A származáskutatás hivatalos útja

Az örökbefogadottnak joga van a származása megismerésére. Ma ennek hivatalos útját ismertetem. Tényleg nagyon hivatalos lesz. A tudnivalók a Mózeskosár Klubon hangzottak el, ahol az V. Kerületi Gyámhivataltól Kunszt Róbert vezető és Albert Sándorné Nóra ügyintéző tartott előadást. A fontos részeket vastagítva jelzem.

A gyámhivatalok feladatkörét nemrég átalakították. A lakóhely szerinti gyámhivatal csak az ott élők örökbefogadási alkalmasságát állapítja meg. A megyeszékhely gyámhivatala intézi viszont a tényleges örökbefogadást, az anyakönyvezést és a származás kutatását is. Budapesten az V. kerületet, Pest megyében Szentendrét jelölték ki erre, minden más megyében a megyeszékhely az illetékes.

Fontos változás: 2015-től Budapesten a XI. kerületi gyámhivatal az illetékes származáskutatási ügyekben! A folyamatban levő illetve lezárt ügyek is ide kerülnek át.

Azóta (2023.) a III. kerületbe kerültek át a budapesti ügyek!

5
Felnőtt örökbefogadott rajza: eddigi életem

A származáskutatásról: csak az örökbefogadott gyerek indíthatja el az eljárást. Tehát az örökbeadó nem keresheti a gyermeket, és például a vér szerinti családban vagy állami gondozásban felnőtt testvér sem érdeklődhet örökbeadott testvére sorsáról.

Csak a vér szerinti szülőt és a testvért lehet keresni, más rokont nem. 

A származással kapcsolatos adatokat már 14 éves kor alatt is kikérheti az örökbefogadott szülői hozzájárulással. Itt annyit fog megtudni, hogy őt örökbe fogadták-e, él-e a vér szerinti szülő, van-e testvére. Ezen adatokat a vér szerinti hozzátartozó engedélye nélkül kiadhatja a hivatal.

Ha az örökbefogadott szeretné megtudni a vér szerinti szülő vagy testvér adatait (ebbe a név is beletartozik), ahhoz az illető hozzájárulása kell.

Ennek menete: az örökbefogadottnak személyesen be kell mennie a gyámhivatalba, és írásos kérelmet leadnia. Ha az örökbefogadott 14 és 18 év között van, akkor az adatközléshez a gondviselője hozzájárulása kell. A gyámhivatal beszerzi az anyakönyvi kivonatot, kapcsolatba lép a lakcímnyilvántartóval, és beszerzi a vér szerinti szülő jelenlegi lakcímét. Értesíti az ottani gyámhivatalt. A helyi gyámhivatal idézést küld a szülőnek, amely az örökbefogadott gyerek eredeti nevét tartalmazza, hogy ő keresi. Ha az örökbefogadott akarja, egy személyes hangvételű levelet is mellékelhet a hivatalos idézéshez. A szülőnek be kell mennie a gyámhivatalba, és nyilatkoznia, hozzájárul-e, és mely adatainak közléséhez. Ha az örökbefogadott jelezte, hogy szeretne vele találkozni, erről is nyilatkozik, hogy hajlandó-e. Ezen jegyzőkönyvet a helyi gyámhivatal elküldi az indító gyámhivatalnak, az behívja az örökbefogadottat és közli, mely adatok kiadásához járult hozzá a vér szerinti szülő. Ha minden jól ment, az örökbefogadott megkapja a szülő elérhetőségét és maga kapcsolatba léphet vele. Ha a szülő nem járult hozzá az adatok kiadásához, akkor semmilyen adatot nem kap meg.

Az apa és az anya megkeresése egymástól független, még ha házasok is.

Ha a szülésnél ismeretlen apát jegyeztek be, akkor a megkeresésére később sincs esély.

Ha a vér szerinti szülő meghalt, akkor neve, születési adatai, utolsó lakcíme kiadhatók az örökbefogadottnak.

Ha eltűnt, nincs lakcíme, akkor nem adható ki még a neve sem.

Ha az idézésre nem felel, akkor úgy tekintik, hogy nem kívánja kiadni az adatait. Ilyenkor pár évvel később meg lehet ismételni a keresést.

Ha vér szerinti testvért keresnek, annyiban módosul a dolog, hogy a 14 év alatti testvér nevében a szülő dönthet a kérelemről, 14 és 18 év között pedig a gyermek és a szülő közösen nyilatkozik. Ha a szülő megtagadta a kiskorú testvér adatainak kiadását, akkor a kérelmező csak ennyit tud meg. (Pár év múlva próbálkozhat újra.)

6
Felnőtt örökbefogadott rajza: a jövőm

Az egy lakcímen lakók felvehetik egymás levelét, így nem derül ki, hogy a keresés eljutott-e az érintetthez, és ki látja még rajta kívül a levelet. 

Ha a vér szerinti testvér nagykorú, akkor megkeresése a vér szerinti szülőtől független. (Azaz, ha a szülő nemet mond, nem felel, meghalt, akkor is meg lehet keresni a testvért.)

Ha a testvért örökbe adták, a gyámhivatal a Tegyesszel veszi fel a kapcsolatot, és kéri ki az örökbefogadás adatait. Ha a testvért nyíltan adták örökbe, nem lesznek meg az adatai a Tegyesznél (kivéve a legutóbbi időkben). Ilyenkor nincs tovább, a civil szervezeteket nem keresi a gyámhivatal. Külföldre örökbeadott testvér megkeresésére is van csekélyke remény, ha ismert az új neve. Arra viszont már volt példa, hogy külföldre örökbeadott gyermek megtalálta a magyarországi gyökereit.

Mint a fentiekből kiderül, elég sok ponton elakadhat a folyamat. Az eljárás több hónapig is eltarthat.

Az előadók hangsúlyozták: a gyámhivatal nem végez nyomozást, csak a meglevő adatokat szolgáltathatja ki.

Ha az örökbefogadottnak plusz információi vannak (magánnyomozótól, Facebookról), ezeket a gyámhivatal nem használhatja fel.

Az örökbefogadott elkérheti a vér szerinti szülő egészségére vonatkozó információkat. Ilyenkor a kérést indokolni kell (például orvosi igazolással, betegség gyanújával). Ekkor a vér szerinti szülő tudta nélkül az OEP-től lekérik az orvosi kezelések, kórházi tartózkodások listáját. Elektronikus adatbázis csak a rendszerváltás óta létezik, a korábbi adatok nem elérhetők.

A származás megismerésére az 1997-es Gyermekvédelmi Törvény óta van lehetőség, azonban ez a korábban kötött örökbefogadásokra is érvényes. (Aki 50-60 éve adta örökbe a gyerekét, annak ez meglepetés lehet, hiszen akkor nem volt szó róla, hogy valaha viszontlátja a gyermeket.) Tavaly és idén is kb. 60 ilyen ügye volt a hivatalnak, jellemzően 50-es, 60-as felnőtt örökbefogadottak az örökbefogadó szülők halála után indítják el az eljárást, a többiek is a szülők tudta nélkül.

