Mennyit kell várni a gyerekre?

A leggyakoribb kérdés fórumokon: milyen hosszú a várakozás, amíg gyereket kap az ember?

Ez három dologtól függ: ki vagy, milyen gyereket akarsz és hány helyen állsz sorban. És ezek meg egymástól.

Ki vagy: a rendszer előnyben részesíti a házaspárokat, ők előbb kapnak gyereket, mint az egyedülállók. Nem mindegy, hol laksz. Szegényebb megyékben több az örökbe fogadható gyerek és kevés a jelentkező, gazdagabb megyékben fordítva. A két leghíresebb civil szervezet csak 40 év alatti házasokat fogad, nulla vagy egy gyerekkel. Aki nem fér ebbe bele, az kevesebb helyen állhat sorban (lásd harmadik pont).

Milyen gyereket akarsz: életkor, egészségi állapot, származás, nem, testvérek. Minél elfogadóbb valaki, annál hamarabb jut gyerekhez. Legnagyobbat a roma származás elfogadása lendít az ügymeneten, akinek ez nem gond, az a 3-4 év “átlagos” várakozás helyett akár egy év alatt szülővé válhat. Érdekes módon az életkor tágítása nem feltétlenül gyorsít, már észszerű kereteken belül. Azaz, egy újszülöttre nem feltétlenül kell többet várni, mint egy 3 évesre. (4-5 éves kor felett már tényleg kevesen vállalnak gyereket.) A csavar az, hogy újszülötteket elsősorban alapítványok adnak, és ők nem fogadnak mindenkit (lásd harmadik pont). Lányt többen akarnak, mint fiút, viszont általában több a fiúgyerek. Gyorsan olyan gyereket lehet kapni, akit mások valamiért nem vállalnak, például súlyos betegsége miatt. Fehér bőrű, egészséges újszülöttet a jelentkezők 99 százaléka elfogadna, erre ki kell állni a sort. És ugye a felajánlott gyereket nem kötelező elfogadni, aki nemet mond ilyenkor, az ismét vár pár hónapot a következő felajánlásig.

14

Hány helyen állsz sorban: a megyei listára mindenki felkerül, itt a megyén belül lehet örökbe fogadni. A jelentkezésnél nyilatkozni kell arról, óhajt-e az országos listára felkerülni a jelentkező, és vállalja-e a nyílt örökbefogadást is. Az országos listán olyan gyerekek vannak, akik a saját megyéjükben nem kellettek, ide akkor érdemes feliratkozni, ha nem csak egészséges, fehér bőrű újszülöttet vállal az illető, és kész kicsit utazgatni is. Viszont a megyénél lényegesen gyorsabb lehet. Nyílt örökbeadást hétkilenc szervezet közvetít jelenleg, hozzájuk külön kell jelentkezni. Némely alapítvány nem fogad mindenkit (lásd első pont), és 45 év felettieket már egyik sem, hisz akkor már nem jogosult újszülöttre a jelentkező. Minél több helyen áll sorban valaki, annál hamarabb jut gyerekhez. Ha például csak újszülöttet akar, de nem jelentkezik alapítványokhoz, akkor hosszabb a várakozás.

Akkor mennyit is kell várni? Jelentkezésnél az ügyintéző fog mondani egy számot, de az csak a megyei listára és átlagos várakozóra vonatkozik, az országos listán vagy alapítványnál előbb is sorra lehet kerülni. Minden sztori más, a gyerekek sem egyenletes sebességgel potyognak. Van, aki két hónappal a határozat után szülővé válik, és van, aki hat éve vár hiába. És van, aki maga kiszáll menet közben: meggondolja magát, elválik, vagy vér szerinti gyereke születik. A határozatot szerzők kétharmada fogad végül ténylegesen örökbe.

Pár szám iránymutatásnak: alapítványoknál 3-5 év alatt lehet újszülöttet kapni.

A megyei listán megyétől függően 2-5 évet kell várni (már ha a standard 0-3 éves, nagyjából egészséges, fehér bőrű gyerekben gondolkozol).

Aki csak lányt fogad el, az picit adjon hozzá ezekhez.

Aki roma gyereket is elfogad, az a fentieket felejtse el, 1-2 év alatt sorra fog kerülni, de az is lehet, hogy pár hónap alatt.

Természetesen ettől nagy egyedi eltérések lehetnek. Felelősséget nem vállalok.

Ha gondolkozol az örökbefogadáson, ajánlom a Start csoportot, ahol a döntés előtt állók összes kérdését átvesszük.

175 gondolat “Mennyit kell várni a gyerekre?” bejegyzéshez

 1. Patricia Jancsik 2014. február 12. / 07:38

  Mi napra pontosan 9 hónapot vártunk! 🙂 Kislányunk roma származású és 22 hónaposan került hozzánk. A gyorsaság minket is meglepett, de azóta is a legnagyobb csoda, ami velünk történhetett. És ennek már több, mint 4 éve. Most tesóra várakozunk, de ez már kicsit lassabban megy.

  Kedvelés

  • orokbe 2014. február 12. / 08:25

   Szia Patricia! Gratulálok! A tesóra miért kell többet várni?

   Kedvelés

   • Patricia Jancsik 2014. február 12. / 14:59

    Azért kell többet várnunk, mert most már egy meglévő családba keresünk gyerkőcöt és fontos, hogy mindenki, még a kislányunk is 100 % ig elfogadja. Volt egy kiajánlásunk, amire nemet mondtunk. Úgy érzem második gyereknél sokkal több dolgot kell összehangolni. De nem adjuk fel! 🙂

    Kedvelés

    • orokbe 2014. február 12. / 15:00

     Ez teljesen jogos. Milyen idős gyerekre vártok?

     Kedvelés

     • Patricia Jancsik 2014. február 12. / 16:53

      2-5 évet jelöltünk meg, de a 3 év lenne az ideális. És kislányunk öcsit szeretne…

      Kedvelés

  • Adrienn Répási 2014. február 12. / 08:31

   Mi a jelentkezéstől számítva 13 hónapot, az alapítványnál 8 hónapot vártunk, származás tekintetében nem volt kikötésünk, mégsem volt kiajánlásunk a tegyesz részéről.
   A gyorsaság végül annak volt betudható, hogy elfogadtunk olyan gyereket, aki másnak nem kellett, sőt… mondhatjuk, hogy “elkértük”… 😀 Életünk legjobb döntése volt!

   Kedvelés

   • Ági 2014. február 12. / 08:55

    Gratulálok! Miért kellett elkérni a Csöpséget?

    Kedvelés

  • Somorjai Krisztina 2014. május 5. / 22:07

   Mi 13 hónapot vártunk a kisfiúnkra az országos listán. A legnagyobb ajándék amit kaphattunk. A kistestvérre viszont már kb. 18 hónapja várunk, és még egy kiajánlásunk sem volt. 😦 Nem tudom miért. Lehet, hogy inkább azokat preferálják, ahol még nincs gyerek?

   Kedvelés

    • Somorjai Krisztina 2014. május 6. / 14:50

     Január végén volt 3 éves.

     Kedvelés

     • orokbe 2014. május 6. / 15:12

      Biztos tudod, hogy a Tegyesz csak legalább két évvel fiatalabbat ad. De ha ismét nincs származási kikötésetek, akkor biztos nem kell sokat várni.

      Kedvelés

      • Somorjai Krisztina 2014. május 6. / 21:06

       Vidéki TEGYESZ-nál azt mondták, hogy legalább 1 évvel… nem kell megvárni hogy két évvel legyen fiatalabb. Természetesen nincsenek kikötéseink.

       Kedvelés

      • orokbe 2014. május 7. / 07:31

       Érdekes. Ebben sem egységes az országos álláspont. Melyik megye?

       Kedvelés

      • vicq 2014. május 6. / 21:52

       Mondjuk eredetileg (szintén vidék) nekünk is azt mondták, meglesz a második, mire lejárna a gyed… aztán másképp alakult, most már örülök, ha meglesz, mire lejárna a gyes, de ettől függetlenül egy szóval nem mondták, hogy 2 é kor előtt ne menne itt nálunk…

       Kedvelés

 2. Ági 2014. február 12. / 08:56

  Én kereken egy évet vártam a Tündérkémre, aki akkor 22 hónapos volt. Ráadásul én egyedülállóként fogadtam örökbe 🙂

  Kedvelés

 3. Vic 2014. február 12. / 09:51

  Minket három hónappal a határozatunk jogerőre emelkedése után hívtak a TEGYESZ-től. Az ország másik felében lett egy “kétes” származású, kétéves kislány (anyuka szőke, apa ismeretlen, gyermek kreol bőrű). Saját megyéjében 3 házaspár is visszautasította, így kerültünk képbe, országos listáról. Ennek már több, mint két éve, és nem adnám az én gyönyörű kislányomat semmilyen szőke kékszeműért. Azóta a kistetóra várunk, immár egy éve, és egyre türelmetlenebbül… 🙂

  Kedvelés

 4. Zsuzsanna Bárdos 2014. február 12. / 10:15

  Nálunk olyan érdekes volt, hogy a kisfiúnk pont akkor született, mikor jelentkeztünk örökbefogadásra. Végül másfél évesen került hozzánk, de erre az egybeesésre mindig rácsodálkozom. Ugyanakkor szomorú, hogy ennyi ideig tartott, míg örökbe adhatónak nyilvánították (egyéves korára zárult le a folyamat), majd a megyéjében próbáltak neki szülőket találni, végül országos listára került, mi a harmadik pár voltunk, akiket megkerestek az anyagával. Időre született, makk egészséges gyönyörű gyerek – csak hát, csokinyuszi 🙂 Ennyi elég volt, hogy senkinek se kelljen. Nem tudják, miről maradtak le…

  Kedvelés

  • Ági 2014. február 12. / 10:41

   hát ez az 😦 az én lányomnál is 21 hónapnak kellett eltelnie, hogy örökbefogadható legyen. Mikor nála én voltam az első akinek felajánlották 😦

   Kedvelés

 5. Marcipan 2014. február 12. / 12:45

  Mi mindkét gyerekre csak pár hónapot vártunk a határozat jogerőre emelkedése után, cigány és félcigány származásúak a gyerekeink és olyan gyönyörűek meg jófejek, hogy rendszeresen megfordulnak utánunk az utcán 🙂

  Kedvelés

  • orokbe 2014. február 12. / 12:58

   Légyszi, valaki már írjon be, aki 3-4 évet várt/vár, hogy ne tűnjek hiteltelennek!

   Kedvelés

   • Eszter Katalin Sulyok 2014. február 12. / 14:28

    Nem vagy hiteltelen, hiszen epp erre a jelentos kulonbsegre hivtad fel a figyelmet, tobbek kozott.. 🙂 Sot, en olvasas kozben azert elgondolkodtam azon, hogy ki lehet az, aki atlagos halandokent 2 ev alatt kap egeszseges, feherboru csecsemot (olyan helyen, ahol sorba kell allni, tehat Bolcso alappitvany kivetelevel akarhonnan). Szerintem a 3 ev egy alapvetoen mar realis, de optimista becsles. A ketto szerintem elegge nemletezo dolog.. 🙂

    Kedvelés

    • K-KSz. 2014. február 17. / 16:46

     De az! Napra pontosan két év, szőke, kékszemű hófehér kisherceg, 1 naposan. Vannak ám csodák, nekünk Ő maga 🙂

     Kedvelés

   • Patricia Jancsik 2014. február 12. / 15:03

    Barátnőmék 4,5 évet vártak szőke, kékszemű újszülött kisfiúra. Akkor soknak tűnt, de ők is azt mondják most, hogy minden perc megérte, mert ő a kisfiúk.

