Gyorstalpaló: a találkozás

Általános

Az ember szépen beadja a jelentkezést, aztán türelmesen vár, vár, esetleg évekig. És egyszer csak cseng a telefon, mikor téli gumit cserél az autón vagy sorban áll a boltban. Van egy ilyen és ilyen kisgyerek, érdekel-e minket? Ha igen, be kell menni a hivatalba, és elolvasni a gyermek aktáját. Ebben szerepel egy leírás, adatokkal, orvosi zárójelentések és fotó is. A jelentkező kap pár nap gondolkodási időt, és ha továbbra is érdekli, meg lehet nézni a gyermeket. Ha a gyerek intézetben él, oda kell menni, és a csoportjában rövid időre megtekinteni. Ha nevelőszülőknél, akkor az otthonában. Hogy a gyerek ne sérüljön, ilyenkor nem mondják meg neki, mi célból jött a pár, esetleg azt se, hogy őhozzá jöttek. Lehet beszélni az igazgatóval vagy a nevelőszülőkkel, újabb információk derülnek ki, majd ismét egy hét gondolkodási időt kapunk. Ha igent mond a jelentkező, akkor a papírok beszerzése után elkezdődhet a barátkozás: hozzászoktatni a kicsit leendő szüleihez.

1

Az örökbefogadók látogatni kezdik a gyereket, egyre jobban bekapcsolódnak az életébe. Ha kicsi a gyerek, akkor fürdetik, etetik, nagyobb gyerkőccel lehet játszani. Aztán idővel már eltávolodnak a lakhelyétől, kiviszik sétálni, esetleg megmutatják neki leendő otthonát. Ha nagyon nagy a fizikai távolság, akkor inkább odaköltöznek a szülők egy időre és tömbösítve barátkoznak. Ha a kicsi elfogadja új szüleit, akkor az örökbefogadók otthonába költözik. Mikor egy hónapja ott él, akkor fogadhatják örökbe, akkor kerül a nevükre és innentől saját gyerekként működik. (A gyakorlatban fél év szokott lenni, mire az összes papír átfut a rendszeren, de a gyerek akkor már ott van, lehet neki örülni.)

Mindez az állami, titkos örökbefogadásokra vonatkozik. A civil szervezeteknél szintén egy telefonhívással kezdődik. Van, ahol már a terhes nővel összeismertetik a jelentkezőt, van, ahol csak a szülés után szólnak. De mindenképp találkozik az örökbefogadó és a vér szerinti szülő, és persze meg kell nézni a kisbabát is a döntéshez. Ha mindenki egyetért, akkor együtt elvonulnak a gyámhivatalba nyilatkozni, haza lehet vinni az újszülöttet, és ilyenkor is van még pár hét próbaidő. Nyílt örökbefogadásnál az életadó is meggondolhatja magát a gyerek hathetes koráig.

Mint látjátok, a folyamatban elég sok ponton lehet nemet mondani. És kell is, ha az ember úgy érzi, nem tudja elfogadni a gyermek egészségi állapotát, történetét, vagy egyszerűen nem szimpatikus neki a gyerkőc. Vagy ha a párból az egyik fél nagy kételyekkel küzd. Ez egy életre szóló döntés.

24 responses »

 1. Az állami, titkosból is az újszülöttes történetnél a babát látjuk előbb, utána a papírokat, hamar várnak döntést, hogy lehetőleg ha valaki “nem kéri”, akkor is a kórházból vihesse el a következő jelölt, ne kelljen előtte nevelőszülőhöz kihelyezni. Ilyen esetben már régóta él a szülőnő 6 hetes meggondolási joga, aki ezt nem tudja vállalni, az jelezheti a TEGYESZes ügyek kapcsán, hogy eleve csak 6 hét után szóljanak neki, és akkor addig nevelőszülőnél van a gyerek. Ha az ember vállalja ezt a 6 hetes időszakot, akkor adigra letelik a kötelező gondozási idő is, és onnantól szabad a pálya az örökbefogadásra. Amúgy a 6 hét alatt bármikor visszaléphet az örökbefogadó is.