Az olvasók közül is többen ott voltak, egészítsétek ki nyugodtan az elhangzottakat. Ha van olyan felnőtt befogadott körünkben, aki végigment a hivatalos úton, várom a beszámolóját. Egy későbbi alkalommal fogok írni a nemhivatalos utakról is. 

99 gondolat “A származáskutatás hivatalos útja” bejegyzéshez

 1. Dutka 2014. október 6. / 09:32

  Létezik-e valamiféle tiltás a rokonok megkeresésével kapcsolatban? Mi egy külföldre örökbe adott unokatestvért akartunk megkeresni – sajnos sikertelenül (pedig az új nevét és a címét megszereztük), és az öf. tanácsadónk nagyon haragudott, amikor megtudta. Igaz, talán a forrásunknak nem lett volna szabad kiadnia az adatokat.

  Kedvelés

  • Örökbe 2014. október 6. / 09:34

   A cikkből kiderül, hogy unokatestvér nem kereshető. Csak szülő és testvér, ergó más rokon nem.

   És a hivatal csak a hivatalos utat támogatja. Ha te privát megkeresed az illetőt, fel is jelenthet zaklatásért.

   Kedvelés

   • Szűcs Gabriella Erika 2020. augusztus 30. / 02:08

    De mi van akkor ha nem édes testvéremet szeretném keresni csak fél testvért mert már 3 éve keresem és ha nem lehet akkor hogyan találhatják meg?

    Kedvelés

  • Örökbe 2014. október 6. / 09:41

   Egyszer már írtad, hogy írtatok neki és nem felelt, jól emlékszem?
   Hangsúlyozták az előadók, hogy ha a vérrokon nem akar kapcsolatot, akkor nem lehet erőltetni. Többet a ti esetetekben sem lehet tenni, ha a másik oldal nem nyitott.

   Kedvelés

   • Dutka 2014. október 6. / 10:03

    Igen. És persze, ha az érintett nem akarja a kapcsolatot, akkor nem érdemes erőltetni. Én csak a tiltásra voltam kíváncsi. Ha tehát az anyát, testvért magánúton keresi meg az öf. gyermek, azt tényleg szankcionál(hat)ják?

    Kedvelés

    • Örökbe 2014. október 6. / 10:05

     Kicsi az esélye. Ha az illetőt annyira bántja a dolog, akkor akár feljelentést tehet zaklatás miatt. A körülmények ismeretében nem valószínű, de tényleg nem árt óvatosan eljárni, lehet, hogy egy eltitkolt örökbeadás kiderülése az illető egész életét felbolygatja…

     Kedvelés

 2. Örökbe 2014. október 6. / 11:19

  Többiek? Kedvet kaptatok a hivatali úthoz? Volt már, aki végigment rajta?

  Kedvelés

  • Izabella 2014. október 6. / 11:29

   Nem igazán kaptam kedvet. Ha a gyámhivatal levelét a férj vagy más családtag esetleg esolvassa, az elég gáz lehet. Akkor már diszkrétebb, ha a Facebookon küldünk egy üzenetet.

   Kedvelés

   • Dutka 2014. október 6. / 12:31

    Engem is jobban érdekelnek a nemhivatalos utak. Várom az erről szóló írást.

    Kedvelés

    • Manuela 2014. október 7. / 21:09

     Nem hivatalos utak: pl.: Vöröskereszt, testvér felkutatására. Ha, a testvéred gyanítja, hogy örökbe adtak téged a gyanúval is be lehet ballagni.Ott felvesznek egy jegyzőkönyvet és akár évek múltán is összekerülnek a testvérek. Engem annó így keresett a bátyjám, amikor ő 14 éves volt…Másik nem hivatalos pl.: a postás kifaggatása, ha csak egy bizonyos zónát tudsz. Lehet hasonlóság alapján is kutatni ( bár kell hozzá némi szerencse), leírod hogy neked milyenek a külső adottságaid és próbálsz párhuzamot vonni, így például, ha neked erősen rossz a látásod vélhetően ő sem annyira észrevehetetlen ( nagyobb szemüveg).

     Kedvelés

   • Aranykulcs 2014. október 6. / 20:06

    Nem gondoltam, hogy nem személyesen keresi a gyámhivatal valami diszkrét formában az örökbeadót. Ez így tényleg gáz, ha esetleg titokban akarta tartani, simán rossz kezekbe kerülhet egy ilyen levél. Azt gondolnám, ha csak egy megkeresést kapna hogy jelentkezzen személyesen, és csak neki mondanák el, hogy pontosan melyik hivatal és miért keresi, az korrektebb lenne, vagy ha személyesen keresnék meg, az még jobb lenne.

    Kedvelés

  • Ádor Istvánné Ádor Kati 2021. február 20. / 09:34

   Igen én végig mentem rajta, s folytattam magán úton. Sikerült. De megszégyenítettem Anyám a családja előtt, akaratlanul. Így jött ki a lépés

   Kedvelés

   • Zimmermann Màrta 2022. június 2. / 02:01

    Kesves Katika ön Magyarorszàgon él ezért irok önnek. Az én magyar nyelvem nem jo ezért bocsànatot kérek. 50 éve élek Zürichbe és keresem a Testvérem màr nagyon régen. Van ott Magyarorszàgon egy Iroda ahol személyeket lehet keresni. Mindent megprobàltam sajnos nem sikerül. Ha tud nekem segiteni köszönöm a fàradsàgàt elöre is. Szeretettel üdvözlöm Schweizbol Zimmermann Marta Sajnos a telefonkönybe nincs benne a neve

    Kedvelés

 3. Csisza 2014. október 6. / 14:11

  Én az első részhez kaptam kedvet, ha megkeresés nélkül meg lehetne tudni, hogy él e még az örökbeadóm, vannak e testvérek. A teljes hivatalos úthoz viszont nem hiszem, hogy fordulnék. Jó esetben remélhetőleg házasságban, családdal élő emberről van szó és nem lehet biztos benne senki kinek mondta el, kinek nem, a múltat, tehát ha nem személyesen őt keresik fel, az a levél bárki kezébe kerülhet.

  Kérdés, lehet csak elsiklottam felette és le van írva: főleg filmekben kerül elő ez a téma, ezért jutott eszembe, ha a vér szerinti testvérnek egészségügyi problémája van, amihez vér szerinti rokonok segítsége kell, akkor lehetősége van, a megkeresésre egy örökbefogadott testvér esetén ezen okból? Mert örökbefogadott elkérheti ekkor az információkat, de ha a másik oldalról merül fel ilyen probléma van lehetőségük segítséget kérni ugye?

  Kedvelés

  • Örökbe 2014. október 6. / 14:14

   Ha úgy érted, hogy egy vér szerinti családjában felnövő gyerek kikérheti-e egy örökbeadott testvére egészségi adatait: szerintem nem.

   Kedvelés

   • eleven 2014. október 6. / 17:21

    Most sem kaptam kedvet a hivatalos ceco elvegzesere.
    Most sem talaltam, es a gyamhivatalnal sem mondtak errol semmit, a sajat papirjaimat kikerhetem? Az orokbeadas, fogadas korulmenyei jobban erdekelnek. Amikor ezt kerdeztem, teljesen megrokonyodtek a kerdesen, h minek akarom tudni, illetve ha tudom az eletetado nevet stb, miert nem tole kerdezoskodok.
    Szoval Zsuzsa, ki tudnad deriteni nekem, h erre van lehetoseg?