    Kedvelés

   • gingallo 2014. február 15. / 16:19

    4 évet vártunk. És nem szőke-kék szemű 😉

    Kedvelés

   • Izabella 2014. május 6. / 22:11

    Mi másfél évet vártunk az első gyerekünkre, aki egy kékszemű Hófehérke 🙂

    Kedvelés

  • Eva 2014. június 18. / 09:06

   Sziasztok!Nagyon jó ez az oldal!!!Szeretem olvasgatni.Amire kíváncsi lennék,hogy ki melyik megyéből van illetve ha országos listás a babája akkor melyikből kapta…Mert gondolom a várakozás függ ettől is.Előre is köszi a válaszokat. 🙂

   Kedvelés

   • Örökbe 2014. június 18. / 09:31

    Szia! Üdv a blogon!
    Országos listán Szabolcs, Hajdú-Bihar, Borsod, Szolnok megyék a nagy “szállítók”.
    Megyei listán meg mindenki onnan kap, ahol él.

    Kedvelés

    • Eva 2014. június 18. / 09:49

     Köszi!Győr-Moson-Sopron megyéből vagyok.Elfogadunk nem fehér babát is,sőt ahogy olvasgatok egyre inkább azt szeretnék 🙂 Ebből a megyéből van várakozási tapasztalat? Igaz feltetettük magunkat az országosra is de 0-6hónap között jelöltük meg,így nem tudom várhatunk e onnan telefont….

     Kedvelés

  • Pákhné Szandra 2014. július 7. / 15:10

   szia Marcipán, látom hogy idei a bejegyzésed. mi is simán elfogadnánk cigány kisgyermeket, de már két éve várunk. ráadásul alapítványnál is bent vagyunk, mégis semmi… megírod esetelg hogy melyik szervezetren keresztül kaptatok gyereket?

   Kedvelés

   • Cosima 2014. július 7. / 16:44

    Némely alapítvány elvárja, hogy részt vegyetek a felkészítő programokon, érdemes erről tájékozódni. Volt itt már olyan pár, aki ezt nem tudta és emiatt parkolópályán volt. Ha nem számít a származás, regisztráljatok a Fészeknél is.

    Kedvelés

   • Örökbe 2014. július 7. / 20:52

    Szia! Üdv a blogon. Érdemes az Egyéb megjegyzés rovatba a jelentkezésnél beírni, hogy “Nincs származási kikötésünk”, mert enélkül esetleg félreértik…

    Kedvelés

    • Pákhné Szandra 2014. július 7. / 22:08

     köszi a válaszokat. beírtuk és mondtuk is. a felkészítő progikon viszont valóban nem vagyunk tól aktívak, akkor majd odafigyelek…. köszi a tippet. de az azért elég hihetetlen, hogy ilyen nagy különbségek vannak időben, nem?

     Kedvelés

 6. zenoli 2014. február 12. / 13:29

  Mi még “csak” májusban lesz 2 éve, hogy jelentkeztünk a TEGYESZ-hez, baba még nincs, és nem is mostanában lesz, ahogy elnézem, kb még 2 év. Mi csak fehér babát szeretnénk 0-18 hó között, és itt máris tetten érhető, hogy ebben az esetben valóban években merhető lehet a várakozás.

  Kedvelés

 7. Soltesz Veronika 2014. február 12. / 16:19

  Mi 3 ev 2 honapot vartunk a szoke kek szemu kisfiunkra. TEGYESZ segitsegevel, korhazbol hoztuk el es elotte volt egy sikertelen orokbefogadasunk, mikor a verszerinti anya elve a 6 het adta jogaval megsem mondott le a babarol. Szerencsere csak 1 honap telt el a viszaadas es kisfiunk szuletese kozott. Szoval mi majdnem pont 3 ever vartunk. Es ez a csavar azert kellett a sorstol, hogy O kerulhessen hozzank, mert O a mi kisfiunk. Ezt mar a korhazban tudtuk, a masik kisfiunal nem volt ez az erzes.

  Kedvelés

  • findusz 2014. február 12. / 17:21

   Mi 5 hónapot az elsőre alapítványnál, egészséges, szőke, kék szemű újszülött. Másodikra vmivel több, mint 3 évet, ugyanilyen “tulajdonságokkal”, ő Tegyeszes volt.

   Kedvelés

 8. Liza Vank Ludmann 2014. február 12. / 19:39

  Nagyon-nagyon szeretnék egy ázsiai (kínai) származású kislányt (van 2 saját). Mennyi esély van, hogy ilyen kislányt kapjunk (olyan 2-3 éves körülit) (olyan lóvásár érzés,nem?!)?

  Kedvelés

  • orokbe 2014. február 12. / 19:46

   Szia! A magyarországi rendszerben szinte lehetetlen, praktikusan nincsenek színes bőrű babák. Pláne pont 2-3 éves. Vagy Kínából akarsz örökbe fogadni? Miért pont kínait akarsz?

   Kedvelés

   • Liza Vank Ludmann 2014. február 12. / 20:58

    Magyarországon sok kínai él, ők soha nem mondanak le a gyerekekről? Nem tudom miért, de már többször álmodtam, hogy van egy kínai kislányom, mindig megcsodálom őket, annyira nagyon kedvesek nekem! A fiam lassan 8, kislányom meg lassan 4, jó lenne még egy kislány. Egy kínai kislány 🙂

    Kedvelés

    • orokbe 2014. február 12. / 21:04

     Lehet, hogy évi egy eset előfordul, de azt miért ti kapnátok? És az se pont kétéves lesz. Két gyerekkel már a két nagy alapítvány nem is fogad titeket. Ha külföldi a férjed (a neved alapján), az további nehezítés. És színes bőrű gyereket meglepően sok ember elfogadna. De lehet, egy ilyen elképzeléssel át sem engednének az alkalmasságin, hogy csak kétéves kínai kislányt akarsz. Ez egy nemlétező kategória.

     Kedvelés

     • Liza Vank Ludmann 2014. február 13. / 18:36

      A férjem magyar. Ha lehet szőke kékszeműt 3 év alatti gyereket kérni, miért ne lehetne 3 év alatti ázsiai kislányt kérni? Többen írták,hogy most öcsire várnak, vagy kislányra várnak. Miért alkalmasabb egy gyermektelen ,adott esetben egyedülálló örökbefogadó,akinek nincs gyereke (sem tapasztalata a gyerekekkel) mint olyan akinek már van 2, és sejti mivel jár egy kisgyerek?

      Kedvelés

      • lunababa1 2014. május 10. / 15:08

       De amúgy, nem tökmindegy ha gyereket akartok, hogy milyen? Nem az a lényeg, hogy tudd szeretni? Hiszen minden gyermek vágyik a szeretetre, odafigyelésre, gondoskodó szülőkre – kortól, nemtől, szem színtől függetlenül.

       Kedvelés

      • Pappné Berki Beáta 2015. július 19. / 20:00

       Nincs alkalmasabb vagy nem alkalmasabb jelölt…szülők szeretnénk mindannyian lenni, ha jól sejtem…ez a rendszer, vagy elfogadjuk, vagy nyilvános helyeken érhetően jelezzük, hogy mi az ami szerintünk nem jól működik. Én sokszor dohogok azon, hogy valaki már a második, netán a harmadik gyermeket fogadja örökbe, úgy, hogy nekünk pedig még egy sincs túl a 35-36 éven, és a mai statisztikával jó, ha 40 éves korunk körül megérkezik hozzánk is a mi első és talán egyetlen kisbabánk. De nekem is van egy – úgy tűnik időben meghatározva elég komolynak tűnő – kikötésem, el kell fogadnom, hogy ezzel hosszabb a várakozás…Érzékenyebb ez a téma annál, hogy ilyen alkalmas, vagy alkalmasabb jelzőkkel dobálózzunk…

       Kedvelés

    • gingallo 2014. február 15. / 16:22

     A keletiek egyrészt alig keverednek, másrészt a nagycsaládi forma miatt igen kicsit az esélye annak, hogy örökbe adásra kerül ilyen gyermek. Egy ilyenről hallottam eddig (a témát meglehetősen körüljártam már), ott a félvér gyerek a fél keleti (nem kínai) mellett félig cigány volt. Valószínűleg gyönyörű 😉

     Kedvelés

     • vicq 2014. február 15. / 23:13

      Hmmm… egy tejeskávé-színű, mandulaszemű lánykát én is akarooook 😀
      Jaa, hogy nem gyártanak egyedi rendelésre? Namindegy, akkor beérem még egy olyan csokiszeművel, mint a mostani 🙂

      Kedvelés

      • vicq 2014. február 16. / 19:14

       Miért kell ezen poénkodni? Azért, mert sajnos látom, hogy reális esélye nincs, pedig igencsak szeretném, de komolyan. Elképzeltem, igazán gyönyörű lehet. Poénkodás helyett megehetne mondjuk a sárga irigység, hogy másnak összejött a félafrikai, pedig azok a gyerkőcök is csodaszépek, és titkon vágytam is egyre, mióta egyetemistaként anno viszonlag sokat láttam a városban. Nem, én sem azért akarnék egzotikusat, hogy messziről látsszon, hogy nem én szültem, ha azt akarnám, szőke kék szeműt választanék, na, az kirína a családból rendesen :), csak egyszerűen tetszenek. A félroma-félázsiait tényleg nagyon el tudnám képzelni, na.

       Kedvelés

  • mada 2014. február 13. / 09:14

   Ne haragudj, de nekem ez most úgy tűnik, mintha egy szép játék babát szeretnél a gyermekeidnek. Esetleg van oka, hogy teljesen másképp nézzen ki, mint a család? (Mondjuk, ha valami olyan történik, ami előre nem volt kiszámítható, akkor a környezet számára is egyértelmű legyen, hogy “nem az én hibám, lám lám, semmi közöm hozzá, biztos hozta a családjából.”)

   Kedvelés

   • Liza Vank Ludmann 2014. február 13. / 18:44

    Ez butaság. Aki örökbe szeretne fogadni,szerintem szeretetből teszi.Nekem van egy arab származású, nagyon barna, nagyon vágott szemű nevelt tesóm,akit 3 hónaposan kaptak meg a szüleim, 3. gyereknek(aztán született egy öcsém is) A mai napig nagyon szeretjük testvérként egymást. Miért hárítanám a felelősséget a gyerekre,ha “nem válik be”. Miért nem lehet elhinni,hogy valaki tényleg nagyon nagy szeretettel törődne egy ázsiai származású kislánnyal? A gyerek nem játék, tudom jól,mert van 2. A kicsivel pedig megjártuk a hadak útját mert születése óta nem úgy növekszik ahogy kellene. Szeretem a gyerekeket nagyon és nagyon szeretném az örökbefogadottat is. Nem tudom miért kell egyből ilyen megjegyzéseket tenni és rossz szándékot, rosszindulatot feltételezni. Látom ez nem a megfelelő hely, hogy megvitassam ezt a témát (sajnos)

    Kedvelés

    • orokbe 2014. február 13. / 20:26

     Szia! Így már értem a motivációdat. Biztos vagyok benne, hogy jót akarsz. De a gyakorlati megvalósítást nézve, nincs kínai gyerek a magyar rendszerben. De ha lesz is egy örökbeadható történetesen, az nem pont a te megyédben lesz. Ha például kétéves cigány kislányt is elfogadsz, az egy teljesen reális terv, és belátható időn belül sorra kerülnétek.

