A visszalépésekről

Magyarországon az újszülöttet örökbeadó szülőknek a gyerek hathetes koráig joga van visszavonni a nyilatkozatát. Azaz, ilyen esetekben előfordulhat, hogy az örökbefogadó már hazavitt egy kisbabát, majd pár hét múlva vissza kell adni őt. Titkos örökbefogadásnál már régebben fennállt a visszalépés jogi lehetősége, nyílt örökbefogadásnál 2014-ben vezették be. Az örökbefogadók nagy többsége újszülött babát szeretne, vagy ilyen korú gyermeket is szívesen elfogadna, ugyanakkor nagyon tartanak attól, hogy a szülőanya visszalép és elveszítik a babát. Ma a visszalépések jogi és gyakorlati oldalát mutatom be. Az adatok az Emberi Erőforrások Minisztériumától és a Központi Statisztikai Hivataltól származnak.

Mikor kérhetik vissza a gyereket? Ha hat hétnél fiatalabb újszülöttet

 • a vér szerinti szülei nyíltan adtak örökbe,
 • vagy titkosan adták örökbe,
 • vagy inkubátorba helyeztek – ez titkos örökbefogadáshoz való hozzájárulásnak minősül.

A visszalépés a gyerek 42 napos koráig lehetséges, függetlenül attól, mennyi idős volt az örökbeadásnál.

Nincs visszalépési lehetőség

 • hat hétnél idősebb gyerek örökbefogadásánál,
 • vagy ha ennél fiatalabb a baba, de nem a szülő hozzájárulásával adták örökbe (azaz a szülőknek megszüntették a jogait, az azonban a gyakorlatban nem zajlik le ilyen rövid idő alatt.)

Visszalépés-történelem

A jogszabályok rendelkezései alapján

 • 1974-től a vér szerinti szülő ismeretlen szülők általi (vagyis titkos) örökbefogadáshoz is hozzájárulhat, és ezt nem vonhatja vissza.
 • 1986-tól ezt a nyilatkozatot csak a gyermek féléves kora után teheti meg, és nem vonhatja vissza.
 • 1990-től a szülő már a gyerek születése előtt hozzájárulhat a titkos örökbefogadáshoz, és a gyerek két hónapos koráig visszavonhatja.
 • 2002-ben ezt úgy módosítják, hogy a gyerek hathetes koráig vonhatja vissza.
 • 2014-től nyílt örökbefogadásnál is a gyerek hathetes koráig visszaléphet a vér szerinti szülő.

Ki kérheti vissza a babát?

 • a lemondó szülő, méghozzá személyesen, a gyámhivatalban.
 • nagyszülő, más rokon nem kezdeményezheti a visszalépést, de a szülő dönthet úgy, hogy inkább a nagyszülőre bízza a gyermeket az örökbefogadók helyett.
 • Azért nem kérheti vissza a gyereket az örökbeadó, hogy másik örökbefogadó családra bízza, csak azért, hogy maga vagy saját családja nevelje.

A gyámhivatal ilyenkor megvizsgálja a vér szerinti szülő körülményeit, a szándék megalapozottságát, megkeresi a védőnőt, gyermekjóléti szolgálatot, környezettanulmányt kér a szülők lakásáról. Ha a vér szerinti szülő nem alkalmas a gyermek nevelésére, akkor sem marad az örökbefogadóknál a gyerek, hanem nevelőszülőhöz, helyettes szülőhöz kerül. Elterjedt az a legenda, hogy „hiába kéri vissza a szülőanya, ha egyszer lemondott, nem kapja vissza, megy a gyerek állami gondozásba”. Ez az elmúlt két év tapasztalatai alapján jellemzően nem bizonyult igaznak, a visszakérő családok nagy többsége maga neveli a gyereket.

Hány babát kértek vissza az elmúlt években?