    Kedvelés

    • Örökbe 2014. október 6. / 17:33

     Ez felmerült a beszélgetésen is. Ezek a papírok a Tegyesznél vannak, a gyámhivatal emberei nem tudtak egyértelmű választ adni, hogy kiadható-e. Meg kell próbálni.

     Kedvelés

   • Csisza 2014. október 8. / 13:14

    Úgy értem, hogy ha teszem azt olyan betegség lép fel a másik oldalon amihez donor stb. kell. Mert amennyire tudom ilyen esetben a vér szerinti hozzátartozókat ellenőrzik elsőként. Viszont ha van egy örökbeadott testvér is, akkor valahogy fel kell vele venni a kapcsolatot, hogy ő esetleg tud e segíteni.

    Kedvelés

    • Örökbe 2014. október 8. / 13:18

     Olyan jókat kérdezel… Ennyire speciális esetekbe nem másztunk bele.

     Kedvelés

     • Csisza 2014. október 13. / 11:39

      Bocsi, tényleg csak azért ugrott be, mert sokszor látni ilyet filmekben/sorozatokban 🙂

      Kedvelés

    • Örökbe 2014. október 13. / 12:09

     Én azt gondolom, hogy ezért nem keresik meg.
     Ha már ahhoz a beleegyezése kell, hogy az adatait kiadják, nem hiszem, hogy rárontanak azzal rögtön, hogy a fél veséjét elkérjék.

     Kedvelés

 4. Stuffy 2014. október 6. / 17:39

  Már nagyon vártam a cikket és köszönöm is,hogy elhoztad 🙂 Huh, hát amit tudok az elég is. Így jó ahogy van 😀 első alkalommal pont két éve voltam akkor voltam 16. majdnem 17. a testvérrel kapcsolatban azt mondták akkor,hogy semmit sem lehet lépni az ” ügy ” érdekében. Nem is tudom. Kíváncsi is vagyok, meg nem is. Teljesen ismeretlen lenne. Eléggé fura, de hát nem lehet mit tenni ez ellen . Ő most 19 én 18 . Szóval szerencsére ,ahogy olvastam az írást nem köt olyan sok minden a földhöz. Bár nem tudom. Felteszem, Őt vagy nem érdekli vagy nem mondták el neki. Utóbbit tartom lehetségesnek inkább. De hát, ha ilyen egyszerű a keresés akkor talán megpróbálom majd. Mindenesetre nem most. van elég dolog ami kiteszi az életem ( Felvételi, Érettségi, Továbbtanulás.) De jó tudni,hogy van járható ösvény, és nem zsákutca. 🙂 Még egyszer köszönöm az írást 🙂

  Kedvelés

 5. palmeli 2014. október 6. / 19:00

  Sziasztok! Én egyaránt vagyok örökbefogadó szülő és örökbefogadott gyermek. Végigcsináltam a testvéreim felkutatását, kb. 1 éve indult a folyamat, és fél év telt el az adatok megismeréséig. A szentendrei gyámhivatalban nagyon segítőkészek voltak, mindent megtettek az ügy sikere érdekében. Azóta mindkét testvéremmel felvettem a kapcsolatot, egyikükkel egészen szoros kapcsolat alakult ki, vele egyből megvolt az összhang. Érdekes érzés, hogy két felnőtt egyszeriben “testvérként” él tovább, inkább szoros barátsághoz hasonlítanám a kapcsolatunkat.

  Kedvelés

   • palmeli 2014. október 15. / 21:55

    Bocsánat, hogy csak most jelentkezem, de a kisfiam most kezdte a bölcsődét, én pedig 5 év itthonlét után most mentem vissza dolgozni, sűrű napjaink vannak! 🙂 Az én örökbeadásomról annyit tudok, hogy 3 évesen történt, anyukáméknak szóltak, hogy van egy öcsém is, de ők nem tudták vállalni, hogy egyszerre kétgyerekes szülők legyenek, részben, mert idősebbek voltak (anyukám 41 éves volt akkor), részben pedig mert egy 3 éves, szőke kislány volt álmaik netovábbja. Akkoriban maga az örökbefogadás is tabu volt, túlságosan nagy feladatnak tűnt számukra mindez rögtön két gyerekkel. Sajnos az örökbefogadásról nekem nem beszéltek, de tényleg igaz, hogy a gyerekek megérzik, hogy valami titok lengi őket körül. 20 évesen egy ismerős mesélte el a történetet, igazából az fájt benne a legjobban, hogy nem bíztak bennem, attól féltek, hogy (anyukámat idézem) “ha kiderül, nem fogom már úgy szeretni őket”… Közben férjhez mentem, gyereket szerettünk volna, de nem sikerült teherbe esnem. 10év telt el a próbálkozásokkal, mindenen végigmentünk, mire beláttuk, hogy ennek már semmi értelme, és az örökbefogadás mellett döntöttünk. További 3 év várakozás után született meg a kislányunk, akit a Gólyahír Egyesület segítségével fogadtunk örökbe. Ő egy 21 éves lány második gyermeke volt, a testvérét is örökbe adták, tartjuk a családdal a kapcsolatot, a lányok ismerik egymást, de még nem tudják, hogy tulajdonképpen vér szerinti testvérek. A kisfiamat 2,5 évvel ezelőtt szintén a Gólyahír Egyesület segítségével fogadtuk örökbe, ő negyedik gyermeke volt a velem egyidős anyukájának, aki a többi gyermekét egyedül nevelte, nem tudta vállalni a negyedik gyermek felnevelését is. Részben a gyermekeim kusza családi viszonyai (valószínűleg sok dolgunk lesz még azzal, hogy majd rendbe tegyük a fejecskéjükben a ki kinek a kicsodája kérdéseket), részben pedig az egyre inkább kiütköző különbségek – amiket a nevelés azonossága miatt csak genetikai örökségükkel tudok magyarázni, és ez számomra elég meghatározónak tűnik – indítottak arra, hogy a saját múltammal is megismerkedjek, ezért indítottam el a testvéreim felkutatását. A vér szerinti szüleimről kiderült, hogy már meghaltak, de szerencsére ennek ellenére sikerült a testvéreim felkutatása, mert – mint időközben ez is kiderült – két öcsém is született 1-1 év különbséggel. Szerencsére mindhármunkat örökbe fogadták, és ahogyan már fent is írtam egyikükkel szoros kapcsolat alakult ki az elmúlt fél évben. Sajnos a másik testvérem nem veti meg az alkoholt, ebből következik, hogy eléggé megbízhatatlan, és bár örült neki, hogy felkutattam, de vele a kapcsolat gyakorlatilag megszakadt. Két felnőtt ember között már elég komoly feladat felépíteni egy a testvérihez hasonló kapcsolatot, ez mindkét fél szándékán múlik. Szerencsére az egyik öcsémmel megvan az a kölcsönös szándék, ami az alapja volt a további kapcsolat kialakulásának 🙂

    Kedvelés

  • Dutka 2014. október 7. / 14:32

   Jaj, de jó! Örülök, hogy sikerült és pozitívan zárult! Szívesen hallanám én is a történetet! (Hasonlókat hallottam már, ahol egy apa előző/későbbi házasságából – vagy házasságon kívül – született testvérek keresték meg egymást felnőttként, akik addig nem találkoztak. Az ilyen mindig megrázó, de felemelő is egyben.)