  Kedvelés

 2. Ez pontosan így zajlott le nálunk is, annyi különbséggel, hogy a papírokba nem tekinthettünk bele, azt felolvasták. Kérdezhettünk, majd közölték, hogy itt van a gyermek a nevelőszüleivel a szomszéd szobában és hogy ha akarjuk látni menjük át. Fel se fogtuk igazán. De jól sült el, rögtön játszani kezdett velünk és nem volt kérdés, hogy látogatni szeretnénk. Csak az volt furcsa, hogy felrángatták a gyermeket a nevelőszülővel együtt jó messziről, és mi van ha azt mondjuk, nem akarunk még most találkozni, még kérünk gondolkodási időt?

  Kedvelés

   • Mi két hete kaptuk a telefont, jövő héten megyünk a Tegyeszhez és már ott lesz a gyerek is. Kérdeztem mit vigyünk, az ügyintéző javasolta, hogy valami apró ajándékot. Tehát mi is belecsapunk a lecsóba :-), nem adnak napokat a döntésre (bár én nem is tervezem, hogy nagyon gondolkodni fogok miként döntsek).
    Megyei titkos örökbefogadás lesz (remélem <3).

    Kedvelés

     • 😀 Babonás öregasszony módjára hallgattam, de már nem bírtam tovább 🙂
      Ezerrel takarítom a gyerekszobát, holnap pedig hajat festek, hogy fiatalos, fitti anyukát lásson a Kisbogaram az első alkalommal. 17 hónapos, egészséges kislány, gondolom cigány származású (bár itt az nem újság), olyan hamar sorra kerültünk. Ennyit mondtak róla, illetve a keresztnevét megkérdeztem, az nagyon szép.

      Kedvelés

     • Tényleg más itt az átlag, mint általában. A két év várakozás a minimum (citromsárga megye). Hosszú éveket jelent, hogy elfogad-e az ember cigány származású gyereket vagy sem. Mi sokat beszélgettünk erről a férjemmel: az apa kiléte szinte soha nem ismert, tehát aki nem fogad el, sem lehet biztos a származásban.

      Kedvelés

 3. Sziasztok!
  Mi meg 2009-ben szerettunk volna orokbefogadni egy kisgyermeket,0-tol 4-eves korig!
  De a ket ev alatt egyet sem ajanlottak ki nekunk!:(
  Pedig nagyon vartam,nem ertem,hogy miert nem??!
  Irszagosra adtuk be raadasul,es a mai napig nem hagy nyugodni,hogy mennyi arva kisgyerek van hazankba,de ket even at megis hiaba vartunk!:(

  Kedvelés

   • Szia!
    Nem,dehogy,csupan lejart a lehetosegunk..az az,ujra kellett volna kervenyezni az orokbefogadasi szandekot,de nem tettuk,mert csak egy evre hosszabbitottak volna meg azt hiszem.
    Csaladlatogatas is megvolt nalunk,minden rendben volt,sajat szobaja is lett volna..
    Elnezest,hogy leirtam a banatomat!

    Kedvelés

     • De csak egy evre hosszabbitottak volna meg..Felhivtunk elso ev utan egy alapitvanyt is,ott csak csecsemoket adnak orokbe,kozolte a holgy,mert most szolok,egy ev keves..
      Most mar 40-en felul vagyunk es nagy nagy szerencsere szuletett egy kislanyunk 2013-ban.:)
      Tovabbi szep napot.
      Nemethne Feher Gyongyi

      Kedvelés

      • Dehát ez fantasztikus…Gratulálok a kis/nagy:) lányhoz, sok boldogságot Nektek, ne búslakodj tovább!!!!!

       Kedvelés

 4. Sziasztok! Mi van akkor ha csörög , felveszed , egyeztettek majd szólnak ti csak a pót voltatok. Majd hogy ne aggodjunk elöl marad az akta hamarosan keresnek. Ennek 15 lesz 5 honapja. Azota semmi. Volt már igy más is. Mennyit vártatok utána ?:(( Ma kérdezte a főnököm mikor megyek el mert jönnének a helyemre :(((

  Kedvelés

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.