     Kedvelés

    • mada 2014. február 14. / 15:35

     A nevelt testvéred tükrében, megértem a kívánságodat.
     Amit én nem értek: Miért baj az, ha valaki megvilágít egy kérdést. Miért baj az, ha nem mindenki a szuperszirupos egymásra találást látja elsőként meg. Miért baj az, hogy együtt gondolkodunk? Miért baj, ha egy már többet látott és tapasztalt szakember esetleg előhozza az esetleg csak 5-10-15 év múlva felmerülő lehetséges problémákat?
     Szerintem nagyobb baj az, ha az előfordulható problémákra senki nem hívja fel a figyelmet, és 15 év múlva meg sírhat ez ember lánya, hogy ezt miért nem mondta neki senki.

     Ha benned az általam említett probléma nincs meg a legmélyebben sem, és 100 %-ig biztos vagy benne, hogy nem is lesz, akkor átléphetsz rajta és kész. Nem kell ezen felháborodni, én örülnék, hogy olyanra is felhívják a figyelmemet, ami bennem fel sem merül.

     Kedvelés

     • Empi 2014. február 19. / 20:40

      Kedves mada!

      Nem baj, ha nem mindenki a szirupot látja, nem baj, ha felmerülő problémákra akar rávilágítani, nem baj, ha együtt gondolkodunk, sőt. Egy a baj, hogy Ön nem felmerülő problémákat hoz elő, hanem előrevetíti a lehető legrosszabbat, és támadóan lép fel. Ami eléggé lesújtó volt számomra, tudván azt, hogy ráadásul egy szakember teszi.

      Kedvelés

    • Dutka 2014. március 11. / 16:29

     Liza, én abszolút megértelek. Nem vagyunk egyformák – és ez jó, ettől kerek a világ. Nálam anno pont fordítva volt, nekem nem voltak konkrét elvárásaim (szőke, kék szemű vér szerinti kislányunk mellé vártunk kistestvérre, származásbeli megkötés nélkül – korunk miatt már nagyobbacskára). De amikor megláttam a felajánlott kislányt, megijedtem. Nem azért, mert roma volt (egyébként gyönyörű!), hanem mert idegen volt. Nem tudtam elképzelni, hogy megszeretjük egymást… Szerencsére esélyt adtam magamnak, és nem bántam meg! Ma már lassan 2 és fél éve a kislányom, és imádjuk egymást! Boldog vagyok, hogy ő a gyermekem! És külön örülök, hogy roma! Kívánom, hogy találj egy kis ferde szeműt!

     Kedvelés

    • Ősasszony 2014. május 6. / 18:10

     Liza, remélem, itt vagy még!

     Én is kacérkodtam egy ideig a gondolattal, hogy kínai, vietnami babát is elfogadunk, de amikor egy alapítványt ezzel felhívtam, akkor azt az információt kaptam, hogy a kínai állampolgárságú gyereket nem engedi örökbefogadni a kínai állam. Mehet gyerekotthonba, akármennyire életidegen is a dolog.

     És igen, a gólyahíres találkozón volt félvér (néger) baba, jobban mondva óvodás korú kislány.

     Kedvelés

     • Liza Vank Ludmann 2014. május 6. / 20:20

      Vagyok 🙂
      Lebeszéltem magam az örökbefogadásról. Van 2 saját, egyik szebb mint a másik, nagyon szeretjük őket. Bár hozzáteszem ,nagyon szerettem volna egy kínai kislányt is 🙂

      Kedvelés

   • Bobo 2014. február 14. / 12:05

    Sokaig gondolkodtam, hogy hozza szoljak-e, s Liza nagyon jol megvalaszolgatta… Megis.. Engem kicsit ledobbentett, hogy valaki beirt valamit a blogba, es erzeseim szerint, igencsak elutasito volt vele mindenki.
    Eloszor is, ez egy segito blog, valasz a kerdeseinkre, legalabbis nekem igy jott le, de szerintem senki sem tudhatja, mi a tuti 100 %. Oke, lehet, hogy kicsi az eselye, de miert ne eshetne szerelembe egy magyar lany egy kinai fiuval, es rosszkor rossz idoben jon a baba… Oke, mar hallom a felhordulest, hogy ez nem tundermese, ezt csak a kisarkitas miatt irtam….

    Hogy melyik alapitvany kit fogad, jo kerdes…En szemelyesen ismerek olyat, aki alapitvanyon keresztul kapott 4 gyereket, csecsemokent…. A verszerinti miert lenne kizaro ok? Oke, ezt irjak, de…

    Szerintem kerdese is teljesen jogos volt -olyan lóvásár érzés,nem?!- (, mert szerintem (rajtam legalabbis atfutott anno, igaz en pizzarendeleshez hasonlitottam…) Volt egy lista es mindent bejelolhettunk.

    De azt kifejezetten bantonak erzem, hogy valakinek ismeretlenul megkerdojelezzuk a jo szandekat. Erre gondolok: Esetleg van oka, hogy teljesen másképp nézzen ki, mint a család? (Mondjuk, ha valami olyan történik, ami előre nem volt kiszámítható, akkor a környezet számára is egyértelmű legyen, hogy “nem az én hibám, lám lám, semmi közöm hozzá, biztos hozta a családjából.”) Szoval, aki szoke, kek szemu, feher boru es egy felver, vagy neger, vagy cigany gyereket fogad orokbe az erre hajt. Hiszen ok se hasonlitanak….

    Mi egyebkent 1 evet vartunk es most kistesora varunk. 🙂

    Kedvelés

    • mada 2014. február 14. / 15:18

     Nem biztos, hogy erre hajt, de sajnos benne van a pakliban. Amúgy ezt a tanfolyamon lévő SZAKEMBEREK IS megemlítik, hogy számukra mindig gyanús, ha valaki a saját külső jegyeitől csak és kizárólag eltérő gyereket szeretne. Magam is a gyermekvédelemben dolgozom, nem hiszek a cukormázas tündérmesékben. Ez miért rosszindulat, vagy bántó?

     És hogy hozzászóljak a kínaiak örökbefogadásához is: vannak kórházak, amelyeket az ázsiaiak előnyben részesítenek. És bizony van ázsiai otthagyott csecsemő, nem is olyan kevés. Szóval nem lehetetlen, de kizárólagos kikötése szerintem furcsa. Mondom, én a gyermekvédelmi szakember.

     Kedvelés

     • Bobo 2014. február 14. / 16:28

      Valoszinuleg itt az is gond lehet, hogy mas, ha beszelgetunk es mas egy irott szoveg. Mas-mast lehet a szavak moge gondolni.

      Maskeppen hangzik, igy kifejtve, mint rogton, csak egy itelet.
      Azt gondolom, hogy igen is nagyon sok a bizonytalansag, kerdes merul fel ut kozben, hiszen ismeretlen elsore. Azt gondolom, hogy senki nem ugy kel fel reggel, hogy na most, akkor orokbefogadunk, azt gondolom ezt ido elozi meg, amikor olvasgat, erdeklodik, ismerkedik a gondolattal. (s kozben elengedi az esetlegesen elegedendo dolgokat). Ennek a blognak -szerintem- akkor van ertelme, ha segit azoknak, akik meg nem jartak vegig az utat. Hiszen, akinek mar van orokbefogadott gyereke, az tudja ezeket (talan).

      S a tanfolyamon se ez volt a nyito mondat, vagy valasz… 3 komoly nap volt, amit nalunk legalabbis megelozott a pszichológus, a kornyezet tanulmany, a ketszeres tegyeses elbeszelgetes, es en a magam reszerol nagyon orulok, hogy ott barmilyen kerdest feltettem, arra nem ugy jott le a valasz, hogy…

      Kedvelés

     • gingallo 2014. február 15. / 16:27

      Mada, és azok az otthagyott csecsemők hova kerülnek? Nem hallottam még erről, érdekel.

      Kedvelés

      • mada 2014. február 16. / 15:02

       Sajnos nincs információm, hogy mi lesz a csecsemőkkel, hová kerülnek.

       Kedvelés

      • gingallo 2014. február 21. / 22:32

       Nyilván bekerülnek a rendszerbe, de akkor tudna róluk valaki…

       Kedvelés

      • gingallo 2014. február 21. / 22:33

       Honnan van az infód?

       Kedvelés

     • Renata 2014. május 5. / 22:00

      Sziasztok, egy mondat megragadta a figyelmem és elgondolkodtatott: “Amúgy ezt a tanfolyamon lévő SZAKEMBEREK IS megemlítik, hogy számukra mindig gyanús, ha valaki a saját külső jegyeitől csak és kizárólag eltérő gyereket szeretne. ” A mai világban ez miért gyanús? Hiszen “köztudott” és mindenhol ezt írják, mondják, hogy pl. egy roma származású gyermeket vállaló pár hamarabb jut gyermekhez. Nos, ha a mai világban egy pár nem szeretne hosszú éveket várni, és nincsenek etnikai, vallási, egyéb kikötései, csak szeretne családot, akkor az miért gyanús? 🙂

      Én ezt nem találom gyanúsnak és nem látok benne hátsó szándékot, hacsak nem azt hogy mihamarább szülőkké szeretnének válni, főleg ha már hosszú évek “próbálkozásai” vannak a hátuk mögött.

      Remélem nem észrevételem nem vette senki támadásnak vagy rosszindulatnak! További szép estét mindenkinek!

      Kedvelés

      • vicq 2014. május 5. / 22:21

       AZ elfogadunk romát IS, meg a csak olyat szeretnénk, aki nem hasonlít ránk, az nagyon nem ugyanaz…

       Kedvelés

      • háztartásbeli andrea 2014. május 6. / 22:32

       Azért gyanús, mert valaki egyszer azt mondta! 😀

       Kedvelés

    • RózsaszínCápa 2016. november 7. / 21:11

     Milyen érdekes, hogy már harmadik embernél látom, amit én is tapasztalok itt. Csak a másik leszólása megy, csak a kötözködés, szurkapiszka, elutasítás, pedig ennek a fórumnak aztán igazán a segítő szándék lenne a célja, nem? Összezárni kéne, csak épp velünk és nem ellenünk. 😦

     Kedvelés

 9. vicq 2014. február 13. / 01:04

  Nekünk a jogerőtől már csak 6 hónap volt, viszont az sokáig húzódott, a TEGYESZES alkalmasságik és tanfolyam végétől számítva 8 hónapig tartott, hogy jogerős papírunk legyen (a hivatal költözködése és ilyesmik miatt). Tudom, még összeadva sem sok, pláne, hogy az első bejelentkezésünktől kezdve, mindennel együtt összesen is csak 16 hónap, de sokkal többnek tűnt. Persze, tudom, azért egészséges újszülöttre akkor is kell várni kicsit, ha nincs származási megkötésünk. (Viccből mondtuk az ügyintézőnek, mikor kérdezte a származást, hogy akár kínait is, csak gyerek legyen – de ő is azt mondta, hogy kínaira esélyünk sincs… pedig szerintem is szépek, majdnem annyira, mint az én lányom 😀 )

  Kedvelés

  • gingallo 2014. február 15. / 16:33

   Akkor a mi történetünk: mi pont így beírattuk, hogy akár nagyon sötét bőrű is, erre azt mondta az ügyintéző, hogy arra Magyarországon ne várjunk. Aztán mégiscsak ezzel csörrent meg az a bizonyos várva várt telefon. 150 sokadik helyről ugrottunk előre amiatt, hogy részletesen leírtuk, hogy milyen lehetőségeket fogadunk el. Így lettünk egy félvér afrikai származású csodácska szülei. Azt azért jelezném mindenkinek, hogy az így vegyes etnikumúvá vált családoknak elég sok olyan dologgal kell szembenézni, ami a gyerekvállalás előtt fel sem merül az emberben.

   Kedvelés

   • mada 2014. február 16. / 15:03

    Milyen dolgokra gondolsz? Engem nagyon érdekel. Fiú vagy lány a kicsikétek?