   Kedvelés

   • palmeli 2014. október 15. / 22:00

    Kedves Dutka! Nagyon jól fogalmaztad meg, tényleg megrázó és egyben felemelő érzés volt 🙂 Közben pedig olyan kicsit, mintha életem kirakósának egy hiányzó darabkája került volna végre a helyére, amitől teljes lett az egész 🙂

    Kedvelés

 6. Cosima 2014. október 8. / 15:12

  Engem az érdekelne, hogy van-e már tapasztalat alapítványokon keresztüli kapcsolatfelvételre a vsz szülőkkel, testvérekkel? Nyílván a nyílt örökbeadás esetén rendelkezésre állnak adatok, de egy öf család azért nem állít be a vsz anyához spontán.

  Kedvelés

 7. Zorki 2015. január 11. / 23:40

  Csak az eredeti nevét megtudhatja a gyámhivatalban az örökbefogadott? Meg lehet tudni a szülő adatait anélkül, hogy találkozni szeretne vele az örökbefogadott?

  Kedvelés

  • Örökbe 2015. január 12. / 05:51

   Szia! Üdv a blogon.
   Az első kérdésedre: szerintem igen, de nem tudom, ehhez mennyi ügyintézés kell.
   A másodikra: a szülő adatai csak a hozzájárulásával közölhetők. A hivatal csak az adatokat adja ki, nem ellenőrzi, találkoznak-e utána, erre nem kötelezi őket:-) Ha szeretne az örökbefogadott találkozni, ezt beírhatja a levélbe.

   Kedvelés

   • Zorki 2015. január 21. / 23:21

    Ó köszönöm, hogy válaszoltál. Én fokozatosan ismerkednék magammal. Most csak a kerületet tudom mivel a személyi adatokban születési hely után be van írva a kerület száma. Annak örültem, hogy nem Zugló mert ha az lenne akkor valami nagyon negatív élmények jönnének elő. Érdekelt az évszám. Milyen olyan helyzet lehetett abban az időszakban ami magyarázza az örökbe adásomat. Sokra nem jutottam. 1. Eredeti nevem (családnevem jól körbejárnám) Lehet, hogy elég is lenne és megállnék az ismerkedéssel.

    Kedvelés

    • angéla 2015. január 23. / 15:59

     Szia Zorki! Azon gondolkoztam, hogy voltaképpen most első menetben te csak a saját személyes adataidra vagy kíváncsi. Nekem ez viszonylag egyszerűnek tűnik, csak iratbetekintési jogot kellene kérni annál a gyámhivatalnál, ahol az örökbefogadási határozatodat hozták, úgy kérd, hogy csak a saját születési neved szeretnéd megtudni és látni az örökbefogadásodról szóló határozatokat, dokumentumokat. Nem írod, hogy mikor fogadtak örökbe, de ha mondjuk újszülöttként, akkor pont az a kerületi gyámhivatal az illetékes, ahol születtél.

     Kedvelés

     • Zorki 2015. január 25. / 03:28

      Angéla, Azt írom amit tudok: 1964-ben születtem a Szabolcs utcában és a személyiben Budapest XIII vagy 13 van beírva ami állítólag a kerületet jelenti. Kb pár hónaposan max. 1 évesen lehettem örökbe fogadva. Tippelem, hogy gyermekotthonból hallomásom/sejtésem van Zsámbékról. Van/volt ott gyerekotthon?
      Ezek után is egyszerű. Örülnék neki ha valóban eccerű lenne.

      Kedvelés

      • angéla 2015. január 25. / 15:47

       Kedves Zorki! Ne haragudj, hogy félreérthető volt, amit írtam. Az egyszerűt csak úgy értettem, hogyha te csak a saját személyes adataidat – az eredeti születési neved, azt, hogy mikor fogadtak örökbe – szeretnéd megismerni és nem a vér szerinti szüleid adatait, lakhelyét, akkor ehhez nem szükséges az ő felkutatásuk, hozzájárulásuk, ennyiben egyszerűbb az eljárás. Az, hogy mindez 50 évvel ezelőtt történt, nyilván sokat nehezít a dolgon, teljesen igazad van, nagyon nem egyszerű megtalálni, hogy anno, melyik gyámhivatal intézhette az örökbefogadásod vagy hogy merre keresgélj. Ez esetben a személyes adataidra irányuló keresést is csak a lakóhelyed szerinti illetékes megyei vagy budapesti gyámhivatalnál tudod elindítani, ahogyan Zsuzsa itt fentebb leírta.

       Kedvelés

 8. Örökbe 2015. február 11. / 08:35

  Angélának köszönhetően még itt a gyámhatósági eljárás általános szabályait tartalmazó 149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról vonatkozó előírásait:

  „A származás megismerésével kapcsolatos eljárás általános szabályai
  53. §(1) A tizennegyedik életévét be nem töltött örökbefogadott gyermek törvényes képviselője, a tizennegyedik életévét betöltött örökbefogadott gyermek önállóan vagy törvényes képviselője hozzájárulásával és a nagykorú örökbefogadott tájékoztatást kérhet a kijelölt gyámhivataltól a Ptk. 4:135. § (1) bekezdésében meghatározott, a származásával kapcsolatos tényekről.
  (2) A tizennegyedik életévét betöltött örökbefogadott gyermek és a nagykorú örökbefogadott tájékoztatást kérhet a kijelölt gyámhivataltól a Ptk. 4:135. § (1) bekezdésében meghatározott vér szerinti hozzátartozóinak adatairól.
  (3) A tizennegyedik életévét be nem töltött örökbefogadott gyermek törvényes képviselője, a tizennegyedik életévét betöltött örökbefogadott gyermek önállóan vagy törvényes képviselője hozzájárulásával, a tizennegyedik életévét betöltött örökbefogadott gyermek törvényes képviselője és a nagykorú örökbefogadott tájékoztatást kérhet a kijelölt gyámhivataltól a Ptk. 4:136. §-ában meghatározott egészségügyi adatokról.
  (4) A származás megismerésével kapcsolatos eljárás megindítására vonatkozó kérelem személyesen, az örökbefogadott lakóhelye szerinti kijelölt gyámhivatalnál terjeszthető elő. A származás megismerésével kapcsolatban kérhető adatok köréről a gyámhivatal tájékoztatja a kérelmezőt, amelyet jegyzőkönyvben rögzít. Írásbeli megkeresés esetén a gyámhivatal a kérelem személyes előterjesztésének szükségességéről és a kérhető adatok köréről írásban tájékoztatást nyújt.
  (5) A gyámhivatal, ha nem állnak rendelkezésre nála a kérelemmel érintett örökbefogadásra vonatkozó adatok, megkeresi az örökbefogadott születési helye szerinti anyakönyvvezetőt az örökbefogadást engedélyező határozat másolatának megküldése érdekében. Ezt követően intézkedik az 53/A-53/C. §-ban meghatározott szervek megkeresése és személyek meghallgatása iránt.
  (6) A gyámhivatal a származás megismerésére vonatkozó tájékoztatást személyes meghallgatás keretében adja meg, amelyet jegyzőkönyvben rögzít. Ha az ügyfél számára aránytalan nehézséggel járna a személyes megjelenés, kérelmére a gyámhivatal írásban ad tájékoztatást.
  Tájékoztatás az örökbefogadott származásával kapcsolatos tényekről, a vér szerinti szülő, testvér, féltestvér adatairól és az örökbefogadott egészsége szempontjából jelentős egészségügyi adatokról
  53/A. § Az örökbefogadott származásával kapcsolatos tények megismerésére irányuló kérelem esetén a gyámhivatal a vér szerinti szülő, illetve a testvér, féltestvér meghallgatása nélkül tájékoztatja a kérelmezőt arról, hogy örökbe fogadták-e, él-e a vér szerinti szülője, és a felderíthető adatok szerint van-e testvére, féltestvére. A tájékoztatás megadásához a gyámhivatal szükség esetén megkeresi az örökbefogadásban közreműködő területi gyermekvédelmi szakszolgálatot és az örökbefogadást engedélyező gyámhivatalt.
  53/B. § (1) A vér szerinti szülő, testvér, féltestvér természetes személyazonosító adatainak megismerésére irányuló kérelem esetén a gyámhivatal – a vér szerinti szülő, testvér, féltestvér felkutatása érdekében – megkeresi az örökbefogadásban közreműködő területi gyermekvédelmi szakszolgálatot, illetve az örökbefogadást engedélyező gyámhivatalt azzal, hogy a nyilvántartásukban, illetve irataik között van-e adat az örökbefogadott gyermek szülőjére, testvérére, féltestvérére vonatkozóan. Indokolt esetben több területi gyermekvédelmi szakszolgálat is megkereshető.
  (2) A gyámhivatal az 53. § (5) bekezdése és az (1) bekezdés szerint beszerzett adatok alapján
  a) megállapítja, hogy a vér szerinti szülő, a testvér vagy féltestvér felkutatása nem járt eredménnyel és erről tájékoztatást nyújt a kérelmezőnek, vagy
  b) megkeresi a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartását vezető szervet a vér szerinti szülő, illetve a testvér, féltestvér lakóhelyének megismerése céljából.
  (3) A vér szerinti szülő természetes személyazonosító adatairól kért tájékoztatás megadásához a gyámhivatal meghallgatja
  a) a vér szerinti szülőt vagy törvényes képviselőjét, ha a vér szerinti szülő cselekvőképtelen vagy korlátozottan cselekvőképes kiskorú, vagy cselekvőképtelen nagykorú, vagy cselekvőképességében a származás megismerésével összefüggő jognyilatkozatok tekintetében részlegesen korlátozott személy,
  b) az örökbefogadott kiskorú örökbefogadó szülőjét vagy más törvényes képviselőjét.
  (4) A testvér, féltestvér természetes személyazonosító adatairól kért tájékoztatás megadásához a gyámhivatal meghallgatja a testvért, féltestvért. A kiskorú testvér és féltestvér meghallgatásához törvényes képviselőjének előzetes hozzájárulása szükséges. Ennek hiányában nem adható tájékoztatás a kért adatokról.
  (5) A gyámhivatal tájékoztatást nyújt a kért adatokról, feltéve, hogy azt a Ptk. 4:135. § (4) bekezdése nem zárja ki a kért adatok közlését. Ebben az esetben a gyámhivatal elutasítja a tájékoztatás megadását.
  53/C. § (1) Ha a vér szerinti szülő egészségügyi adatainak megismerésére irányuló kérelem alapján valószínűsíthető, hogy a kért adatok az örökbefogadott egészsége szempontjából jelentőséggel bírnak, a gyámhivatal – a vér szerinti szülő személyének és adatainak tisztázását követően – megkeresi az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat a kért adatok közlése iránt.
  (2) A gyámhivatal az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól beszerzett adatok alapján – a vér szerinti szülőre vonatkozó természetes személyazonosító adatok közlése nélkül – tájékoztatja a kérelmezőt a vér szerinti szülő egészségügyi adatairól.
  (3) A gyámhivatal elutasítja az egészségügyi adatokról való tájékoztatás iránti kérelmet, ha a kérelem alapján nem valószínűsíthető, hogy a kért adatok az örökbefogadott egészsége szempontjából jelentőséggel bírnak.”

  A kijelölt gyámhatóságra vonatkozó illetékességi szabályokat pedig a 331/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet a gyermekvédelmi és gyámügyi feladat- és hatáskörök ellátásáról, valamint a gyámhatóság szervezetéről és illetékességéről alábbi jogszabályhelyei határozzák meg:
  „7. § (2) A megyeszékhelyen működő járási gyámhivatal, a fővárosban a fővárosi kormányhivatal XI. kerületi gyámhivatala, Pest megyében a Pest Megyei Kormányhivatal Szentendrei Járási Hivatalának gyámhivatala (a továbbiakban együtt: örökbefogadási ügyben kijelölt gyámhivatal) az örökbefogadással kapcsolatban
  f) kérelemre felvilágosítást adhat a vér szerinti szülő adatairól.
  22. § (15) Az örökbefogadott származásával kapcsolatos tényekről, adatokról történő tájékoztatás megadására az örökbefogadott lakóhelye szerinti örökbefogadási ügyben kijelölt gyámhivatal illetékes.”

  1. évben a fővárosi gyámhivatal illetékessége tekintetében a fenti jogszabály módosítást tartalmaz – az V. kerülettől a XI. kerülethez került át az illetékesség- , mely szerint :
   „27/A. § Az egyes szociális és gyermekvédelmi tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 353/2014. (XII. 29.) Korm. rendelettel módosított 7. § (2) bekezdés által a Budapest Főváros Kormányhivatala XI. Kerületi Gyámhivatala mint örökbefogadási ügyben kijelölt gyámhivatalhoz telepített
   a) folyamatban levő ügyeket 2015. január 15-ig,
   b) lezárt ügyeket 2015. február 28-ig
   Budapest Főváros Kormányhivatala V. Kerületi Gyámhivatala iratjegyzékkel ellátva átadja a XI. Kerületi Gyámhivatal részére, a Budapest Főváros Kormányhivatala Szociális és Gyámhivatala közreműködésével.”

  Kedvelés

 9. Reus 2015. március 31. / 22:35

  Én is végig mentem a hivatalos úton. Az egészségügyi adatok meg vannak a gyámügynél(még el kell mennem érte). Az anya címére kétszer küldtek levelet,de nem vette át(lehet nem is lakik már ott),az apát nem találják. A gyámügyes viszont a testvéreimről nem hajlandó infót kiadni,amit nem értek…mert elvileg ahogy olvasom fel kutathatóak,25 évesek el múltak. Így akkor hogy találjak meg őket,ha azt sem tudják keresem őket. 😔

  Kedvelés

  • Örökbe 2015. április 1. / 05:12

   Szia! Üdv a blogon!
   Friss változás, hogy a testvérek is kereshetők. Vagy ezelőtt indítottad el a kérelmet, vagy a gyámügyes nem tudott még a módosításról.
   Érdemes lenne újra próbálkozni. Melyik megyében élsz?

