majd 5 hónapot, hogy felhívjanak minket (elsőnek), majd 2 hét barátkozás. 21 hónapos volt mire hozzánk került. Nem panaszkodom, mert így lett egy csodaszép gyerekünk, csak én is úgy gondolom, hogy sokkal több ügyintéző kellene.

  Kedvelés

 5. Sziasztok 🙂
  régen szóltam hozzá, de nekem elég fájdalmas az a 162 elengedett gyermek akiket külföldről fogadtak örökbe. Ezek a gyerekek valahogy kilökődtek, biztos vagyok benne, hogy nagyon kemény szembesülni azzal, hogy nem csak az anyja még az anyaországa is elengedte. Lehet, hogy neki úgy a legjobb” de valahogy nehéz ezt elképzelni. Vajon gyökérvesztett lesz, vagy az új családja meg tudja adni neki az új hajtások lehetőségét? Van nyomonkövetés? Talán betegek és kint jobb az ellátás? Tényleg ilyen nehéz szülőt találni miközben várakozók vannak itthon? Vagy csak rövidebb a próbálkozás, megyei országos aztán viszlát?

  Kedvelés

  • A külföldi gyerekek nagy része olyan, akire itthon nem vár senki: iskoláskorú roma gyerekek, többes testvérek, súlyosan beteg gyerekek. És néha 3-4 éves cigány kisfiúk is mennek külföldre, akit pár várakozó elfogad, de sokkal több ilyen kisfiú van a rendszerben.

   Van utánkövetés, állítólag jól érzik magukat kinn a gyerekek.

   Kedvelés

   • Örülök, hogy jól vannak, megmaradt múltkori cikk bennem, amikor Ilona kereste a gyökereit és bármennyire szerették, végülis elveszített egy részt az identitásából, elveszítette az anyanyelvét és szerintem ez később is űrt hagy benne.
    Másrészt gondolkodtam ezen délután, az is ott van hogy új ország új emberek, teljes újrakezdés lehetősége, az itthoni berögzült problémák így feloldódhatnak mert kiüti az új élet minden lépése a nyelv az iskola ahol még nincsen múltja esetleg rossz élménye a gyerkőcnek.
    A pici gyerekeknél teljesen elámulok, hogy ennyire nem kelendők, a nagyobbacskáknak meg nem jelent-e sokkot? Rengeteg kérdés van bennem, ebben a tekintetben. Remélem jó élet vár rájuk.

    Kedvelés

 6. Mi is benne vagyunk, és mi sem gondoltuk két évvel ezelőtt ilyenkor, hogy néhány héttel később lesz egy két hetes gyönyörű kislányunk. 🙂 Vajon a 829-ből hányan vagyunk itt?

  Kedvelés

 7. Visszajelzés: 22 visszásság az örökbefogadásban – Gyereksorsok

 8. Visszajelzés: 22 visszásság az örökbefogadásban » Gyereksorsok

 9. Visszajelzés: 2016-os örökbefogadási statisztika | Örökbe.hu

 10. Visszajelzés: 2017-es örökbefogadási statisztika | Örökbe.hu

 11. Visszajelzés: 2018-as örökbefogadási statisztika | Örökbe.hu

 12. Visszajelzés: 2019-es örökbefogadási statisztika | Örökbe.hu

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.