    Kedvelés

    • gingallo 2014. február 21. / 22:39

     Nehezen tudnám írásban összeszedni. Számtalan teljesen váratlan reakció. Aztán a gyökér-kérdésnek olyan aspektusai, ami más örökbefogadás esetében fel sem merül. Aztán az a kérdéskör, hogy a gyerek mivel és hogyan tud azonosulni a családon belül. Aztán amíg a negatív diszkriminációra az ember próbál felkészülni, addig fel sem tűnik neki, hogy a pozitív diszkrimináció is milyen sok ártalmat hordoz magában. Ezek nyilván felvetődnek pusztán az örökbefogadás kapcsán is, de ahhoz vannak társak, tapasztalatok, amikre az ember építhet, támaszkodhat. Ilyen helyzetben viszont nagyon kevesen vagyunk. Van már olyan magyar könyv, ahol lehet ilyen külföldi tapasztalatról olvasni, de igen kevés.

     Kedvelés

     • vicq 2014. február 22. / 00:05

      Ha olvasol angolul, ők nagyon sokat foglalkoznak “interraciális” örökbefogadással – persze, náluk jobban van is mivel. http://adoptivefamilies.com/

      Kedvelés

 10. eszter 2014. február 19. / 19:29

  Sziasztok!

  Mi pont 2 évet 1 hónapot vártunk. Nyílt örökbefogadással a gyámhivatalon keresztül került hozzánk a kislányunk.:)

  Kedvelés

 11. kisslidi 2014. május 7. / 09:28

  Sziasztok!

  Ki honnan számítja az eltelt időt? Mi 1,5 éve adtuk be a jelentkezésünket a TEGYESZ-be és 1 éve van meg a jogerős határozatunk. Akkor azt mondták a TEGYESZ-be, hogy onnantól számít amikor beadtuk. Befolyásolhatja az is, hogy melyik megyében élsz? Esetleg nagyváros, kisváros, falu?

  Kedvelés

  • orokbe 2014. május 7. / 13:59

   A megye befolyásolja, persze. Mármint a megyei listát. Vannak megyék, ahol sok a várakozó, kevés a gyerek, és fordítva. Az országos listát és civileket nem befolyásolja.

   Kedvelés

 12. Cosima 2014. május 7. / 15:51

  Mi a jogerőtől számítva 3,5 hónap után lettünk egy félig roma ‘vagy tán egészen az’ újszülött szülei alapítványon keresztül. Származási kikötésünk nem volt. Gyereket akartunk, lett is 🙂

  Kedvelés

 13. rajzocska 2014. augusztus 27. / 11:48

  Nálunk az volt az egyik “csoda-jel”, hogy a kisfiunkkal a terhesség 1. napja a határozatunk dátuma volt. Túlhordással így pontosan 9 hónapot vártunk. Ismerőstől fogadtunk örökbe, roma srácot. Egyébként sem volt kikötésünk, megyei, országos listán, és 4 civil szervezetnél vártunk, a 9 hónap alatt sehonnan sem ajánlottak babát.

  Kedvelés

 14. Viváthné Kovács Mária 2014. december 7. / 17:41

  Mi két és fél éve várunk újszülöttre ill. 1 éves korig babára ,nemre való kikötésünk nincs.Semmilyen kiajánlásunk nem volt még ,sem a TEGYESZ-től ,sem az alapítványtól.Enyhe egészségügyi problémát elfogadunk .Meddig kell még várnunk mire szülők lehetünk? A férjem 43 én 46 éves vagyok.

  Kedvelés

  • Örökbe 2014. december 7. / 20:52

   Szia! Üdv a blogon!
   Melyik alapítványoknál vártok? Van származási kikötésetek? Melyik megyében éltek?
   Pici babára sokan várnak…

   Kedvelés

 15. rlupin72 2015. január 13. / 18:41

  Sziasztok!

  Lehet, hogy én most nem igazán kapcsolódom az eredeti felvetéshez, de nem tudtam eldönteni, hogy hová passzolna a kérdésem leginkább; és ez a beszélgetés tűnt a gondomhoz leginkább kapcsolódónak.
  Azt kérdezném, hogy mennyire kell / nem kell rámenősnek és/vagy határozottnak lenni a TeGyeSz-nél?

  A történet a következő:
  Férjem idén márciusban tölti a 46., én pedig májusban a 43. életévet. 2013. decemberében, a jelentkezésünkkor 0-6 éves kor közötti, bármilyen nemű testvérpárt, (esetleg 3 testvért) jelöltünk meg, mint elképzelést a gyerekekről. Mivel mindketten egykeként nőttünk fel, semmiképpen NEM akarunk egy gyereket.
  Azonban az új ügyintézőnk, akit októberben kaptunk, egyszerűen figyelmen kívül hagyja, hogy nem egy gyereket akarunk örökbe fogadni; kategorikusan közölte, hogy “először legyen meg az első egy, a többivel majd ráérünk azután foglalkozni, ha az már megvan”.

  Azonban a blog cikkeiből és a hozzászólásokból én azt vettem ki, hogy ha pl. most elfogadunk egy mondjuk két év körüli egyedüli gyereket, akkor később nála már csak fiatalabbat kaphatunk; és azt is csak minimum 2 év eltelte után – vagyis ezen az úton nekünk gyakorlatilag sosem lesz két / több gyerekünk, mivel 2 év múlva már valamennyire kezdünk kicsúszni az időkorlátból; emellett az sem biztos, hogy 45 évesen alkalmas lennék még ilyen kicsi gyerek anyukájának (nekem sajátom nem születhetett).

  Az az érzésünk, hogy az ügyintézőnk egyáltalán nem képviseli – sőt, mintha figyelembe se akarná venni a mi elképzelésünket, hogy mi kifejezetten TESTVÉREKET szeretnénk örökbe fogadni. Ő úgy döntött, hogy érjük be egy gyerekkel – és örüljünk, ha egyáltalán kapunk.
  Mondjuk nem egészen látom, hogy ki vagy mi hatalmazza fel őt arra, hogy a fejünk fölött a mi elképzelésünkkel ellenkező döntéseket hozzon – vagy akár csak arra, hogy ilyen módon álljon hozzánk, de ez most mindegy is.

  Ami az én rendkívül égető kérdésem lenne az az, hogy ebben az esetben mit tudunk tenni, hogy ne kényszerítsenek bele bennünket olyasmibe, amit nem akarunk? Mennyire lehet nyomatékosítani az igényünket akár a saját ügyintézőnknél, akár az ő főnökénél annak veszélye nélkül, hogy bekerüljünk az aktakupac legaljára, hogy aztán onnan soha többé elő ne kerülhessünk?…

  Légyszi írjatok, mert elég tanácstalan és csüggedt vagyok!
  Köszi!

  Kedvelés

  • Cosima 2015. január 13. / 22:18

   A 45 év arra vonatkozik, hogy az a maximum időtartam, ami lehet a gyerek és a fiatalabb szülő között. Tehát amikor te 47 éves leszel, akkor örökbe fogadhadtok egy 2+ éves gyereket, 50 évesen egy 5+ évest és így tovább. Szerintem, ha 0-6 évest jelöltetek meg és nincs származási kikötésetek, valamint már szinte volt egy kiajánlásotok, akkor rövidesen sorra fogtok kerülni. A testvér/egy gyerek témához biztos hozzá szólnak azok, akik ebben a cipőben jártak.

   Kedvelés

   • Cosima 2015. január 13. / 22:32

    Ha most elfogadtok egy 2évest, ahogy írod példaként, akkor 2 év múlva még mindig lehet egy 0-2 éves testvére (mert ő már 4 éves lesz, te meg 45). Ha 44 éves korodban jön egy 2 éves, akkor 46 éves korodban 1-2 éves testvére lehet. Így lehet végig matekozni, ha mégsem testvéreket kaptok rögtön.

    Kedvelés

    • rlupin72 2015. január 14. / 15:25

     Aranyos vagy, hogy biztatsz, köszönöm! 🙂 Azonban a gondom nem az ismeretek hiányával vagy a matekkal van… 🙂
     Sokkal inkább azzal, hogy az a rossz érzésem van, hogy az ügyintéző nincs tekintettel az igényeinkre. Erre kéne ötlet…

     Kedvelés

  • angéla 2015. január 14. / 13:14

   Szia Rlupin! Kicsit értetlenül olvastam, amit írtál, mert az örökbefogadásra várakozók többsége újszülöttre vagy három éves korig várakozik, ezzel a 0-6 évvel, pláne testvérekkel, pláne három testvérrel jó pozícióban álltok sorba, valahogy semmi értelmét nem látom, hogy miért ne kaphatnátok testvéreket, miközben ilyen korú testvérekre kevés a jelentkező. Ennek inkább örülni szoktak. De ha csak matematikailag nézzük, nagy valószínűséggel – még ha egyedüli gyerek lesz – akkor is a hat évhez fog közelíteni a kisgyerek, akit kiajánlanak nektek. Utána meg nyugodtan be lehet adni tőle két évvel fiatalabbra az igénylést, szerintem nem érdemes az ügyintézővel összeveszni, meg nyugtalankodni emiatt. Amúgy nem az ügyintézőtök dönti el, hogy kit ajánlanak ki, úgy tudom amikor egy gyerek örökbe fogadhatóvá válik, egy bizottság ül össze és mérlegeli, hogy az adott paraméterekkel a legrégebben várakozók közül kik a legalkalmasabbak. Ebben szerintem nagyobb hangsúly jut például a pszichológus által készített jellemzéseteknek, meg a környezettanulmánynak, voltaképpen emiatt is készülnek.

   Kedvelés

   • rlupin72 2015. január 14. / 15:48

    Köszi a biztatást, jól esik! 🙂 És nagyon azt mondod, amit már többször hallottunk – hogy szép széles időintervallumot adtunk meg, jó eséllyel kapunk testvéreket.

    Első alkalommal (tavaly augusztusban) egy 4 és 6 éves testvérpárhoz válogattak be minket, és nagyon örültünk volna nekik. Azonban sajnos nem mi voltunk első helyen, így egy régebb óta várakozó pár gyermekei lettek.

    Aztán jött az új ügyintéző, aki mintha nem akarna tudomást venni a testvérek iránti igényünkről. És én sem látom semmi értelmét annak, hogy miért… és pont ez a gondom.

    A kétéves gyerek nem fikció – szombaton kérdezett rá, fogadókészek vagyunk-e; annak ellenére, hogy arról volt szó, ezt csak egyszer kérdezik meg. OK, alapos akar lenni – rendben.
    Én meg itt állok, mint egy rakás szerencsétlenség, és fogalmam sincs, mi lenne a helyes döntés. Elfogadjuk-e vagy ne a kicsit? És nem a matek az elsődleges gond… az megy. 🙂 Hanem az összes többi. A még egyszeri ügyintézés, sorban állás, várakozás; az esetlegesen előadódó összeférhetetlenség az első és a második között…

    OK, tudom – túl messzire nézek előre. De ez eddig valahogy még mindig bevált nekem…

    A psychologiai leiratot és a környezettanulmányt meg inkább hagyjuk… az utóbbi egy ingatlanhirdetésbe jobban illene mint egy örökbefogadási aktába; az előbbiben pedig annyi tévedés volt, hogy csaknem az egészet újra kellett gépeltetni – mintha nem is rólunk írták volna… 😦

    Kedvelés

    • Örökbe 2015. január 14. / 17:22

     Szerintem a rendszer nem tud a határozatnál szűkebb preferenciákat kezelni. Pl. mindkét nemre szól a határozat, de szívünk mélyén jobb szeretnénk lányt. A határozat alapján egy újszülöttet éppúgy felajánlhatnak, mint 5-6 éves testvérpárt.