   Kedvelés

 10. harsi 2015. április 9. / 07:44

  Sziasztok! Elindítottam 1,5 éve a hivatalos folyamatot. Egyszer megszűntették, majd újraindítottam, telefonon érdeklődtem kéthavonta, de semmi. Egyszer még le is romázott telefonban az, aki sose látott. Világos bőröm van, szőke hajjal születtem, barna szem és külsőre semmi jele nincs. Ekkor elegem lett a flegma ügyintézőből és csináltam egy facebookot a születési nevemmel. Megtaláltuk egymást. A gyámügy még csak egy hete értesítette a vérszerintieket, hogy keresem őket. Az idézésen minden adatom rajta van, a jelenlegi nevem, lakcímem, anya neve. Nem ment el, mert nem tudott, meg már minek. Ez így rendben van? Csak úgy kiadják az örökbefogadott minden adatát? Ráadásul bárki átveheti azon a címen a leveleket. Mi van, ha én nem szerettem volna, hogy kiadják minden adatom? Szerencsére jó kapcsolatom van velük, de ez azért durva. Vagy ez így szabályos? Mert ennyi erővel elég nekik kiküldeni a levelet és meg is kereshetnek. Most hívom őket és visszavonom a kérelmet. Rákérdezek, hogy mi szükség volt minden “új” adatot közölni.

  Kedvelés

  • Örökbe 2015. április 9. / 08:08

   Ez érdekes.
   Mondjuk a név meg lakcím azért jó, ha írni akar neked, anélkül nehéz lépni.
   Az anyja neve túlzás tényleg.

   Kedvelés

  • angéla 2015. április 9. / 09:31

   Harsi, egyszerűen nem akartam hinni a szememnek, ez biztos, hogy a gyámhatóság a vér szerinti szülő keresésére vonatkozó eljárás során a hozzájárulásod nélkül megküldte az összes személyes adatodat? Persze, hogy nem tehet ilyet, egy gyámhivatalnak tisztában kell lennie a személyes adataid védelmére vonatkozó törvényi előírásokkal, számomra ez szinte felfoghatatlan, hogy ilyen megtörténhet.
   Amikor a Mózeskosárban beszélgettünk azzal a kedves gyámügyes hölggyel, ő éppen arról beszélt, hogy az idézésben az örökbefogadott születési adatait – születési nevét, helyét, idejét – szerepeltetik csak, hiszen a szülőanya ezen adatokat ismeri, sőt ő még arra is felhívja az örökbefogadott figyelmét, hogy a megtalálás után is csak lépésenként alakuljon a kapcsolatfelvétel – pl. email, telefon, utána személyes – és ne adjon ki azonnal minden adatot magáról.
   Úgy látszik nagyon nagy eltérések vannak az egyes gyámhivatalok közötti eljárásban.

   Kedvelés

 11. Ezt lehet? 2016. március 23. / 10:28

  Sziasztok!

  Egy olyan kérdésem lenne. Réges-régen, kb. a hetvenes évek végén a tágabb családunkból kiemeltek két kislányt, akikről az anyjuk lemondott. Az egyikük akkor volt egyéves, őt akkor örökbe adták. (Ezt családi legendából tudom, én akkor még meg sem születtem). Nos van ez az új tv műsor, a Keresem a családom. Az egyik rokon, ennek a két kislánynak a testvére, jelentkezett, miszerint keresi az egyéves korában örökbe adott húgát. Be is hívták már a műsorba. Nekem rendkívül rossz érzésem van ezzel kapcsolatban, pláne mióta olvasom itt a blogot. Szerintem az a lány, vagyis már felnőtt nő nem is tudja talán, hogy ő örökbefogadott gyerek. Elképzelhető, hogy az adatait a tévések mondjuk megszerzik? A testvére aki keresi, túl egyszerű lélek ahhoz, hogy bármit is mérlegelne, de én aggódom az örökbe adott családtag miatt, ő már kb. negyven körül járhat, annyira nem lenne fair, ha némi nézettségért meghurcolnák…

  Kedvelés

  • Örökbe 2016. március 23. / 10:31

   Szia! Üdv a blogon!
   Nagyon érdekes, amit boncolgatsz.
   Hivatalosan csak az örökbefogadott keresheti a vér szerinti családot, fordítva nem. Szerintem a gyámhivatalon keresztül biztos nem szereznek adatot, de lehet, hogy más módon ki tudják nyomozni, hol van. Tényleg jó kérdés, hogy joguk van-e.

   Kedvelés

   • Ezt lehet? 2016. március 23. / 13:51

    Én azt gondolom, hogy az a lány, aki már 40 körül jár ugye, biztos, hogy okkal nem kereste a vér szerinti családját. Ezt öt perc hírnévért megbolygatni, nos sok csúnya szót tudnék erre mondani, inkább csak annyit mondok etikátlan. Többen voltak testvérek amúgy, a rokon, aki keresi őt, a többivel sincs szoros viszonyban.

    Kedvelés

    • Stuffy 2016. március 23. / 14:36

     Egyébként engem is érdekel,hogy mégis ,hogy a pitypangban tesznek szert bizonyos esetekben információkra. Egyébként,szerintem sem ad ki nekik semmit a hivatalos intézmények. Pláne,ha egy műsorba kellenének a dolgok

     Kedvelés

     • iildiii 2016. március 23. / 14:48

      Egy távoli pszichiáter ismerős mesélte egyszer, aki egy olyan kórházban dolgozott anno, ahol egy médiába bekerült, érdekes esetnek számító páciens volt, hogy őt igen nagy nyomásgyaxival és rábeszéléssel próbálták interjúra bírni az egyik TV-től az “érdekes pácienssel” kapcsolatban, és annyira nehezen ment a stábnak a 100%os nemleges válasz felfogása, hogy végül a biztonsági őrökkel kellett, hogy kikísértesse a kórház előteréből a stábot, és utána kapuzár volt a portán, mert többször megjelentek még.

      Kedvelés

      • Ezt lehet? 2016. március 23. / 20:05

       Végiggondoltam, mit tudhat a rokon. Kb. a születési nevét, esetleg a születési évét, hónapot, napot nem hinném. Régen volt. Kicsit zavar, hogy ezzel kiteregeti az azóta elhunyt anyját, a nagyanyját, illetve belerángatja a testvérét, aki ezt nem is sejti, sőt még az ő családját is. Remélem, nem jön össze, jobb lenne mindenkinek. Az ő indítékáról is megvan a véleményem.

       Kedvelés

 12. Éva 2016. június 3. / 22:40

  TEGYESZen keresztül, tehát titkos örökbefogadással találtunk egymásra a kisfiunkkal, ennek ellenére a név alapján könnyen megtaláltam a fiatal szülőanyát és a vér szerinti család jó néhány tagját fb-n. Születési adatok, cím, fénykép stb, amit szeretnék majd a lifebookjában is felhasználni. Amiben tanácstalan vagyok, hogy ha akárhány éves korában, szeretné felvenni a kapcsolatot a vérszerintiekkel, akkor járjuk be a hivatalos utat? Vagy felvennétek a kapcsolatot a szülőanyával? És ha elzárkóznak (amire a mostani információim alapján elég nagy esély van)? Hogyan tovább? Van valakinek ilyen irányú tapasztalata?