 • 2014-ben a 159 nyílt örökbefogadásból 4 visszakérés történt. 51 esetben mondtak le újszülöttről titkosan, ebből 6 visszalépés történt (de 3 esetben még nem helyezték ki az örökbefogadókhoz a bébit). Minden család vissza is kapta a bébit, és az anya, a szülők közösen vagy a nagyszülők nevelik. A nyílt visszalépések mindegyike „magánutas” volt, azaz nem egy hivatalos közvetítő szervezet választotta ki egymásnak az örökbeadót és örökbefogadót, hanem már ismerték egymást valahonnan.
 • 2015-ben, hasonló számok mellett 4 visszalépés történt. Ebből két titkos, egy civil szervezet által közvetített nyílt és egy „magánutas” ügylet volt.
 • 2016-ban két titkos visszalépés történt és öt nyílt. A 7 esetből 2 gyermek nevelőszülői családba került, ezekben az esetekben a szülők nem tartottak rendszeres kapcsolatot gyermekükkel, a gyermekek sorsának rendezése titkos örökbefogadással történik meg. Öt gyermeket vér szerinti szülője nevel, a nagyszülők, a testvérek, illetve a gyermek apja segítségével. A családokat a családsegítő és gyermekjóléti szolgálatok, illetve nem egy esetben az örökbefogadás elősegítésében közreműködő szervezetek támogatják.
 • 2017-ben az előzetes adatok szerint nyíltnál 2 visszalépés történt (142 esetből), titkosnál 1 (71 ügyből).

Mikor léptek vissza az anyák?

2016-ban a titkos örökbefogadásoknál az egyik esetben a gyermek születése előtt 24 nappal mondott le az anya, s két héttel azután vonta vissza, hogy az örökbefogadók hazavitték. A másik esetben a lemondás a szülés után 3 nappal történt, a visszavonás pedig 8 nappal azután, hogy az örökbefogadókhoz került a gyermek.

A nyílt örökbefogadásoknál a gyermek születését követő 2-8. nap között nyilatkoztak az örökbeadásról a szülők, a visszalépés pedig 9-13 nappal azután történt, hogy az örökbefogadók hazavitték a babát, egy esetben 33 nappal később. Ebben az esetben az örökbe fogadni szándékozók vonták előbb vissza kérelmüket, és ezt követően döntött így a vér szerinti szülő is. Merthogy az örökbefogadónak is joga van visszalépni, ha hazavitte a babát, csak egy hónappal később kell nyilatkoznia, hogy örökbe akarja-e tényleg fogadni, ezen idő alatt ő is elállhat a szándékától.

Mi a visszalépések oka?

Erre nincs egyértelmű válasz. Az eddig számokból az látszik, hogy nagyobb a visszalépés esélye, ha nem erre jogosult hivatalos szervezet választotta ki az örökbefogadókat az örökbeadónak, hanem azok már ismerték egymást. (A gyakorlatban ilyenkor is valaki közvetít általában, vagy ismerős, vagy egészségügyi személyzet, vagy a neten talál egymásra a két fél. 2014 óta ilyen esetekben is kell egy erre jogosult közvetítő szervezet az örökbefogadáshoz, de nem az választja ki, mely családhoz kerüljön a baba, és sok esetben előbb megtalálja az örökbeadó az örökbefogadókat, mint hogy a döntése biztos lenne.)

A másik fontos tényező: az esetek többségében a lemondó szülőknek sikerült a közvetlen környezetüktől segítséget kérni és kapni, ami lehetővé tette, hogy neveljék gyermeküket.

Fotó: Fortepan,1990

A nyílt örökbefogadásokat közvetítő Gólyahír Egyesületnél eddig összesen három visszalépés történt. Mórucz Lajosné, az egyesület azóta elhunyt elnöke azt tapasztalta, azok az anyák kérik vissza a hat hét alatt a babát, akik bizonytalanok a döntésben. Ők, ha nem lenne ez a lehetőség, valószínűleg nem is adták volna örökbe. Az egyik esetben például utólag szerzett tudomást az anya tágabb családja az örökbeadásról, akik felajánlották a segítségüket és így visszakapták a gyereket.