     A kétéves gyerek is az országos listáról lenne? Akkor a megyei ügyintézőnek nincs is semmi szava az ügyben, az országos listát más kezeli, ő csak értesít téged.

     Elutasíthatod a kétévest, hamarosan fognak újra fognak hívni. Valóban, 5-6 éves gyereket kevesen vállalnak, így reálisan inkább a felső határ közelében levő gyereket fognak ajánlani.

     Volt még másik kiajánlásotok is?

     Kedvelik 1 személy

     • rlupin72 2015. január 14. / 18:37

      Igen, a kétéves is országos listáról, Nógrád megyéből való (mi fővárosiak vagyunk).

      Kiajánlásunk (-ez az? hogy felhívnak, fogadókészek vagyunk-e?…) csak ez a kettő volt eddig; de ahogy így olvasgatok, sokakhoz képest rendkívül hamar képbe kerültünk. (2014. március végén kaptunk határozatot.)

      Köszönöm az infot, hogy nem a saját ügyintézőnkön múlt ez az ügy; nagy megkönnyebbülést jelent!

      Kedvelés

 16. Zsuzsanna 2015. június 1. / 12:00

  Mi ezen a héten fogjuk megkapni a határozatot. Nekem a 3-4 év örökkévalóságnak tűnik… Mi kislányt szeretnénk max fél évesig. Van egy vér szerinti kisfiúnk, 3,5 éves és tavaly elvesztettünk egy kislányt 1 naposan. Jó lenne, ha nem lenne nagy a korkülönbség a gyerkőcök között.

  Kedvelés

  • Örökbe 2015. június 1. / 12:06

   Szia Zsuzsanna! Üdv a blogon!
   Nagyon sajnálom :-(.
   Lehet cigány származású is a kislány, akit szeretnétek, vagy csak fehér jöhet szóba?
   Olyan nagyon kicsi már semmiképp sem lesz a korkülönbség a gyerekek között, hacsak nem szélesítitek ki az életkort…

   Kedvelés

 17. öem73 2015. július 17. / 18:22

  Sziasztok! Mi kétszeri nekifutással értük el, hogy legyen határozatunk, volt némi probléma az első pszichológussal így mire lehiggadtam és újrakezdtük 1 év eltelt, ezért csak az idén áprilisba kaptuk meg a határozatunkat. Érdekes volt olvasni, hogy Szolnok megye úgymond “szállító”. Mi itt várunk egy 0-2 éves korú fehér bőrű gyermekre, akinek korrigálható az egészségi állapota. És még semmi….. 😦 Pont a napokban beszéltem az ügyintézőnkkel, mert már nagyon szeretnénk a mi picikénket, hogy mi lenne ha emelnénk mondjuk 4 évre a határt, de azt mondta, hogy az hogy mikor lesz csemeténk alapvetően attól függ, hogy milyen gyermek van örökbeadható.

  Kedvelés

  • Örökbe 2015. július 17. / 19:41

   Szia! Üdv a blogon!
   Három hónap alatt a leggyorsabb megyében sem lehet sorra kerülni. 0-2 éves, fehér gyereket szinte minden várakozó elfogad, ez inkább 2-3-4-5 év a megyétől függően. Ha arra gondolsz, hogy Szolnok az országos listára is küld gyerekeket: ezek mind roma, idősebb vagy beteg gyerekek. A 0-2 éves fehér gyerekek mindenhol elkelnek megyén belül.

   Kedvelés

 18. öem73 2015. július 17. / 20:03

  Alapvetően mi lassan már 1 éve vagyunk fenn a listán. De mint mondtam az ügyintézőnk szerint hiába fogadnánk el idősebb csemetét, az sem gyorsítaná a folyamatot…. Mivel már én is elmúltam 40 bár még van pár évem a 45-ig így az egyik szóba jöhető alapítvány már el sem fogadta a jelentkezésünket a másik pedig annyit mondott, hogy beadhatjuk, de nem lát sok esélyt, mivel a várakozási idő 3-5 év, és mi úgysem jutnánk addig sorra…. Pedig nyitottak vagyunk a nyílt örökbefogadásra is és az általuk szabott feltételekre is!

  Kedvelés

  • háztartásbeli andrea 2015. július 17. / 23:04

   Mivel olyan gyereket szeretnétek, amilyet sokan mások is, “ki kell várni a sorotokat”.

   Kedvelés

  • Örökbe 2015. július 18. / 11:08

   Hét civil szervezet közvetít örökbefogadást, érdemes minél több helyen jelentkezni (ha el tudjátok fogadni a filozófiát, a feltételeket), akkor több az esély.

   Kedvelés

 19. öem73 2015. július 19. / 16:21

  Tudom, hogy vannak civil szervezetek, csakhogy elmúltunk 40 évesek, és nem fogadták el a jelentkezésünket, mondván ki fogunk futni az időből mire babát kapunk, szóval nem látják értelmét, hogy jelentkezzünk hozzájuk. Itt nem az Ő filozófiájuk, vagy feltételeikről van szó, hanem arról hogy én az idén leszek 42 éves és nálunk már esélytelenek vagyunk. De legalább annyiban tisztességesek, hogy ezt közölték! 😛

  Kedvelés

 20. öem73 2015. július 20. / 12:27

  A férjem 48 éves.

  Kedvelés

 21. Tünde 2015. november 19. / 16:04

  Sziasztok! A párom fiatalabb, 33 éves, a TEGYESZ-nél azt mondták, hogy nincs sok értelme az alapítványnál való jelentkezéshez, mert ott inkább a hölgy életkorát nézik és én sajnos már nem férek bele a képbe… 😦

  Kedvelés

 22. Zsú 2016. január 23. / 16:59

  Gondolkozunk az örökbefogadáson, van két fiúnk a nagy 8 éves a kicsi 3. Életkorban közéjük szeretnénk egy kislányt szerinted érdemes lenne megpróbálni?

  Kedvelés

   • Picur 2016. január 28. / 09:02

    Szia! Mi is két fiú mellé szeretnénk egy kislányt örökbefogadni. Nekünk azt mondta az ügyintézőnk, hogy ebben az esetben nem fontos a 2 év korkülönbség, (de csak fiatalabb lehet a családban lévő gyermekeknél).Kérdeztük, hogy mért? Azt válaszolta, hogy egy vér szerinti gyermek esetében más a helyzet, mivel ő eleve a családba született, az örökbefogadott gyereknél pedig azért kell a két év, mert általában ennyi idő kell, hogy a helye megszilárduljon a családban. De ez inkább csak elvi lehetőség szerintem,mert ha 3-4 év a várakozási idő, úgyis eltelik az a két év…

    Kedvelés

    • Örökbe 2016. január 28. / 11:51

     Melyik megye ez?
     És hány éves gyerekek mellé fogadnátok örökbe hány évest?

     Kedvelés

     • Picur 2016. január 28. / 14:06

      Budapest. Van egy 4 éves kisfiúnk, tavaly született egy kislányunk, akit elvesztettünk, ezután jelentkeztünk örökbefogadó szülőknek. Miután megkaptuk a határozatot kiderült, hogy terhes vagyok, elvileg 3 hét múlva születik meg a kisfiúnk. Amikor már biztos volt a terhesség, felhívtuk az ügyintézőt és elmondtuk neki, hogy mi a helyzet és kérdeztük, hogy ilyenkor mit kell tennünk? Mivel 3 gyermeket szerettünk volna eredetileg és szülni már nem szeretnék (ez lesz a 3. császárom és 40 éves vagyok), úgy döntöttünk, hogy fenntartjuk a szándékunk. El kell majd mennünk a baba születése után újból pszichológushoz és ha alkalmasak leszünk továbbra is, akkor maradunk a sorban. Hát itt tartunk…

      Kedvelés

      • Örökbe 2016. január 28. / 14:28

       Lehet, hogy az ügyintéző ezt gondolja, de a budapesti pszichológusoknak elég kőbe vésett nézete van ebben a kérdésben.

       De addig még tényleg sok víz lefolyik a Dunán, míg odakerültök. Legyen minden rendben a szülésnél!

       Kedvelés

     • Picur 2016. január 28. / 14:14

      Ja bocsánat, tavaly előtt jelentkeztünk, ekkor született a lányunk is, csak még nem szoktam meg, hogy 2016 van…Kislányt szeretnénk, 0-tól 6 hónapos korig.

      Kedvelés

 23. Dörflinger Andrea 2016. február 24. / 16:46

  Sziasztok! Mi 6 éve várunk Budapesten, 2009 végén jelentkeztünk. 50 leszek, így már esélytelen a pici gyerek. Nekünk nincs gyerekünk, fehér bőrű kislányt szeretnék. Valószínűleg ezért. Van aki szintén sokat várt? Üdv: Andrea

  Kedvelés

  • rlupin72 2016. február 24. / 18:04

   Országos listára nem jelentkeztetek?

   Kedvelés

  • háztartásbeli andrea 2016. február 24. / 21:22

   Ha a férjed is hasonló korú, akkor ilyen paraméterek mellett még az is lehet, hogy nem is kerültök sorra, mert kifuttok az időből. Kedves blogger, szerinted?

   Kedvelés

  • Örökbe 2016. február 25. / 08:07

   Szia Andrea! Üdv a blogon.

   Budapesten az átlagos várakozási idő 5 év fehér gyerekre, de persze ettől még rossz ennyit várni. Most mennyi idős gyereket fogadtok el? A férjed hány éves?

   Kedvelés

   • Ráczné Vörös Krisztina 2016. április 8. / 23:37

    Sziasztok mi férjemmel 3 éve fogadtunk örögben egy csodás kis fiút aki egy ajándék számunkra .,és családunk is imádja😀 Most a kistesot várjuk nagy szeretettel Mindenkinek családjában kivánunk mi hamarábbi boldog örömöket ,hogy drága kis gyermekeiteket nevelhessétek., szeretettel 😀😀😀

    Kedvelés

    • Örökbe 2016. április 9. / 07:08

     Szia! Üdv a blogon!
     Mióta vártok kistesóra? Mennyi idős a fiatok?

     Kedvelés

     • Ráczné Vörös Krisztina 2016. április 11. / 18:07

      A kisfiam 5 éves 😀 2 éves korátol van velünk Nagyon szerencsések vagyunk mi a kis fiúnkra fél évet vártunk 💖 roma és mi is roma házaspár vagyunk A tesora még csak 2 honapja várunk és a héten jönnek a környezet tanulmányra a szihologusnál már voltunk A legcsodálatosabb a világon hogy szülök lehetünk és mindenap hálás vagyok hogy Ő a miénk😀

      Kedvelés

  • Marina 2016. április 9. / 07:04

   Szia! Én 5 éve várok egyedülállóként. Nektek volt már kiajánlásotok?

   Kedvelés

   • Ráczné Vörös Krisztina 2016. május 29. / 19:39

    Minél hamarább kivánom neked legyél anyuka a legszebb dolog a világon

    Kedvelés

 24. Pintér Zsófia 2016. május 24. / 16:24

  Sziasztok! Kérdezni szeretnék, mi most már a határozatra várunk, a férjem 45 éves, én 43 vagyok. Vajon lenne értelme alapítványhoz is jelentkezni?
  0-3 éves kort jelöltünk meg és kislányt szeretnénk, de nálunk van gyerek, a férjem korábbi kapcsolatából egy 13 és fél éves fiú, akit megosztva nevelünk az édesanyjával, most éppen inkább velünk él mert itt jár iskolába.
  Ha lenne értelme jelentkeznénk alapítványhoz is, de azt hallottam nincs, egyrészt mert van gyerek a családban, másrészt a korunk miatt. Van egyáltalán alapítvány aki fogadna minket ezekkel a paraméterekkel?