  Kedvelés

  • Kata 2016. június 4. / 10:17

   A gyerek 14 éves korától keresheti a vsz családját. Így szól a törvény. De sokan vannak itt, akik úgy jártak, mint te, tehát simán látják az anyát a face-en.

   Én most azt mondom, amit én tennék, de én egy biztonsági játékos vagyok, szóval nem biztos, hogy igazam van.
   Szeretném azt hinni, hogy a hivatalos út biztonságosabb, mint a magán. Ott ugyan bonyolult a helyzet, de tiszta sor a válasz: igen vagy nem. Senki sem éli meg zaklatásként, mert van egy közvetítő szerv.
   Lelkileg is könnyebb talán így. Mert a hivatalon keresztül kapott nemleges válasz kevésbé vág az elevenbe, mintha a gyerek rábök a face-en a vsz anyára, aki erre ijedtében mondjuk letiltja. Vagy elkezdenek beszélgetni, de aztán esetleg visszakozik, mert ez érzelmileg nagyon nehéz helyzet neki is meg a gyereknek is az lesz.

   Szerintem meg kell adni az anyának is a szabad döntés lehetőségét, ne villámcsapásként érje a privát szférájában, inkább hivatalos felkérésként. És ha később gondok támadnának, bármilyen természetűek, abban is tudnak segíteni az ügyintézők, nem lennétek magatokra utalva.

   Kedvelés

   • Findusz 2016. június 4. / 16:07

    Bocsi, like-ot akartam nyomni.

    Kedvelés

    • Kata 2016. június 5. / 16:02

     Semmi gond, köszi, ha írtál. Velem is volt már, nemrég tudtam meg, h a vélétlén dislike utáni like törli az előzőt. ❤

     Kedvelés

 13. Pegazus 2016. június 4. / 13:43

  Én végigmentem a hivatalos úton január óta. Egyenlőre nem sokkal vagyok előrébb, de lassan haladok. sokat kell várni és adag türelem kell hozzá. Ha valóban a dolgok története érdekli az örökbefogadottat oda már magán nyomozás is kell, én most párhuzamosan próbálkozom a gyámhivatal mellett egyéb forrásokkal is.

  Kedvelés

 14. Cipporah 2016. július 19. / 18:11

  Üdvözletem!
  Az volna a kérdésem, hogy kizárólag örökbeadott gyerek keresheti a genetikai szüleit, vagy a gyerek a leszármazottai is érdeklődhetnek a felmenőiket illetően? Konkrétan anyámat fogadták örökbe, de engem érdekelne ennek a háttere. Persze mivel ez ’54-ben történt, valószínű, hogy nem élnek a genetikai nagyszüleim, a nevük meg nyilván önmagában nem árulkodik a miértekről, és egyéb lényeges kérdésekről. Szóval lehet nincs is értelme az egésznek, de ha mégis belevágnék, volna lehetőségem rá egyáltalán, vagy jogilag nem is indíthatom el a keresést?
  Köszönöm a segítséget!

  Kedvelés

   • Cipporah 2016. július 20. / 07:30

    Szia!
    Nagyon szépen köszönöm!
    A többi csatornát esélytelennek találom. Mert kizárólag anyám születési idejét és az örökbefogadó szülők nevét tudom, semmi mást. Esetleg a születési nevét, de azt csak egy tintapaca alól sikerült vagy nem sikerült jól kibetűzni. Ezeket az információkat nem tehetem közzé egy közösségi oldalon. Ha a genetikai szülők nevét és születési idejét tudnám, megtehettem volna, hogy pl. Facebookon keresem a rokonaikat/ismerőseiket.

    Kedvelés

    • Örökbe 2016. július 20. / 07:36

     Anyukád él még? Ő nem akarja elindítani a keresést?
     Ha megvan a kórház, ahol született, ott is lehet próbálkozni, kikérni a szülési zárójelentést, hátha…

     Kedvelés

     • Cipporah 2016. július 20. / 10:06

      Él, de nem tartjuk a kapcsolatot. (Egy romboló kötelék volt és menthetetlennek bizonyult, végül le kellett zárni.) Úgyhogy ezen az úton nem fog menni. De a kórházat még ő sem tudja, csak annyit, hogy budapesti.

      Kedvelés

 15. Boo 2016. szeptember 11. / 22:06

  Az örökbe fogadó szülők tudta nélkül kaphatok adatokat? 19 éves elmúltam. Keresem a szüleimet,akik csecsemő korban elhagytak 😦

  Kedvelés

  • Örökbe 2016. szeptember 12. / 11:32

   Szia! Üdv a blogon!
   Igen, nem kell az szüleid hozzájárulása, egyedül is kérhetsz adatokat.

   Kedvelés

 16. Horváth Judit 2017. február 11. / 15:45

  Az lenne a kérdésem hogy azoknál a gyerekeknél akiknél titkos örökbefogadás történt és az örökbefogadó szülő nem közli a gyerekekkel hogy örökbe fogadta ők sohasem fognak arról tudomást szerezni hogy más a vérszerinti szülő?

  Kedvelés

  • Örökbe 2017. február 11. / 15:46

   Szia! Üdv a blogon!
   Nem is kell titkosnak lennie az örökbefogadásnak. Ha a szülő nem közli, és a gyerek nem fog gyanút, akkor nem fogja megtudni.
   Lehet, hogy valaki egy életet leél, és nem tudja meg, hogy örökbe fogadták.

   Kedvelés

  • Manuela 2018. április 26. / 07:26

   Kiderül………Vércsoport kizárólagosság…Abból, hogy pl. két éves kora előtti fénykép nincs az illetőről, a testvére később elmondja neki ( dühből vagy egyszerűen csak rosszindulatból).

   Kedvelés

 17. Réka 2017. április 13. / 20:25

  Sziasztok!

  Az a kérdésem, hogy az eredeti anyakönyvi kivonatot legalább kiadják a kérésemre? Ahhoz is a másik fél beleegyezése kell? Nem tudatom meg, hogy hívják?

  Kedvelés

   • Réka 2017. április 14. / 14:20

    És az én volt nevemet honnan tudom meg?

    Kedvelés

    • Örökbe 2017. április 14. / 14:29

     Nem evidens, hogy megtudod, nem szabályozza egyértelműen a törvény.

     Kedvelés

     • Réka 2017. április 14. / 14:38

      Hm, köszi! Lehet, hogy csak megnéztem volna, hogy néz ki, talán meg sem kerestem volna személyesen. Még nem adtam be kérelmet, de olvastam itt, hogy pár embert lecigányoztak az ottani dolgozók, ez nekem meg nem hiányzik. Bár én sem úgy nézek, ki, de sosem lehet azt tudni. Épp elégszer hurcoltak meg amiatt, hogy idegen vagyok, és nem vagyok elég hálás, amiért a társadalom kegyeskedik megengedni, hogy élhessek (de csak, ha ugyanolyan vagyok, mint ők)

      Azt nem tudja valaki, hogy a Zsámbéki Csecsemőotthon iratanyaga hova került?
      Vagy hogy kb. 44 éve mely kórházak voltak Budapesten kerültenként (lehet, hogy volt, amit bezártak). Országos Levéltár?