Meg lehet-e úszni a hat hetet? Mármint az örökbefogadók szemszögéből, akik nem szeretnék ezt a kockázatot vállalni.

 • Nyílt örökbefogadásnál nem lehet hova tenni a bébit hat hétig, haza kell vinni 1-2 hetesen a kórházból, tehát aki a visszalépés kockázatát teljesen ki akarja zárni, az a nyílt örökbefogadásból is kizárja magát.
 • Titkos lemondásnál nem mindig helyezik ki azonnal örökbefogadókhoz az újszülöttet. Ennek oka lehet, ha úgy látják, nagy a visszalépés esélye, máskor a baba egészsége miatt, vagy szimplán elmegy az idő. A jelentkezésnél lehet jelezni, hogy ezt a kockázatot vállalja-e a szülő. Persze ilyenkor nem fogják a babát két hónapra nevelőszülőhöz helyezni csak azért, mert a soron következő várakozó fél a hat héttől, hanem azt hívják, aki vállalja a rizikót.
 • Aki semmiképpen sem szeretne ilyen helyzetbe kerülni, kérjen 2 hónaposnál idősebb gyereket. A hazai örökbefogadás sajátosságai miatt ekkor jó eséllyel egyévesnél is idősebb gyereket kap majd. Ugyanis az újszülöttkorban lemondott babákat többnyire gyorsan örökbe adják, a következő csoportba azok a gyerekek tartoznak, akiket fél évig nem látogatnak és ezért lesznek örökbeadhatóak, de ők inkább csak 8-9 hónapos korukra.

Mit mondjanak a nagyobb testvérnek? Ez az örökbefogadók egyik félelme, hogy hogy kezeljék egy kisbaba esetleges eltűnését, ha már van nagyobb gyerek a családban.

 • Ilyenkor célszerű az igazat mondani a gyereknek. Azaz, ne azt mondják a szülők, hogy „ő a kistesód, örökbe fogadtuk, mindig velünk marad”, hanem hogy „pár hétig mi vigyázunk erre a kisbabára, amíg az anyukája eldönti, fel tudja-e nevelni. Ha visszakéri, akkor visszaadjuk neki, de ha nem, akkor szeretnénk mi örökbe fogadni.” Ebben az esetben a gyereket sem éri derült égből villámcsapásként, ha mégsem marad ott a kicsi.

Mi az örökbefogadó jogi helyzete a hat hét alatt?

 • Attól a naptól kezdve, hogy kihelyezték hozzá a gyereket, jogosult a járó juttatásokra, például újszülött esetén a csedre. Ha a babát például két hét után vissza kell adni, akkor két hetet hivatalosan cseden volt, és a munkahelye köteles visszavenni.

Ha várakozol az örökbefogadásra, érdemes eljönnöd a Finisben csoportra, ahol együtt készülünk a barátkozással, a gyerek érkezésével kapcsolatos tudnivalókra, és a hat hét elviseléséről is beszélgetünk. https://orokbe.hu/tamogato-csoportok/finisben/

 

8 gondolat “A visszalépésekről” bejegyzéshez

 1. Ági 2019. április 6. / 14:42

  Mi történik azokkal az örökbefogadókkal, akik az első hetekben gondoztak egy babát, majd a biológiai anya visszavonta az örökbe adási nyilatkozatát? Azonban a baba nem a biológiai anyához, hanem nevelőszülőhöz került!

  Kedvelés

  • Örökbe 2019. április 8. / 06:29

   Az örökbefogadók ilyenkor várakoznak tovább egy másik gyerekre.

   Kedvelés

   • Ági 2019. május 12. / 21:22

    Hiánypótló lenne egy olyan cikk, amelyben olyan örökbefogadók történeteiről olvashatnánk, akiknél a biológiai szülők részéről visszalépés történt. Hogyan élték meg, milyen segítséget tudtak igénybe venni a történtek feldolgozásához (pszichológus…), volt-e lehetőségük később másik gyereket örökbe fogadni és ha igen, mennyi időt várakoztak?

    Kedvelés

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.