  Kedvelés

  • háztartásbeli andrea 2016. május 24. / 23:54

   Én 43 évesen kaptam határozatot, és végül nem jelentkeztem civilekhez, mert úgy okoskodtam, hogy matematikailag kizárt, hogy legyen onnan gyerek, ez esetben pedig csak pénzkidobás (van regisztrációs díj, valamint interjúra is el kell menni, ami, ha úgysincs értelme a dolognak, szintén felesleges időpocsékolás). Csak akkor lett volna értelme, ha magánúton találok egy kismamát, aki lemond a babáról a javamra, és akkor ők lettek volna a közvetítők, de ehhez meg nem kell előre jelentkezni. Mondjuk én egyedülálló vagyok, de ebben az életkorban szerintem ez kb mindegy, az esélytelenség ugyanakkora 🙂

   Kedvelés

 25. Rozsaszin Capa 2016. június 6. / 01:59

  Kedves blogolók!
  Minekünk van már két kisfiunk, 4,5 és majdnem 3 évesek, kb másfél éve várunk már a hugira (öcsire?), aki csak nem akar jönni. Én már teljesen kivagyok ettől lelkileg, minden gondolatom a kis hugi, egy új baba (mert lányt szeretné(n)k most már a fiúk mellé ,minden vágyam egy kislány. (fiúkat is annak vártam eredetileg). Valahogy úgy érzem, a családunk így válna teljessé.
  Néha elgondolkodom, hogy ha ennyire nem jön össze természetes úton, inkább örökbe kéne fogadni. Férjemmel is felmerült, hogy ha nagyon nem jön össze sokáig, akkor “valahonnan beszerzünk egy lányt” a fiúk mellé.
  No de: természetesen újszülöttet, csecsemőt szeretné(n)k, hogy kötődjön, hordozhassam, szoptathassam is akár, és kislányt, magyart (mármint fehéret, de tőlem lehet sváb vagy erdélyi is, szóval “kisebbségit” nem – két szőke gyerek mellett “hülyén nézne ki”).
  Alapítványoknál mennyi esélyünk lenne? (férjemmel a 30-as éveink közepén járunk). A két vérszerinti kisfiú mennyire akadály?
  Állami/Tegyesz vagy nemtommilyen vonalon hány év alatt lehetne pici lányunk (Bp-en lakunk)?

  Kedvelés

  • Kata 2016. augusztus 10. / 14:35

   Kedves Capa,
   ha komolyan érdekel a dolog, olvasgass itt nálunk, mielőtt döntenétek. Az életkorotok okán simán kaphattok évek múlva akár fehér csecsemőt is (rájuk a leghosszabb a várakozók sora), viszont a motivációtokat érdemes lenne kicsit átgondolni, több oldalról is. Egy örökbefogadott gyerek másmilyen lesz, mint akit te szülnél. Nem rosszabb vagy jobb, másmilyen, még akkor is, ha újszülött, te hordozod és szoptatod. Története van nélkületek, amelynek a feldolgozásában és megértésében nektek kell őt segíteni, felkészíteni a vérszerinti szüleivel való későbbi találkozásra.

   A kérdéseidre és felvetéseidre első körben javasolnám ezeket a bejegyzéseket:
   https://orokbe.hu/2016/04/21/csomopont-varakozas-az-orokbefogadasra/
   https://orokbe.hu/2015/07/20/orokbefogadas-varakozas-megye/
   https://orokbe.hu/tag/varakozas/page/2/

   Mindenképp szeretném megjegyezni, hogy “nem néz ki hülyén a két szőke gyerek mellett a másmilyen” Íme az élő példa: https://orokbe.hu/2014/03/06/ugy-hivom-oket-csoki-es-vanilia/
   Ez egy előítéletektől mentes blog. Kérjük ennek tiszteletben tartását.
   https://orokbe.hu/tag/szarmazas/

   Kedvelés

   • izabella 2016. augusztus 11. / 11:27

    Nehéz érdemben őszintén beszélgetni az örökbefogadásról, ha nem lehet leírni azt, hogy valaki nem szeretne roma származású gyereket, anélkül, hogy valaki azonnal ne ugrana, és oktatná ki gyorsan.

    Kedvelés

    • Kata 2016. augusztus 11. / 13:10

     Jogos, viszont nem mindegy, hogy az ember hogy írja le és milyen kijelentéseket tesz.
     Ahogy én ezt már többször, több helyen leírtam, mi sem vállalkozunk roma gyerek örökbefogadására. De nem azért, mert hülyén néz ki mellettünk meg milyenazmár.

     Vannak jól működő családok e tekintetben, másoknak, mint nekünk is, ez túl nagy falat. Önismeret és a saját helyzetünk tüzetes vizsgálata után jutottunk ide.
     Többek között ebben a cikkben elhangzott felvetések miatt (rögtön a cím az egyik indok): https://orokbe.hu/2015/11/30/szilvasi-lena-balazs-roma-orokbefogadas/
     De ettől még a roma gyerekek nem kisebb értékűek, mi nem tudnánk nekik azt adni, amire szükségük van.
     Mindenki annyit vállaljon, amennyit bír, és erről nyilatkozzon előítéletmentesen.

     Kedvelés

     • iildiii 2016. augusztus 11. / 15:06

      Számomra ez olyan szuperjó (és a helyzeted miatt extra hiteles) összefoglalója ennek a kérdéskörnek, hogy én ki is másoltam magamnak későbbi felhasználásra leendő sajátéletbeli helyzetekhez. Mi vállaltunk roma kisgyereket, deviszont így, ezekkel a gondolatokkal (is): úgy lehet témában véleményt elmondani, hogy nem bántó azoknak sem az álláspontom, akik meg nem vállalnának.

      Kedvelés

     • izabella 2016. augusztus 11. / 16:04

      Capa nem nyilatkozott előítéletesen, és nem írt olyat, hogy a roma gyerek kisebb értékű. Van aki nem szeretné, ha nagyon eltérő lenne tőlük a gyerek kinézete, ennyi. Ennek több oka is lehet, pl. az, hogy ne lássa mindenki egy kilóméterről, hogy az egyik gyerek örökbefogadott.

      Kedvelés

      • iildiii 2016. augusztus 11. / 18:27

       Én senki részéről nem éreztem rossz szándékot.
       Ugyanakkor a szóhasználat, szerintem, nem mindegy.

       Ha valaki kizár például értelmi fogyatékosságot (így pl a Downos babákat is), ő sem azt mondja, hogy “hülye babát” nem akar, és nem azzal indokolja, hogy “mert a két okos között mégis hogy nézne ki…”, vagy mozgássérültre sem azt mondjuk, ha nem akarunk bántóak lenni, hogy “béna” stb. A roma és a cigány szavakban nincsen semmi sértő, ugyanakkor a “kisebbségi” nekem elég necces szó. (Tudom, hogy sokan használják, ahogy az értelmifogyatékosra is a hülyét…stb, ugyanakkor az, hogy sokan használnak valamit, még nem legitimizálja azokat a szavakat, amelyekben bántó tartalom is van, vagy egy az egyben bántóak.) Nekem úgy tünt, hogy Kata (amellett, hogy nem mellesleg: segített információval) erre hívta fel nagyon udvariasan a figyelmet. Capa részéről én sem direkt bántást érzékeltem, csak egy nem odafigyelést a szóhasználatban, amin csak két lépés csiszolni picit, és kész. (Jó pap holtig tanul, meg mindenki más is, akár papol, akár nem, így én is…stb).

       Kedvelés

      • iildiii 2016. augusztus 11. / 18:41

       (Zsuzsa: egy mini “milyen szavakat használunk az öf kapcsán mire és mit meg tuti nem”: szerintem hasznos lenne, az üdvözlő bejegyzésben. Szerintem… 🙂 )

       Kedvelés

      • Izabella 2016. augusztus 12. / 00:02

       Nem gondolom, hogy a “kisebbségi” szó annyira tűrhetetlen lenne, és hogy valaki biztosan előítéletes aki ezt használja. Nekem nem nagyon tetszik, hogy élő akarjuk írni màsoknak,hogy mit gondolhatják, milyen szavakat használhatnak ebben a társaságban. De nem akarok beleszólni, csak kezd kialakulni itt valamiféle “elit” meg “píszí” beszéd, amitől eléggé leszűkül a kör. (Nekem már elég szűk, pedig a kisebbik gyerekem is roma származású)

       Kedvelés

      • Queen Missy of Missylandia 2016. augusztus 12. / 11:52

       Mert a sváb, meg az erdélyi nem kisebbségi…. De kisebbségi lehet horvát, román, görög, bolgár vagy zsidó, stb, mert ezek mind-mind hivatalos kisebbségek Magyarországon. A kérdező mégsem erre gondolt. Mi van, ha teszem azt cigány származású az a gyerek, de szőke kék szemű, mert ilyen is van. Az nem néz ki ugye hülyén. Én pont fordítva látom a dolgokat izabella. Egyre inkább azt érzem, hogy a blogon szó nélkül kellene tűrnöm, hogy egyes gyerekeket a bőrszínük miatt mindenféle jelzőkkel illetnek, meg azt, hogy a társadalom előítéletes, ebbe bele kellene törődnöm. Nehogy mondjuk megváltozzanak a dolgok, és egy egymás iránt toleránsabb és szerető társadalom felé mozduljunk. Többször megfogadtam, hogy inkább nem szólok hozzá, sőt hanyagolom a kommentek olvasását is, de ha nem szólok hozzá, akkor leokézom ezt a narratívát, és Capa soha nem jön rá, hogy nem oké, amit mond. Engem például megbántott a szóhasználata. Az én gyerekem nem kisebbségi, és nem is néz ki hülyén a szőke kék szemű apja mellett.

       Kedvelés

   • RózsaszínCápa 2016. november 7. / 21:36

    Köszönöm!
    Bocsánat, akkor rosszul fogalmaztam, semmiképp nem akartam bántóan írni. De valóban jobban örülnénk magyar gyereknek, hisz mi is azok vagyunk.
    Igen, más lenne, de ez nem baj. Sosem volt baj, mindig is nagyon tudtam szeretni a más gyerekét is. És többször kerültem olyan élethelyzetbe, kapcsolatba, ahol volt már gyerek, sosem okozott gondot, sajátomként szerettem őket (egy dolgot bántam csak, hogy már “nagyok” voltak (ovisak), így nem én adhattam meg nekik az “alapokat”, nem biztos, hogy mamájukként tekintettek volna rám. Ezért is szeretnék picibabát.)

    Kedvelés

    • vicq 2016. november 8. / 00:22

     Szerintem ilyen “megöröklött” gyerekek amúgy nem azért nem tekintenek a szülőjük új párjára anyaként/apaként, mert óvodások, vagy nagyobbak, meg az alapok, hanem az egy teljesen másik helyzet.
     Egy óvodás korban örökbefogadott gyereknek te lennél az anyja, a tied, nyilván lennének kezdeti nehézségek, de utána anyjukként tekintenének, mert te lennél az anyjuk. A párod előző kapcsolatából származó bármilyen pici gyereknek van anyja. (Ha meg félárva, az egy talán még komplikáltabb érzelmi helyzet).
     Hivatkozhatsz itt majd arra, hogy én sem fogadtam örökbe nagyobb gyereket, és valószínűbb, hogy sosem fogok, mint hogy igen. (Néha felmerül bennem az elképzelés, különböző intenzitással, eddig mindig lebeszéltem magam). Ez igaz is, nem is kell utánaolvasnod, mert nem titkolom, itt sem. Nem arra akarlak rábeszélni, hogy olyat vállalj, amit én nem. Csak úgy látom, hogy nem stimmel teljesen az analógia, és ha erre alapozod az elhatározást, akkor lehet, hogy más eredményre jutsz, mint amire jutnál amúgy. Ha így is azt mondod, hogy csak pici baba, én értelek meg a legjobban, szinténzenész. Csak épp az többnyire nem igaz, hogy egy örökbefogadott óvodás nem tekint rád anyjaként, mert nagyon más műfaj, mint a mozaikcsalád. Vagyis egyrészt olyan, de a lényegét tekintve meg mégis más.
     Egy örökbefogadott gyereket nem a sajátodként szeretsz, egy örökbefogadott gyerek a tied. Egy örökbefogadott gyerek anyjaként tekint rád, mert nincs más anyja, anya meg KELL, ez elég jól belénk van kódolva. (Vagyis az érzelmi szerepkör kell, akkor is, ha az elsődleges gondozó személy éppen férfinemű, nem akarom kihagyni őket, nem gondolom, hogy az apák rosszabb családot biztosítanának a gyereküknek, ha úgy hozza a helyzet, csak hosszabb lett volna ezt menet közben részletezni, mint utólag).