      Kedvelés

 18. SZBarbi 2017. október 19. / 23:10

  Fontolgatom a hivatalos utat, de sajnos sok reményt nem fűzök ahhoz, hogy sikerrel járok.
  Amennyiben a hivatalos út nem vezet eredményre (születéskor nem történt lemondó nyilatkozat), úgy a kórházból esetleg kikérhetőek adatok (vér szerinti szülők neve)? Csak a várost és a kerületet tudom, de azt, hogy melyik kórház, vagy ott van-e egyáltalán több kórház, azt nem.
  Köszönöm

  Kedvelés

  • Örökbe 2017. október 20. / 04:46

   Ha nem volt lemondás, a gyámhivatalban akkor is megvannak az adatok, Inkább az a kérdés, a vár szerinti reagál-e, hajlandó-e megadni az adatait. A kórházaknál teljesen esetleges, kiadnak-e adatot.

   Kedvelés

 19. Kovacs Éva Maria 2017. október 22. / 17:56

  Anyámat kiskoraban fogadták örökbe de soha nem tudta meg ki az igazi csaladja.Én most mint a lánya szeretném megtudni vannak-e rokonai,Anyám sajnos már nem él.Nem tudom hogy fogjak hozzá tudna valaki segiteni?

  Kedvelés

  • B.Ági 2017. november 5. / 00:01

   Mi pedig egy rokonunkat keressük, anyukám unokatestvérét, 1944-ben született, 1-2 évesen adták örökbe Budapesten…

   Kedvelés

 20. Tóth Rita 2017. november 8. / 07:35

  Nem értem miért nem kereshető meg a lányom? Mért nem keresetem meg?

  Kedvelés

 21. Márta 2019. március 18. / 22:43

  Sziasztok! Én is örökbe fogadott vagyok. Ha ide kiirnám az eredeti nevem, születési helyem, és időmet jelentkezhetne rá vér szerinti szülő vagy testvér? M

  Kedvelés

  • Örökbe 2019. március 19. / 11:24

   Szia! Úgy érted, itt? A saját adataidat kiírhatod, másokét nem, azt törölni fogom. Viszont nem gondolom, hogy ezt az oldalt olvassák. Vannak ilyen fórumok, talán oda többen eljutnak.

   Kedvelés

 22. B. Reni 2019. december 10. / 11:11

  Sziasztok!
  És akkor mi van, ha az illető, akit örökbe fogadtak, már elhunyt, de mivel én vagyok az unoka és érdekelne a származásom, akkor azt hogyan tudhatom meg? Ilyenkor van valami jogom? Mert hogy ő már nem él,de ugyanúgy az én felmenőim is. Meg milyen régi iratokat őriznek meg? Mert hát ez mivel nagymamám, ezért régen volt.
  Köszönöm, Reni

  Kedvelés

  • Örökbe 2019. december 11. / 05:07

   Lehet próbálkozni a gyámhivatalban. De azt nem tudom, felelnek-e, illetve megvannak-e 80-100-120 éves iratok (egyáltalán, jogilag hivatalos volt-e az örökbefogadás?). Ha vannak adatok, elindulhatsz sokféle szálon, régi anyakönyvekben, családfakutatóval…

   Kedvelés

   • B. Reni 2019. december 11. / 09:08

    Köszönöm:) Hát ezt anyukámtól megkérdezem mennyire volt hivatalos, kb 70 éve volt. Köszönöm a választ:)

    Kedvelés

    • 2023. március 8. / 13:33

     70 éve is minden hivatalos volt, a gyámhivatalhoz kell fordulni, ha van a levéltárakban irat arról, hogy állami gondozásban volt vagy örökbe fogadták a nagymamát, annak is nyoma kell, hogy legyen. Anyu is hasonló korú, mint a nagymamád, és 3 levélváltás után (2,5 év alatt) a gyámhivataltól megkaptuk a vér szerinti anya nevét, egyéb információkat. Aztán a MyHeritage-hez beküldött genetikai mintám által (és sok szerencsével) rátaláltam az egyik másodunokatestvéremre, rajta keresztül pedig néhány rokonra.

     Kedvelés

 23. Molnár monika 2020. május 14. / 09:43

  Szia. Molnár mónika vagyok…
  Nem láttogatam gyerekeimet nem tudtam hová kell menni voltam a gyámhivatalba de nem adtak semmi informáciot.
  Most meg örökbe adják öket külföldön olaszországba nem tudom mit csináljak.
  Többször is voltam a gyámhivatalba de akkor semm adtak informáciot azt montak hívnak de nem hivtak…
  Aazt monták levelet küldenek de nem kültek.
  Csak fére vezetek..

  Kedvelés

 24. Ildiko Szep 2021. április 15. / 05:47

  Kanadábol szeretném megtalálni örökbefogadott kisebbik testvéremet. A nagyobbik nevelő otthonban volt és 35 év után a vörös kereszt megtalálta. De a kisebbiket örökbe fogadták 2 évesen. Tökölön született. Csak a születési nevét és születésnapi dátumot tudok róla. Van rá lehetőség, hogy valahogy megkeresni?

  Kedvelés

  • Örökbe 2021. április 15. / 07:53

   Kedves Ildi! Ha te magad is örökbefogadott vagy, akkor a hivatalos úton a gyámhivatal tud segíteni.

   Kedvelés

 25. Fruzsina Szekeres 2022. május 17. / 08:00

  Szia!
  Ha jól értelmezem, amit írtál, nem kereshetem meg a (halott) anyám eredeti szüleit, nem kérhetem el az adataikat (akik vélhetően ugyancsak nem élnek már)?
  van egy rakás családi titok, és nagyon szeretnék a végére járni. Anyám a halála előtt pár hónappal tudta meg, hogy örökbe fogadták, az anyakönyve az örökbefogadók adatait tartalmazza, de nincs fotója 0-3 éves kora között. Azt sejtem, hogy melyik intézetből fogadták örökbe 1953-ban…
  Szerinted így van némi esélyem? Nagyon furdalja az oldalam a kérdés 🙂
  Köszönöm a választ!
  szf

  Kedvelés

  • Fruzsina Szekeres 2022. május 17. / 08:07

   Bocsánat, előbb írtam, mielőtt olvastam, de nem tudom törölni a hozzászólást. Kérlek, hagyd figyelmen kívül 🙂

   Kedvelés

 26. Kozma Alexandra 2022. november 26. / 10:55

  Én egy édes anya vagyok van két gyermekem akit úgy adta örökbe hogy nem írtam alá semmilyen olyan papírt hogy én örökbe adnám két gyermekem már sok mindent meg próbáltam hogy megtaláljám őket de sajnos eddig eredménytelenül!
  Én mint édes anya fel kereshetem őket jogilag?
  Vagy más úton próbálkozam továbbra is?

  Kedvelés

  • Örökbe 2022. november 26. / 15:27

   Kedves Alexandra!
   Ha a gyerekeket örökbe adták, akkor te nem keresheted őket. Ha felnőnek, akkor ők kereshetnek téged.
   Nagyon nehéz lehet, de a rendszer igyekszik jó szülőket találni nekik, így remélhetőleg jó helyen vannak.

   Kedvelés

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.