     Kedvelés

     • Rózsaszín Cápa 2016. november 10. / 21:24

      Világos. 🙂 igen, tényleg más. Bár abban a bizonyos elethelyzetben a papa nevelte a két gyereket, mert a volt neje otthagyta őket, sokáig feléjük se nézett. Ettől függetlenül tényleg nem ugyanaz. Az a mama akkor is ott volt valahol.
      Az analógia csak arra akart utalni, hogy nem kell számomra feltétlen versegi kapcsolat, hogy szeretni tudjak egy gyereket, sajatomkent tekintsem .
      Az “alapok” szempontjából, vagyis egy orokbefogadas esetén meg ugyebár, hogy minél kevesebb időt töltsön a baba/gyerek család nélkül mindenképp jobb,ha minél kisebb a kis orokbefogadott. Meg nekünk is jobb lehet,mint szülőnek. Ha nem emlékszik az intezetre, ha kevesebb sebet kell kiszeretgetni belőle. ..ez mindenkinek jobb.

      Kedvelés

      • Örökbe 2016. november 11. / 07:16

       Ma a gyerekek nem intézetből jönnek jellemzően, hanem családból, nevelőcsaládból.

       Kedvelés

 26. marvel1004 2016. augusztus 9. / 19:11

  Sziasztok!
  Mi is a férjemmel rendelkezünk érvényes határozattal.Tehát várakozunk.Azt szeretnénk tudni,hogy a várakozási idő pontosan mikortól számlálódik?A jogerős határozatunktól vagy amikor elkezdtük ezt az egészet,azaz április14-én.A határozatunk pedig augusztus2-án érkezett meg.aki ezt tudja kérem írja már meg nekünk.Köszönjük

  Kedvelés

  • Kata 2016. augusztus 10. / 14:19

   Mindenhol onnantól álltok sorba, amikortól beadtátok a jelentkezéseteket.

   A megyei tegyesznél kell ugye kérni az alkalmassági vizsgálatot. Ott ettől a pillanattól a sorban vagytok és ha kéritek, akkor az országoson is. Ha kész a határozat, amely jelen esetben 3+1 évig érvényes, azzal lehet menni alapítványokhoz. A jelentkezésetek időpontjától álltok ott is sorban.

   Ha időközben lejár a 3 év, és még nem kaptatok babát, a megyei tegyesznél kell kérvényezni, és ők egy évvel meghosszabbítják az érvényességet +1 évre. Ha a hosszabbítás is lejár, akkor a tanfolyamon kívül mindent újra kell csinálni.

   Kedvelés

   • marvel1004 2016. augusztus 10. / 16:27

    Köszönjük szépen az információt !Akkor várunk……

    Kedvelés

  • Örökbe 2016. augusztus 15. / 15:05

   Ez a pár hónap az évekhez képest mindegy. Amúgy is ezek a saját becsléseim a cikkben, nem lehet számon kérni, hogy te már ennyi ideje vársz és mi lesz már… Van, aki többet, van, aki kevesebbet vár az átlagnál, és az átlag is évről évre emelkedik, mert egyre több a várakozó!

   Kedvelés

 27. Izabella 2016. augusztus 12. / 13:29

  Missy, nekem nem tűnt fel, hogy ezen a blogon a bőrszíne miatt embereket durva és bántó jelzőkkel illetnének, és azt senki nem mondta, hogy a te gyereked hülyén néz ki az apja mellett. Teljesen fölösleges azt mondogatni, hogy mindenki olyan gyereket vállaljon, amilyet el is bír, ha mégis elvárás, hogy ne legyen származási kikötés, különben tuti, hogy jön a kioktatás….és nem csak most Capánál (akinek valóban nem volt túl szerencsés a szóhasználata, de azért nem kell olyat belemagyarázni, ami nem is volt benne). Nekem meg ez a kioktatósdi több a kelleténél.
  Anyósom csinált hasonlót, mikor örültem neki, hogy lányaim lettek, mert mindig arra vágytam (bár nem kötöttük ki a gyerek nemét). Belemagyarázta, hogy a fiúgyerekeket alacsonyabbrendűnek tartom, és a fiús anyukákat lenézem. Ezzel nem vitatkoztam, inkább most sem teszem.

  Kedvelés

  • Rózsaszín Cápa 2016. augusztus 20. / 09:20

   Hmm, úgy tűnik, nem sikerült jól eltalnom. Pedig épphogy a lehető leg-PCbb szerettem volna lenni. Mindennapi életben sosem hivatkozom a cigányokra kisenbsegikent.
   Amúgy a mediterrán kinezrttel nem lenne baj, van a családban olasz vér, de valahogy a cigányok annyira más kultúra, akármennyire is rendesek is, kedvesek is, AZ nem illene be a családunkba. Amúgy eloiteletes nem vagyok sem velük, sem más nepcsoporttal szemben, egyszeruen nem tudnék ennyire más kultúraalis örökseggel rendelkező gyereket nevelni.

   Kedvelés

   • Örökbe 2016. augusztus 21. / 07:04

    Szia Capa,
    most látom, hogy nem is feleltem még neked.

    Röviden: két gyerek után örökbe fogadni egy fehér bőrű újszülöttet – nos, nem lehetetlen, de nem is fogják hozzátok vágni. A várakozási idő ilyen babára 4-5 év, mire sorra kerülnétek, lehet, hogy hat év lesz, és akkor se biztos, hogy egy ilyen “kelendő” gyereket egy kétgyerekes párnak adnak. A két nagy civil szervezet nem fogad titeket, a kicsik igen.

    Viszont én nagyon korainak tartom az örökbefogadás gondolatát. Másfél éve próbálkoztok – az itt író örökbefogadók nagy része nagyságrendekkel több kudarcon van túl. Nem írtad, voltak-e már kivizsgálások, én mindenképpen az orvosi vonalat javasolnám előbb. Egy örökbefogadott gyereknek mindig megvan a puttonya, több a trauma, a fejlődési, tanulási probléma köztük, még a kisbabaként örökbefogadottak között is. És mi lesz, ha örökbe fogadsz, aztán pár hét múlva teherbe esel?

    Gyorsan cigány gyereket lehet kapni Magyarországon, az egyéb kisebbségekkel nem igazán foglalkozik a rendszer, nem tartja őket számon.

    Azt nem látom, hogy mitől van cigány kultúrája egy újszülöttnek, aki soha nem élt a vér szerinti családjában, de szerintem se vállaljatok roma gyereket. Szebben hangzik az, amit Kata írt, hogy egy roma gyereknek más család lenne az ideális hely, nem a tietek.

    Kedvelés

    • Rózsaszín Cápa 2016. szeptember 14. / 15:15

     Hát az szívás. Akkor marad a pszichológus. Valóban nem mondtam még le a verszerihti gyerekről. Szervi baj nincs, majd’ mindent kizártak, inzulinrezisztenciara még nem néztek, glutennal nincs problémám, vsz.lelki ok. Vagy csak a korom (81es vagyok).
     Igen, gondolom korai, de én már nagyon kivagyok lelkileg, hogy miért nem jon a várva várt lánya (fiuka),az életem nem teljes így még.
     Szóval vszínű, tényleg pszichomokuss lenne a megoldás, hogy ezt a hatalmas gyerekvagyat elfeledjem és belenyugodjak,hogy bár úgy érzem, egy lanyka lenne a “megváltásom”,talán sosem lesz. 😥

     Kedvelés

   • marvel1004 2016. augusztus 21. / 11:20

    Úristen!Ez nem egy húspiac!!!Aki gyerekre vágyik az miért válogat?Akinek természetes úton lesz gyermeke az sem válogathat…..Mi is várakozunk ,de nem válogatunk.Alig várjuk,hogy legyen egy kis cseppség akit imádhatunk,és mindegy,hogy milyen a bőre,ő a miénk lesz,őt nekünk szánta az ég!!!!Lehet kommentelni,meg szídni.Mi ezt így látjuk jónak.De persze ezt mindenkinek szíve joga eldöntenie!Véleményünk szerint fehér bőrűek közt is van alávaló,semmirevaló!Ezt sosem értettem,hogy miért kell előítéletesnek lenni!Egy “roma” származású emberből is lehet akár orvos,vagy ügyvéd vagy bármi,ha olyan nevelést kap!!!!

    Kedvelés

    • Örökbe 2016. augusztus 21. / 11:25

     Picit nyugodjunk le, ne írjunk ennyi felkiáltójelet, ne tételezzünk fel rosszat a másikról. Beszélgetünk. Nyugodtan.

     Kedvelés

     • marvel1004 2016. augusztus 22. / 10:17

      Köszönöm a linket.Részben igaza van itt mindenkinek!Én is csak a saját véleményemet nyilvánítottam ki!De persze,ahogy írtam is mindenkinek a szíve joga eldöntenie,hogy milyen gyereket szeretne és tud bevállalni.Nekem csak az nem tetszik,hogy sokan ennyire elzárkóznak a roma származású gyerektől.Szegény gyerek nem tehet róla,hogy roma származású,nem ő akart megszületni és szerintem neki is jár egy boldogabb élet és egy szép kis család.Ezért is áldom a jó istent,hogy nem vagyunk egyformák,mert így nekik is van esélyük egy jobb életre!
      Amúgy meg nem is értem,hogy miért vitatkozunk itt,mindenki szerintem ebben a helyzetben van,mármint várjuk a gyermekünket.Szóval biztassuk inkább egymást!És adjunk tanácsokat egymásnak!

      Kedvelés

   • Queen Missy of Missylandia 2016. augusztus 22. / 11:00

    Idézek Capától:
    1. “…magyart (mármint fehéret, de tőlem lehet sváb vagy erdélyi is, szóval “kisebbségit” nem – két szőke gyerek mellett “hülyén nézne ki”)”

    “…a mediterrán kinezrttel nem lenne baj, van a családban olasz vér,..”

    Hmmm: most hülyén néz ki a barnább bőrű a szőke gyerek mellett vagy sem?

    De tényleg ne vállalj romát!

    Kedvelés

 28. marvel1004 2016. augusztus 23. / 18:43

  Tapasztalataitok alapján milyen időközönként “zaklassuk” az ügyintézőnket?Tehát milyen időközönként hívjuk fel érdeklődő szándékunkkal a várakozási időnkkel ,jelenlegi helyzetünkkel kapcsolatban az ügyintézőnket
  ?Köszönjük a megosztott tapasztalataitokat ezzel kapcsolatosan.

  Kedvelés

  • Kata 2016. augusztus 23. / 20:22

   Mi az elején félévente, aztán kb négyhavonta adtunk magunkról életjelet mostanáig
   Sűrűn nem érdemes, attól sajnos nem gyorsul a dolog, viszont évi 2-3 hívás jelzi, h fogadókészek vagytok, és még mindig komoly a szándék.

   Kedvelés

 29. marvel1004 2016. augusztus 24. / 12:04

  Szia !Köszönjük a választ,reméljük nem kerül sor az évi 2-3hívásra 😀 Mármint ez arra értettem,hogy reméljük nem kell annyit várni.Mi eddig 2hetente hívtuk.De lehet csökkenteni fogjuk.Köszönjük még egyszer

  Kedvelés

 30. Rózsaszín Cápa 2016. november 7. / 20:59

  Remek.
  Igazából én csak azt érzem itt ezen a fórumon igazságtalannak, hogy volt, van egy hölgy itt, Kata, akivel itt riport, cikk is készült. Ő fiatalabb mint én. Elvben most kiderült mégis lehetne vérszerinti gyerekük, ha úgy akarnák. És a legfontosabb, ő maga is keményen kikötötte, hogy nekik cigány gyerek nem kell, és hogy nekik pici baba kell. Talán még a nemét is kikötötték. Vagyis “válogatott, mint a húspiacon” és legalább annyira direktben fogalmazott, mint én. Ő mégis csupa kedves bíztatást kapott, őt mindenki megértette (nem szólták le, hogy hogy képzeli, hogy válogat, micsoda dolog, hogy nem akar cigány babácskát), őt kedvesen támogatták, drukkoltak neki (hamarosan kapják a babát asszem) engem meg ugyanezért nem. Engem mindenki leszólt, ócsárolt, beszólt nekem, engem nem értett meg senki. ÉS ez NAGYON FÁJ! 😦 Miért?!
  Csak mert nekem már született két vérszerinti gyerekem? És akkor mi van?! Nem változtat semmin, lányom még nincs pl vagy azon sem, hogy egyelőre hiába várunk a harmadikra. Hogy a szívem sajdul minden ciklusnál, hogy most sem jött össze, hogy ha bárkinek gyereke, főleg, ha lánya születik a környezetemben, öröm helyett (inkább mellett, mert persze örülök nekik) a bánat az első? A fájdalom, hogy nekem miért nem? Hogy nekem mikor lesz végre? Nekem mindez nem fájhat, csak mert van már két vérszerinti gyerekem?!
  Nem tartom igazságosnak. Nagyon nem.
  Ettől függeltenül várhatóan nem fogunk örökbefogadni. Már csak azért sem, mert minden bizonnyal a hivatalokban is ugyanezt kapnánk, mint itt,ahol elvben nem bürokraták ülnek, hanem érző szívű emberek. És köszi, de ebből itt is bőven elég volt.

  Kedvelés

  • vicq 2016. november 7. / 23:59

   Amennyit én Katát már osztottam (nem csak itt, vagy nem főleg itt), annak te a töredékét sem kaptad összesen. Hogy itt miért nem kapott annyit, mint te, miközben ők sem szeretnének roma babát? Pont azért, amit fentebb ő maga írt, mert nem mindegy, milyen szavakkal írja le, hogy nem szeretné. Mondjuk az én szemem is megakadt a szavaidon anno, de nem szóltam volna hozzá, nem vettem magamra, és nyugtáztam magamban, hogy valóban, ti ne fogadjatok örökbe roma gyereket, nektek nem való – de ez a többedik kör, hogy miért pont téged bántanak itt (miután többen többször leírták, hogy a megfogalmazásod rosszul esett a roma gyereket nevelők jelentős hányadának), ez már nálam is elérte az ingerküszöböt.
   Amúgy nem hiszem, hogy a hivatalokban több osztást kapnátok, mint a nagyátlag, nem ti lennétek ott az egyedüliek sem harmadik gyerekre várva, sem vér szerinti gyerekkel. (Mint ahogy itt a fórumon sem, egyikkel sem).
   Katáéknál amúgy Kata férjének nem lehet vér szerinti gyereke, a donorspermás művelet meg nem teljesen ugyanaz, van, akinek szimpatikusabb, mint az örökbefogadás, nekik meg nem. Ez elég egyértelműen benne van a cikkben, úgyhogy le merem írni (újra), mert nem árulok el vele titkot.
   Nekünk a férjemmel pl. mindkettőnknek, sőt, közösen is lehet vsz (van is), ha lesz harmadik (tárgyalás alatt), akkor mégis őt is úgy fogadjuk örökbe (ennek számos oka van, a legfontosabb talán az, hogy “bejött” nekünk ez az út is, a többi személyesebb), és mégsem kapom az ívet itt a blogon. Pedig elég idegesítő és kötözködős teremtés vagyok (kb. mint a Szamár a Shrekből), csak éppen igyekszem (általában) figyelembe venni a tőlem eltérő élethelyzeteket is.
   Amúgy a mi ügyintézőnk pl. érző szívű ember, tulajdonképpen elsősorban ezért az egy mondatért álltam neki a kommentnek.

   Kedvelés

  • Örökbe 2016. november 8. / 06:51

   A harmadik gyerekről meg az alkalmasságról nem a kommentelők fognak dönteni, hanem a Tegyesz. Egyáltalán nem igaz, hogy szívtelen bürokraták ülnek ott, vagy hogy elhajtják a harmadik gyerekért jelentkezőket. Például én is jelentkeztem harmadik gyerekért, alaposan megvizsgálták a családunk helyzetét, és azóta kaptunk is gyereket. A Babaköszöntőben is láthatsz családokat, ahova harmadik-negyedik gyerek érkezett. A konkrét paramétereitekkel az esélyekről már fent írtam.
   Még van időtök, a szülésre is, az örökbefogadásra meg különösen, nyilván egy megfontolt döntés fogtok hozni. A fájdalom, a bánat, hogy nem sikerült teherbe esni, sokaknak ismerős itt, nehéz időszak.

   Kedvelés

 31. Ancsa 2016. november 16. / 21:08

  Sziasztok! Mi két és fél éve várunk. Túl vagyunk a lombikokon és sok fájdalmon. Egy hívás volt, egy fél-afgán gyermeket ajánlottak, de mi nem vállaltuk, mert amúgy is tettünk származásbeli kikötést.Néha könnyebb, néha nagyon fájó a várakozás főleg, ha olyanokról hallunk, akik kevesebb ideje várnak és mégis kapnak babát…ilyenkor azon gondolkozom, hogy mi a baj velünk…persze általában kiderül, hogy kapcsolatok útján hamarabb érvényesül az ember.

  Kedvelés

  • Örökbe 2016. november 16. / 21:36

   Szia Ancsa!
   Üdv a blogon!
   Két és fél év sok idő, de aki fehér bőrű gyerekre vár, az sok megyében a dupláját is várhatja…

   A fél-afgán gyerek nagyon érdekes. A mama vagy a papa volt afgán? Itt született Magyarországon? Tudsz valamit, mi lett vele?

   Kedvelés

   • Ancsa 2016. november 17. / 06:27

    Szia! 🙂 Nem írnám ki ide, de szívesen megírom e-mailben. 🙂

    Kedvelés

  • vicq 2016. november 16. / 21:48

   Mi anno sokkal rövidebb idő alatt kaptunk gyereket, mint ti most, pedig egy fia kapcsolatunk nem volt. Mondjuk származási kikötésünk sem. Attól, hogy az ismerős gyerekén nem látod, hogy miért jött hamar, még lehet a vsz anyja neve Orsós vagy Bogdán…

   Kedvelés

   • Ancsa 2016. november 17. / 06:34

    Sajnos konkrét eseteket tudok, amikor eltértek a sorrendtől…volt, hogy befolyás kapcsán, volt hogy teljesen véletlenül. Azt, hogy valaki fizetett, azt egyenlőre városi legendának tartom, szóval minden rosszat nem hiszek el, csak amit magam tapasztalok. És az infóimat nem sárdobálásra használom, csak elkeserít, hogy bárki bármit mond az addig igaz, amíg el nem térnek tőle. 🙂 3-4 évre készítettek minket fel, ezt el is fogadtuk és most is elfogadjuk.Abba kapaszkodom, hogy a nekünk szánt lélek úgyis hozzánk érkezik! 😉

    Kedvelés

 32. Kriszta 2016. december 9. / 11:35

  Sziasztok, mi januárban kezdjük a folyamatot a TEGYESZnél, én 2 év körüli roma kislányról álmodom (mindenképpen nagyon barnáról, mert én is az vagyok, bár nem vagyok roma származású). Valahogy mindig úgy látom magam, hogy az Ő kezét fogom 🙂 de jó, hogy rátok találtam, remélem vagytok még itt,, nem tűnt el babázni mindenki.

  Kedvelés

  • Örökbe 2016. december 9. / 12:15

   Szia!
   Üdv a blogon! És sok sikert.
   Ilyen gyerekre nem kell sokat várni…

   Kedvelés

   • Kriszta 2016. december 9. / 15:44

    köszi 🙂 remélem igazad lesz, az elmúlt 5 év irtóra megviselt.

    Kedvelés

 33. szepjohi 2017. március 2. / 21:24

  1 év 2 hónap..Tegyesz…. Egy fiúcska és egy kicsilány…. fehérbőr, kék szemek, iszonyat gyönyörűség és pörögnek mint a nikkelbolha…imádnivalóak….:) Szóval kitartást mindenkinek!!!!!:)

  Kedvelés

  • Örökbe 2017. március 3. / 07:09

   Most kaptatok gyerekeket? Mennyi idősek?
   Gratulálok!!!

   Kedvelés

 34. Kati 2017. június 16. / 20:36

  Sziasztok , mi most kezdtünk bele a tegyesz-nél azt mondták 2-3 év ,de remélem azért hamarabb ,van esetleg Békés megyéből itt valaki aki fogadott már örökbe ?

  Kedvelés

 35. Csibelány 2017. július 6. / 13:41

  Sziasztok! Ha jól értelmeztem az olvasottakat, ha van két vérszerinti gyermekem (6,10), mi (39, 41), akkor nem is érdemes jelentkezni örökbefogadásra? (Szeretnénk egy harmadikat, de az elmúlt 1,5 évben kétszer vetéltem el a 12. héten- az okát nem tudják- ezért gondolnék örökbefogadásra.)

  Kedvelés

  • Örökbe 2017. július 6. / 15:55

   Már miért ne lenne érdemes? Rengeteg család kapott már harmadik gyereket, például én magam is 🙂

   Az persze nem mindegy, milyen gyereket képzelsz el.

   Kedvelés

 36. Francicus 2018. február 23. / 14:08

  Érdekes ez a cikk, mi csak most álltunk be a sorba. Határozatunk még nincs.
  Szívesen olvasnám a fent írókat újból, hogy azóta lett-e baba illetve az újabb jelentkezőket is.

  Kedvelés

 37. Csilla Csilla 2018. április 3. / 22:42

  Sziasztok.Nekünk még nincs határozatunk,3 hét múlva lesz a tanfolyam. 0-5 évesíg,nem mindegy és down szindrómás gyereket szeretnénk.Ennek nagyon örültek.Persze egészséges gyereket is elfogadunk és származási kikötésünk sincs,de elsősorban downost szeretnénk.

  Kedvelés

   • Andrea 2018. július 7. / 16:40

    Sziasztok!Nekünk 1,5 éve van jogerős határozatunk.Kicsit későn kezdtünk bele így az alapítványoknál nemigen kilincseltünk,lévén 42 évesek elmúltunk.0-2,max 3 éves korig jelöltünk,viszont a roma származást kizártuk.Szerintetek mennyi esélyünk van???vagy hiába várakozunk?:(

    Kedvelés

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.